Fritid

SØNDAGs kulturguide: De tre bedste kulturoplevelser i denne uge

Hver uge får du kulturredaktørens bedste tips til de ting, du kan se, læse, lytte til og opleve i netop denne uge.

SØNDAGs store kulturguide

Hver uge udvælger kulturredaktør Dorthe Liljensøe tre kulturoplevelser, som hun vil anbefale SØNDAGs læsere. Det kan både være bøger, biograffilm, serier, teaterforestillinger, udstillinger eller andre begivenheder. Husk, at du også kan gå længere ned i artiklen og se, hvad de andre uger gemmer på. 

Det er en vedkommende og gríbende biografisk roman, Puk Elgård, har skrevet om sin opvækst i en familie hyllet ind i sorg, piller, sprut og spillelidenskab. Der er også lidenskaber på spil i ugens biografpremiere, omend af en ganske anden art. Her handler det om magt og ambitioner. Så er det mere opløftende, men stadig lidenskabeligt at høre sangerinden Lis Sørensen, der tager på turné i denne uge.

Læs: Gribende renselse

I nogle ledige dage under en arbejdsopgave i New Mexico gennemgår tv-værten Puk Elgård en slags renselsesceremoni, en Earth Walk, forestået af en gruppe indianske kvinder med den ca. 70-årige Helene i front. I løbet af dagene, hvor Puk bliver ”sendt tilbage” til sin barn- og ungdom og spæde voksenalder, gennemgår hun i erindringen sin opvækst med pillemisbrug, alkohol, og ludomani, og hvordan hun voksede op som erstatningsbarn for sin afdøde storesøster, Pia, som ingen siden talte om. Men sorgen var til at skære i, og Puk blev familiens klovn, der fik alle til at grine, når det var værst. Men hun lærte også, hvor vigtigt det er, at bryde tavsheden. Under trommedans, svedehytte og fuldmåne bliver minderne nærværende, og Puk lærer at bearbejde dem, at tilgive og gøre op med sin egen angst. Hun får også sit indianernavn, der er noget af en følelsmæssig mavepuster, før hun nærmest som nyfødt forlader kvinderne og den lejr, hvor de har boet. Puk skriver meget smukt om ceremonierne, om kvinderne og om de opgaver, hun bliver sat til − og det er gribende at læse om hendes barndom og de mange krøller, hun har lavet på sig selv for at overleve i en dysfunktionel familie. Meget smuk og vedkommende biografi. 

PUK ELGÅRD: ”Se mor, jeg danser”, 288 s., 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Se: Historisk kvindedrama

“The Favorite” er et storslået historisk drama om to kvinders kamp om dronning Annes gunst i England i begyndelsen af 1800-tallet. Lady Sarah, spillet af RACHEL WEISZ, regerer reelt landet på vegne af den svagelige og temperamentsfulde dronning, Olivia Colman. Hun tager den unge tjener Abigail, EMMA STONE, under sine vinger, men Abigail udvikler et tæt venskab med dronningen, og det giver hende mulighed for at forfølge sine ambitioner, som ingen skal have lov at stå i vejen for. Stærke skuespillerpræstationer og flotte, flotte billeder.

”THE FAVORITE”. I biograferne fra torsdag den 24. januar

Lis på turné

Torsdag aften stævner en af landets mest populære sangerinder atter ud på en større turné. LIS SØRENSEN har været solist i over 35 år, men var allerede længe inden aktiv i musikmiljøet, ikke mindst i Shit & Chalou og Anne Linnet Band. Publikum kan forvente masser af livsglæde og kendte sange som ”Stille før storm”, ”Mine øjne de skal se” og ”Tæt på Ækvator” og mange, mange flere. En pæn håndfuld af koncerterne er allerede udsolgt. Turneen slutter 30. marts.

TURNÉ: Lis Sørensen. Første gang torsdag den 24. januar i Skanderborg

Det er både et kærligheds- og et krigsdrama, der udspiller sig i ugens bogudgivelse. Til gengæld er det en eviggyldig historie, vi får præsenteret på Østre Gasværk Teater – og det kan man næsten også sige om ugens koncert i Operaen. En tradition er det i hvert fald!

Læs: Intenst historisk kærlighedsdrama

Da tyske Maya Wiesberg får at vide, at et lig, der er dukket op nær et hotel i Montgomery-reservatet nord for New York, er liget af hendes elskede farmor Martha, som forsvandt for 27 år siden, er hun ét stort spørgsmålstegn. Hvad i alverden lavede farmoren i USA? Ovenikøbet kort efter Maya selv dengang var rejst til USA for at studere. Hun overvinder sin flyskræk, rejser til New York og indlogerer sig på Montgomery-hotellet for at finde ud af, hvad der er sket. Og snart vælter skeletterne ud af skabet. Familien Montgomery gemmer på hemmeligheder, der måske – måske ikke, har noget med Martha at gøre. Og hvilke hemmeligheder havde Martha selv? Vi bringes tilbage til München i slutningen af 1930’erne, hvor Martha vokser op med sin mor og tvillingebror, en glødende Hitler- og Gestapotilhænger i modsætning til Martha, der afskyr Hitler. Langsomt afsløres mysteriet om Martha samtidig med, at Maya må gøre op med sig selv, hvor meget hun vil sætte på spil for sandheden. Intenst drama med to kærlighedshistorier – og et uhyre velskrevet tilbageblik på 30’ernes Tyskland.  Jeg slugte den og nød den i fulde drag!    

DANIELA TULLY: ”Hotellet ved Skyggesøen”, 353 s., 299,95 kr. Gads forlag

Se: Erasmus indtager København

Dramatikeren Christian Lollikes udgave af Holbergs klassiker ”Erasmus Montanus” væltede både anmeldere og publikum omkuld, da den havde premiere på Aarhus Teater. Forestillingen fik hele tre Reumertpriser; Årets bedste forestilling, Årets scenedesign og Årets mandlige hovedrolle, der gik til ANDREAS JEBRO for hans livs præstation indtil videre. Historien om bondesønnen Rasmus, der har studeret i København og vender hjem til den provinsielle andedam er eviggyldig, og nu får forestillingen repremiere på Østre Gasværk. Fra 16. februar vender den tilbage til Aarhus Teater i en måned.

ØSTRE GASVÆRK TEATER: ”Erasmus Montanus”. Premiere fredag den 18. januar. Spiller til 9. februar

Oplev: Traditionen, der aldrig dør

Det kan være svært at huske, hvornår det verdensberømte engelske kopiband THE BOOTLEG BEATLES ikke var på Danmarksturné i januar. De er blevet en tradition, der bare ikke vil dø, og hver koncert med bandet, som har eksisteret i 37 år og på mange måder er meget bedre end originalerne, er da også en musikalsk fest af de store. David Firman dirigerer Pepperland Sinfonia og Hans Otto Bisgaard er som altid aftenens veloplagte konferencier.

TURNÉ: ”The Bootleg Beatles”. Fra onsdag den 16. januar i Esbjerg til søndag den 20. januar i Operaen, København

Der er i bogstaveligste forstand knive i luften i ugens roman, der handler om restaurationsbranchen set bag kulisserne. Og det går hedt for sig! Og det kan da nok give sved på panden at jinge med, når Dansk Slagerparade gir’ den gas rundt om i landet i den næste halvanden måneds tid. Endelig kan du glæde dig til premieren på ”Før frosten” med bl.a. Jesper Christensen, der allerede har opnået international anerkendelse og hæder for sin rolle i filmen.

Læs: Så er der serveret

Der er turbo på i romanen om stjernekokken Magne Oldenberg, der med en fortid på Bocuse i Lyon og en uforglemmelig oplevelse på restaurant l`Arpége i Paris beslutter at åbne Danmarks første gourmet-vegetarrestaurant. Magne arbejder i sin fars restaurant Chez Ivan, der kører gammeldags fransk køkken, hvor Magne ikke har indflydelse på menuen. Han har, siden han var 10 år, haft ét mål: at få en Michelinstjerne, og det skal den nye restaurant give ham. Sammen med kæresten og nogle investorer og overklassevenner åbner han Restaurant Oldenberg − alt holdt i sort og med en 12-retters vegetarmenu. Og så starter kampen ellers for gode anmeldelser og Michelinstjernen, en kamp, der også ændrer den venlige Magne til en af den slags køkkenchefer, han ellers afskyr. Tag med på en tur bagom i restaurationsbranchen, hæng ud med overklassen på de hotte steder, få sladderen fra en mand, der ved, hvad han taler om som mangeårig madanmelder. Stærkt underholdende, fascinerende og vildt spændende roman. 

MARTIN KONGSTAD: ”Kokken der holdt op med at rødme”, 400 s., 300 kr. Politikens Forlag

Oplev: Dansktop med et tvist

Når det store landsdækkende turnéshow Dansk Slagerparade fra på lørdag indleder sit 22. år på landevejene i Næstved, bliver det med et ikke tidligere før set tvist. For udover dansktop-koryfæer som Bjørn Tidmand og Klaus & Servants på plakaten kan man også møde både ANNE KARIN BROBERG og PERNILLE SCHRØDER. Mens førstnævnte gennem hele sin karriere har sunget pop, inden hun de senere år har fået et stort gennembrud som revyskuespiller, så er netop revyen Pernille Schrøders hjemmebane, og hun er f.eks. ny direktør for revyen i Nykøbing F. Derfor kan man forvente mere end bare humørfyldte sange på turnéen, der kører helt frem til 24. februar.

TURNÉ: Dansk Slagerparade. Første gang lørdag den 12. januar på Grønnegade Kaserne i Næstved

Se: Stærkt dansk drama

Den danske instruktør Michael Noer fik ikke den bedste internationale debut med genindspilningen af ”Papillon”, men nu er han tilbage i dansk film, og så er det straks noget andet. Hans store periodedrama ”Før Frosten” har en overdådigt spillende JESPER CHRISTENSEN i hovedrollen som den fattige bonde, Jens, der, for at redde sin familie, inden frosten sætter ind, tvinges til at gifte sin smukke datter væk til en rig, svensk storbonde. Dermed kaster han familien ud i splittelse, hemmeligheder og mord. Jesper Christensen har allerede modtaget stor international hæder for sit portræt af bonden, og i de øvrige hovedroller leverer Clara Rosager, Magnus Krepper og GHITA NØRBY store præstationer.

”FØR FROSTEN”. Premiere torsdag den 10. januar

Moderskabet er på programmet i denne uge. Både i romanen ”Vilde dyr”, hvor en mor skal beskytte sit barn mod det onde, og i forestillingen ”Med mig selv i mine egne arme”, der tager udgangspunkt i spørgsmålet ”Hvorfor går vi ud fra, at det vigtigste i en kvindes liv er at blive mor?” Lidt mere løssluppen er en af ugens film, der handler om Bumblebee - en helt speciel folkevogn.

Læs: Det vilde i mennesket – 4 stjerner

Det er lukketid i zoo, og Joan og hendes fireårige søn Lincoln har travlt med at nå at komme ud, før portene lukkes. Men kort før udgangen ser Joan nogle døde kroppe og en bevæbnet mand, der står med ryggen til. Resolut hanker hun op i Lincoln og går den modsatte vej. Mens hun flygter fra udgangen og samtidig forsøger at opføre sig normalt af hensyn til sønnen, får hun en idé til, hvor de kan gemme sig. Som mørket falder på, og kun lydene trænger ind, finder Joan ud af, at der er mere end én gerningsmand, at de må være unge og tilsyneladende leger en leg. En leg, der går ud på at skyde alt og alle, de støder på – mennesker som dyr. I tre timer befinder Joan og Lincoln – og senere to andre – sig i zoo med de skydegale unge, men tilsyneladende uden politi, hvilket får dem til at træffe nogle ikke helt gennemtænkte beslutninger. Roman om overlevelsesinstinkt og mennesker, der opfører sig som vilde dyr. Den blev udpeget af New York Times som en af årets bedste spændingsromaner i 2017. Og den er bestemt spændende, men også en anelse langtrukken.

GIN PHILLIPS: ”Vilde dyr”, 218 s., 250 kr. Hr. Ferdinand

Se: Livlig folkevogn

Bumblebee er en god, gammel folkevogn, men ikke en helt almindelig én af slagsen. Det opdager Charlie, spillet af HAILEE STEINFELD, da hun finder den gamle bil på en skrotplads. Det er nemlig en transformer-kamprobot med opgave at redde verden. Den sjette film i Michael Bays franchise byder på masser af tjubang og sci-fi-action.

”TRANSFORMERS 6: BUMBLEBEE”. I biograferne fra torsdag den 3. januar

Oplev: Moderskabet til debat

Hvorfor går vi ud fra, at det vigtigste i en kvindes liv er at blive mor? Det spørgsmål stiller forfatteren Christina Hagen i sin monolog ”Med mig selv i mine egne arme”, som hun har skrevet direkte til skuespilleren IDA CÆCILIE RASMUSSEN. Forestillingen handler om det svære valg mellem moderskab og frihed og er et skarpt indspark i kønsrolledebatten. Med sig på scenen har Ida Cæcilie Rasmussen 22 statister. Der er premiere på lørdag.

REVOLVER, Østerbro: ”Med mig selv i mine egne arme”. Premiere lørdag den 5. januar. Spiller til 2. februar

Hvad er lykke, og hvordan bliver jeg lykkeligt? Det kan du læse i den kloge selvhjælpsbog ”På sporet af din lykke”. Og lykke, det kan jo være at høre Anders Blichfeldt og hans Christmas Gospel orkester, der turnerer rundt i landet. Det kunne også være at se det imponerende iscirkus ”Russian Cirkus on Ice” med de helt fantastiske skøjteløbere.

Læs: På sporet af lykke

Hvad er lykke? Hvorfor bliver danskerne ved med at score højt som nation i internationale lykkeundersøgelser? Hvordan bliver JEG lykkelig? I ”På sporet af din lykke” tager filosofiprofessor Søren Harnow Klausen fat på det meste. Her er både perspektiv på lykken, diskussion af lykken og helt praktiske sådan-gør-du-råd for at blive lykkelig. Forlaget kalder kækt bogen for ”en klog selvhjælpsbog”. Men det passer her, synes jeg. Forfatteren skriver selv, at ”bogen er et forsøg på at give lykken den plads i livet og samfundsdebatten, som rettelig tilkommer den. Den er skrevet til dig, der ikke tror på hurtige fix – den kritiske, eftertænksomme læser, som forhåbentlig også er fordomsfri og videbegærlig nok til at give lykken en chance; til at overveje om der ikke er en mere passende måde at forstå den på, end man finder hos overfladiske livsstilseksperter eller mavesure intellektuelle”. Er det ikke lige dig? 

SØREN HARNOW KLAUSEN: ”På sporet af din lykke”, 248 s., 249,95 kr. Akademisk Forlag

Hør: Big Fat julestemning

Det har været en travl måned for forsangeren i det nu hedengangne Big Fat Snake, ANDERS BLICHFELDT, der sammen med sit Christmas Gospel orkester og kor har været flittigt turnerende. Nu lakker det mod enden med julekoncerterne. I morgen spiller de i Bremen Teater i København, derefter Musikhuset Aarhus, Skærbækcentret, og så slutter turneen 22. december i Holstebros musikteater.

TURNÉ: ”Anders Blichfeldt Christmas Gospel”. København, Skærbæk, Aarhus og Holstebro fra den 18. til 22. december

Oplev: Skøjtecirkus

Ekvilibristisk skøjteløb og klassisk CIRKUSKUNST mødes i skøn forening i det store tyske show ”Russian Cirkus on Ice”, der på lørdag kan opleves i Musikhuset Aarhus. Publikum tages med på en magisk rejse ind i en eventyrverden. I 50 år har det imponerende iscirkus turneret rundt i verden, og det er altid en succes. Showet kommer tilbage til Danmark på en lille turné i februar.

MUSIKHUSET AARHUS: ”Russian Cirkus on Ice”. Lørdag den 22. december.

Det er fuldt hus – seks stjerner – til den seneste krimi fra Michael Katz Krefeld, der denne gang har Cecilie Mars som hovedperson. Og der er premiere på skuespiller Baard Owes sidste film, der handler om kong Christian 4. sidste rejse. Endelig kan du nyde klokkeklare toner fra den norske sangfugl SISSEL KYRKJEBØ, der er på juleturné.

Udryd udyrene

Cecilie Mars er nyudnævnt kriminalkommissær, og hendes første sag handler om en ung pige, der er blevet voldtaget. Er der noget, der kan gøre Cecilie harm, er det voldtægtsmænd. Som ung blev hun selv voldtaget, hvilket hun stadig har mareridt over. Hun bliver ringet op af en mand, der kalder sig Lazarus. Han fortæller, hvor Cecilie kan finde voldtægtsmanden, og hvordan hun kan slå ham ihjel! Cecilie finder ganske rigtigt voldtægtsmanden og følger efter ham i sin bil, lige til han kører galt. Cecilie tror, han ligger død i den smadrede bil, men han griber fat i hende, så hun må forsvare sig og flygte fra stedet. Næste morgen findes han død, og Cecilie får en mail med en videofilm, hvor man ser hende sparke manden og flygte. Lazarus truer hende med, at hvis hun ikke fortsætter med at udrydde udyr, vil han offentliggøre filmen. Frygten får Cecilie til desperat at lede efter Lazarus, og det bliver en afsindig jagt, der involverer flere mord og overlevelseskampe. Man får åndenød af spænding, inden slutningen på Cecilies kvaler ender!

Læs: MICHAEL KATZ KREFELD: 
”Mørket kalder”, 360 s., 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Se: Owes sidste rolle

Skuespilleren BAARD OWE nåede lige at afslutte indspilningerne til ”Christian IV – Den sidste rejse”, inden han døde. Han har rollen som den døende Christian 4., der i 1648 rejser til København for at dø på Rosenborg Slot. På vejen sender han bud efter sin ekskone Kirsten Munk, som han har holdt indespærret i adskillige år efter deres skilsmisse. På dødslejet vil han have hende til at underskrive dokumenter, der kan give ham oprejsning, men mødet bliver en rejse tilbage til det stormfulde ægteskab præget af utroskab og jalousi. KAREN LISE MYNSTER er den ældre Kirsten Munk, mens hendes datter Rosalinde Mynster spiller Kirsten Munk som ung over for Rudi Køhnke som den unge konge.

”CHRISTIAN IV – DEN SIDSTE REJSE”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Jul med Sissel

Ligesom sidste år er den skønne, norske sangfugl SISSEL KYRKJEBØ i julehumør og tager sit store turnéshow ”Sissels jul” en tur omkring Danmark. Hun har allieret sig med et velspillende orkester og tre dygtige soulsangere fra England, og så giver hun et ungt talent chancen for at synge med i en duet. Det bliver en frydefuld, smuk aften med både klassiske julesange og soul- og gospeltoner. Tre koncerter i Jylland i denne uge og to koncerter i Operaen i København på mandag.

SISSEL KYRKJEBØ: Julekoncerter. Torsdag, fredag og søndag i Aalborg, Viborg og Aarhus

Her i den søde julemåned er vores boganbefaling en gysende krimi fra Norge. På filmfronten har Bradley Cooper og Lady Gaga overtaget James Mason og Judy Garlands roller i ”A Star is Born”, og tre musikgenre forenes i den kvindelige trio Amaze.

Læs: For enhver pris

Frank Frølich har forladt sit job i politiet og er nu privatopdager. Han har ikke mange jobs, men alt ændrer sig, da han møder Mathilde. Hun beder ham om at møde hendes veninde, Guri, der arbejder på et asylcenter. Der bor en ung kvinde, som er nægtet opholdstilladelse, men fortæller, at hun har en søster i landet, og hvis Frank kan finde hende, har hun tilknytning og kan blive. Frank lover at kigge på det. Han bliver derpå opsøgt af en forfatter, Frederik Andersen, der har skrevet en bog om en færgebrand, hvor 159 mennesker omkom. Politiet kaldte det en ulykke, men Frederik mener, det var en påsat brand. Nu skriver han en bog om asylsager og stikker Frank 20.000 kr. for at fortælle, hvem det er, der søger søsteren. Frank nægter, prøver at levere pengene tilbage, men når det ikke. Dagen efter bliver Frederik fundet dræbt. Frank får endnu en klient, der mistede en datter ved færgebranden. Han vil have, at Frank skal finde beviser på, at branden var påsat. Asylsag eller skibsbrand, Frank har fået sin sag for, ikke mindst fordi han oplever endnu et drab, og at han selv bliver forfulgt og slået ned! Uhyggeligt indblik i, hvordan penge og korruption kan få folk til at handle.  

KJELL OLA DAHL: ”Søsteren”, 367 sider, 299 kr. Modtryk

Se: Stjernemøde

Historien ”A Star is Born” er filmatiseret flere gange før, første gang tilbage i 1937 og senest i 1976, hvor rockmiljøet første gang dannede rammen om handlingen. Det gør det igen i BRADLEY COOPERS nye film, hvor han selv spiller countryrock-stjernen Jackson Maine, der opdager og forelsker sig i den syngende servitrice Ally, spillet af LADY GAGA. I takt med at hendes talent blomstrer, må parret slås for deres skrøbelige forhold og hans indre dæmoner. En flot og intens musikmusikfilm, der godt kan blive julens store hit.

”A STAR IS BORN”. Premiere torsdag den 6. december

Hør: Amaze synger julens sange

Julens bedste sange med swing, power og gåsehud! Sådan præsenterer en helt ny sangtrio deres første julekoncertturné. Trioen består af jazzsangerinden VERONICA MORTENSEN, soulsangeren CHRISTINA BOELSKIFTE og operasangeren ANDREA PELLEGRINI, der sammen kalder sig Amaze. Den første af foreløbig tre koncerter finder sted onsdag i Christianskirken i København, hvor bl.a. kvinder fra byens krisecentre er inviteret med til særpris. Kvinde og barn på flugt fra trusler er en central del af julens fortælling, og de er nogle af dem, der har det sværest i juletiden og har mest brug for opmuntring, siger Andrea Pellegrini. Efterfølgende giver Amaze koncerter på Grønnegades kaserne i Næstved og Galaksen i Værløse, fredag og lørdag.

AMAZE: Julekoncerter. I denne uge onsdag, fredag og lørdag

Vi er for alvor gået ind i juleperioden  i denne adventsuge, og på kultursiden byder vi på virkelig gamle kendinge: Allan Karlsson er blevet 101 år, men giver stadig alverdens ledere grå hår i hovedet, Robin Hood er genoplivet i en action-udgave, og i Odense er den gamle bydel forvandlet til et stemningsfyldt julemarked som på H.C. Andersens tid.

Læs: 101 år og stadig ung

Det var ikke meningen, at den 100-årige Allan Karlsson nogensinde skulle på banen igen. Han sprang ud af vinduet, forsvandt med millionerne og sin gode ven Julius til Indonesien, og der skulle han leve resten af sit liv. Ifølge forfatteren! Men den til tider absurde verdenssituation har givet Allan mæle igen, og vi skal atter en tur rundt og møde ledere fra øst og vest, nynazister i Sverige og uransmuglere i Afrika. Allan og Julius gør livet surt for Kim Jong-Un, Donald Trump og Vladimir Putin, mens Angela Merkel og den svenske udenrigsminister Margot Wallström vantro må knibe sig i armen. Og er det sjovt? Ja! Lige så sjovt som sidst? Jae... for eneste minus er, at vi ikke længere overrumples af Allan, nu vi kender ham, så de højlydte latteranfald er "minimeret" til kæmpesmil fra øre til øre. Snyd ikke dig selv for en morsom - og lærerig - kommentar til verdenssituationen set med Allans øjne. 

JONAS JONASSON: "Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget", 380 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Tju-bang Robin Hood

Den gode gamle historie om Robin Hood går aldrig af mode, men derfor kan man jo godt peppe den op, og det er præcis hvad Otto Bathurst har gjort med sin action-mættede 2018-version af fortællingen om den fredløse adelsmand, der tager fra de rige og giver til de fattige. TARON EGERTON er Robin Hood, EVE HEWSON hans elskede lady Marion og Jamie Foxx en Lille John, som vi bestemt aldrig har set ham før.

”ROBIN HOOD”. Premiere torsdag den 29. december

Oplev: Ægte julestemning

Det er en kær og elsket tradition, når den smukke og stemningsfulde gamle bydel i Odense forvandles til et ægte og autentisk JULEMARKED som på H.C. Andersens tid. Julemarkedet åbner på fredag og byder på underholdning og markedsboder for hele familien. Her er gøglere og lirekassemænd, handlende, smukke julekor og så kan man møde nogle af figurerne fra H.C. Andersens eventyr. Der er gratis adgang, men enkelte aktiviteter kræver betaling, som f.eks. hestevognkørsel gennem markedsbydelen.

H.C. ANDERSEN JULEMARKED, Odense. Fra fredag til søndag og igen næste fredag-søndag

Har du også ventet på afslutningen på Lotte Kaa Andersens ”Hambros Allé-trilogi”, så kan du glæde dig. Den er på gaden, og den er blændende. Det er filmen om meningen med livet også – ikke mindst skuespilpræstationerne. Smuk og rørende er filmen ”Life Itself”, der handler om noget så eksistentielt som meningen med livet. Og livet kan være sjovt og hyggeligt – ikke mindst på Bakken, der holder juleåbent for første gang i dens 435 år lange historie.

Læs: Blændende afslutning-  6 stjerner

Det var med længsel, men også vemod, jeg ventede på sidste del af Lotte Kaa's "Hambros Allé-trilogi". For det er ren underholdning at læse om de tre familier, der angiveligt lever på livets solside, men har kurs mod katastrofen:  Derfor også ærgrelsen over at skulle sige farvel. Line er endt som medfølgende hustru i Dubai, hvor Peter har fået chefjob i den fond, han arbejder for. Men Line keder sig bravt, og i fondens hovedkontor i Schweiz er en ny leder begyndt at gå Peters dispositioner efter i sømmene. Hos CiIle og Ask står det heller ikke for godt til. Cille har fået et jobtilbud, der imidlertid betyder flytning til Jylland, så Ask sætter hælene i. Det hele ender med, at Cille går Caminoen – alene. Caroline og Kaare lever "lykkeligt" adskilt, og det kunne de sikkert have været blevet ved med, hvis ikke Kaare havde blandet sig alt for aktivt i sønnen Lukas' liv. Bidende satire når det er bedst og en blændende afslutning på trilogien, der startede med "Hambros Allé 7-9-13" og "100 dage".            DL

LOTTE KAA ANDERSEN: "Syv sind", 320 s., 249,95 kr. Rosinante

Se: Meningen med livet

Et ungt pars livshistorie forbindes med en række historier, og der sættes spørgsmålstegn ved vores forestillinger om lykke og uheld i den smukke ”Life Itself”. OLIVIA WILDE og OSCAR ISAAC er det unge par, der mødes og forelsker sig på college, bliver gift og venter barn, mens man i sidehistorier kommer både til Manhattans tætbefolkede gader og til solrige olivenplantager i Spanien. Her møder vi bl.a. Olivia Cooke og Antonio Banderas i en smuk film om meningen med livet.

”LIFE ITSELF”. Premiere på torsdag

Oplev: Bakken fejrer jul for første gang

Verdens ældste forlystelsespark, BAKKEN i Klampenborg, har fået tilladelse af skovfogeden i Dyrehaven til at holde juleåbent for første gang i stedets 435 år lange historie. Hver fredag til søndag fra på fredag og frem til lørdag 22. december er der hyggeligt julemarked. Der er åbent i restauranterne med julemad på menuen, og naturligvis kan man møde både julemanden og Bakkens Pjerrot, der er i rigtigt julehumør. En del af Bakkens forlystelser er også åbne.

DYREHAVSBAKKEN: ”Jul på Bakken”. Fredag-søndage fra på fredag til 22. december

Fans af Lucinda Riley kan glæde sig – nu er femte bind af serien ”De Syv Søstre” på gaden. I biografen kan du opleve et stort italiensk familiedrama i publikumssuccesen ”A casa tutti bene” og endelig er byder Betty Nansen Teatret på en klassiker, når de på lørdag har premiere på Tennessee Williams’ ”Kat på et vamt bliktag”.

Læs: Yes, Riley er her igen

Lucinda Riley er en forfatter, der kan få sine læsere til at trippe i spænding efter næste roman. Og nu er den her endelig, femte bind af Rileys ambitiøst anlagte syv-binds-fortælling ”De Syv Søstre”. I ”Månesøsteren” følger vi Tiggys forsøg på at opspore sin fortid. Alle pigerne blev i sin tid adopteret forskellige steder fra i verden af en schweizisk mangemillionær, der ved sin død gav hver enkelt et hint om, hvordan de kunne finde tilbage til deres biologiske rødder. I Tiggys fortælling træder Rileys interesse for det spirituelle tydeligt frem og bliver omdrejningspunkt for Tiggys rejse fra det skotske højland til Spanien og tilbage til tiden omkring den spanske borgerkrig. Kærligheden spiller som altid en rolle. Og med to bind tilbage øges spændingen: Er pigernes far, ”Pa”, virkelig død? Og hvem og hvor er den syvende søster?              

LUCINDA RILEY: ”Månesøsteren”, 640 s., 299,95 kr. Cicero

Italiensk familiedrama

Det er de store følelser, der kommer i spil, når Pietro og Alba inviterer hele familien ud på den lille ø Ischia for at fejre deres guldbryllup. En voldsom storm betyder, at selskabet strander på øen i to døgn, og så kan det ellers nok være, at lidenskaben florerer, gammelt nag dukker frem, uforløste konflikter bryder ud i lys lue, og de ægte italienske temperamenter får frit løb. ”A Casa Tutti Bene” har bl.a. CAROLINA CRESCENTINI og ELENA CUCCI i hovedrollerne og er blevet en enorm publikumssucces i hjemlandet.

”A CASA TUTTI BENE”. Biografpremiere torsdag den 15. november

Oplev: Familie i opløsning

Det er en af teaterverdenens største moderne klassikere, der fra på lørdag er på plakaten på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. Tennessee Williams’ store drama ”Kat på et varmt bliktag” handler om patriarken Big Daddy, der har inviteret børn og børnebørn til stor fødselsdagsfest uvidende om, at alle andre ved, at han praktisk talt ligger for døden. Omkring ham udvikler sig et arveretligt rivegilde, og kernefamilien slår dybe revner. Man kan opleve et strålende skuespillerhold med OLAF JOHANNESSEN, DITTE GRÅBØL, Patrick Baurichter og Johanne Louise Schmidt i spidsen.

BETTY NANSEN TEATRET: ”Kat på et varmt bliktag”. Premiere lørdag den 17. november. Spiller til 31. december

Jesper Stein har fået sig en stor, loyal fanskare til sine spændingsromaner med Axel Steen i hovedrollen, og den seneste roman, Solo, er fuldt ud på højde med forgængerne. På det hvide lærred udspiller et familiedrama sig i Paprika Steens julefilm ”Den tid på året”, hvor juleaften ikke er lutter idyl. Til gengæld er der lattergaranti i Glassalen i Tivoli, når Vivenne McKee & Co. udfolder sig i årets Crazy Christmas Cabaret.

Læs: Realistisk og sindssygt spændende

Axel Steen har kappet båndet til sit gamle liv i politiet, er blevet lykkelig gift og ansat som sikkerhedsrådgiver i en investeringsbank. Han afskediger en medarbejder, der har gjort sig skyldig i bedrag for millioner, og det bliver starten på en lang række blodige begivenheder, hvor Axel denne gang står alene med efterforskningen – dybt splittet mellem trangen til at se retfærdigheden ske fyldest og ønsket om at holde sammen på sig selv og sin familie. Samtidig efterforsker vicepolitikommissær Vicky Thomsen et mord på en ung indvandrer med banderelationer. Da sagen trækker tråde til både PET og krigen i Syrien, kommer Vicky og hendes team på en hård prøve i dette højspændte ghettomiljø, hvor ingen siger noget, og intet tilsyneladende er helt som det ser ud. Alting kompliceres yderligere, da det viser sig, at Axel Steen kender offeret! ”Solo” er en barsk, realistisk og sindssygt spændende krimi om grådighed, jalousi og kærlighed, der indsigtsfuldt demonstrerer kontrasten mellem den stenrige, kyniske elite og de indvandrertunge parallelsamfund i København.            

JESPER STEIN: ”Solo”, 416 s., 300 kr. Politikens Forlag

Se: Familiejul

Det er ”den tid på året”. Julen nærmer sig, og alle vore mest elskede juletraditioner får en omgang i den satiriske mølle. PAPRIKA STEEN har både instrueret og spiller hovedrollen i en forrygende historie om en juleaften hos ægteparret Katrine og Mads, hvor der bag den hyggelige julestemning lurer en ulmende katastrofe, lige så letantændelig som et tørt juletræ. Langsomt brister alle illusioner om en hyggelig juleaften i takt med at uudtalte sandheder kommer frem i stearinlysets skær, maden ligger tungt, vinen glider ned, og julegaverne skuffer. Filmen byder på et strålende skuespillerhold bestående af bl.a. SOFIE GRÅBØL, Lars Brygmann, Karen-Lise Mynster og mange flere.

”DEN TID PÅ ÅRET”. I biograferne fra torsdag den 8. november

Oplev: Ud og flyve med de skøre

Med en vis sandsynlighed er dette års Crazy Christmas Cabaret i Glassalen i Tivoli den sidste. Det skulle det allerede have været sidste år, men publikum nægtede at slippe Vivienne McKee og hendes hold af skrupskøre engelske og danske skuespillere, så hun tog en tørn mere. Årets tema er Jules Vernes ”Jorden Rundt i 80 dage”, der under titlen ”Fogg’s Off” sædvanen tro bliver en vanvittig, sjofel og musikalsk rejse kloden rundt. En aften for grinebidere med hang til ægte britisk humor med bl.a. BENNET THORPE, KATRINE FALKENBERG og DAVID BATESON. De første forestillinger frem mod premieren, spilles fra onsdag.

GLASSALEN, Tivoli: ”Crazy Christmas Cabaret – Fogg’s off”. Premiere 13. november

Noveller er igen blevet populære, og få mestrer genren så godt som Leif Davidsen, der er aktuel med en ny samling. På filmfronten er der premiere på den nye Lisbeth Salander-film, der er skrevet af Daniel Lagerkrantz efter oplæg fra afdøde Stieg Larsson, og endelig kan du få dig et godt grin på Mongo Park i Allerød, hvor der er urpremiere på den absurde brevkasseredaktør Camille Cloud, skrevet ikke som teaterstykke, men som roman af Line Knutzon.

Læs: Pølsesnak med mere

Det er altid en fornøjelse at læse Leif Davidsen, og jeg er især vild med hans noveller. Det er jeg stadig efter at have læst hans seneste 10, der kommer vidt omkring, men som alle har hovedpersoner med tilknytning til Danmark i en eller anden form. Emnerne kredser om bl.a. grådighed, svigt, kærlighed, afhængighed og fortabthed og præsenteres i sammenhænge, der fører os rundt i verden: USA, Rusland, Spanien, Japan, Påskeøerne, Paris m.fl. Vi møder den kærlige ægtemand og far, der samtidig er en psykopatisk morder, skattesvindleren, der ”flygter” til Japan for at få en pusterum, før helvede bryder løs, den naive russiske tv-serieforfatter, der manipuleres med af sin magtfulde barndomsven, den desperate spillefugl, der gemmer sig for sine kreditorer på et lille hotel i Paris og staklen, der roder sig ind i en værre historie på en datingside. Davidsens dragende skrivestil er en nydelse, og man kunne sagtens tage 10 noveller mere. En skøn læseoplevelse. 

LEIF DAVIDSEN: ”Tag ikke imod en pølse i Moskva – og andre historier”, 300 s., 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Se: Lisbeth Salander slår til igen

Den fjerde roman i Millennium-serien, der blev skabt af Stieg Larsson, blev skrevet af Daniel Lagercrantz og er nu blevet filmatiseret med CLAIRE FOY i hovedrollen som den tatoverede mesterhacker Lisbeth Salander. Det er noget af et genrespring fra ung engelsk dronning i ”The Crown” til den hårdkogte hævner, der forfølges af sin fortid, men Foy er et af tidens største talenter, så det klarer hun nok. Sverrir Gudnason fra Bjørn Borg-filmen er Mikael Blomkvist, og danske Claes Bang har en mindre rolle.

”DET DER IKKE SLÅR OS I HJEL”. Premiere torsdag den 1. november

Oplev: Absurd brevkasse

Som dramatiker har LINE KNUTZON fået mange stykker opført på teatret, men når Mungo Park på torsdag har urpremiere på ”Camille Clouds brevkasse”, så er det den skønlitterære forfatter Line Knutzons værk, der har undergået Christina Wendelboes dramatisering. En række absurde karakterer får liv på scenen, bl.a. den 50-årige kvinde, der ligner en 50-årig kvinde, manden, der nægter at lade sig skille fra sig selv og en mand med overdreven tålmodighed. Rollerne spilles af teatrets faste ensemble, bl.a. Malin Rømer Brolin-Tani og Marianne Mortensen.

MUNGO PARK, Allerød: ”Camille Clouds brevkasse”. Urpremiere 1. november

 

Er du til feel-goodromaner, så er Vi Som Elskede helt sikkert noget for dig.  Det er ugens gæsteturné også, hvis du hører til blandt de millioner, der elsker Cliff Richard. Endelig kan du opleve Audrey Castaneda i hendes champagnesalon på Holbæk Teater.  OBS! I denne uge får du også en ekstra bog-anbefaling - Så længe jeg lever - af debutforfatter Merete Nørgaard. 

Læs: En chance til 

Den første Matt møder, da han flytter ind på kollegiet ved New York University, er Grace. De forelsker sig stormende, gør skøre og sjove ting sammen. Han studerer foto, hun musik og spiller cello. Da Matt får tilbudt en tremåneders praktikplads på National Geographic, rejser han til Sydamerika, hvorfra det er svært at holde forbindelsen med Grace ved lige. Og da han kommer hjem, er hun væk.15 år og en skilsmisse senere ser han Grace i et togvindue og leder nu desperat efter hende. Da de endelig mødes, er tiltrækningen den samme. Det er næsten, som om tiden er stået stille. Men det er den ikke – noget er vokset i løbet af de 15 år. Noget helt afgørende. Utrolig velskrevet feel good-roman, som man bliver revet med af, og som nok skal få både smil og tårer frem hos læseren.   DL

RENÉE CARLINO: ”Vi som elskede”, 300 s., 199,95 kr. People'sPress

Læs 2: En længsel, der aldrig slipper 

Martin er en god fyr.  Han er gift med Caroline, som han elsker, og sammen har de datteren Hanne, der snart selv skal stifte familie. Alt er idel lykke og harmoni. Eller det ville det være, hvis det ikke havde været for et stormfuldt møde mange år tidligere. Da Martin som ung arbejdede på et børnehjem i Sydamerika, havde han en kort, men intens affære med en kvinde, som efterlod en længsel i ham, der aldrig siden har sluppet ham. Og da kvinden igen dukker op i hans liv, er han i sine følelsers vold. Stakåndet og afmægtigt, men samtidig poetisk, hjerteskærende beskrives hans besættelse, som føles så rigtig, men driver ham til vanvid. Også selv om det er helt for sent. AK

MERETE NØRGAARD: "Så længe du lever", 215 s. 199,95 kr. Villakom

Hør: Sir Cliff på jubilæumsturné

I anledning af sit 60-års jubilæum kommer SIR CLIFF RICHARD i denne uge til Danmark og giver ikke færre end fire koncerter. I aften og i morgen i Musikhuset Aarhus, onsdag på Operaen i København og torsdag i Odenses nye koncerthus, Odeon. Cliff Richard er kåret til at være den ultimative popstjerne i England og har udgivet ikke færre end 103 album i en unik karriere. Jubilæet markeres med tre koncertturneer; i England, Irland og altså Danmark.

TURNÉ: ”Cliff Richard 58-18 = 60th The Tour”. d. 22.-25. oktober

Oplev: Audreys champagnesalon

Fire gange i løbet af denne sæson inviterer Holbæk Teater til champagnesalon med AUDREY CASTAÑEDA. Champagnesalonerne er live talkshow for kvinder, og Audrey har hver gang inviteret nye gæster i sofaen, som publikum kan grine med og ad, eller blive rørt af, for samtalerne handler om både det muntre og det alvorlige. Publikum får notater til hjertet og livseliksir til sjælen, som hun siger. Alle gæster bydes naturligvis på et glas champagne ved ankomsten.

HOLBÆK TEATER: Champagnesalon med Audrey Castañeda. På fredag d. 26. oktober

Krimiforfatteren Linda Castillo skuffer ikke i sin seneste roman, der lever fuldstændig op til tidligere romaner.  En levende svensk sangfugl kommer på miniturné, mens en afdød svensk ditto portrætteres intenst af Camilla Bendix.

Læs: Ruth er tilbage

Da seks lig dukker op i en klippespalte, tilkaldes knogleeksperten Ruth Galloway, der netop har afsluttet sin barsel. Hun kan ret hurtigt fastslå, at der ikke er tale om gamle lig i arkæologisk forstand. Det viser sig, at de seks lig stammer fra 2. verdenskrig, og dermed er opgaven lagt i hænderne på vicekriminalkommissær Harry Nelson og hans team. Mens de afdækker ligenes skæbne, dør to gamle mænd, tilsyneladende af naturlige årsager. Det viser sig imidlertid, at de havde forbindelse med ligene, og da der sker et regulært mord, begynder der at tegne sig et  billede. Samtidig forsøger Harry at være så meget sammen med hans og Ruths lille datter, Kate, uden at det virker påfaldende. Men der snakkes. Denne tredje bog i serien om Ruth Galloway er som altid sprudlende fortalt, spændende og troværdig – og med det mest elskelige og dejligt almindelige persongalleri, der er skønt at være i selskab med, og som man glæder sig til at møde igen. 

ELLY GRIFFITH: ”Huset på klippen”, 368 kr., 249,95 kr. Gads Forlag 

Hør: Svensk sangfugl

Det bliver til tre koncerter i denne omgang med den charmerende svenske sangfugl LISA EKDAHL, som siden sit gennembrud helt tilbage i 1994 har haft et stort publikum herhjemme med sin smukke, skrøbelige stemme. Hun befinder sig et sted mellem poppen og den elegante, tilbagelænede jazz og er altid en nydelse at lytte til. Den lille turné bringer hende til Horsens, Odense og København fra fredag til søndag, hvor hun slutter af i DR Koncertsalen, der er som skabt til hendes særlige klang.

MINI TURNÉ. Lisa Ekdahl. Fredag den 19. oktober, lørdag den 20. oktober, søndag den 21. oktober i hhv. Horsens, Odense og København

Se: I Monicas verden

Den svenske sangerinde Monica Zetterlund bliver ærligt og ubarmhjertigt råt portrætteret i den musikalske forestilling ”Z – Monica Zetterlund”, der har premiere på Teatret ved Sorte Hest på lørdag. Alene på scenen kan man opleve CAMILLA BENDIX, der synger sig igennem Monica Zetterlund repertoire i en musikalsk rutsjebanetur drevet af jalousi, forelskelse, had og begær.  Jan Hertz har både fået ideen og instrueret forestillingen.

TEATRET VED SORTE HEST: ”Z – Monica Zetterlund”. Premiere lørdag den 20. oktober

Nu skulle man ikke tro, der er sjovt at læse om, hvordan man forgifter sin mand – men det er det i den svenske roman ”En hustrus hævn”. Og sjovt er det også at drikke te med damer med stort D. Maggie Smith, Joan Plowright, Eileen Atkins og Judi Densch inviterer i en ny film. Endelig er der kulturnat på fredag i flere byen – ikke mindst København

Læs: Svensk topunderholdning – 5 stjerner uge 40

Irene og Horst har været gift i 30 år. Hun er bibliotekar og elsker bøger, han er kabelmontør og elsker hi-fi – og sig selv. Han er patroniserende, brovtende, hånlig og i det hele taget en skrækkelig ægtemand, og Irene har fundet sig i meget. Men en dag, da hun finder en kasse med blylodder, får hun idéen: Horst skal dø. Og mens vi hører om deres første møde, om brylluppet, børnene og det kedelige ægteskab, forgifter Irene langsomt sin mand, der meget belejligt er faldet og ligger i sengen med et brækket ben og en ubrugelig arm. Det er jo faktisk ikke noget at grine ad. Men det gør man. For det hylende morsomt skrevet, og undervejs får Irene sine små sejre, så man næsten sidder og klapper i hænderne. Som f.eks. når hun ridser hans briller med sandpapir, så han ikke kan se noget og tror, det er medicinens skyld. Selvfølgelig skal kvinder, der endelig ranker ryggen, ikke gå til yderligheder, og så alligevel… Læs den og bliv underholdt fra første til sidste side. 

SARA PABORG: ”En hustrus hævn”, 220 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Verdensberømte veninder

Fire af de største britiske skuespillerinder i nyere tid mødes fra tid til anden, drikker te og sludrer om gamle dage. De er alle fire adlede Dames, og til denne film har instruktøren Roger Mitchell fået lov at komme med og lade kameraet rulle. De fire er MAGGIE SMITH, JUDI DENCH, JOAN PLOWRIGHT og EILEEN ATKINS, kendt og elskede fra utallige film. I denne film fortæller de om deres liv og karrierer, om op- og nedture og et hav af anekdoter. Det er ganske fortryllende.

”TE MED DAMERNE”. Biografpremiere torsdag den 11. oktober

Oplev: Den store kulturnat

KULTURNATTEN i København er årets største enkeltstående kulturbegivenhed, og skønsmæssigt køber over 80.000 kulturpasset, der giver gratis adgang til alle de hundredevis af arrangementer samt gratis transport med tog, bus og metro i hele Hovedstadsområdet – og lidt til. Programmet omfatter alle byens museer, der er sjælden adgang til Christiansborg og DR Byen, og i det hele taget emmer byen af musik, teater og gøgl. Kulturpas er nødvendigt og koster 95 kr. Siden starten i 1993 i København, er der skudt kulturnætter frem adskillige andre steder, men Kulturnatten i København er stadig flagskibet.

KULTURNATTEN I KØBENHAVN. Fredag den 12. oktober

Ugen byder på en charmerende roman om noget så usandsynligt som en mand, der ældes uendeligt langsomt, så han nu er flere hundrede år gammel. Ligeså charmerende er Aurore i den fransk feelgood-film  ”Aurore – 50 somre”. Endelig er der premiere på Disney-musicalen ”Tarzan” på Fredericia Teater.

En charmetrold fra 1500-tallet

Tom Hazard er 439 år gammel, men ser ud som en på 40. Han er en populær historielærer, forståeligt nok, for han har kendt Shakespeare, sejlet med kaptajn Cook, drukket Bloody Mary med J. Scott Fitzgerald og Zelda og set sin mor drukne under hekseprøven. Han har også været gift og fået en datter – men det er mange hundrede år siden. Han blev tvunget til at forlade dem, for at ikke også de blev beskyldt for hekseri, og siden er han flyttet hvert ottende år for ikke at vække opsigt. Det er ca. den tid det tager, før folk begynder at lægge mærke til, at han ikke ældes. Da hans kone døde, fik han at vide, at datteren Marion ”fejler” det samme som han, og han leder nu efter hende overalt. Han vejledes af det hemmelige selskab ”Albatrosserne”, der består af folk som ham, men det viser sig, at selskabet har en lidt anden dagsorden, og Toms ønske om at leve et almindeligt liv har lange udsigter. For regel nummer et er: Du må ikke forelske dig. Der er masser af historiske fakta og skønne citater af Montaigne, og drama og kærlighed går hånd i hånd med frygt og venskab. Oplagt at den bliver filmatiseret, med Benedict Cumberbatch som Tom. Men læs endelig bogen – den er vidunderligt selskab.

MATT HAIG: ”Når tiden går i stå”, 336 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Skønne Aurore

SØNDAG er bladet for kvinden midt i livet, og sådan en er Aurore. Hun er 50 år, er lige gået fra sin mand, har mistet sit arbejde og befinder sig på randen af det store nervøse sammenbrud, da hun finder ud af, at hun skal være bedstemor. Bedst som det hele er ved at vælte for hende, dukker en mand fra hendes fortid op, og han giver Aurore lyst og mod til at starte livet forfra. En skøn, fransk feelgood-film med aldeles vidunderlige AGNÈS JAOUI i titelrollen.

”AURORE – 50 SOMRE”. I biograferne torsdag den 4. oktober

Oplev: Me Tarzan, you Jane

Danmarks store musicalteater i Fredericia er gået fra succes til succes de senere år både som talentfabrik og som foregangsteater for den moderne, visuelle musical. Teatret samarbejder med Disney-koncernen og har fået lov til at opsætte Disney-musicalen ”Tarzan” baseret på tegnefilmen fra 1999. Musikken er skrevet af den både Oscar- og Grammy-belønnede Phil Collins. KIM ACE NIELSEN har fået titelrollen, mens BJØRK GAMST er Jane, og Diluckshan Jeyaratnam og Teit Samsø får mulighed for at give den fuld gas som de to aber, der bliver Tarzans bedste venner.

FREDERICIA TEATER: ”Tarzan “. Premiere fredag den 5. oktober

En roman, der virkelig kryber ind under huden er på gaden, og i biografen kan man opleve en forrygende Glen Close hævne sig på sin succesrige forfattermands utroskab, og endelig er der fryd for øjet, når en vis gruppe strippende herrer kommer på turné.

Læs: Sjælden stor læseoplevelse

1943. Domhuset i New Iberia, Louisiana. I en celle venter 18-årige Wills på at blive henrettet ved midnat. Han er dømt for voldtægt mod en hvid pige – men var det voldtægt? Samtidig er en lastbil på vej fra et nabofængsel med Grusomme Gertie, statens elektriske stol, og på vejene driver Wills far muldyret Bess frem med sin last: Wills gravsten. Vi følger en række personer, der på hver deres måde er berørt af henrettelsen: Statsadvokaten, der har krævet dødsstraf, hans kone, der tvivler på Wills skyld, hans søn, der grubler over begrebet retfærdighed, præsten, der er ved at miste troen, tankstationsparret, der er uenige i racespørgsmål, sheriffen, de to mænd, der transporterer stolen, Wills forældre og ikke mindst Will selv. Romanen, der er baseret på en sand historie, beskriver et sydstatsmiljø, hvor racehadet lever i bedste velgående, og hvor rettænkende mennesker stadig er i undertal. At forfatteren formår at beskrive tanker og følelser helt usentimentalt, gør romanen så meget desto mere læseværdig. Jeg anbefaler den på det varmeste, trods det dystre tema. 

ELISABETH HARTLEY WINTHROP: “Nådestolen 360 s., 256 kr. Politikens forlag

Se: En kvinde gør sig fri

Björn Runges filmatisering af Meg Wolitzers roman ”The Wife” har en gnistrende GLENN CLOSE i hovedrollen som Joan Castleman. Hun er en intelligent og opofrende kvinde, der gennem et langt ægteskab har sat sine egne ambitioner til side for at støtte sin forfattermand, spillet af JONATHAN PRYCE. Hun har ignoreret hans utroskab og opbygget ægteskabet på hans præmisser. Da han bliver tildelt Nobelprisen i litteratur beslutter hun at konfrontere ham og røber hemmeligheden bag hans karriere. Filmen er en fejring af modne kvinders frigørelse og mesterligt spillet.

”THE WIFE”. I biograferne fra torsdag den 27. september

Oplev: Klar til tøsetur

I over 30 år har de olierede amerikanske mandestrippere fra CHIPPENDALES henrykket kvinder over hele verden med deres sexede dans og flotte kroppe. I denne uge kommer de igen til Danmark på turné, der indledes på onsdag i Musikhuset Aarhus og fortsætter resten af ugen til hhv. Valby, Odense, Holstebro og Aalborg. Ps: Danserne på årets tur har ikke været med i alle 30 år; de er nye og friske.

TURNÉ: ”Chippendales”. Fra onsdag den 26, september til søndag den 30. september

I sidste bind i Kristina Sandbergs trilogi om Maj er vi nået 1950’erne og 60’ernes Sverige. Alt er i forandring, og det har ikke gjort Maj mindre bekymret. Seksstjernet afslutning. På de hvide lærred forelsker engelske Annie sig i en amerikansk rockmusiker – på afstand.  Britisk kærlighedsfilm, når det er bedst. Tre oversete kvindelige surrealister er samlet i en udstilling på kunstforeningen Gl. Strand: Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og Francicka Clausen kan ses på udstillingen ”Kvindernes Surealisme”.

Læs: seks plads

Har alle kvinder lidt af Maj i os? Det kontrollerende gen. Det bekymrede gen. Genet til altid lige at finde håret i suppen? For er der nu en bagtanke med alt? Er jeg værdig at elske? "Liv for hver en pris" er sidste del i trilogien om Maj, hendes mand Thomas, familien og børnene og beskriver udviklingen i 50’ernes og 60’ernes Sverige. Fra kvinderne gik hjemme og sørgede for husholdningen uden moderne hjælpemidler, og hvor alt var hjemmelavet fra bunden, til de skulle ud på arbejdsmarkedet, realisere sig selv og tjene penge til huset, bilen, sommerhuset... Vi oplever et stykke nordisk velfærdshistorie gennem en familie, man kommer til at holde af, og gennem Majs tankestrøm føres vi ærligt – og ikke altid lige kønt – gennem hendes følelser, der er så forbandet menneskelige. Men som også burde slippes og forløses. For mon ikke alle bliver mætte? Tørre? Måske endda lykkelige? I sidste ende? En fortælling, der rammer hjertekulen og føles vedkommende.  

KRISTINA SANDBERG: "Liv for hver en pris", 567 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Skøn feelgood-komedie

ROSE BYRNE er aldeles skøn i rollen som engelske Annie, der lever i et kedsommeligt forhold med Duncan, som i 20 år har været vild med en for længst glemt amerikansk rockmusiker, Tucker Crowe. Hun finder Crowe på nettet og forelsker sig på afstand i ham, og da han så en dag kommer til England, er det tid til at gøre op med fortiden og møde fremtiden. ”Juliet, Naked” er baseret på en roman af Nick Hornby og er en varm og velspillet britisk feelgood-komedie med ETHAN HAWKE og CHRIS O’DOWD.

”JULIET, NAKED”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Kvindelige surrealister

Tre store kvindelige kunstnere, der alle dyrkede surrealismen, er i fokus i en ny udstilling i Kunstforeningen Gl. Strand i København. Udstillingen åbnede i sidste uge og præsenterer værker af Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og FRANCISKA CLAUSEN. På hver deres måde var de blandt frontløberne inden for 1920’ernes og 30’ernes surrealisme i Danmark. I modsætning til deres mandlige kolleger som Wilhelm Freddie og Richard Mortensen er de imidlertid blevet nærmest overset til trods for, at deres værker har høj kvalitet.

KUNSTFORENINGEN GL. STRAND: ”Kvindernes Surealisme”. Vises til 20. januar

Læs mere om: