Fritid

SØNDAGs kulturguide: De tre bedste kulturoplevelser i denne uge

Hver uge får du kulturredaktørens bedste tips til de ting, du kan se, læse, lytte til og opleve i netop denne uge.

SØNDAGs store kulturguide

Hver uge udvælger kulturredaktør Dorthe Liljensøe tre kulturoplevelser, som hun vil anbefale SØNDAGs læsere. Det kan både være bøger, biograffilm, serier, teaterforestillinger, udstillinger eller andre begivenheder. Husk, at du også kan gå længere ned i artiklen og se, hvad de andre uger gemmer på. 

Fans af Lucinda Riley kan glæde sig – nu er femte bind af serien ”De Syv Søstre” på gaden. I biografen kan du opleve et stort italiensk familiedrama i publikumssuccesen ”A casa tutti bene” og endelig er byder Betty Nansen Teatret på en klassiker, når de på lørdag har premiere på Tennessee Williams’ ”Kat på et vamt bliktag”.

Læs: Yes, Riley er her igen

Lucinda Riley er en forfatter, der kan få sine læsere til at trippe i spænding efter næste roman. Og nu er den her endelig, femte bind af Rileys ambitiøst anlagte syv-binds-fortælling ”De Syv Søstre”. I ”Månesøsteren” følger vi Tiggys forsøg på at opspore sin fortid. Alle pigerne blev i sin tid adopteret forskellige steder fra i verden af en schweizisk mangemillionær, der ved sin død gav hver enkelt et hint om, hvordan de kunne finde tilbage til deres biologiske rødder. I Tiggys fortælling træder Rileys interesse for det spirituelle tydeligt frem og bliver omdrejningspunkt for Tiggys rejse fra det skotske højland til Spanien og tilbage til tiden omkring den spanske borgerkrig. Kærligheden spiller som altid en rolle. Og med to bind tilbage øges spændingen: Er pigernes far, ”Pa”, virkelig død? Og hvem og hvor er den syvende søster?              

LUCINDA RILEY: ”Månesøsteren”, 640 s., 299,95 kr. Cicero

Italiensk familiedrama

Det er de store følelser, der kommer i spil, når Pietro og Alba inviterer hele familien ud på den lille ø Ischia for at fejre deres guldbryllup. En voldsom storm betyder, at selskabet strander på øen i to døgn, og så kan det ellers nok være, at lidenskaben florerer, gammelt nag dukker frem, uforløste konflikter bryder ud i lys lue, og de ægte italienske temperamenter får frit løb. ”A Casa Tutti Bene” har bl.a. CAROLINA CRESCENTINI og ELENA CUCCI i hovedrollerne og er blevet en enorm publikumssucces i hjemlandet.

”A CASA TUTTI BENE”. Biografpremiere torsdag den 15. november

Oplev: Familie i opløsning

Det er en af teaterverdenens største moderne klassikere, der fra på lørdag er på plakaten på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. Tennessee Williams’ store drama ”Kat på et varmt bliktag” handler om patriarken Big Daddy, der har inviteret børn og børnebørn til stor fødselsdagsfest uvidende om, at alle andre ved, at han praktisk talt ligger for døden. Omkring ham udvikler sig et arveretligt rivegilde, og kernefamilien slår dybe revner. Man kan opleve et strålende skuespillerhold med OLAF JOHANNESSEN, DITTE GRÅBØL, Patrick Baurichter og Johanne Louise Schmidt i spidsen.

BETTY NANSEN TEATRET: ”Kat på et varmt bliktag”. Premiere lørdag den 17. november. Spiller til 31. december

Jesper Stein har fået sig en stor, loyal fanskare til sine spændingsromaner med Axel Steen i hovedrollen, og den seneste roman, Solo, er fuldt ud på højde med forgængerne. På det hvide lærred udspiller et familiedrama sig i Paprika Steens julefilm ”Den tid på året”, hvor juleaften ikke er lutter idyl. Til gengæld er der lattergaranti i Glassalen i Tivoli, når Vivenne McKee & Co. udfolder sig i årets Crazy Christmas Cabaret.

Læs: Realistisk og sindssygt spændende

Axel Steen har kappet båndet til sit gamle liv i politiet, er blevet lykkelig gift og ansat som sikkerhedsrådgiver i en investeringsbank. Han afskediger en medarbejder, der har gjort sig skyldig i bedrag for millioner, og det bliver starten på en lang række blodige begivenheder, hvor Axel denne gang står alene med efterforskningen – dybt splittet mellem trangen til at se retfærdigheden ske fyldest og ønsket om at holde sammen på sig selv og sin familie. Samtidig efterforsker vicepolitikommissær Vicky Thomsen et mord på en ung indvandrer med banderelationer. Da sagen trækker tråde til både PET og krigen i Syrien, kommer Vicky og hendes team på en hård prøve i dette højspændte ghettomiljø, hvor ingen siger noget, og intet tilsyneladende er helt som det ser ud. Alting kompliceres yderligere, da det viser sig, at Axel Steen kender offeret! ”Solo” er en barsk, realistisk og sindssygt spændende krimi om grådighed, jalousi og kærlighed, der indsigtsfuldt demonstrerer kontrasten mellem den stenrige, kyniske elite og de indvandrertunge parallelsamfund i København.            

JESPER STEIN: ”Solo”, 416 s., 300 kr. Politikens Forlag

Se: Familiejul

Det er ”den tid på året”. Julen nærmer sig, og alle vore mest elskede juletraditioner får en omgang i den satiriske mølle. PAPRIKA STEEN har både instrueret og spiller hovedrollen i en forrygende historie om en juleaften hos ægteparret Katrine og Mads, hvor der bag den hyggelige julestemning lurer en ulmende katastrofe, lige så letantændelig som et tørt juletræ. Langsomt brister alle illusioner om en hyggelig juleaften i takt med at uudtalte sandheder kommer frem i stearinlysets skær, maden ligger tungt, vinen glider ned, og julegaverne skuffer. Filmen byder på et strålende skuespillerhold bestående af bl.a. SOFIE GRÅBØL, Lars Brygmann, Karen-Lise Mynster og mange flere.

”DEN TID PÅ ÅRET”. I biograferne fra torsdag den 8. november

Oplev: Ud og flyve med de skøre

Med en vis sandsynlighed er dette års Crazy Christmas Cabaret i Glassalen i Tivoli den sidste. Det skulle det allerede have været sidste år, men publikum nægtede at slippe Vivienne McKee og hendes hold af skrupskøre engelske og danske skuespillere, så hun tog en tørn mere. Årets tema er Jules Vernes ”Jorden Rundt i 80 dage”, der under titlen ”Fogg’s Off” sædvanen tro bliver en vanvittig, sjofel og musikalsk rejse kloden rundt. En aften for grinebidere med hang til ægte britisk humor med bl.a. BENNET THORPE, KATRINE FALKENBERG og DAVID BATESON. De første forestillinger frem mod premieren, spilles fra onsdag.

GLASSALEN, Tivoli: ”Crazy Christmas Cabaret – Fogg’s off”. Premiere 13. november

Noveller er igen blevet populære, og få mestrer genren så godt som Leif Davidsen, der er aktuel med en ny samling. På filmfronten er der premiere på den nye Lisbeth Salander-film, der er skrevet af Daniel Lagerkrantz efter oplæg fra afdøde Stieg Larsson, og endelig kan du få dig et godt grin på Mongo Park i Allerød, hvor der er urpremiere på den absurde brevkasseredaktør Camille Cloud, skrevet ikke som teaterstykke, men som roman af Line Knutzon.

Læs: Pølsesnak med mere

Det er altid en fornøjelse at læse Leif Davidsen, og jeg er især vild med hans noveller. Det er jeg stadig efter at have læst hans seneste 10, der kommer vidt omkring, men som alle har hovedpersoner med tilknytning til Danmark i en eller anden form. Emnerne kredser om bl.a. grådighed, svigt, kærlighed, afhængighed og fortabthed og præsenteres i sammenhænge, der fører os rundt i verden: USA, Rusland, Spanien, Japan, Påskeøerne, Paris m.fl. Vi møder den kærlige ægtemand og far, der samtidig er en psykopatisk morder, skattesvindleren, der ”flygter” til Japan for at få en pusterum, før helvede bryder løs, den naive russiske tv-serieforfatter, der manipuleres med af sin magtfulde barndomsven, den desperate spillefugl, der gemmer sig for sine kreditorer på et lille hotel i Paris og staklen, der roder sig ind i en værre historie på en datingside. Davidsens dragende skrivestil er en nydelse, og man kunne sagtens tage 10 noveller mere. En skøn læseoplevelse. 

LEIF DAVIDSEN: ”Tag ikke imod en pølse i Moskva – og andre historier”, 300 s., 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Se: Lisbeth Salander slår til igen

Den fjerde roman i Millennium-serien, der blev skabt af Stieg Larsson, blev skrevet af Daniel Lagercrantz og er nu blevet filmatiseret med CLAIRE FOY i hovedrollen som den tatoverede mesterhacker Lisbeth Salander. Det er noget af et genrespring fra ung engelsk dronning i ”The Crown” til den hårdkogte hævner, der forfølges af sin fortid, men Foy er et af tidens største talenter, så det klarer hun nok. Sverrir Gudnason fra Bjørn Borg-filmen er Mikael Blomkvist, og danske Claes Bang har en mindre rolle.

”DET DER IKKE SLÅR OS I HJEL”. Premiere torsdag den 1. november

Oplev: Absurd brevkasse

Som dramatiker har LINE KNUTZON fået mange stykker opført på teatret, men når Mungo Park på torsdag har urpremiere på ”Camille Clouds brevkasse”, så er det den skønlitterære forfatter Line Knutzons værk, der har undergået Christina Wendelboes dramatisering. En række absurde karakterer får liv på scenen, bl.a. den 50-årige kvinde, der ligner en 50-årig kvinde, manden, der nægter at lade sig skille fra sig selv og en mand med overdreven tålmodighed. Rollerne spilles af teatrets faste ensemble, bl.a. Malin Rømer Brolin-Tani og Marianne Mortensen.

MUNGO PARK, Allerød: ”Camille Clouds brevkasse”. Urpremiere 1. november

Kulturguide uge 43

Er du til feel-goodromaner, så er ugens anbefaling helt sikkert noget for dig. Det er ugens gæsteturné også, hvis du hører til blandt de millioner, der elsker Cliff Richard. Endelig kan du opleve Audrey Castaneda i hendes champagnesalon på Holbæk Teater.

Læs: En chance til 

Den første Matt møder, da han flytter ind på kollegiet ved New York University, er Grace. De forelsker sig stormende, gør skøre og sjove ting sammen. Han studerer foto, hun musik og spiller cello. Da Matt får tilbudt en tremåneders praktikplads på National Geographic, rejser han til Sydamerika, hvorfra det er svært at holde forbindelsen med Grace ved lige. Og da han kommer hjem, er hun væk.15 år og en skilsmisse senere ser han Grace i et togvindue og leder nu desperat efter hende. Da de endelig mødes, er tiltrækningen den samme. Det er næsten, som om tiden er stået stille. Men det er den ikke – noget er vokset i løbet af de 15 år. Noget helt afgørende. Utrolig velskrevet feel good-roman, som man bliver revet med af, og som nok skal få både smil og tårer frem hos læseren.   DL

RENÉE CARLINO: ”Vi som elskede”, 300 s., 199,95 kr. People'sPress

Hør: Sir Cliff på jubilæumsturné

I anledning af sit 60-års jubilæum kommer SIR CLIFF RICHARD i denne uge til Danmark og giver ikke færre end fire koncerter. I aften og i morgen i Musikhuset Aarhus, onsdag på Operaen i København og torsdag i Odenses nye koncerthus, Odeon. Cliff Richard er kåret til at være den ultimative popstjerne i England og har udgivet ikke færre end 103 album i en unik karriere. Jubilæet markeres med tre koncertturneer; i England, Irland og altså Danmark.

TURNÉ: ”Cliff Richard 58-18 = 60th The Tour”. d. 22.-25. oktober

 

Oplev: Audreys champagnesalon

Fire gange i løbet af denne sæson inviterer Holbæk Teater til champagnesalon med AUDREY CASTAÑEDA. Champagnesalonerne er live talkshow for kvinder, og Audrey har hver gang inviteret nye gæster i sofaen, som publikum kan grine med og ad, eller blive rørt af, for samtalerne handler om både det muntre og det alvorlige. Publikum får notater til hjertet og livseliksir til sjælen, som hun siger. Alle gæster bydes naturligvis på et glas champagne ved ankomsten.

HOLBÆK TEATER: Champagnesalon med Audrey Castañeda. På fredag d. 26. oktober

Krimiforfatteren Linda Castillo skuffer ikke i sin seneste roman, der lever fuldstændig op til tidligere romaner.  En levende svensk sangfugl kommer på miniturné, mens en afdød svensk ditto portrætteres intenst af Camilla Bendix.

Læs: Ruth er tilbage

Da seks lig dukker op i en klippespalte, tilkaldes knogleeksperten Ruth Galloway, der netop har afsluttet sin barsel. Hun kan ret hurtigt fastslå, at der ikke er tale om gamle lig i arkæologisk forstand. Det viser sig, at de seks lig stammer fra 2. verdenskrig, og dermed er opgaven lagt i hænderne på vicekriminalkommissær Harry Nelson og hans team. Mens de afdækker ligenes skæbne, dør to gamle mænd, tilsyneladende af naturlige årsager. Det viser sig imidlertid, at de havde forbindelse med ligene, og da der sker et regulært mord, begynder der at tegne sig et  billede. Samtidig forsøger Harry at være så meget sammen med hans og Ruths lille datter, Kate, uden at det virker påfaldende. Men der snakkes. Denne tredje bog i serien om Ruth Galloway er som altid sprudlende fortalt, spændende og troværdig – og med det mest elskelige og dejligt almindelige persongalleri, der er skønt at være i selskab med, og som man glæder sig til at møde igen. 

ELLY GRIFFITH: ”Huset på klippen”, 368 kr., 249,95 kr. Gads Forlag 

Hør: Svensk sangfugl

Det bliver til tre koncerter i denne omgang med den charmerende svenske sangfugl LISA EKDAHL, som siden sit gennembrud helt tilbage i 1994 har haft et stort publikum herhjemme med sin smukke, skrøbelige stemme. Hun befinder sig et sted mellem poppen og den elegante, tilbagelænede jazz og er altid en nydelse at lytte til. Den lille turné bringer hende til Horsens, Odense og København fra fredag til søndag, hvor hun slutter af i DR Koncertsalen, der er som skabt til hendes særlige klang.

MINI TURNÉ. Lisa Ekdahl. Fredag den 19. oktober, lørdag den 20. oktober, søndag den 21. oktober i hhv. Horsens, Odense og København

Se: I Monicas verden

Den svenske sangerinde Monica Zetterlund bliver ærligt og ubarmhjertigt råt portrætteret i den musikalske forestilling ”Z – Monica Zetterlund”, der har premiere på Teatret ved Sorte Hest på lørdag. Alene på scenen kan man opleve CAMILLA BENDIX, der synger sig igennem Monica Zetterlund repertoire i en musikalsk rutsjebanetur drevet af jalousi, forelskelse, had og begær.  Jan Hertz har både fået ideen og instrueret forestillingen.

TEATRET VED SORTE HEST: ”Z – Monica Zetterlund”. Premiere lørdag den 20. oktober

Nu skulle man ikke tro, der er sjovt at læse om, hvordan man forgifter sin mand – men det er det i den svenske roman ”En hustrus hævn”. Og sjovt er det også at drikke te med damer med stort D. Maggie Smith, Joan Plowright, Eileen Atkins og Judi Densch inviterer i en ny film. Endelig er der kulturnat på fredag i flere byen – ikke mindst København

Læs: Svensk topunderholdning – 5 stjerner uge 40

Irene og Horst har været gift i 30 år. Hun er bibliotekar og elsker bøger, han er kabelmontør og elsker hi-fi – og sig selv. Han er patroniserende, brovtende, hånlig og i det hele taget en skrækkelig ægtemand, og Irene har fundet sig i meget. Men en dag, da hun finder en kasse med blylodder, får hun idéen: Horst skal dø. Og mens vi hører om deres første møde, om brylluppet, børnene og det kedelige ægteskab, forgifter Irene langsomt sin mand, der meget belejligt er faldet og ligger i sengen med et brækket ben og en ubrugelig arm. Det er jo faktisk ikke noget at grine ad. Men det gør man. For det hylende morsomt skrevet, og undervejs får Irene sine små sejre, så man næsten sidder og klapper i hænderne. Som f.eks. når hun ridser hans briller med sandpapir, så han ikke kan se noget og tror, det er medicinens skyld. Selvfølgelig skal kvinder, der endelig ranker ryggen, ikke gå til yderligheder, og så alligevel… Læs den og bliv underholdt fra første til sidste side. 

SARA PABORG: ”En hustrus hævn”, 220 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Verdensberømte veninder

Fire af de største britiske skuespillerinder i nyere tid mødes fra tid til anden, drikker te og sludrer om gamle dage. De er alle fire adlede Dames, og til denne film har instruktøren Roger Mitchell fået lov at komme med og lade kameraet rulle. De fire er MAGGIE SMITH, JUDI DENCH, JOAN PLOWRIGHT og EILEEN ATKINS, kendt og elskede fra utallige film. I denne film fortæller de om deres liv og karrierer, om op- og nedture og et hav af anekdoter. Det er ganske fortryllende.

”TE MED DAMERNE”. Biografpremiere torsdag den 11. oktober

Oplev: Den store kulturnat

KULTURNATTEN i København er årets største enkeltstående kulturbegivenhed, og skønsmæssigt køber over 80.000 kulturpasset, der giver gratis adgang til alle de hundredevis af arrangementer samt gratis transport med tog, bus og metro i hele Hovedstadsområdet – og lidt til. Programmet omfatter alle byens museer, der er sjælden adgang til Christiansborg og DR Byen, og i det hele taget emmer byen af musik, teater og gøgl. Kulturpas er nødvendigt og koster 95 kr. Siden starten i 1993 i København, er der skudt kulturnætter frem adskillige andre steder, men Kulturnatten i København er stadig flagskibet.

KULTURNATTEN I KØBENHAVN. Fredag den 12. oktober

Ugen byder på en charmerende roman om noget så usandsynligt som en mand, der ældes uendeligt langsomt, så han nu er flere hundrede år gammel. Ligeså charmerende er Aurore i den fransk feelgood-film  ”Aurore – 50 somre”. Endelig er der premiere på Disney-musicalen ”Tarzan” på Fredericia Teater.

En charmetrold fra 1500-tallet

Tom Hazard er 439 år gammel, men ser ud som en på 40. Han er en populær historielærer, forståeligt nok, for han har kendt Shakespeare, sejlet med kaptajn Cook, drukket Bloody Mary med J. Scott Fitzgerald og Zelda og set sin mor drukne under hekseprøven. Han har også været gift og fået en datter – men det er mange hundrede år siden. Han blev tvunget til at forlade dem, for at ikke også de blev beskyldt for hekseri, og siden er han flyttet hvert ottende år for ikke at vække opsigt. Det er ca. den tid det tager, før folk begynder at lægge mærke til, at han ikke ældes. Da hans kone døde, fik han at vide, at datteren Marion ”fejler” det samme som han, og han leder nu efter hende overalt. Han vejledes af det hemmelige selskab ”Albatrosserne”, der består af folk som ham, men det viser sig, at selskabet har en lidt anden dagsorden, og Toms ønske om at leve et almindeligt liv har lange udsigter. For regel nummer et er: Du må ikke forelske dig. Der er masser af historiske fakta og skønne citater af Montaigne, og drama og kærlighed går hånd i hånd med frygt og venskab. Oplagt at den bliver filmatiseret, med Benedict Cumberbatch som Tom. Men læs endelig bogen – den er vidunderligt selskab.

MATT HAIG: ”Når tiden går i stå”, 336 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Skønne Aurore

SØNDAG er bladet for kvinden midt i livet, og sådan en er Aurore. Hun er 50 år, er lige gået fra sin mand, har mistet sit arbejde og befinder sig på randen af det store nervøse sammenbrud, da hun finder ud af, at hun skal være bedstemor. Bedst som det hele er ved at vælte for hende, dukker en mand fra hendes fortid op, og han giver Aurore lyst og mod til at starte livet forfra. En skøn, fransk feelgood-film med aldeles vidunderlige AGNÈS JAOUI i titelrollen.

”AURORE – 50 SOMRE”. I biograferne torsdag den 4. oktober

Oplev: Me Tarzan, you Jane

Danmarks store musicalteater i Fredericia er gået fra succes til succes de senere år både som talentfabrik og som foregangsteater for den moderne, visuelle musical. Teatret samarbejder med Disney-koncernen og har fået lov til at opsætte Disney-musicalen ”Tarzan” baseret på tegnefilmen fra 1999. Musikken er skrevet af den både Oscar- og Grammy-belønnede Phil Collins. KIM ACE NIELSEN har fået titelrollen, mens BJØRK GAMST er Jane, og Diluckshan Jeyaratnam og Teit Samsø får mulighed for at give den fuld gas som de to aber, der bliver Tarzans bedste venner.

FREDERICIA TEATER: ”Tarzan “. Premiere fredag den 5. oktober

En roman, der virkelig kryber ind under huden er på gaden, og i biografen kan man opleve en forrygende Glen Close hævne sig på sin succesrige forfattermands utroskab, og endelig er der fryd for øjet, når en vis gruppe strippende herrer kommer på turné.

Læs: Sjælden stor læseoplevelse

1943. Domhuset i New Iberia, Louisiana. I en celle venter 18-årige Wills på at blive henrettet ved midnat. Han er dømt for voldtægt mod en hvid pige – men var det voldtægt? Samtidig er en lastbil på vej fra et nabofængsel med Grusomme Gertie, statens elektriske stol, og på vejene driver Wills far muldyret Bess frem med sin last: Wills gravsten. Vi følger en række personer, der på hver deres måde er berørt af henrettelsen: Statsadvokaten, der har krævet dødsstraf, hans kone, der tvivler på Wills skyld, hans søn, der grubler over begrebet retfærdighed, præsten, der er ved at miste troen, tankstationsparret, der er uenige i racespørgsmål, sheriffen, de to mænd, der transporterer stolen, Wills forældre og ikke mindst Will selv. Romanen, der er baseret på en sand historie, beskriver et sydstatsmiljø, hvor racehadet lever i bedste velgående, og hvor rettænkende mennesker stadig er i undertal. At forfatteren formår at beskrive tanker og følelser helt usentimentalt, gør romanen så meget desto mere læseværdig. Jeg anbefaler den på det varmeste, trods det dystre tema. 

ELISABETH HARTLEY WINTHROP: “Nådestolen 360 s., 256 kr. Politikens forlag

Se: En kvinde gør sig fri

Björn Runges filmatisering af Meg Wolitzers roman ”The Wife” har en gnistrende GLENN CLOSE i hovedrollen som Joan Castleman. Hun er en intelligent og opofrende kvinde, der gennem et langt ægteskab har sat sine egne ambitioner til side for at støtte sin forfattermand, spillet af JONATHAN PRYCE. Hun har ignoreret hans utroskab og opbygget ægteskabet på hans præmisser. Da han bliver tildelt Nobelprisen i litteratur beslutter hun at konfrontere ham og røber hemmeligheden bag hans karriere. Filmen er en fejring af modne kvinders frigørelse og mesterligt spillet.

”THE WIFE”. I biograferne fra torsdag den 27. september

Oplev: Klar til tøsetur

I over 30 år har de olierede amerikanske mandestrippere fra CHIPPENDALES henrykket kvinder over hele verden med deres sexede dans og flotte kroppe. I denne uge kommer de igen til Danmark på turné, der indledes på onsdag i Musikhuset Aarhus og fortsætter resten af ugen til hhv. Valby, Odense, Holstebro og Aalborg. Ps: Danserne på årets tur har ikke været med i alle 30 år; de er nye og friske.

TURNÉ: ”Chippendales”. Fra onsdag den 26, september til søndag den 30. september

I sidste bind i Kristina Sandbergs trilogi om Maj er vi nået 1950’erne og 60’ernes Sverige. Alt er i forandring, og det har ikke gjort Maj mindre bekymret. Seksstjernet afslutning. På de hvide lærred forelsker engelske Annie sig i en amerikansk rockmusiker – på afstand.  Britisk kærlighedsfilm, når det er bedst. Tre oversete kvindelige surrealister er samlet i en udstilling på kunstforeningen Gl. Strand: Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og Francicka Clausen kan ses på udstillingen ”Kvindernes Surealisme”.

Læs: seks plads

Har alle kvinder lidt af Maj i os? Det kontrollerende gen. Det bekymrede gen. Genet til altid lige at finde håret i suppen? For er der nu en bagtanke med alt? Er jeg værdig at elske? "Liv for hver en pris" er sidste del i trilogien om Maj, hendes mand Thomas, familien og børnene og beskriver udviklingen i 50’ernes og 60’ernes Sverige. Fra kvinderne gik hjemme og sørgede for husholdningen uden moderne hjælpemidler, og hvor alt var hjemmelavet fra bunden, til de skulle ud på arbejdsmarkedet, realisere sig selv og tjene penge til huset, bilen, sommerhuset... Vi oplever et stykke nordisk velfærdshistorie gennem en familie, man kommer til at holde af, og gennem Majs tankestrøm føres vi ærligt – og ikke altid lige kønt – gennem hendes følelser, der er så forbandet menneskelige. Men som også burde slippes og forløses. For mon ikke alle bliver mætte? Tørre? Måske endda lykkelige? I sidste ende? En fortælling, der rammer hjertekulen og føles vedkommende.  

KRISTINA SANDBERG: "Liv for hver en pris", 567 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Skøn feelgood-komedie

ROSE BYRNE er aldeles skøn i rollen som engelske Annie, der lever i et kedsommeligt forhold med Duncan, som i 20 år har været vild med en for længst glemt amerikansk rockmusiker, Tucker Crowe. Hun finder Crowe på nettet og forelsker sig på afstand i ham, og da han så en dag kommer til England, er det tid til at gøre op med fortiden og møde fremtiden. ”Juliet, Naked” er baseret på en roman af Nick Hornby og er en varm og velspillet britisk feelgood-komedie med ETHAN HAWKE og CHRIS O’DOWD.

”JULIET, NAKED”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Kvindelige surrealister

Tre store kvindelige kunstnere, der alle dyrkede surrealismen, er i fokus i en ny udstilling i Kunstforeningen Gl. Strand i København. Udstillingen åbnede i sidste uge og præsenterer værker af Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og FRANCISKA CLAUSEN. På hver deres måde var de blandt frontløberne inden for 1920’ernes og 30’ernes surrealisme i Danmark. I modsætning til deres mandlige kolleger som Wilhelm Freddie og Richard Mortensen er de imidlertid blevet nærmest overset til trods for, at deres værker har høj kvalitet.

KUNSTFORENINGEN GL. STRAND: ”Kvindernes Surealisme”. Vises til 20. januar

Det er stærke, morsomme og bestemte kvinder, der er på dagsordenen i denne uge. Merete Pryds Helle er på gaden med opfølgeren til ”Folkets skønhed”, Ditte Hansen og Louise Mieritz har premiere på filmen over deres succesfulde tv-serie ”Ditte & Louise”, og i Skuespilhuset huserer Stine Schrøder Jensen, Kirsten Olesen og Karen-Lise Mynster som rengøringsdamer i en underholdende samtidsforestilling.

Læs: Rørt og ramt

Merete Pryds Helle bevæger mit hjerte. Jeg er rørt og ramt, mens jeg læser hendes fine ”Vi kunne alt”, der kaldes en selvstændig fortsættelse af ”Folkets skønhed” fra 2016, som hun fik De Gyldne Laurbær for. Igen med inspiration fra sin egen familiehistorie trækker Merete Pryds Helle os denne gang op i 70’erne og ind i et tidstypisk villakvarter i Værløse. Her følger vi teenageren Merle og hendes familie: den så sørgeligt syge mor, den så dameglade far, den ret så ligeglade storesøster – og så veninden Merete ovre fra naboen, familien Pryds. Piger, der er ved at blive kvinder. Kvinder, der er ved at blive selvstændige. Alt det store, der sker i tiden, fortalt så lillebitte, at det kryber ind under huden og vækker minder og eftertanke. Merete Pryds Helle måtte gerne have foldet den endnu længere ud. Men næsten for lidt er også godt. Meget godt. 

      

MERETE PRYDS HELLE: ”Vi kunne alt”, 352 s., 299,95 kr., Lindhardt og Ringhof

Se: Kønsrollekomedie

Deres tv-serie var noget af det mest originale og morsomme kvindekomik på dansk i årtier, og da DR af uransagelige årsager valgte ikke at fortsætte, måtte DITTE HANSEN og LOUISE MIERITZ gå nye veje, ganske som deres næsten-fiktive figurer, og finde på noget andet. Det er blevet til spillefilmen ”Ditte & Louise”. Figurerne er de samme, og for at få arbejde klæder Ditte sig ud som mand. Det hjælper! Faktisk får hun stor succes og bliver Anders W. Berthelsens bedste ven. Kønsrollerne vendes på hovedet op til flere gange, og venskaber sættes på prøve. Det er årets sjoveste kvindekomedie.

”DITTE & LOUISE”. Biografpremiere torsdag den 13. september

Oplev:  tager hånd om skidtet

Den østrigske dramatiker Werner Schwab nåede i sit korte liv – han døde af druk som 35-årig – at markere sig med skelsættende europæisk dramatik. Bl.a. ”Præsidentinderne”, der er et sønderrivende råb fra tre kvinder på samfundets bund, rengøringskonerne, som bogstaveligt talt tager hånd om skidtet. Det er råt for usødet og særdeles underholdende samtidsteater med STINE SCHRØDER JENSEN, KIRSTEN OLESEN og KAREN-LISE MYNSTER i husinstruktør Thomas Bendixens opsætning.

SKUESPILHUSET: ”Præsidentinderne”. Premiere torsdag den 13. september.

 

Den står på kvinder og nostalgi i denne uge. Sidste år bragede Anne-Sophie Lunding-Sørensen igennem med romanen ”Happy ending” om den asociale, overvægtige Elvira Gregersen, der har et hjerte af guld. Nu er den ”svære” 2’er i handlen – og ”Happy family” lever helt op til forventningerne. Det gjorde en af verdens bedste sangerinder også – men det endte med at tage livet af hende. I denne uge er der premiere på ”Whitney”, en dokumentarfilm om Whitney Houston. Endelig er der mormorkjoler, tweed-jakker, plus-fours og six-pence på programmet, når der skal cykles Copenhagen Tweed Ride på lørdag i København.

Hip hurra for Elvira – 6 S’er

Elvira Gregersen er tilbage – for fuld musik. Den stærkt overvægtige, arbejdssky Elvira med sin narkoman-tvilling Sixten og barndomsvennen Køster, der er politibetjent og bordelejer, arbejder stadig på at blive førtidspensioneret. Hun har ikke længere job som telefondame på Køsters bordel, eftersom hun fik det lukket – til gengæld har hun åbnet sit eget. Hun er stadig kæreste med Henry alias ”Kluden”, der sammen med Sixten arrangerer 40-års fødselsdags-surpriseparty for Elvira, hvor den største overraskelse er, at Sixten er på afvænning og har fået en kæreste. På den kinesiske restaurant, hvor festen holdes, møder Elvira en ung tjener, som hun tager under sine vinger, og snart er hun involveret i groft misbrug af illegale kinesiske indvandrere. Samtidig skal hun holde den aldeles rasende Køster fra livet, spille angstneurotiker over for en psykolog og komme ud af den klemme, Henrys fødselsdagsgave har sat hende i. Asocial, beregnende, men samtidig elskelig og empatisk: Tilsammen får man den skønneste antiheltinde, der roder sig ind i – og ud af – de farligste situationer. Stærkt underholdende opfølger til ”Happy ending”.                    

ANNE-SOPHIE LUNDING-SØRENSEN: ”Happy family”, 216 s., 229,95 kr. Gyldendal

Se: Sandheden om Whitney

Det er den dybt tragiske historie om sangerinden WHITNEY HOUSTON, der fortælles i Kevin MacDonalds dokumentarfilm ”Whitney”. Whitney solgte over 200 mio. album og medvirkede i flere store filmsucceser, men hendes liv sluttede i en alt for ung alder. Bare 48 år gammel blev hun fundet død i et badekar. Hun kunne ikke klare succesen og slet ikke det voldelige og narkotika-belastede ægteskab med sangeren Bobby Brown. I filmen fortæller den nærmeste familie, venner og kolleger den sande og tragiske historie om en af verdens største sangerinder.

”WHITNEY”. I biograferne fra på torsdag

Nostalgisk cykeltur

København er jo kendt som en cykelby, og for syvende år i træk arrangeres i denne uge en festlig og nostalgisk cykeltur gennem byen. COPENHAGEN TWEED RIDE er en ”vintage” københavnerbegivenhed, hvor feltet af cyklister er iklædt deres stiveste puds i form af mormorkjoler, tweed-jakker, plus-fours og six-pence. Ruten er på 20 kilometer og foregår i et adstadigt tempo med indlagte pauser undervejs, hvor man kan indtage ”en lille én”. Tilmeldingsfristen for at deltage løber helt frem til selve dagen, og man kan tilmelde sig via begivenhedens Facebook-side.

KØBENHAVN: ”Copenhagen Tweed Ride 2018”. På lørdag fra kl. 9-20

 

Er du til ”kærlighed overvinder alt”-romaner, er ugens udgivelse lige noget for dig. Rørende, spændende og overraskende. En anden roman, ”Lykke-Per” - en klassiker i Nobelprisklassen, er filmatiseret af Bille August og har premiere på torsdag. Endelig fester Aarhus hele ugen, når Aarhus Festuge starter på fredag.

Læs: Rørende kærlighedshistorie

På 19-årsdagen for en ulykke, hun var involveret i og som kostede et menneske livet, møder Sarah en fremmed mand på det sted nær barndomshjemmet i Sapperton i Gloucestershire, hvor hun hvert år mindes ulykken. De falder pladask for hinanden og tilbringer den næste uge sammen – fortabt for omverdenen. Da Eddie skal på en planlagt ferie, lover han at ringe fra lufthavnen, men det gør han ikke. Sarah, der bor i USA, hvor hun netop et blevet skilt, er sikker på, at der er sket noget med Eddie, og selv om hendes venner siger, at hun skal glemme ham, kan hun ikke. Hun ved bare, at det var ægte kærlighed, og at der må være en forklaring på hans tavshed. Og det er der også. For selv om de nåede at fortælle hinanden meget på de syv dejlige dage, var der også noget, de ikke fortalte. Og det er det, der nu skiller dem. Da det tilbage i USA går op for Sarah, hvad det er, braser hendes verden sammen – på mere end en måde. En intens og rørende historie med indlagte overraskelser, som bedst som man tror, man har regnet det hele ud, tager en ny drejning. En roman om kærlighed og tilgivelse på flere planer.               DL

ROSIE WALSH: ”Manden der ikke ringede”, 376, s., 249,95 kr. Gyldendal

Se: Episk kærlighedsdrama

Det er en af årets helt store danske film, der i denne uge får premiere i biografer over hele landet. Bille August har instrueret stortalentet ESBEN SMED i det episke kærlighedsdrama ”Lykke-Per” baseret på Nobelpris-modtageren Henrik Pontoppidans roman af samme navn. Det er historien om præstesønnen Peter Sidenius, som i sin jagt på lykken søger fra det landlige Jylland til København for at studere til ingeniør. Her møder han den jødiske familien Salomon og forelsker sig i datteren Jacobe spillet af KATRINE GREIS-ROSENTHAL. Men hjemme i Jylland er familien ikke glad for hans jødiske forlovelse, og Per har svært ved at bryde med de gamle religiøse bånd.

”LYKKE-PER”. I biograferne fra torsdag den 30. august.

Oplev: Festugen åbner

Aarhus Festuge er en af Nordens ældste og mest betydningsfulde kulturfestivaler og varer i 10 dage fra på fredag. I løbet af ugen vil hele byen summe af liv, og der er utallige arrangementer inden for stort set enhver genre. Både mange gratis arrangementer, men også koncerter, forestillinger, udstillinger m.m., der har entré. Åbningskoncerten i Musikhuset er med Aarhus Symfoniorkester og komponisten og indiekunstneren SHARA NOVA. De har spillet sammen i Hamburg og fortsætter nu samarbejdet ved to unikke Festuge-koncerter. Tjek aarhusfestuge.dk for det omfattende program.

AARHUS FESTUGE. Fra fredag den 31. august til 9. september

Der er masser af drama i denne uge – både i bogform og på film. I Øbro & Tornbjergs nyeste krimi bliver hovedpersonen stalket samtidig med, at hun leder efterforskningen af en række mænd, der har hængt sig – mænd, der alle har været i politiets søgelys for forbrydelser mod kvinder. På det hvide lærred skal Emma Thompson som dommer beslutte, om en unge mand skal tvinges til at modtage blodtransfusion, hvilket han nægter på grund af hans tro. På Stevns er der premiere på teaterkoncerten ”Klint 2”, der er en efterfølger til den Reumertsbelønnede ”Klint” om Stevns Klint.

Læs: Mistænkelige selvmord 

Efterforskeren Katrine Wraa er alenemor til en lille pige, som blev født efter faderens død. Af samme grund kommer Katrine ikke meget ud, så hun kan møde en ny mand. Hendes veninde lokker hende til at melde sig til en datingside, og hun aftaler et møde med en mand, Daniel, der virker tiltalende. Men første møde bliver også det sidste; Katrine nærmest flygter. Det tager Daniels hende meget ilde op og begynder nu at stalke hende. På arbejdet begynder Katrine samtidig at undre sig over, at så mange mænd begår selvmord ved at hænge sig i en skov. Hun opdager, at de alle har noget til fælles: de har mishandlet, voldtaget, tævet og stalket kvinder, men ingen af dem har fået en dom. Katrine er overbevist om, at nogen nu har taget sagen i egen hånd og myrdet disse mænd. Spørgsmålet er så, hvordan får de opsnuset navnene på dem. Katrine skal jagte en eller flere mordere, mens hun selv bliver jagtet af en galning, der nu kommer meget tæt på hende, uhyggeligt tæt! 
SLC

ØBRO & TORNBJERG: ”De ustraffede”, 352 s., 249,95 kr., Politikens Forlag  

Se: Retten til at dø

Det er store eksistentielle spørgsmål som retten til at bestemme over sit eget liv, der er omdrejningspunktet i det britiske filmdrama ”Dommerens valg”. Her står den sympatiske højesteretsdommer Fiona, spillet af EMMA THOMPSON, både i en personlig krise og midt i en sag om en 17-årig dreng, der af religiøse årsager nægter at tage imod den blodtransfusion, der kan redde hans liv. Hun skal beslutte, om han skal tvinges til at leve mod sin egen vilje og opsøger ham derfor på hospitalet. Et møde, der får afgørende betydning for dem begge.

”DOMMERENS VALG”. I biograferne fra torsdag den 23. august

Oplev: Sanselig teaterkoncert om Stevns Klint

For to år siden blev der skabt en musikalsk teaterkoncert om Stevns Klint. ”Klint” vandt en Reumert, og nu er konceptet blevet yderligere udviklet til ”Klint 2”, som kan opleves i Boesdal Pyramiden på Stevns fra torsdag til søndag. Bag projektet står skuespiller og instruktør LENE VESTERGÅRD, som bl.a. har fået skabt et helt nyt, 10 meter højt klanginstrument, Verdensarvsinstrumentet, bestående af over 30 svævende kalk- og flintblokke og aluminiumsklokker. BIRGIT LØKKE har komponeret og spiller selv musikken.

BOESDAL PYRAMIDEN, Stevns: ”Klint 2”. Opføres torsdag den 23. august til søndag den 26. august

Til fans af den spanske forfatter Dolores Redondo er der godt nyt – hendes seneste roman går rent hjem. Det gør komedien med Mila Kunis og Kate McKinnon, som spionjægere også, mens der er stor kunst på scenen, når kultforestillingen ”Tove! Tove! Tove!” igen sættes op.

Læs: Stor læseoplevelse

Efter at have slugt den spanske forfatter Dolores Redondos Baztán-trilogi havde jeg store forventninger til hendes nye roman. Blev de så indfriet? Ja, mon ikke! Det er simpelthen det bedste, jeg har læst af hende. Hendes altid vidunderlige naturbeskrivelser – denne gang af Galicien – går rent ind og rammer alle sanser, som var man der selv, og så er der naturligvis handlingen. Den kendte forfatter Manuel Ortigosa får besked om, at hans ægtemand Álvaro er omkommet i en trafikulykke, men ikke nok med det. Ulykken er sket nær Lugo i Galicien, og Álvaro skulle være i Barcelona. Og et medlem af familien har identificeret Álvaro. Men hvilken familie? Det viser sig, at Álvaro er adelig og velhavende, men det har han aldrig fortalt Manuel. Så der er mange sten, der skal vendes, da Manuel ankommer til godset As Grileiras – ikke mindst fordi en netop pensioneret politimand og en retsmediciner tror, at Álvaro blev myrdet. Sammen med Álvaros barndomsven, præsten Lucas, graver de efter sandheden, der afslører andre mystiske dødsfald. Et interessant plot i en vidunderlig historie, der er skrevet, så man ikke kan slippe bogen før sidste side.     

   

DOLORES REDONDO: ”Alt dette vil jeg give dig”, 628 s., 300 kr. Hr. Ferdinand

Se: Sjove piger

MILA KUNIS og KATE MCKINNON er et par af de varmeste kvindelige navne på komediesiden efter film som ”Bad Moms” og ”Girls Night Out”. I ”The Spy Who Dumped Me” spiller de to veninder, der bliver trukket ind i en hemmelig spionverden, da den ene opdager, at hendes ekskæreste er agent. Efter et større drama tager veninderne på en vild flugt i Europa fra både snigmordere og en charmerende britisk agent. Det er underholdning for fuld knald.

”THE SPY WHO DUMPED ME”. I biograferne fra torsdag den 16. august

Oplev: Kultforestilling

Kultforestillingen ”Tove! Tove! Tove!” af og med kunstnerkollektivet SORT SAMVITTIGHED bliver bare ved og ved. Forestillingen har gået for fulde huse på alle Det Kgl. Teaters scener siden 2015, hvor den modtog en Reumert for Årets Musikforestilling. Den har også været rundt på turné, men den poetiske og musikalske hyldest til Tove Ditlevsen bliver ved at have et publikum, og nu genopføres den på Store Scene fra i aften og frem til 24. august.

SKUESPILHUSET: ”Tove! Tove! Tove!”. Spiller fra 13. til 24. august

23 er et rigtig dårligt tal i krimien ”Slørede sandheder”. Det er nemlig ensbetydende med mord. Så er der andre og hyggeligere toner i venindefilmen med Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen og Mary Steenburgen. Fire veninder læser Fifty Shades of Grey, som får blodet til at rulle lidt hurtigere. På Ledreborg er der jubilæum – i år er der slotskoncert for 25. gang – det fejres med ”West Side Story”.

Læs: Tallet 23 betyder mord

David flytter med sin søn Ethan hjem til Promise Falls efter at have mistet sin kone. Han er journalist, men er knapt startet på den lokale avis, før den lukker. Han får arbejde hos den tidligere borgmester, den selvglade Finley, der efter en skandale måtte gå af. Nu vil han tilbage i borgmesterstolen, og David skal gøre ham populær. En næsten umulig opgave. Cal er tidligere politibetjent, nu privatdetektiv, i Promise Falls, hvor der er sket mærkelige ting. Bl.a. har man fundet 23 egern hængt på et plankeværk, og en ung mand, der var mistænkt for en række voldtægter iført en bluse med tallet 23, blev skudt, og nu sker endnu en mærkelig ting: en drive-in-biograf, der skal nedlægges, oplever på sidste åbningsdag, at lærredet bliver sprængt i stumper og stykker og dræber personerne i de to forreste biler – klokken 23.23. Cal bliver hyret af en pårørende til en af de dræbte, og David skal få Finley til at virke hjælpsom og omsorgsfuld over for folk, der har haft en traumatisk oplevelse. På hver deres måde får både David og Cal deres sag for, mens vold og mord sender byens politi på en hård opgave. Denne anden del af trilogien om Promise Falls lægger op til en forrygende spændende tredje og sidste del.

                                           
LINDWOOD BARCLAY: ”Slørede sandheder”, 448 s., 299,95 kr. Jentas

Tag veninderne med i biffen

”Book Club” er en rigtig ”venindefilm”. Fire modne stjerneskuespillerinder, DIANE KEATON, JANE FONDA, CANDICE BERGEN og MARY STEENBURGEN, spiller fire veninder, der hver især har udfordringer på det personlige plan. Den ene er blevet enke, den anden nyder utallige uforpligtende forhold, den tredje slikker sårene efter en skilsmisse, mens den fjerdes ægteskab er i krise. Alt dette får kvinderne et nyt syn på, da de i deres læseklub beslutter at læse den erotiske roman ”Fifty Shades of Grey”, og der igen blusser en ild i de ældre huse. Du kan blive den heldige vinder af fire biografbilletter, så du kan invitere veninderne med i biffen.

”BOOK CLUB”. Premiere torsdag den 9. august. 

Oplev: 25. slotskoncert

På lørdag er det jubilæumstid for DR’s velkendte SLOTSKONCERT. Koncerten er den 25. i rækken, der traditionen tro afvikles i Ledreborg Slotspark ved Roskilde. DR SymfoniOrkestret inviterer udenfor til velkendte klassiske toner fra Broadway med en koncertversion af Bernsteins ”West Side Story” med amerikanske Lauren Chia som Maria og stortalentet Diluckshan Jeyaratnam som Tony. Anden del af koncerten byder på et hav af musicalhits med Stig Rossen og Louise Fribo som solister.

LEDREBORG SLOTSPARK: ”DR Slotskoncert”. Lørdag den 11. august. 

Kulturguide uge 31

Den yngste revy herhjemme, Sommerlystrevyen ved Korsør, har fået Kirsten Siggaard med på plakaten i år, og på Nimb i Tivoli er det den russiske sopran, stjerneskuddet Ekaterina Bakanova, der pryder plakaten. I den mere dystre ende, er det en vedkommende, men også grusom historie, der opridses i spændingsromanen ”Havets børn”.

Læs: Afrikas misbrugte børn

17-årige højgravide Rebekka og hendes mor er på vej til hospitalet i Kampala, da de kører galt, og Rebekkas mor og ufødte barn dør. Rebekkas far er ambassadør i Uganda, men de er på kant af hinanden, bl.a. på grund af graviditeten. 17 år senere er Rebekka ejendomsmægler i Danmark, hvor hun sælger liebhaverejendomme og har et godt liv. Indtil skæbnen igen slår til. Rebekka rammes af en aggressiv og livstruende kræft, og hendes eneste chance for overlevelse er en knoglemarvstransplantation fra hendes far. Men det viser sig, at faderens celler ikke matcher Rebekkas, hvilket tvinger faderen til at fortælle sin hemmelighed. At Rebekkas lille pige ikke døde ved ulykken, men blev bortadopteret. Samtidig med at Rebekka starter jagten på sin datter, konfronteres drabsefterforskeren Kim med liget af en afrikansk kvinde med et afskåret ben, som morderen har taget med. Snart peger alt i retning af en sag med tråde til Uganda – til en mand kaldet ”Obersten” og hans børnesoldater. En roman om menneskelig grusomhed og udnyttelse, men også om viljen til at overleve og om kærlighed og længsel.            DL

ANNA EKBERG: ”Havets børn”, 408 s., 300 kr. Politikens Forlag

Hør: Helt tæt på stjerneskud

Den russiske sopran EKATERINA BAKANOVA fik et internationalt gennembrud i 2015, som nærmest minder om et filmmanuskript. The Royal Opera i London under Kasper Holtens ledelse blev ramt af kvindefald og manglede en Violetta til ”La Traviata”. Bakanova sprang til med mindre end en dags varsel, og hendes præstation overvældede de kritiske anmeldere. Da det to år senere igen var ”La Traviata”-tid i Covent Garden, var Bakanova ikke med på et afbud længere. Onsdag eftermiddag kan man opleve dette forrygende stjerneskud under helt intime former, når hun akkompagneret af den klassiske guitarist Frederik Munk synger i en timelang matiné-koncert på Nimb i Tivoli.

NIMB BAR’N GRILL, Tivoli: Ekaterina Bakanova og Frederik Munk. På onsdag

Oplev: Kirsten er revystjernen

Sidste sommer så en ny dansk sommerrevy dagens lys: Sommerlystrevyen på den hyggelige, gamle jagtkro uden for Korsør. Selv om al begyndelse er svær, bliver der også revy i år. Martin Ahlehuus og Benjamin Lundberg er sammen med pianisten Kim Preuthun gengangere fra sidste år, mens KIRSTEN SIGGAARD har sagt ja til at være revyens kvindelige stjerne, mens den erfarne revymand Jan Hertz instruerer.

SOMMERLYST, Korsør: ”Sommerlystrevyen 2018”. Premiere på torsdag. Spiller til 26. august

Kulturguide uge 30

I den kommende måned står den på klassisk musik på Bornholm, når øen byder velkommen til Bornholms Musikfestivals 50-års jubilæumssæson. På Louisiana er der fornem amerikansk billedkunst af Ed Ruscha – Los Angeles’ svar på New Yorks popkunst. Endelig er der regn på programmet i Nyborg, hvor musikforestillingen ”Singin’ in the Rain” spiller på Nyborg Vold.

Hør: Kammermusik på Bornholm

I dag byder Bornholms Musikfestival velkommen til sin 50-års jubilæumssæson. Musikfestivalen består af 12 klassiske koncerter i øens kirker i løbet af den kommende måned. Åbningskoncerten i aften i Aa Kirke har titlen ”Forår og sommer” og byder på snag af bl.a. Monica Stevns og Ulla Munch. På torsdag markerer festivalen komponisten Bent Sørensens 60 år fødselsdag med en hyldestkoncert, hvor hans kone, koncertpianisten KATRINE GISLINGE, er solist. De 12 koncerter præsenterer både ældre kammermusik og nye værker.

BORNHOLM: ”Bornholms musikfestival”. Fra i aften til 23. august.

Se: Californisk popkunst

Sommerens udstilling i Louisianas udstillingsrække ”Louisiana on paper” er med den markante amerikanske billedkunstner ED RUSCHA. Siden 1960’erne har han fortolket det moderne USA fra hjembyen Los Angeles, og han er blevet særligt berømt for sine gengivelser af Hollywood-logoer, tankstationer og amerikanske landskaber. Hans cool stil kan godt sammenlignes med popkunsten, der samtidig med Ruscha havde sit udspring i den anden side af landet, i New York.

LOUISIANA: ”Ed Ruscha – Very”. Vises til 19. August

Oplev: De synger i regnen i Nyborg

Traditionen med store musikforestillinger på NYBORG VOLD fortsætter i år med den charmerende ”Singin’ in the Rain”, der bl.a. blev udødeliggjort på film med Gene Kelly. Det er i år skuespilleren Vicki Berlin og hendes mand, Nikolaj Tarp, der som instruktører står i spidsen for et stort ensemble af dygtige amatører, der både kan synge og danse. Det sidste til koreografi af allestedsnærværende Peter Friis.

NYBORG VOLD: ”Singin’ in the Rain”. Spiller til 11. august

Kulturguide 29

I denne uge er der premiere på en længe ventet 2’er: ”Mamma Mia – Here we go again”, og mon ikke den kan trække en del ind i biografernes mørke? En anden musikalsk genre kan opleves, når den 90-årige legende Burt Bacharach optræder i Musikhuset Aarhus under jazzfestivalen. Endelig kan du slappe af med en feelgood-roman om kærlighed, sorg og tilgivelse.

Læs: Kærlighed og tilgivelse 

Erika er succesfuld ejendomsmægler, fraskilt og bor i New York med sine to 19-årige piger, Kristen og Annie – den ene adopteret, den anden biologisk. Den dag de skal tilbage til deres respektive universiteter, har Erika lovet at køre dem, men bliver kaldt på arbejde, så de må tage toget. Kristen rejser, mens Annie, der er suspenderet resten af året, hvilket hun har fortiet, bliver tilbage. Så da Kristen dør i en togulykke, føler både Erika og Annie dyb skyld. De misforstår hinandens ord og hensigter, og langsomt ødelægges deres nære mor-datterforhold. Erika begynder pludselig at få citater på sms, som kun hun, Kristen og Annie kender til, og Annie er samtidig overbevist om, at det er en anden pige, der er død – at Kristen lever, og hver for sig jagter de sandheden. Men Erika har mere end Kristens død at bære på, og da hun bliver tvunget tilbage til barndommens ø og minderne der, begynder hun langsomt at løsne op, at give sig selv fri, at se virkeligheden i øjnene og tilgive ikke mindst sig selv, og mor og datter får genoprettet det nære forhold. Endnu et pletskud fra forfatteren til ”I morgen kommer en ny himmel” og ”Den søde tilgivelse”.                   DL

LORI NELSON SPIELMAN: ”Min mor plejede at sige”, 317 s., 249,95 kr. People’sPress

 

Se: Romantik og pophits

10 år efter kæmpesuccesen ”Mamma Mia” med et formidabelt lydspor af ABBA kommer nu den uundgåelige 2’er. Sophie (Amanda Seyfried) er blevet gravid, og det skal fejres – med en fest – og med et tilbageblik på hendes mor Donnas (Meryl Streep) vilde ungdom på den græske drømmeø. LILY JAMES spiller den unge, livsglade Donna, og der er et gensyn med de tre fædre: Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth, veninderne Julie Walters og Christine Baranski, og så dukker Cher op i rollen som bedstemor fra helvede. Men vigtigst af alt; der er igen ABBA-sange til den helt store guldmedalje.

”MAMMA MIA 2: HERE WE GO AGAIN”. I biograferne fra på torsdag

 

Oplev: Legende på 90

I aften spiller den 90-årige BURT BACHARACH med sit orkester i Musikhuset Aarhus. Han er én af Aarhus Jazzfestivals absolutte topnavne og har komponeret et hav af ikoniske sange, måske bedst kendt er ”Raindrops Keep Falling on My Head”, som han modtog en Oscar for. Med på scenen har han både sin 25-årige søn og tre fantastiske sangere, for nok kan han synge, men det er hans kompositioner og klaverspil, han er bedst kendt for. Resten af ugen fortsætter jazzfestivalen på spillesteder over hele byen, og der er også flere gratis arrangementer.

AARHUS JAZZFESTIVAL. Koncerter over hele byen indtil lørdag

 

Kulturguide uge 28

Sommeren er over os og med den tid til sommerlæsning og andre udendørsaktiviteter. Krimidronningen Mari Jungstedt ”inviterer” igen på mord på ferieøen Gotland, på den smukke Spøttrup Borg kan du stifte bekendtskab med lægeurter og folkemedicin og er du til dans, så er Verdensballen på turne otte steder i landet med en lille afstikker til den tyske ø Sild.

Morderen blander sig

Sverige er som bekendt krimidronningernes land, og to af de allermest velskrivende har valgt underskønne Gotland som kulisse for deres grumme historier om svigt, had og mord. Anna Jansson skriver om Maria Wern, mens kollegaen Mari Jungstedt gennem nu 13 fritstående bøger har en mandlig kriminalkommissær som hovedperson: Denne gang hidkaldes Anders Knutas til et af ferieøens mest idylliske steder, den lille kystby Ljugarn, hvor den kendte kunstner Henrik Dahlman ligger myrdet i sit sommerhus – fastspændt til dobbeltsengen med håndjern. Er det en sexleg, der er gået galt, eller en rasende hævn? Og vil det makabre mord skræmme den indbringende turiststrøm væk lige før højsæsonen? Så sker der et lignende mord ovre på fastlandet, og der må være en sammenhæng, mener Knutas. Vi læsere kan sideløbende med opklaringen følge morderens egne skumle overvejelser i jeg-form. Det er et godt gammelt fortælletrick, der næsten altid forhøjer spændingen. Også her! En rigtig solid sommerkrimi, der vil pynte i strandtasken.  Janus

MARI JUNGSTEDT: ”Det andet ansigt”. 345 s. 299 kr. People’sPress

Som noget nyt giver vi  nu vores boganbefalinger S'er alt efter, hvor anbefalelsesværdige, de er. 6 styk er det højeste. 

Besøg: Lægeurter på borgen

Kan I huske, dengang Dirch Passer råbte ”Det må være en KARTEBOLLE!”. og alle lå flade af grin? Kartebollen er en plante, og dens rod har en helbredende virkning på hæmorider og vorter. Det og meget mere kan man lære, hvis man besøger Spøttrup Borg i Salling. Her vises udstillingen ”Lægeurter & folkemedicin” med smukke fotos af Klaus Madsen og folkelige råd fra kloge mænd og koner samt oplysninger fra de ældste danske lægeurtebøger. Udenfor kan man selvfølgelig besøge klostrets urtehave, som rummer omkring 200 forskellige planter, der har været anvendt til sygdomsbehandling.

SPØTTRUP BORG: ”Lægeurter & Folkemedicin”. Vises til 31. oktober

Oplev: Ballet i det fri

Verdensballetten er blevet en smuk og populær tradition i den danske sommer. Otte steder i landet – samt på den tyske ø Sylt – kan man opleve internationale balletstjerner fra tre af verdens bedste kompagnier danse under åben himmel. bl.a. Verdensballettens kunstneriske leder siden 2014 STEVEN MCRAE og den skønne russiske solodanser IANA SALENKO. I spidsen for arrangementerne står operasangeren Jens-Christian Wandt, der får selskab af Susanne Elmark. Programmet består af uddrag af Svanesøen, Tornerose og Nøddeknækkeren samt af nye trion skabt af koreografen Kristen mcNally. Første gang er på onsdag på Sølyst i Klampenborg, derefter Benen-Diken-Hof på Sild, Ribe, Møllerup Gods, Broholm Gods, Den Tilsandede Kirke og i august; Horsens, Agger og Nørre Vosborg.

TURNÉ: Verdensballetten 2018. Første gang på onsdag på Sølyst, Klampenborg

Kulturguide uge 27

Der er seje kvinder på programmet i denne uge: I romanen ”Kodenavn Alice” om kvindelige spioner under 1. verdenskrig, på københavnske teatre og spillesteder, når byen syder af jazz og i Jels, hvor vikingerne får deres at se til, da Eydis bliver bidt af en ulv, hvis ånd forplanter sig i hende.  

Læs: Seje kvindelige spioner

Vi skriver 1947, og amerikanske Charlie St. Clair er med sin mor i England på vej til Schweiz, hvor Charlie skal have fjernet et ”lille problem”. Hun er 19, gravid, rebelsk og en skamplet. Og hun har en anden dagsorden. Hun vil finde sin elskede franske kusine Rose, som forsvandt under krigen, og som alle betragter som død. Men ikke Charlie, og hun har ét navn at gå efter: Eve Gardiner! Kvinden bag navnet har en fortid som spion – tilbage i 1. verdenskrig. Nu er hun handicappet, fordrukken og livstræt og omgås kun sin skotske chauffør, Finn Kilgore. De tre har intet tilfælles, men én bestemt oplysning får Eve til at hjælpe Charlie i sin søgen. Trekløveret rejser til Frankrig på jagt efter Rose, og imens opruller Eve sin fortid for de to forbløffede rejseledsagere. En eminent historie med baggrund i virkeligheden om spioner, modstandsbevægelser, gullaschbaroner, svig og heltemod. Man knuselsker den storbandende Eve, den stædige og modige Charlie og den flegmatiske Finn, og deres mange indbyrdes sammenstød kalder latteren frem igen og igen. Simpelthen topunderholdning. DL

KATE QUINN: ”Kodenavn Alice”, 524 s., 269,95 kr. HarperCollins

Hør: Masser af jazz

På torsdag går starten på endnu en ”Copenhagen Jazz Festival”, og traditionen tro tropper et hav af verdensstjerner op for at give koncerter på spillesteder over hele byen. Brad Mehldau er det første store navn i DR Koncerthuset fredag, og samme aften kan man opleve Tank and the Bangas til en fest i Pumpehuset. Søndag bliver der mulighed for at stifte bekendtskab med den unikke sangerinde ROKIA TRAORÉ fra Mali, der synger ved Jazz by the Sea i Kulturhuset Islands Brygge. Sideløbende med ”Copenhagen Jazz Festival” er der ”Summer Jazz” på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg, hvor BENJAMIN KOPPEL giver en stribe eksklusive koncerter fra på søndag, hvor han sammen med sin søster MARIA CARMEN KOPPEL hylder Ella Fitzgerald og Cannonball. Dagen efter er der musikalsk topmøde, når Koppel og hans far Anders deler scenen med Jacob Binzer og Laust Sonne fra rockveteranerne DAD.

DIV. SPILLESTEDER: ”Copenhagen Jazz Festival 2018”. Fra torsdag til 15. juli. BETTY NANSEN TEATRET: ”Summer Jazz”. Begynder søndag den 8. juli og fortsætter til 14. juli

Oplev: Vikingespil

Hver sommer er der masser af sommerspil, egnsspil og et par vikingespil ude i det danske land. Årets forestilling på friluftsscenen i Jels, hvor de brave JELS VIKINGER har spillet teater 42 somre, hedder ”Ulvesommer”. Det er en fortælling om Eydis - en helt almindelig kvinde, der kommer ud for ganske ualmindelige ting, da hun bliver bidt af en ulv, og dens ånd forplanter sig i hende. Dygtige amatører og et storslået sceneri ved Jels Sø.

JELS FRILUFTSCENE: ”Ulvesommer”. Spiller fra på fredag til 22. juli

Kulturguide uge 26

Det er en vidunderlig, gribende fortælling, du får i ”Den røde adressebog”, der netop er udkommet. I biografen byder ugen på et familiedrama i den morsomme ende og på Kurhotel Skodsborg kan du lære om dufte og deres virkning på dit velvære.

Læs: Går lige i hjertet

Lad det være sagt med det samme: Denne roman kalder tårer frem - tårer gennem smil. Kærlighed i alle afskygninger, tilfældigheders spil og livslang loyalitet blandet sammen giver en vidunderlig og meget rørende fortælling. Doris er 96 år og bor alene i Stockholm. Alle hendes venner er døde - hun har kun grandniecen Jenny, der bor i San Fransisco, og som hun Skyper med. Doris får dagene til at gå med at slå op i sin røde adressebog og mindes de mennesker, hun gennem livet har skrevet ned i bogen; mennesker, der har betydet noget for hende på godt og ondt. Hun skriver det hele  ned til Jenny - hele sin spændende livshistorie, der omfatter fattigdom og sult i Stockholm, rigdom og kærlighed i Paris, 2. verdenskrig, gensyn og sorg i New York, hårde år i England og hjemkomst til Stockholm. Da Doris falder og bliver indlagt, står det klart, at hun ikke har langt igen, og Jenny rejser til Stockholm for at være sammen med hende til det sidste. Og hun når at give Doris den smukkeste gave... Historien går lige i hjertet, og jeg nød hvert et ord. DL

SOFIA LUNDBERG: "Den røde adressebog", 326 s, 249,95 kr. People'sPress

Se: Vittigt familiedrama

Den franske filmskaber Robert Guédiguian har med filmen ”Huset ved havet” skabt et vittigt familiedrama. Tre voksne søskende genforenes i et idyllisk fiskerleje, hvor deres far, indtil han fik et slagtilfælde, var forkæmper for en gammeldags livsstil med solide værdier og lokal forankring. Mens de tre søskende søger efter værdierne fra før globaliseringen, vælger et ældre nabopar det værdige selvmord, og strandede flygtningebørn lægger op til et nyt livsindhold for de trætte europæere. Med bl.a. ARIANE ASCARIDE, JEAN-PIERRE DARROUSSIN og ANAÏS DEMOUSTIER.

“HUSET VED HAVET”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Mærk duften

Under titlen Tuesday Talks (Tirsdagssamtaler) inviterer Kurhotel Skodsborg forskellige interessante og aktuelle personligheder til at dele ud af deres viden og erfaring om særlige emner. I morgen er gæsten CHRISTINE HÆRSLEV. Hun er en af Skandinaviens førende dufteksperter og vil fokusere på, hvordan duftnoter kan skabe specielle stemninger og øge virkningen af en rumlig oplevelse. Med luksusdufte er det nemlig muligt at skabe harmoni mellem indretning og indeklima, der kan have en positiv effekt på menneskers velvære. Christine Hærslev har skabt en forretning ud af at skræddersy duftløsninger, der passer til både virksomheder og private.

KURHOTEL SKODSBORG: ”Tuesday Talk med Christine Hærslev”.

Den norske forfatter Jan Kjærstad er udkommet med en fremragende roman om en fiktiv forbrydelse begået i 2008, der vækker de samme nationale følelser, som tragedien på Utøya tre år senere. I filmens verden har mændene begået tyverier i flere Ocean’s 11-film. Nu er det kvindernes tur! Endelig kan du i Naturama i Svendborg se fantastiske kjoler med dyretemaer skabt af Jim Lyngvild.

Læs: En nation mister sin uskyld

Fire voksne og et barn findes brutalt myrdet i et sommerhus i Blankvann-skoven nord for Holmekollen i Oslo. Det viser sig at være Arbeiderpartiets frontfigur Arve Storefjeld og hans nærmeste familie. Norge går i chok og råber terror – for nok var Storefjeld en bralrende opkomling, der skilte vandene, men ligefrem slagte ham og familien…! Men det viser sig at være ”en af os”, og Norge mister sin uskyld som en fredelig nation, som ingen vil noget ondt. Handlingen foregår tre år før den virkelige katastrofe ramte Norge med Utøya i 2011, men selv om der i romanen ”kun” er tale om fem personer, så er følelserne, som tragedien vækker, de samme, som vi oplevede i 2011. Vi får historien fra tre sider: journalisten Ina Wang, der lige er blevet færdig med en bog om Storefjeld, byretsdommer Peter Malm, en introvert anglofil mand med særegne vaner og endelig Nicolai Berge, forfatter og søn af en af Storefjelds politikerkolleger og ekskæreste til Storefjelds datter Gry, der er en af de myrdede. En eminent roman om hvad der sker, når en nation går i en kollektiv tilstand af sorg, vrede og afmagt. Den kryber ind under huden og bliver der længe efter endt læsning.                  DL

JAN KJÆRSTAD: ”Storefjeld”: 368 s., 299,95 kr. Rosinante

Se: Feminin røverkomedie

I perioden 2001-07 lavede George Clooney og Hollywoods nye ”Rat Pack” de tre underholdende røverfilm, Ocean’s 11 (og 12 og 13). Nu er det kvindernes tur, og ”Ocean’s 8” er simpelthen en feminin pendant, hvor SANDRA BULLOCK spiller Debbie Ocean, der har brugt over fem år på at udtænke det mest spektakulære juveltyveri nogensinde. Til at løse opgaven allierer hun sig med syv seje kvinder, bl.a. CATE BLANCHETT, HELENA BONHAM CARTER og popstjernen Rihanna. De skal stjæle verdensstjernen Daphne Klugers (Anne Hathaway) diamanthalskæde til 150 mio. dollars. En frisk røverkomedie med maser af stærke kvinder.

”OCEAN’S 8”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Haute Cou-dyr

Modeskaberen og mediepersonen JIM LYNGVILD har specielt til Naturama skabt et helt unikt univers af kjoler. Kjoler, der alle er skabt over dyretemaer, som formår at sætte spot på overdådige naturmaterialer og vise dem i nyt lys – med forbløffende effekt. Kjolerne er udstillet sammen med dyrene.

NATURAMA, Svendborg: ”Fur, Feather & Fairy Tales”. Vises til 25. november

Læs mere om: