Brev til Nikoline Werdelin
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Kan jeg tillade mig at drikke vin, når han ikke må?"

29. oktober 2019
af tekst og illustration af Nikoline Werdelin
"Min mand har drukket for meget, men er nu stoppet helt med alkohol efter lægens anvisning. Jeg har indtil nu været solidarisk med min mand, men jeg savner at nyde et glas vin til weekend-middagen. Men bør jeg fortsat undlade at drikke vin foran ham?" Læs brevet til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline Werdelin

Min mand har igennem mange år drukket for meget alkohol, typisk en drink, når han kom hjem fra arbejde, og en flaske vin i løbet af aftenen. Det har nu givet ham problemer med helbredet, og lægen har rådet ham til at holde helt op med at drikke. Det overholder han, og indtil videre har jeg været solidarisk, selv om han siger, at jeg bare skal tage et glas vin til maden, som jeg gjorde tidligere.

Jeg har aldrig haft et stort forbrug af alkohol, men drak et par glas vin til middagen i weekenden. Jeg må indrømme, at jeg savner det, for jeg synes, at vand er kedeligt til en god bøf eller en fiskeret. Men jeg synes også, at det er tarveligt at sidde med vin foran min mand. Hvad er din holdning? Bør jeg undlade at drikke vin derhjemme? Og skal jeg også være solidarisk med ham, hvis vi er inviteret ud?

Med venlig hilsen Bente

Kære Bente

De første år uden alkohol er de sværeste for en tidligere storforbruger. Så jeg synes, du skal gøre hjemmet til et alkoholfrit helle de første par år. Der er alkohol alle steder i vores samfund, og det er godt at have et frirum, når man skal lære at tackle livet ”on the rocks”. Trangen til alkohol er progressiv. Den, der bruger alkohol som stødpude her i tilværelsen, får altid trang til mere, aldrig mindre. Også efter en pause.

Faremomentet for din mand er, at mange, også garvede alkoholikere, kan holde op i hele år ad gangen, hvis bare de (bevidst eller ubevidst) har drømmen om at komme til at drikke igen – på en ny, kontrolleret måde. Det er der ingen tegn på, at man kan. Derfor tror jeg, det ville være godt for din mand at melde sig ind i for eksempel Anonyme Alkoholikere, så han har et sted, hvor han kan tale med de andre. Også i de perioder, hvor det bliver svært. Der vil være dage, hvor din mand vil savne lidt ”fedt på nerverne”, hvor han vil føle sig udenfor i et selskab, og trangen vil melde sig igen. Og så er det godt at være beredt.

Hvis man har haft et overforbrug, er der mange, mange fordele ved ikke at drikke. Man får løst problemerne i stedet for at prøve at glemme dem, man vågner med et frisk hoved, oplever glæde og taknemmelighed langt dybere, er bedre klædt på til at gennemleve sorger og nederlag, og kroppen bliver stærk. Og man skal ikke længere fortrænge, at man udsætter sig for fedtlever, cancer i hals og strube og de utallige livsstilssygdomme, alkohol trækker med sig. Men alle tidligere afhængige kommer i tvivl og har brug for et fællesskab.

Når din mand en dag har det godt og hviler i sit alkoholfrie liv, kan du sagtens begynde at tage et glas eller to i weekenden.

Mange hilsner Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Skal jeg holde mig væk fra familiefesterne?

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også