Rejser

Rejseguide: Tag med til virkelighedens Downton Abbey

Over seks sæsoner har det stjernespækkede periodedrama ”Downton Abbey” leveret tidløse lektioner i liv, kærlighed og etikette, og med filmpremieren om hjørnet har SØNDAGs udsendte inviteret sig selv på te bag kulisserne. Virkelighedens Downton Abbey, Highclere Castle i det sydlige England, er nemlig ikke bare en god historie – det er også en god forretning.

Når Downton Abbey ruller over skærmen, sidder min mor og jeg klar. Vi deler en begejstring for dramaet, kostumerne og Maggie Smiths tørre sarkasme, ikke mindst. Men den sande hovedrolleindehaver er slottet selv. 
Både tv-serien og filmen, der har premiere i Danmark til september, er optaget på slottet Highclere Castle, som er bygget i 1800-tallet og stadig fungerer som privat hjem for 8. generation af Carnarvon-familien og deres tjenestefolk. 
Samme prægtige slot toner frem i taxiens forrude, da vi ankommer først på formiddagen efter at have lagt Londons travle gader bag os. Vi befinder os på grænsen mellem grevskaberne Berkshire og Hampshire, omgivet af bølgende marker og græssende får, så langt øjet rækker. 
 
Den nydelige slotspark.
 
 
Landskabet er et, vi har set mange gange før – i hvert fald på film og tv – men ingen husbestyrerinde eller butler i kjole og hvidt kommer os i møde, da vi skrår over gårdspladsen. I stedet venter ladyens sekretær ved den gamle portnerbolig, der nu er omdannet til billetkontor. Hun ser fra sit armbåndsur og ned på det clipboard, hun bærer rundt på. Lady Carnarvon af Highclere Castle er en travl kvinde, lader hendes sekretær os forstå, men i anledning af SØNDAGs besøg er hun gået med til en kort audiens.
 
På plænerne omkring slottet kan man sidde i skyggen af århundredgamle cedertræer.
 
Til te hos ladyen
Sekretæren leder os gennem slottet, hvor billeder af karaktererne fra ”Downton Abbey” står side om side på kaminhylden med billeder af den virkelige lady og hendes familie, og videre til en udendørs café. Vi sætter os ved et bord i skyggen af et enormt cedertræ og venter på ladyen. 
 
Lord og Lady Carnarvon af Highclere Castle. Mylady blogger og skriver bøger om sit liv på slottet.
 
 
Hvad end jeg gør, må jeg endelig ikke kalde hende ved hendes fornavn – Fiona – minder sekretæren mig om. Jeg når at blive en anelse nervøs, før ladyen selv dukker op og rækker mig hånden til hilsen. Hendes negle er lange og velmanicurerede, og det blonde hår er glattet til perfektion. 
– Mylady, siger jeg, sådan som jeg er blevet instrueret.
 
Hun skubber de enorme Jackie Kennedy-solbriller op i panden og sætter sig, og en tjener skynder sig over med teen. Selv om det ikke er på menuen, beder hun ham fremskaffe en croissant til hende. 
– Intet problem, Mylady, svarer han. Det manglede da også bare, for der må vel følge nogle privilegier med grevindetitlen. 
 
Biblioteket er let at genkende for fans af ”Downton Abbey”.
 
Ligesom vi er nu, var også den britiske filminstruktør Julian Fellowes engang til te på Highclere Castle. Han arbejdede på et manuskript til en tv-serie, og det var Highclere Castle, han så for sig, mens han skrev, fortæller ladyen om det møde, der førte til, at tv-holdet fik lov til at filme første sæson af ”Downton Abbey” i hendes hjem.
 
Fra hjem til kulisse
Det var trange tider for landbruget, og et slot vedligeholder jo ikke sig selv, forklarer hun og tilføjer:
– Men ingen af os var i stand til at forestille sig, hvad det skulle blive til. Hun gestikulerer, så armbåndene rasler, i retning af de mange gæster, der allerede spadserer omkring på plænerne. Seks sæsoner og en filmpremiere efter har interessen for Highclere Castle aldrig været større. Af samme grund har Carnarvon-familien valgt at åbne slottet for offentligheden, og det har medført en del livsstilsændringer. Fra juli til september, hvor slottet har i omegnen af 1.200 besøgende dagligt, bor hun og hendes mand i et andet, mindre hus på slottets 2.000 hektar store grund, og ladyens vækkeur ringer tidligere, så hun kan nå morgenens cykeltur gennem slotsparken med hundene i hælene, før porten åbnes. 
 
Det er ikke meget, filmholdet bag ”Downton Abbey” ændrer på slottets interiør, og værelser som salonen er lette at genkende fra tv.
 
– Og hvis du vil vide mere, er du velkommen til at læse min blog, siger hun. For sådan en har hun nemlig også fået. Så rejser hun sig. Kontoret venter, for som uddannet revisor er det hende, der har styr på slottets regnskab.
 
 
Klasse koster 
Det regnskab kan ikke se helt skidt ud, tænker jeg, da min mor og jeg bevæger os videre over i staldbygningerne, der nu huser souvenirforretningen. Her er hylde efter hylde stablet med småkagedåser, chokoladeæsker og marmeladeglas påtrykt billeder af Highclere Castle. Og til de ægte fans: et komplet, matchende testel med kande, kopper og kagetallerkener, alt sammen med slottet afbilledet. 
 
Det er muligt at købe en hat kreeret af kostumedesigneren fra ”Downton Abbey”. 
 
Her er også en hattesektion, der er lige så omfangsrig, som den er kulørt. Og så er de ovenikøbet designet af kostumedesigneren fra ”Downton Abbey”, oplyser en ekspedient. Min mor er naturligvis nødt til at prøve dem på, mens jeg står over. For som en af de øvrige besøgende tørt bemærker efter diskret at have løftet en prisseddel:
– It's expensive to be classy… Klasse koster... 
 
REJSEFAKTA
Hvor: Highclere Castle ligger nær Newbury i Sydengland. Gode togforbindelser fra London. Fra Paddington St. tager turen 50 minutter plus 20 minutters taxitur fra Newbury til High­clere Castle. Se togtider på nationalrail.co.uk.
 
Hvornår: Man kan besøge High­clere Castle søndag-torsdag fra 7. juli til 3. september i år. Med billet kan gæster besøge slottet, haven og den egyptiske samling. Fredag og lørdag er slottet lukket. 
 
Hvordan: Billetter fra 16 GBP pr. voksen (ca. 135 kr.) kan købes ved slottets indgang, men entré på dagen kan ikke garanteres. Book på forhånd via slottets hjemmeside highclerecastle.co.uk eller gennem et rejsebureau, f.eks. Kulturrejser Europa eller Nilles Rejser, kulturrejser-europa.dk, nillesrejser.dk.
 
Mere info: Læs mere om slottet på highclerecastle.co.uk. På visitbritain.com finder du flere tips til det sydlige England og London.  

LÆS OGSÅ: Tag med til skønne Korsika

 

Læs mere om: