Familie

Seks kvinder svarer: Er det lykken at hedde lykke?

Mon det bringer mere lykke i livet at hedde "Lykke"? I anledning af vores store temanummer om lykke, har vi har spurgt seks kvinder, hvorfor de har fået navnet Lykke, om det overhovedet er lykken at hedde Lykke, og om, hvordan andre reagerer på deres navn.

"Man er sin egen lykkes smed"

Lykke Andersen, 47, uddannet kontorassistent, men lige nu arbejdsløs, Amager

Hvorfor hedder du Lykke?

– Jeg hedder Lykke, fordi min far til at begynde med gerne ville have haft, at jeg enten skulle have haft navnet Gyda eller Gyrstin. Men det syntes min mor og gudmor bestemt ikke, så de fik trumfet igennem, at jeg i stedet kom til at hedde Lykke, og det er jeg sådan set glad for i dag.

Er det lykken at hedde Lykke?

– Nej, det er ikke nødvendigvis lykken at hedde Lykke. Der har ikke været nogen særlig lykke forbundet med at have det navn. Man har nok den skæbne, man har, og mit liv har da ikke kun været nemt. Man er nok i virkeligheden sin egen lykkes smed.

Hvordan reagerer andre på dit navn?

– I dag tror jeg, at det er mere normalt at hedde Lykke, end det var i 80’erne og 90’erne. Der oplevede jeg tit, at folk aldrig før havde mødt en person med navnet Lykke. I stedet kom folk til at kalde mig Helle eller Rikke. Jeg har også oplevet, at folk gerne ville stave navnet med Ø som en ”løkke”.

Mød også Lykke Andersen i videoen her: 

LÆS OGSÅ: Find lykken inden i dig selv 

"Lykken var en lillesøster"

Lykke Kibenich, 60, pensionist, Helsingør

Hvorfor hedder du Lykke?

– Jeg har fået det fortalt sådan, at mine forældre sådan ønskede sig at få en pige, fordi de på daværende tidspunkt kun havde fået to drenge. Så derfor var det bestemt lykken, da det viste sig, at mine to storebrødre skulle have en lillesøster. Det er grunden til, at jeg fik navnet Lykke.

Er det lykken at hedde Lykke?

– For mig har det altid været forbundet med noget meget positivt at have navnet Lykke. Jeg blev aldrig drillet med at hedde det i skolen. Og så vil jeg også mene, at jeg selv er et meget positivt menneske, og derfor passer netop navnet Lykke godt til mig. Så ja, navnet har gjort mig godt.

Hvordan reagerer andre på dit navn?

– Folk har altid reageret meget positivt på mit navn. Tit udbryder folk: ”Neeej, hedder du Lykke?” Folk synes nemlig som regel, at ”Lykke” er et rigtig sødt navn. Så derfor vil jeg mene, at det faktisk altid har været forbundet med noget rart at hedde Lykke.

Mød også Lykke Kibenich i videoen her: 

LÆS OGSÅ: 10 trin til mere lykke

"Jeg skiftede navn til Lykke" 

Lykke Johansen, 60, selvstændig underviser, Roskilde

Hvorfor hedder du Lykke?

– Jeg hedder Lykke, fordi jeg kendte en person, der havde uddannet sig til numerolog, og personen skulle bruge en forsøgskanin. Der fandt jeg ud af, at jeg gerne ville skifte navn, og navnet blev Lykke, fordi jeg tænkte, at det måske ville komme til at bringe mig lykke.

Er det lykken at hedde Lykke?

– Da jeg kom til at hedde Lykke, begyndte der at ske lykke i mit liv. Jeg fandt vejen ud af stress. Jeg ved jo ikke, om den forandring i mit liv er forbundet til mit navn. Men jeg ved i hvert fald, at jeg i dag elsker at hedde Lykke.

Hvordan reagerer andre på dit navn?

– Jeg arbejder til daglig med folk, der lider af stress og depression, og jeg har fået at vide af flere af mine klienter, at jeg har givet dem lykke i deres liv, så nogle kæder simpelthen mit navn sammen med det at være lykkelig. Jeg har endda fået at vide, at jeg er lig med lykke. Så folk reagerer bestemt positivt på mit navn.

Mød også Lykke Johansen i videoen her: 

"Da jeg kom til verden, blev der lykke"

Lykke Vester Andersen, 42, teknisk assistent, Buerup

Hvorfor hedder du Lykke?

– Min mor mistede en lille pige pga. vuggedød året før, jeg blev undfanget. Hun ønskede sig brændende en lille pige. Da jeg så kom til verden, blev der lykke. Derfor kaldte hun mig "Lykke". Jeg er ikke enebarn, jeg har en storebror og en lillebror, men jeg er den eneste datter.

Er det lykken at hedde Lykke?

– Det er det, men jeg har jo heller ikke prøvet andet. Det er et specielt navn, og jeg møder ikke i min hverdag mange andre, der hedder det samme som mig. Som barn og ung tænkte jeg ikke så meget over, at mit navn har en betydning. Men det er kommet, efter jeg er blevet voksen. Jeg har selv to børn. Og det at vælge et navn, der betyder noget, har jeg taget til mig. Da jeg ventede vores søn, tænkte vi meget på navnene Daniel og Magnus. Da han så kom til verden, var han ret stor i det. Derfor var det naturligt for os at vælge Magnus – der stammer fra latin og også betyder "Den store". Vores datter hedder Andrea. Det gør hun, fordi jeg om en anden kvinde, der hedder Andrea, altid har hørt så meget godt.

Hvordan reagerer andre på dit navn?

– Når jeg siger mit navn, smager folk næsten på det. Det vækker i hvert fald genklang – dog mest hos ældre mennesker. Min farmor blev altid glad, når hun sagde mit navn. Det var naturligvis også, fordi hun kendte historien om, hvorfor jeg fik det. En lidt sjov ting ved det at hedde Lykke er, at når man er ude til sammenkomster, hvor man skal rundt og præsentere sig og sige sit navn, så svarer folk ofte "tak", fordi de hører det som et "tillykke" og ikke som "Lykke".

"Jeg har prøvet at oversætte Lykke til "Happy""

Lykke Schilling Sander, 47, sagsbehandler, Fredericia

Hvorfor hedder du Lykke?

– For nylig spurgte jeg faktisk min mor, hvorfor hun og min far valgte at døbe mig Lykke. Hun fortalte, at årsagen ganske enkelt var, at hun syntes, det var så smukt et navn. Hun kan godt lide de lidt anderledes navne, ved jeg, for min søster hedder Diana.

Er det lykken at hedde Lykke?

– I det store og hele har jeg det fint med det. Da jeg var barn, ville jeg hellere hedde Helle eller Mette som så mange andre. Men i dag er jeg glad for mit navn, for man får masser af positive reaktioner, når man hedder Lykke.

Hvordan reagerer andre på dit navn?

– I mit tidligere job kom der en dag en ældre dame ind og præsenterede sig for mig, for hun syntes, det var sjovt, at vi begge hed Lykke. Det fik vi en hyggelig samtale ud af. Vores venner, som bor i USA, har svært ved at sige navnet Lykke. Luca – hedder jeg nu derovre. Jeg har prøvet at oversætte Lykke til "Happy", men det fungerer ikke rigtigt, synes jeg. Jeg har af og til oplevet, at unge mennesker kan finde på at stave mit navn med ø. Det synes jeg måske ikke er så heldigt, for det har jo en helt anden betydning. Når jeg oplever det, plejer jeg at forklare dem, at jeg altså ikke er sådan en "Løkke". I det daglige spekulerer jeg ikke så meget over, at mit navn har en betydning. Kun når andre siger: Det var da et dejligt positivt navn. Men jeg tænker også på mig selv som et positivt menneske, der altid møder andre med et smil.

Forkæl dig selv og få SØNDAG leveret hver uge. Køb et abonnement her

"Jeg blev opkaldt efter Lykke Nielsen"

Lykke Schultz, 43, handicaphjælper og pædagogvikar, Herning

Hvorfor hedder du Lykke?

– Jeg fik navnet Lykke, fordi min mor i sin tid var helt vild med Jesper Kleins kone, skuespilleren Lykke Nielsen. Så det er faktisk denne Lykke, jeg er opkaldt efter.

Er det lykken at hedde Lykke?

Det giver noget opmærksomhed at bære netop navnet ”Lykke”. Da jeg var barn, følte jeg, at jeg blev drillet rigtig meget med mit navn, fordi folk sagde ting som ”held og lykke, Lykke” eller ”tillykke Lykke”. Dengang kunne jeg derfor godt have ønsket mig, at der var flere, der hed Lykke, for jeg følte mig faktisk meget anderledes med det navn.

Hvordan reagerer andre på dit navn?

– I dag synes folk, at det er et ret specielt navn, jeg har. Faktisk antager mange, at jeg nok må have sagt Rikke eller Lærke, fordi de ikke er vant til at høre navnet ”Lykke”. Men derudover får jeg sådan set kun positive kommentarer om mit navn i dag.

Læs mere om: