Fritid

SØNDAGs kulturguide: De tre bedste kulturoplevelser i denne uge

Hver uge får du kulturredaktørens bedste tips til de ting, du kan se, læse, lytte til og opleve i netop denne uge.

SØNDAGs store kulturguide

Hver uge udvælger kulturredaktør Dorthe Liljensøe tre kulturoplevelser, som hun vil anbefale SØNDAGs læsere. Det kan både være bøger, biograffilm, serier, teaterforestillinger, udstillinger eller andre begivenheder. Husk, at du også kan gå længere ned i artiklen og se, hvad de andre uger gemmer på. 

I denne uge er der premiere på Shakespeares lystspil om den giftelystne Falstaff, du kan se en underskøn fransk film om en uheldig pariserinde, og endelig kan du nyde en af landets smukkeste sangfugles nye album.

Oplev: Lystige løjer

William Shakespeares sædekomedie ”De lystige koner” er af Folketeatret flyttet fra Windsor til Det Vilde Vesten, og forestillingen har været på en kæmpeturné hele landet rundt. TOM JENSEN folder komikken ud i fuldt flor som charlatanen Falstaff, og METTE HORN og CAMILLA BENDIX er sjove som de lystige og listige – koner, der narrer Falstaff.

FOLKETEATRET: ”De lystige koner i det vilde vesten”. Spiller fra på lørdag. Spiller til 26. april

Se: Skønne Laetitia

Den franske skuespiller LAETITIA DOSCH leverer en herlig præstation i rollen som den noget uheldige pariserinde Paula, der balancerer på randen af et nervøst sammenbrud. Kæresten har forladt hende, og i sine ihærdige forsøg på at komme ”oven vande” igen har hun mere end svært ved at holde fast i både job, veninder og mænd. Og midt i dette vidunderlige kaos dukker eks-kæresten så op igen. Filmen vandt en af hovedpriserne i Cannes og Bedste Film ved filmfestivalen i Stockholm.

”MONTPARNASSE BIENVENUE”. Premiere torsdag den 22. marts.

Lyt: Tid til fordybelse

På fredag udkommer den danske sangerinde og sangskriver MARIE-LOUISE MUNCKS nye album, der har fået titlen ”Moon Dogs”. Selv om hun ikke er et ”allemandsnavn”, så nyder hun stor respekt internt i musikbranchen, hvor hun er blevet kaldt ”en af Danmarks smukkeste sangfugle”. Med smukke tekster og et meget poetisk, musikalsk landskab kalder hendes musik på fordybelse. Ikke så ringe endda i vores intense, travle hverdag.

MARIE-LOUISE MUNCK: ”Moon Dog”. Udkommer fredag den 23. marts.

Det er en helt vidunderlig film, der med to af de helt store filmstjerner har premiere i denne uge. Stjerner er der også i Horsens, hvor årets krimimesse løber af stablen, og endelig turnerer en legendarisk sangstjerne rundt i landet.

Se: Stjernespil

Der leveres stjernespil af HELEN MIRREN og DONALD SUTHERLAND i filmen ”Vores livs ferie”. Den handler om et ældre ægtepar, der til deres voksne børns store frustration drager ud på et spontant eventyr i deres gamle, slidte autocamper. Hun er dødelig syg og har valgt at droppe den planlagte operation, han lider af begyndende demens. Men selv om han har svært ved at huske, kan han sagtens køre bil, og de tager nu en tur ned ad Memory Lane fra Michigan med kurs mod Florida, og undervejs mindes de et ægteskab drevet af passion og hengivenhed. En forrygende roadmovie, der kalder på både smil og tårer.

”VORES LIVS FERIE”. Premiere torsdag 15. marts

Oplev: Gys i det gamle fængsel

Vanen tro bliver Krimimessen i Horsens afholdt i Fængslet lige inden påske. I år med fokus på tv-serier og podcast og med forfatterbesøg fra både USA, Frankrig og England udover de nordiske lande - og naturligvis en masse populære forfattere fra Danmark. Man kan bl.a. møde svenske PERNILLA ERICSON, Michelle Redmond, Elly Griffiths, Yrsa Sigurdardottir, Craig Russell og herfra bl.a. Lone Theils, Michael Katz Krefeld og Jens Henrik Jensen, der alle tre gæster Cecilie Frøkjær som er vært for Jyllands-Postens podcast.

FÆNGSLET, Horsens: ”Krimimessen 2018”. 17. & 18. marts

Hør: Legendarisk sangskriver

Det er en musikalsk legende, der i lige godt en uge besøger Danmark og giver ikke færre end syv koncerter. ALBERT HAMMOND debuterede helt tilbage i 1960’erne og har således over 50 år på bagen. Sangen ”It Never Rains in Southern California” skabte ham tidligt et navn som en helt unik sangskriver, og ved siden af sin egen karriere som solist har han skrevet et hav af sange til andre, bl.a. ”Nothing’s Gonna Stop Us Now”, OL-hymnen ”One Moment in Time” og ”To All the Girls I’ve Loved Before”, der blev et verdenshit for Julio Iglesias. Hammond giver koncerter i Randers, på Hindsgavl Slot, Næstved, Amager Bio, Kolding, Struer og Hjallerup Kro fra på torsdag og frem til 23. marts.

ALBERT HAMMOND. Turné. Første gang 15. marts på Turbinen i Randers

En længe ventet film om en af Danmarks store, folkekære sangere har premiere, og en af landets nye talentfulde forfattere har sin tredje bog på gaden. I Skanderborg kan du året ud se en udstilling om modeskaberen Holger Blom.

Se: Årets danske film

Det kan meget vel blive årets helt store, danske filmpremiere, når Ole Bornedals drama om den folkekære sanger John Mogensen på torsdag får premiere. ”Så længe jeg lever” er både titlen på filmen og på én af Mogensens største landeplager. RASMUS BJERG spiller den altdominerende hovedrolle og får med den sin første store dramatiske filmrolle efter talrige store komedieroller. Som hans kone kan man opleve Helle Fagralid, og som John Mogensen som barn ses talentfulde HARALD KAISER HERMANN. Filmen er spækket med alle John Mogensens og Four Jacks' store hits.

”SÅ LÆNGE JEG LEVER”. Premiere torsdag den 8. marts. 

Læs: Tredje pletskud fra Engberg

Tre dage i træk finder politiet et lig liggende i vand og tappet for blod. Alle tre har været ansat på et nu lukket psykiatrisk hjem for unge. Politiet med Jeppe Kørner i spidsen har mere end travlt med at lokalisere de øvrige tidligere ansatte og – ikke mindst – de unge beboere, der nu er spredt for alle vinde. For hvem er morderens næste offer? Kørners makker, Anette Werner, er på barsel, hvilket ikke huer hende, så hun starter sin egen hemmelige efterforskning vel vidende, at hun kan blive suspenderet for at blande sig midt i sin barsel. Kørner er nu makker med den ældre, flegmatiske kollega Falck og prøver samtidig at holde den professionelle distance til Sara Saidani, som han kærester med i fritiden. Også den nysgerrige Esther de Laurenti bliver indirekte involveret i sagen. Der er mange mistænkte og mange, der åbenlyst lyver, men langsomt falder brikkerne på plads – nærved for langsomt for en af hovedpersonerne. Intens spænding fra først til sidst. 

KATRINE ENGBERG: ”Glasvinge”, 350 s., 299,95 kr. People’sPress

Oplev: Bag om modeskaberen

Den berømte modeskaber HOLGER BLOM, der blandt andet var personlig createur for dronning Ingrid og læremester for Erik Mortensen og Jørgen Bender, stammede fra Skanderborg, hvor han også ligger begravet på familiens gravsted. Derfor er det helt naturligt, at det netop er Museum Skanderborg, som resten af året viser en stor udstilling om Holger Blom arrangeret i samarbejde med Det Kgl. Teater. Bloms muse, skuespilleren Bodil Kjer, betingede sig, at alle hendes kostumer skulle syes hos ham, og netop teaterkostumerne afspejler moden og kvindeidealet på sin tid. Udstillingen går bag kulisserne og viser kostumer gennem flere end 30 år.

MUSEUM SKANDERBORG: ”Holger Blom”. Vises året ud

På teatret Republique går tæppet for et historisk drama, mens en hjertevarm Oscar-outsider, der kalder på smilet, har premiere i landets biografer. Og hver søndag kan du ”stadig” høre Søren Dahl på Café Hack – nu bare på nettet.

Oplev: Curcic som Jeanne d’Arc

En af landets allerbedste unge skuespillere, DANICA CURCIC, kan fra på lørdag opleves i rollen som den legendariske kvindekriger Jeanne d’Arc på Republique i København. I Staffan Valdemar Holms iscenesættelse kommer vi tæt på en ung kvindes kamp for anerkendelse i et samfund domineret af mænd. En kamp, der endte på bålet. Udover Curcic medvirker Peder Holm Johansen og et stort mandskor.

REPUBLIQUE: ”Jeanne d’Arc”. Fra på lørdag til 7. april

Se: Hjertevarm socialrealisme

Der er mange, der nævner Sean Bakers varme og kærlige drama ”The Florida Project” som outsider ved søndagens Oscar-uddelinger. Filmen foregår omkring et nedslidt motel tæt på Disney World i Orlando, hvor den enlige mor Halley har fået lov at bo med sin seksårige datter Moonee. Den skønne pige er fuld af narrestereger, men forstår at charmere sine omgivelser med sit sprudlende humør. Ikke mindst motelpasseren Bobby kan slet ikke modstå hendes charme. Der leveres pragtpræstationer af barnestjernen BROOKLYNN PRINCE, Bria Vinaite som hendes mor og ikke mindst af Willem Dafoe i en for ham meget atypisk rolle.

”THE FLORIDA PROJECT”. Premiere på torsdag

Hør: Dahl på Hack

I godt 14 år var radioprogrammet Café Hack med talkshowværten SØREN DAHL et af Danmarks mest lyttede programmer. Sidste år lukkede DR-programmet, men YouSee tog over, og i dag produceres et nyt program under navnet ”Dahl på Hack” kogt på samme fond; spændende gæster, gode samtaler, musik og lidt sjov. Det er stadig på Café Hack, og det er stadig med Søren Dahl som vært, men nu optages programmet om onsdagen og sendes om søndagen på nettet. dahlpaahack.dk.

CAFÉ HACK, Aarhus: Optagelse til ”Dahl på Hack”. På onsdag

 

Storfavoritten til Oscarpris-uddelingen med 13 nomineringer har premiere i denne uge, og den fest er måske en rejse værd. Ellers er der masser af inspiration på rejsemessen i Herning, og for dem, der heller vil blive hjemme, er der en ny bog fra en af Danmarks bedste krimiforfattere.

Se: Fantastiske præstationer

Med ikke færre end syv nomineringer var ”The Shape of Water” den store favorit ved årets Golden Globes. Filmen tog dog ”kun” to priser, bl.a. til Guillermo del Toro for bedste instruktion. Det er en fantastisk fabel, der udspiller sig i 1962, hvor Elisa, SALLY HAWKINS, arbejder på et højsikkerhedslaboratorium, hvor man er isoleret fra omverdenen. Da hun og kollegaen Zelda (Octavia Spencer) opdager et særligt hemmeligt eksperiment, ændres hendes liv fuldkommen. Filmen kan meget vel få revanche, når Oscar-statuetterne uddeles på næste søndag.

”THE SHAPE OF WATER”. I biograferne på torsdag

Læs: Heksedrengen

Lone Theils er tidligere London-korrespondent, og hendes krimier udspiller sig ofte delvist i det engelske. Denne gang er hendes handlekraftige hovedkarakter Nora Sand kommet ud, hvor hun næsten ikke kan bunde – det gælder både arbejdsmæssigt og privat, hvor hendes kærlighed til Andreas kommer på noget af en prøve, da han bliver far. Nora, som også arbejder som korrespondent, er ligeledes presset på sit job, hvor den digitale virkelighed for alvor har ramt hendes arbejdsplads Globalt. En dag findes en torso af en lille dreng i Themsen, og Nora er snart hvirvlet ind i skræmmende hændelser, en kilde, der er forsvundet sporløst, en kendis-skilsmissesag og sort magi.  RH

LONE THEILS: ”Heksedrengen”, 249 kr. 272 s. Lindhardt og Ringhof

Oplev: Hele verden under samme tag

I den kommende weekend kan man komme hele verden rundt på et par timer. Fredag er det igen tid til Danmarks største ferie-, rejse-, golf- og campingmesse, FERIE FOR ALLE, i Messecenter Herning. Ikke færre end 1.000 udstillere fylder de 13 udstillingshaller, og der er rejseinspiration af enhver art. Fra teltferie i Bogense til bjergvandring i Bolivia. Årets partnerland er en god, gammel kending: Spanien, og udstillerne sørger også for, at der er et hav af underholdningstilbud til både børn og voksne.

MESSECENTER HERNING: ”Ferie for alle”. Fredag til søndag

 

Der står art nouveau-kunst på programmet på Arken syd for København, og i biograferne vises en tredobbelt Oscarvinders annoncerede sidste film. Endelig kan du blive i godt humør med en glad glædesbog

Oplev: Art nouveau-mesteren

Lige nu kan man opleve ALPHONSE MUCHA i fuldt flor på Arken. Den tjekkiske kunstner var en af art nouveau-kunstens største mestre. Han fik sit gennembrud i 1895 med en teaterplakat af Sarah Bernhardt, og hans markante stil blev nærmest synonym med art nouveauens karakteristiske, visuelle kraft. Udstillingen fortæller historien om Muchas epokegørende arbejde med plakatkunst og litografi i massetryk og belyser bl.a. hans iscenesættelse af kvindekroppen. Der møder publikum et sansebombardement på Arken.

ARKEN, Ishøj: ”Alphonse Mucha”. Vises til 3. juni

Se: Daniel Day-Lewis syr sin sidste tråd

Paul Thomas Andersons ”Den skjulte tråd” bliver formentlig den sidste chance for at opleve en af verdens bedste skuespillere i en ny filmrolle. DANIEL DAY-LEWIS har hovedrollen som den berømte dameskrædder i 50’ernes London, Reynolds Woodcock. Det er fem år siden, Day-Lewis sidst filmede (”Lincoln”), og han har erklæret, at han nu trækker sig tilbage. Filmen handler om Woodcooks kærlighed til den unge, viljestærke Alma, VICKY KRIEPS, der bliver hans inspiration, muse og elskerinde. Dermed forstyrrer hun den inkarnerede ungkarls ellers så kontrollerede og veltilrettelagte liv.

”DEN SKJULTE TRÅD”. Premiere på torsdag

Læs: Billedbog for voksne

Da den dansk-norske forfatter Lars Saaby Christensens nærmeste gjorde ham opmærksom på, at han skrev mere om sorg end om glæde (sorg nævnt 47 gange mod glæde 7 gange på det seneste), besluttede han at ændre på det regnskab og skrev den dejligste lille glædesbog – smukt illustreret af prisvindende billedbogsforfatter og illustrator Stian Hole. 88 sider ren, uforfalsket glæde; f.eks. ”der er glæde i dit hår en morgen i oktober”, ”der er glæde i minderne som minder dig om det du havde glemt”, ”der er glæde i madpakken” og ”der er glæde i den tid det tager”. Og sorg/glæde-regnskabet ændrer sig da også efter glædesbogen – men moralen er en anden, og den er livsbekræftende, men skal ikke afsløres her. Læs og nyd denne skønne bog.

LARS SAABYE CHRISTENSEN og STIAN HOLE: ”Sande glæder”, 88 s., 249,95 kr. Rosinante

Der er hed erotik i biograferne og på Christiansborg Slot i denne uge. Tredje Fifty Shades-film har premiere, og fire danske kongers elskerinder præsenteres på en omvisning. Og så bør du ikke snyde dig for en helt speciel familiefortælling.

Oplev: Blandt kongelige elskerinder

Det varer ikke så længe, før det er valentinsdag, og i den anledning har de kongelige københavnske slotte strikket en helt særlig omvisning sammen på Christiansborg Slot. Omvisningen tager udgangspunkt i fire af Danmarks mest kendte elskerinder: Kirsten Munk, ANNA SOPHIE REVENTLOW, Frederikke Dannemand og Grevinde Danner, der havde det tilfælles, at de var kongens elskerinder. Højtelskede af kongen, men bestemt ikke alle lige vellidte ved hoffet og i befolkningen. Den to timer lange tur – der ikke egner sig for gangbesværede – fører en gennem de 500 år gamle ruiner under slottet, mens historien om kongernes kærlighed bliver fortalt.

CHRISTIANSBORG SLOT: ”Kongelige elskerinder”. Rundvisning fra på lørdag til 18. februar

 

Se: Tredje omgang Fifty Shades

Endnu en gang klæder Jamie Dornan og DAKOTA JOHNSON sig af i rollerne som Christian Grey og Anastasia Steele i “Fifty Shades - Fri”. Det er den tredje film i serien baseret på E.L. James’ erotiske bestsellere. De to første film fik bestemt ikke gode anmeldelser, men det har publikum verden over været aldeles ligeglade med. De er strømmet ind for at se de mørke og forbudte seksuelle eskapader, og det gør de temmelig sikkert igen.

”FIFTY SHADES – FRI”. I biograferne fra på torsdag

 

Læs: En ”usandsynlig” familie

Da forfatteren første gang forsøgte at gøre et forlag interesseret i hans families historie, blev han afvist. Sådanne mennesker fandtes bare ikke, mente man. Men det gjorde/gør de. Michael Franks familie er usædvanlig: Hans fars søster er gift med hans mors bror og hans bedstemødre deler lejlighed, og alle bor nær hinanden. Hans faster og morbror er succesfulde men barnløse filmmanuskriptforfattere, og de kaster al deres kærlighed på Michael, men ikke kun det. De nærmest ”stjæler” ham med fasteren som drivende kraft. Hun ser det som sin ”pligt” at forfine hans kulturelle udvikling: lære om tidsepoker, antikviteter, bøger etc. og bestemmer, hvad ”vi” kan lide og ikke lide. Med årene udvikler det sig imidlertid til et mareridt, for den utroligt manipulerende kvinde styrer ikke kun Michael, hun styrer hele familien. Og hun lever endnu i skrivende stund – 100 år gammel, hvad der ikke undrer én efter læsningen af dette utrolige familieportræt. DL

MICHAEL FRANK: ”Den fabelagtige familien Frank”, 368 s., 299,95 kr. Lindhardt og Ringhof

I denne, januars sidste, uge starter tre ugers jazzfestival over hele landet, i boghandlen ligger Jojo Moyes' seneste roman parat til at blive revet væk, og på Louisiana i Humlebæk kan du se den første store udstilling i Skandinavien med keramik af Picasso.

Hør: Tre jazzede uger

Vinter Jazz-festivalen er ikke kun forbeholdt københavnerne. Faktisk er jazzfestivalen, der indledes på fredag og strækker sig tre uger frem, et nationalt initiativ, der finder sted lokalt. Der bliver ca. 200 koncerter fordelt på godt 120 spillesteder. Der bydes på en stor musikalsk spændvidde fra New Orleans-sangerinden SASHA MASAKOWSKI til den spanske superstjerne Jorge Rossy, den amerikanske trommeslager Tyshawn Sorey og de største danske navne. Der holdes koncerter på klubber, spillesteder, koncertsale og i kirker. Se programmet på jazz.dk.

LANDSDÆKKENDE FESTIVAL: ”Vinter Jazz 2018”. Fra på fredag til 25. februar

Læs: Stadig Lou

Jojo Moyes' og alle os andres heltinde, Louisa Clark, som vi mødte i bestsellerne ”Mig før dig” og ”Efter dig”, er klar til en tredje runde. I ”Stadig mig” indtager hun New York, hvor hun skal være personlig assistent for en rig, men ulykkelig kvinde i et overklassehjem. Som altid er Louisa, der lyder kælenavnet Lou, bestemt ikke kedeligt selskab. Men nu træder hun for alvor i karakter og finder sig selv. Jojo Moyes formidler Lous tanker og følelser eminent, for nok er livet glamourøst i New York, men det er også ensomt, og langdistanceforholdet til ambulanceredderen Sam, der er blevet i London, er ikke uden problemer. Da det ser allermest sort ud, bliver det mødet med Mrs. De Witt, der bor i samme ejendom som Lous arbejdsgiver, der bliver afgørende for de skridt, som Lou beslutter sig for at tage. Jojo Moyes får altid smilet frem på mine læber. Louisa og  hendes menneskelige familie er rørende og livsbekræftende – og lærerig på samme tid, fordi alle kvinder kan genkende sig selv i Lou. EH

JOJO MOYES: ”Stadig mig”, 450 s., 299,95 kr. Cicero

Picassos keramik

PABLO PICASSO var ikke nær så kendt for sine keramiske arbejder, men som den store udstilling på Louisiana, der åbner på torsdag, viser, så mestrede han bestemt også denne kunstart. Udstillingen markerer begyndelsen på Louisianas 60-års jubilæumsår, og med over 150 værker fra perioden 1947-64 er der tale om den første store udstilling i Skandinavien af Picasso som keramisk kunstner. Udstillingen er kommet i stand gennem et tæt samarbejde med Picasso-familien og Picasso-museerne i Paris, Antibes og Barcelona. Vises til 25. maj.

LOUISIANA: ”Picasso keramik”. Åbner på torsdag

 

På torsdag byder Kvindeforum 2018 indenfor i Viborg, hvor du bl.a. kan høre fordrag om takt og tone. Samme dag er der premiere på en film om de to amerikanske skøjteprinsesser Tonya Harding og Nancy Kerrigans rivalisering op til OL i 1994, og endelig kan hygge dig med en svensk krimi, der også handler om rivalisering - i en trendy frisørsalon.

Oplev: Fem kendte til Kvindeforum

Fem markante danskere står på scenen i Tinghallen i Viborg, når der på torsdag aften bydes indenfor til Kvindeforum 2018. Tv-lægen Charlotte Bøving er aftenens konferencier og tager bl.a. publikum med bag kameraet og fortæller om tv-programmet ”Lægen flytter ind”. Uffe Holm fyrer frække vittigheder af, Thomas Evers Poulsen fortæller om at være vild med dans og vælge en positiv indgangsvinkel til livet. GITTE HORNSHØJ taler med stor humor om moderne takt og tone, og stjernesty­listen Dennis Knudsen runder af med inspirerende foredrag.

TINGHALLEN, Viborg: Kvindeforum 2018. På torsdag

Læs: Bogstaveligt talt hårrejsende

Jenny har været frisør i Stefanos eks­klusive Salon de Luca i Stockholm i flere år, da Angelina valser ind ad døren og vender op og ned på alt. Stjæler Jennys kunder, låner hendes sakse og andet udstyr og værst af alt fordrejer hovedet på Stefano. Alle tre har hemmelig­heder, de ikke ønsker blotlagt, men da først en og siden en anden kunde findes myrdet, og hverken Jenny, An­gelina eller Stefano kan huske, hvad de lavede på drabstidspunkterne, breder mistroen sig. Og imens Jenny jagter Angelinas hemmelighed, tipper Angelina politiet om Jennys færden, mens Stefanos verden ram­ler sammen. I ordets bogstaveligste forstand en hårrejsende psykolo­gisk krimi. DL

SOFIE SARENBRANT: ”Bag din ryg”, 373 s., 249,95 kr. People'sPress

Se: Skøjteprinsessen alle hadede

Er der nogensinde nogen, der glemmer skandalen i forbindelse med Vinter-OL i Lillehammer i 1994, hvor USA’s to kvindelige skøjteprinses­ser, Tonya Harding og Nancy Kerrigan, kæmpede om at blive bedst. Mens drømmepigen Nancy havde det hele, kæmpede Tonya sig op fra en white trash-baggrund, men op til OL blev konkurrencen for meget, og Tonya fik angiveligt sin eksmand til at slå rivalen ned. Nancy vandt alligevel sølv, mens Tonya blev nummer otte og fik hele verden på nakken. Filmen tegner et andet billede af Tonya Harding med MARGOT ROBBIE i titelrollen og Caitlin Carver som den smukke rivalinde.

”I, TONYA”. Premiere på torsdag

Læs mere om: