Fritid

SØNDAGs kulturguide: De tre bedste kulturoplevelser i denne uge

Hver uge får du kulturredaktørens bedste tips til de ting, du kan se, læse, lytte til og opleve i netop denne uge.

SØNDAGs store kulturguide

Hver uge udvælger kulturredaktør Dorthe Liljensøe tre kulturoplevelser, som hun vil anbefale SØNDAGs læsere. Det kan både være bøger, biograffilm, serier, teaterforestillinger, udstillinger eller andre begivenheder. Husk, at du også kan gå længere ned i artiklen og se, hvad de andre uger gemmer på. 

I sidste bind i Kristina Sandbergs trilogi om Maj er vi nået 1950’erne og 60’ernes Sverige. Alt er i forandring, og det har ikke gjort Maj mindre bekymret. Seksstjernet afslutning. På de hvide lærred forelsker engelske Annie sig i en amerikansk rockmusiker – på afstand.  Britisk kærlighedsfilm, når det er bedst. Tre oversete kvindelige surrealister er samlet i en udstilling på kunstforeningen Gl. Strand: Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og Francicka Clausen kan ses på udstillingen ”Kvindernes Surealisme”.

Læs: seks plads

Har alle kvinder lidt af Maj i os? Det kontrollerende gen. Det bekymrede gen. Genet til altid lige at finde håret i suppen? For er der nu en bagtanke med alt? Er jeg værdig at elske? "Liv for hver en pris" er sidste del i trilogien om Maj, hendes mand Thomas, familien og børnene og beskriver udviklingen i 50’ernes og 60’ernes Sverige. Fra kvinderne gik hjemme og sørgede for husholdningen uden moderne hjælpemidler, og hvor alt var hjemmelavet fra bunden, til de skulle ud på arbejdsmarkedet, realisere sig selv og tjene penge til huset, bilen, sommerhuset... Vi oplever et stykke nordisk velfærdshistorie gennem en familie, man kommer til at holde af, og gennem Majs tankestrøm føres vi ærligt – og ikke altid lige kønt – gennem hendes følelser, der er så forbandet menneskelige. Men som også burde slippes og forløses. For mon ikke alle bliver mætte? Tørre? Måske endda lykkelige? I sidste ende? En fortælling, der rammer hjertekulen og føles vedkommende.  

KRISTINA SANDBERG: "Liv for hver en pris", 567 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Skøn feelgood-komedie

ROSE BYRNE er aldeles skøn i rollen som engelske Annie, der lever i et kedsommeligt forhold med Duncan, som i 20 år har været vild med en for længst glemt amerikansk rockmusiker, Tucker Crowe. Hun finder Crowe på nettet og forelsker sig på afstand i ham, og da han så en dag kommer til England, er det tid til at gøre op med fortiden og møde fremtiden. ”Juliet, Naked” er baseret på en roman af Nick Hornby og er en varm og velspillet britisk feelgood-komedie med ETHAN HAWKE og CHRIS O’DOWD.

”JULIET, NAKED”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Kvindelige surrealister

Tre store kvindelige kunstnere, der alle dyrkede surrealismen, er i fokus i en ny udstilling i Kunstforeningen Gl. Strand i København. Udstillingen åbnede i sidste uge og præsenterer værker af Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og FRANCISKA CLAUSEN. På hver deres måde var de blandt frontløberne inden for 1920’ernes og 30’ernes surrealisme i Danmark. I modsætning til deres mandlige kolleger som Wilhelm Freddie og Richard Mortensen er de imidlertid blevet nærmest overset til trods for, at deres værker har høj kvalitet.

KUNSTFORENINGEN GL. STRAND: ”Kvindernes Surealisme”. Vises til 20. januar

Det er stærke, morsomme og bestemte kvinder, der er på dagsordenen i denne uge. Merete Pryds Helle er på gaden med opfølgeren til ”Folkets skønhed”, Ditte Hansen og Louise Mieritz har premiere på filmen over deres succesfulde tv-serie ”Ditte & Louise”, og i Skuespilhuset huserer Stine Schrøder Jensen, Kirsten Olesen og Karen-Lise Mynster som rengøringsdamer i en underholdende samtidsforestilling.

Læs: Rørt og ramt

Merete Pryds Helle bevæger mit hjerte. Jeg er rørt og ramt, mens jeg læser hendes fine ”Vi kunne alt”, der kaldes en selvstændig fortsættelse af ”Folkets skønhed” fra 2016, som hun fik De Gyldne Laurbær for. Igen med inspiration fra sin egen familiehistorie trækker Merete Pryds Helle os denne gang op i 70’erne og ind i et tidstypisk villakvarter i Værløse. Her følger vi teenageren Merle og hendes familie: den så sørgeligt syge mor, den så dameglade far, den ret så ligeglade storesøster – og så veninden Merete ovre fra naboen, familien Pryds. Piger, der er ved at blive kvinder. Kvinder, der er ved at blive selvstændige. Alt det store, der sker i tiden, fortalt så lillebitte, at det kryber ind under huden og vækker minder og eftertanke. Merete Pryds Helle måtte gerne have foldet den endnu længere ud. Men næsten for lidt er også godt. Meget godt. 

      

MERETE PRYDS HELLE: ”Vi kunne alt”, 352 s., 299,95 kr., Lindhardt og Ringhof

Se: Kønsrollekomedie

Deres tv-serie var noget af det mest originale og morsomme kvindekomik på dansk i årtier, og da DR af uransagelige årsager valgte ikke at fortsætte, måtte DITTE HANSEN og LOUISE MIERITZ gå nye veje, ganske som deres næsten-fiktive figurer, og finde på noget andet. Det er blevet til spillefilmen ”Ditte & Louise”. Figurerne er de samme, og for at få arbejde klæder Ditte sig ud som mand. Det hjælper! Faktisk får hun stor succes og bliver Anders W. Berthelsens bedste ven. Kønsrollerne vendes på hovedet op til flere gange, og venskaber sættes på prøve. Det er årets sjoveste kvindekomedie.

”DITTE & LOUISE”. Biografpremiere torsdag den 13. september

Oplev:  tager hånd om skidtet

Den østrigske dramatiker Werner Schwab nåede i sit korte liv – han døde af druk som 35-årig – at markere sig med skelsættende europæisk dramatik. Bl.a. ”Præsidentinderne”, der er et sønderrivende råb fra tre kvinder på samfundets bund, rengøringskonerne, som bogstaveligt talt tager hånd om skidtet. Det er råt for usødet og særdeles underholdende samtidsteater med STINE SCHRØDER JENSEN, KIRSTEN OLESEN og KAREN-LISE MYNSTER i husinstruktør Thomas Bendixens opsætning.

SKUESPILHUSET: ”Præsidentinderne”. Premiere torsdag den 13. september.

 

Den står på kvinder og nostalgi i denne uge. Sidste år bragede Anne-Sophie Lunding-Sørensen igennem med romanen ”Happy ending” om den asociale, overvægtige Elvira Gregersen, der har et hjerte af guld. Nu er den ”svære” 2’er i handlen – og ”Happy family” lever helt op til forventningerne. Det gjorde en af verdens bedste sangerinder også – men det endte med at tage livet af hende. I denne uge er der premiere på ”Whitney”, en dokumentarfilm om Whitney Houston. Endelig er der mormorkjoler, tweed-jakker, plus-fours og six-pence på programmet, når der skal cykles Copenhagen Tweed Ride på lørdag i København.

Hip hurra for Elvira – 6 S’er

Elvira Gregersen er tilbage – for fuld musik. Den stærkt overvægtige, arbejdssky Elvira med sin narkoman-tvilling Sixten og barndomsvennen Køster, der er politibetjent og bordelejer, arbejder stadig på at blive førtidspensioneret. Hun har ikke længere job som telefondame på Køsters bordel, eftersom hun fik det lukket – til gengæld har hun åbnet sit eget. Hun er stadig kæreste med Henry alias ”Kluden”, der sammen med Sixten arrangerer 40-års fødselsdags-surpriseparty for Elvira, hvor den største overraskelse er, at Sixten er på afvænning og har fået en kæreste. På den kinesiske restaurant, hvor festen holdes, møder Elvira en ung tjener, som hun tager under sine vinger, og snart er hun involveret i groft misbrug af illegale kinesiske indvandrere. Samtidig skal hun holde den aldeles rasende Køster fra livet, spille angstneurotiker over for en psykolog og komme ud af den klemme, Henrys fødselsdagsgave har sat hende i. Asocial, beregnende, men samtidig elskelig og empatisk: Tilsammen får man den skønneste antiheltinde, der roder sig ind i – og ud af – de farligste situationer. Stærkt underholdende opfølger til ”Happy ending”.                    

ANNE-SOPHIE LUNDING-SØRENSEN: ”Happy family”, 216 s., 229,95 kr. Gyldendal

Se: Sandheden om Whitney

Det er den dybt tragiske historie om sangerinden WHITNEY HOUSTON, der fortælles i Kevin MacDonalds dokumentarfilm ”Whitney”. Whitney solgte over 200 mio. album og medvirkede i flere store filmsucceser, men hendes liv sluttede i en alt for ung alder. Bare 48 år gammel blev hun fundet død i et badekar. Hun kunne ikke klare succesen og slet ikke det voldelige og narkotika-belastede ægteskab med sangeren Bobby Brown. I filmen fortæller den nærmeste familie, venner og kolleger den sande og tragiske historie om en af verdens største sangerinder.

”WHITNEY”. I biograferne fra på torsdag

Nostalgisk cykeltur

København er jo kendt som en cykelby, og for syvende år i træk arrangeres i denne uge en festlig og nostalgisk cykeltur gennem byen. COPENHAGEN TWEED RIDE er en ”vintage” københavnerbegivenhed, hvor feltet af cyklister er iklædt deres stiveste puds i form af mormorkjoler, tweed-jakker, plus-fours og six-pence. Ruten er på 20 kilometer og foregår i et adstadigt tempo med indlagte pauser undervejs, hvor man kan indtage ”en lille én”. Tilmeldingsfristen for at deltage løber helt frem til selve dagen, og man kan tilmelde sig via begivenhedens Facebook-side.

KØBENHAVN: ”Copenhagen Tweed Ride 2018”. På lørdag fra kl. 9-20

 

Er du til ”kærlighed overvinder alt”-romaner, er ugens udgivelse lige noget for dig. Rørende, spændende og overraskende. En anden roman, ”Lykke-Per” - en klassiker i Nobelprisklassen, er filmatiseret af Bille August og har premiere på torsdag. Endelig fester Aarhus hele ugen, når Aarhus Festuge starter på fredag.

Læs: Rørende kærlighedshistorie

På 19-årsdagen for en ulykke, hun var involveret i og som kostede et menneske livet, møder Sarah en fremmed mand på det sted nær barndomshjemmet i Sapperton i Gloucestershire, hvor hun hvert år mindes ulykken. De falder pladask for hinanden og tilbringer den næste uge sammen – fortabt for omverdenen. Da Eddie skal på en planlagt ferie, lover han at ringe fra lufthavnen, men det gør han ikke. Sarah, der bor i USA, hvor hun netop et blevet skilt, er sikker på, at der er sket noget med Eddie, og selv om hendes venner siger, at hun skal glemme ham, kan hun ikke. Hun ved bare, at det var ægte kærlighed, og at der må være en forklaring på hans tavshed. Og det er der også. For selv om de nåede at fortælle hinanden meget på de syv dejlige dage, var der også noget, de ikke fortalte. Og det er det, der nu skiller dem. Da det tilbage i USA går op for Sarah, hvad det er, braser hendes verden sammen – på mere end en måde. En intens og rørende historie med indlagte overraskelser, som bedst som man tror, man har regnet det hele ud, tager en ny drejning. En roman om kærlighed og tilgivelse på flere planer.               DL

ROSIE WALSH: ”Manden der ikke ringede”, 376, s., 249,95 kr. Gyldendal

Se: Episk kærlighedsdrama

Det er en af årets helt store danske film, der i denne uge får premiere i biografer over hele landet. Bille August har instrueret stortalentet ESBEN SMED i det episke kærlighedsdrama ”Lykke-Per” baseret på Nobelpris-modtageren Henrik Pontoppidans roman af samme navn. Det er historien om præstesønnen Peter Sidenius, som i sin jagt på lykken søger fra det landlige Jylland til København for at studere til ingeniør. Her møder han den jødiske familien Salomon og forelsker sig i datteren Jacobe spillet af KATRINE GREIS-ROSENTHAL. Men hjemme i Jylland er familien ikke glad for hans jødiske forlovelse, og Per har svært ved at bryde med de gamle religiøse bånd.

”LYKKE-PER”. I biograferne fra torsdag den 30. august.

Oplev: Festugen åbner

Aarhus Festuge er en af Nordens ældste og mest betydningsfulde kulturfestivaler og varer i 10 dage fra på fredag. I løbet af ugen vil hele byen summe af liv, og der er utallige arrangementer inden for stort set enhver genre. Både mange gratis arrangementer, men også koncerter, forestillinger, udstillinger m.m., der har entré. Åbningskoncerten i Musikhuset er med Aarhus Symfoniorkester og komponisten og indiekunstneren SHARA NOVA. De har spillet sammen i Hamburg og fortsætter nu samarbejdet ved to unikke Festuge-koncerter. Tjek aarhusfestuge.dk for det omfattende program.

AARHUS FESTUGE. Fra fredag den 31. august til 9. september

Der er masser af drama i denne uge – både i bogform og på film. I Øbro & Tornbjergs nyeste krimi bliver hovedpersonen stalket samtidig med, at hun leder efterforskningen af en række mænd, der har hængt sig – mænd, der alle har været i politiets søgelys for forbrydelser mod kvinder. På det hvide lærred skal Emma Thompson som dommer beslutte, om en unge mand skal tvinges til at modtage blodtransfusion, hvilket han nægter på grund af hans tro. På Stevns er der premiere på teaterkoncerten ”Klint 2”, der er en efterfølger til den Reumertsbelønnede ”Klint” om Stevns Klint.

Læs: Mistænkelige selvmord 

Efterforskeren Katrine Wraa er alenemor til en lille pige, som blev født efter faderens død. Af samme grund kommer Katrine ikke meget ud, så hun kan møde en ny mand. Hendes veninde lokker hende til at melde sig til en datingside, og hun aftaler et møde med en mand, Daniel, der virker tiltalende. Men første møde bliver også det sidste; Katrine nærmest flygter. Det tager Daniels hende meget ilde op og begynder nu at stalke hende. På arbejdet begynder Katrine samtidig at undre sig over, at så mange mænd begår selvmord ved at hænge sig i en skov. Hun opdager, at de alle har noget til fælles: de har mishandlet, voldtaget, tævet og stalket kvinder, men ingen af dem har fået en dom. Katrine er overbevist om, at nogen nu har taget sagen i egen hånd og myrdet disse mænd. Spørgsmålet er så, hvordan får de opsnuset navnene på dem. Katrine skal jagte en eller flere mordere, mens hun selv bliver jagtet af en galning, der nu kommer meget tæt på hende, uhyggeligt tæt! 
SLC

ØBRO & TORNBJERG: ”De ustraffede”, 352 s., 249,95 kr., Politikens Forlag  

Se: Retten til at dø

Det er store eksistentielle spørgsmål som retten til at bestemme over sit eget liv, der er omdrejningspunktet i det britiske filmdrama ”Dommerens valg”. Her står den sympatiske højesteretsdommer Fiona, spillet af EMMA THOMPSON, både i en personlig krise og midt i en sag om en 17-årig dreng, der af religiøse årsager nægter at tage imod den blodtransfusion, der kan redde hans liv. Hun skal beslutte, om han skal tvinges til at leve mod sin egen vilje og opsøger ham derfor på hospitalet. Et møde, der får afgørende betydning for dem begge.

”DOMMERENS VALG”. I biograferne fra torsdag den 23. august

Oplev: Sanselig teaterkoncert om Stevns Klint

For to år siden blev der skabt en musikalsk teaterkoncert om Stevns Klint. ”Klint” vandt en Reumert, og nu er konceptet blevet yderligere udviklet til ”Klint 2”, som kan opleves i Boesdal Pyramiden på Stevns fra torsdag til søndag. Bag projektet står skuespiller og instruktør LENE VESTERGÅRD, som bl.a. har fået skabt et helt nyt, 10 meter højt klanginstrument, Verdensarvsinstrumentet, bestående af over 30 svævende kalk- og flintblokke og aluminiumsklokker. BIRGIT LØKKE har komponeret og spiller selv musikken.

BOESDAL PYRAMIDEN, Stevns: ”Klint 2”. Opføres torsdag den 23. august til søndag den 26. august

Til fans af den spanske forfatter Dolores Redondo er der godt nyt – hendes seneste roman går rent hjem. Det gør komedien med Mila Kunis og Kate McKinnon, som spionjægere også, mens der er stor kunst på scenen, når kultforestillingen ”Tove! Tove! Tove!” igen sættes op.

Læs: Stor læseoplevelse

Efter at have slugt den spanske forfatter Dolores Redondos Baztán-trilogi havde jeg store forventninger til hendes nye roman. Blev de så indfriet? Ja, mon ikke! Det er simpelthen det bedste, jeg har læst af hende. Hendes altid vidunderlige naturbeskrivelser – denne gang af Galicien – går rent ind og rammer alle sanser, som var man der selv, og så er der naturligvis handlingen. Den kendte forfatter Manuel Ortigosa får besked om, at hans ægtemand Álvaro er omkommet i en trafikulykke, men ikke nok med det. Ulykken er sket nær Lugo i Galicien, og Álvaro skulle være i Barcelona. Og et medlem af familien har identificeret Álvaro. Men hvilken familie? Det viser sig, at Álvaro er adelig og velhavende, men det har han aldrig fortalt Manuel. Så der er mange sten, der skal vendes, da Manuel ankommer til godset As Grileiras – ikke mindst fordi en netop pensioneret politimand og en retsmediciner tror, at Álvaro blev myrdet. Sammen med Álvaros barndomsven, præsten Lucas, graver de efter sandheden, der afslører andre mystiske dødsfald. Et interessant plot i en vidunderlig historie, der er skrevet, så man ikke kan slippe bogen før sidste side.     

   

DOLORES REDONDO: ”Alt dette vil jeg give dig”, 628 s., 300 kr. Hr. Ferdinand

Se: Sjove piger

MILA KUNIS og KATE MCKINNON er et par af de varmeste kvindelige navne på komediesiden efter film som ”Bad Moms” og ”Girls Night Out”. I ”The Spy Who Dumped Me” spiller de to veninder, der bliver trukket ind i en hemmelig spionverden, da den ene opdager, at hendes ekskæreste er agent. Efter et større drama tager veninderne på en vild flugt i Europa fra både snigmordere og en charmerende britisk agent. Det er underholdning for fuld knald.

”THE SPY WHO DUMPED ME”. I biograferne fra torsdag den 16. august

Oplev: Kultforestilling

Kultforestillingen ”Tove! Tove! Tove!” af og med kunstnerkollektivet SORT SAMVITTIGHED bliver bare ved og ved. Forestillingen har gået for fulde huse på alle Det Kgl. Teaters scener siden 2015, hvor den modtog en Reumert for Årets Musikforestilling. Den har også været rundt på turné, men den poetiske og musikalske hyldest til Tove Ditlevsen bliver ved at have et publikum, og nu genopføres den på Store Scene fra i aften og frem til 24. august.

SKUESPILHUSET: ”Tove! Tove! Tove!”. Spiller fra 13. til 24. august

23 er et rigtig dårligt tal i krimien ”Slørede sandheder”. Det er nemlig ensbetydende med mord. Så er der andre og hyggeligere toner i venindefilmen med Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen og Mary Steenburgen. Fire veninder læser Fifty Shades of Grey, som får blodet til at rulle lidt hurtigere. På Ledreborg er der jubilæum – i år er der slotskoncert for 25. gang – det fejres med ”West Side Story”.

Læs: Tallet 23 betyder mord

David flytter med sin søn Ethan hjem til Promise Falls efter at have mistet sin kone. Han er journalist, men er knapt startet på den lokale avis, før den lukker. Han får arbejde hos den tidligere borgmester, den selvglade Finley, der efter en skandale måtte gå af. Nu vil han tilbage i borgmesterstolen, og David skal gøre ham populær. En næsten umulig opgave. Cal er tidligere politibetjent, nu privatdetektiv, i Promise Falls, hvor der er sket mærkelige ting. Bl.a. har man fundet 23 egern hængt på et plankeværk, og en ung mand, der var mistænkt for en række voldtægter iført en bluse med tallet 23, blev skudt, og nu sker endnu en mærkelig ting: en drive-in-biograf, der skal nedlægges, oplever på sidste åbningsdag, at lærredet bliver sprængt i stumper og stykker og dræber personerne i de to forreste biler – klokken 23.23. Cal bliver hyret af en pårørende til en af de dræbte, og David skal få Finley til at virke hjælpsom og omsorgsfuld over for folk, der har haft en traumatisk oplevelse. På hver deres måde får både David og Cal deres sag for, mens vold og mord sender byens politi på en hård opgave. Denne anden del af trilogien om Promise Falls lægger op til en forrygende spændende tredje og sidste del.

                                           
LINDWOOD BARCLAY: ”Slørede sandheder”, 448 s., 299,95 kr. Jentas

Tag veninderne med i biffen

”Book Club” er en rigtig ”venindefilm”. Fire modne stjerneskuespillerinder, DIANE KEATON, JANE FONDA, CANDICE BERGEN og MARY STEENBURGEN, spiller fire veninder, der hver især har udfordringer på det personlige plan. Den ene er blevet enke, den anden nyder utallige uforpligtende forhold, den tredje slikker sårene efter en skilsmisse, mens den fjerdes ægteskab er i krise. Alt dette får kvinderne et nyt syn på, da de i deres læseklub beslutter at læse den erotiske roman ”Fifty Shades of Grey”, og der igen blusser en ild i de ældre huse. Du kan blive den heldige vinder af fire biografbilletter, så du kan invitere veninderne med i biffen.

”BOOK CLUB”. Premiere torsdag den 9. august. 

Oplev: 25. slotskoncert

På lørdag er det jubilæumstid for DR’s velkendte SLOTSKONCERT. Koncerten er den 25. i rækken, der traditionen tro afvikles i Ledreborg Slotspark ved Roskilde. DR SymfoniOrkestret inviterer udenfor til velkendte klassiske toner fra Broadway med en koncertversion af Bernsteins ”West Side Story” med amerikanske Lauren Chia som Maria og stortalentet Diluckshan Jeyaratnam som Tony. Anden del af koncerten byder på et hav af musicalhits med Stig Rossen og Louise Fribo som solister.

LEDREBORG SLOTSPARK: ”DR Slotskoncert”. Lørdag den 11. august. 

Kulturguide uge 31

Den yngste revy herhjemme, Sommerlystrevyen ved Korsør, har fået Kirsten Siggaard med på plakaten i år, og på Nimb i Tivoli er det den russiske sopran, stjerneskuddet Ekaterina Bakanova, der pryder plakaten. I den mere dystre ende, er det en vedkommende, men også grusom historie, der opridses i spændingsromanen ”Havets børn”.

Læs: Afrikas misbrugte børn

17-årige højgravide Rebekka og hendes mor er på vej til hospitalet i Kampala, da de kører galt, og Rebekkas mor og ufødte barn dør. Rebekkas far er ambassadør i Uganda, men de er på kant af hinanden, bl.a. på grund af graviditeten. 17 år senere er Rebekka ejendomsmægler i Danmark, hvor hun sælger liebhaverejendomme og har et godt liv. Indtil skæbnen igen slår til. Rebekka rammes af en aggressiv og livstruende kræft, og hendes eneste chance for overlevelse er en knoglemarvstransplantation fra hendes far. Men det viser sig, at faderens celler ikke matcher Rebekkas, hvilket tvinger faderen til at fortælle sin hemmelighed. At Rebekkas lille pige ikke døde ved ulykken, men blev bortadopteret. Samtidig med at Rebekka starter jagten på sin datter, konfronteres drabsefterforskeren Kim med liget af en afrikansk kvinde med et afskåret ben, som morderen har taget med. Snart peger alt i retning af en sag med tråde til Uganda – til en mand kaldet ”Obersten” og hans børnesoldater. En roman om menneskelig grusomhed og udnyttelse, men også om viljen til at overleve og om kærlighed og længsel.            DL

ANNA EKBERG: ”Havets børn”, 408 s., 300 kr. Politikens Forlag

Hør: Helt tæt på stjerneskud

Den russiske sopran EKATERINA BAKANOVA fik et internationalt gennembrud i 2015, som nærmest minder om et filmmanuskript. The Royal Opera i London under Kasper Holtens ledelse blev ramt af kvindefald og manglede en Violetta til ”La Traviata”. Bakanova sprang til med mindre end en dags varsel, og hendes præstation overvældede de kritiske anmeldere. Da det to år senere igen var ”La Traviata”-tid i Covent Garden, var Bakanova ikke med på et afbud længere. Onsdag eftermiddag kan man opleve dette forrygende stjerneskud under helt intime former, når hun akkompagneret af den klassiske guitarist Frederik Munk synger i en timelang matiné-koncert på Nimb i Tivoli.

NIMB BAR’N GRILL, Tivoli: Ekaterina Bakanova og Frederik Munk. På onsdag

Oplev: Kirsten er revystjernen

Sidste sommer så en ny dansk sommerrevy dagens lys: Sommerlystrevyen på den hyggelige, gamle jagtkro uden for Korsør. Selv om al begyndelse er svær, bliver der også revy i år. Martin Ahlehuus og Benjamin Lundberg er sammen med pianisten Kim Preuthun gengangere fra sidste år, mens KIRSTEN SIGGAARD har sagt ja til at være revyens kvindelige stjerne, mens den erfarne revymand Jan Hertz instruerer.

SOMMERLYST, Korsør: ”Sommerlystrevyen 2018”. Premiere på torsdag. Spiller til 26. august

Kulturguide uge 30

I den kommende måned står den på klassisk musik på Bornholm, når øen byder velkommen til Bornholms Musikfestivals 50-års jubilæumssæson. På Louisiana er der fornem amerikansk billedkunst af Ed Ruscha – Los Angeles’ svar på New Yorks popkunst. Endelig er der regn på programmet i Nyborg, hvor musikforestillingen ”Singin’ in the Rain” spiller på Nyborg Vold.

Hør: Kammermusik på Bornholm

I dag byder Bornholms Musikfestival velkommen til sin 50-års jubilæumssæson. Musikfestivalen består af 12 klassiske koncerter i øens kirker i løbet af den kommende måned. Åbningskoncerten i aften i Aa Kirke har titlen ”Forår og sommer” og byder på snag af bl.a. Monica Stevns og Ulla Munch. På torsdag markerer festivalen komponisten Bent Sørensens 60 år fødselsdag med en hyldestkoncert, hvor hans kone, koncertpianisten KATRINE GISLINGE, er solist. De 12 koncerter præsenterer både ældre kammermusik og nye værker.

BORNHOLM: ”Bornholms musikfestival”. Fra i aften til 23. august.

Se: Californisk popkunst

Sommerens udstilling i Louisianas udstillingsrække ”Louisiana on paper” er med den markante amerikanske billedkunstner ED RUSCHA. Siden 1960’erne har han fortolket det moderne USA fra hjembyen Los Angeles, og han er blevet særligt berømt for sine gengivelser af Hollywood-logoer, tankstationer og amerikanske landskaber. Hans cool stil kan godt sammenlignes med popkunsten, der samtidig med Ruscha havde sit udspring i den anden side af landet, i New York.

LOUISIANA: ”Ed Ruscha – Very”. Vises til 19. August

Oplev: De synger i regnen i Nyborg

Traditionen med store musikforestillinger på NYBORG VOLD fortsætter i år med den charmerende ”Singin’ in the Rain”, der bl.a. blev udødeliggjort på film med Gene Kelly. Det er i år skuespilleren Vicki Berlin og hendes mand, Nikolaj Tarp, der som instruktører står i spidsen for et stort ensemble af dygtige amatører, der både kan synge og danse. Det sidste til koreografi af allestedsnærværende Peter Friis.

NYBORG VOLD: ”Singin’ in the Rain”. Spiller til 11. august

Kulturguide 29

I denne uge er der premiere på en længe ventet 2’er: ”Mamma Mia – Here we go again”, og mon ikke den kan trække en del ind i biografernes mørke? En anden musikalsk genre kan opleves, når den 90-årige legende Burt Bacharach optræder i Musikhuset Aarhus under jazzfestivalen. Endelig kan du slappe af med en feelgood-roman om kærlighed, sorg og tilgivelse.

Læs: Kærlighed og tilgivelse 

Erika er succesfuld ejendomsmægler, fraskilt og bor i New York med sine to 19-årige piger, Kristen og Annie – den ene adopteret, den anden biologisk. Den dag de skal tilbage til deres respektive universiteter, har Erika lovet at køre dem, men bliver kaldt på arbejde, så de må tage toget. Kristen rejser, mens Annie, der er suspenderet resten af året, hvilket hun har fortiet, bliver tilbage. Så da Kristen dør i en togulykke, føler både Erika og Annie dyb skyld. De misforstår hinandens ord og hensigter, og langsomt ødelægges deres nære mor-datterforhold. Erika begynder pludselig at få citater på sms, som kun hun, Kristen og Annie kender til, og Annie er samtidig overbevist om, at det er en anden pige, der er død – at Kristen lever, og hver for sig jagter de sandheden. Men Erika har mere end Kristens død at bære på, og da hun bliver tvunget tilbage til barndommens ø og minderne der, begynder hun langsomt at løsne op, at give sig selv fri, at se virkeligheden i øjnene og tilgive ikke mindst sig selv, og mor og datter får genoprettet det nære forhold. Endnu et pletskud fra forfatteren til ”I morgen kommer en ny himmel” og ”Den søde tilgivelse”.                   DL

LORI NELSON SPIELMAN: ”Min mor plejede at sige”, 317 s., 249,95 kr. People’sPress

 

Se: Romantik og pophits

10 år efter kæmpesuccesen ”Mamma Mia” med et formidabelt lydspor af ABBA kommer nu den uundgåelige 2’er. Sophie (Amanda Seyfried) er blevet gravid, og det skal fejres – med en fest – og med et tilbageblik på hendes mor Donnas (Meryl Streep) vilde ungdom på den græske drømmeø. LILY JAMES spiller den unge, livsglade Donna, og der er et gensyn med de tre fædre: Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth, veninderne Julie Walters og Christine Baranski, og så dukker Cher op i rollen som bedstemor fra helvede. Men vigtigst af alt; der er igen ABBA-sange til den helt store guldmedalje.

”MAMMA MIA 2: HERE WE GO AGAIN”. I biograferne fra på torsdag

 

Oplev: Legende på 90

I aften spiller den 90-årige BURT BACHARACH med sit orkester i Musikhuset Aarhus. Han er én af Aarhus Jazzfestivals absolutte topnavne og har komponeret et hav af ikoniske sange, måske bedst kendt er ”Raindrops Keep Falling on My Head”, som han modtog en Oscar for. Med på scenen har han både sin 25-årige søn og tre fantastiske sangere, for nok kan han synge, men det er hans kompositioner og klaverspil, han er bedst kendt for. Resten af ugen fortsætter jazzfestivalen på spillesteder over hele byen, og der er også flere gratis arrangementer.

AARHUS JAZZFESTIVAL. Koncerter over hele byen indtil lørdag

 

Kulturguide uge 28

Sommeren er over os og med den tid til sommerlæsning og andre udendørsaktiviteter. Krimidronningen Mari Jungstedt ”inviterer” igen på mord på ferieøen Gotland, på den smukke Spøttrup Borg kan du stifte bekendtskab med lægeurter og folkemedicin og er du til dans, så er Verdensballen på turne otte steder i landet med en lille afstikker til den tyske ø Sild.

Morderen blander sig

Sverige er som bekendt krimidronningernes land, og to af de allermest velskrivende har valgt underskønne Gotland som kulisse for deres grumme historier om svigt, had og mord. Anna Jansson skriver om Maria Wern, mens kollegaen Mari Jungstedt gennem nu 13 fritstående bøger har en mandlig kriminalkommissær som hovedperson: Denne gang hidkaldes Anders Knutas til et af ferieøens mest idylliske steder, den lille kystby Ljugarn, hvor den kendte kunstner Henrik Dahlman ligger myrdet i sit sommerhus – fastspændt til dobbeltsengen med håndjern. Er det en sexleg, der er gået galt, eller en rasende hævn? Og vil det makabre mord skræmme den indbringende turiststrøm væk lige før højsæsonen? Så sker der et lignende mord ovre på fastlandet, og der må være en sammenhæng, mener Knutas. Vi læsere kan sideløbende med opklaringen følge morderens egne skumle overvejelser i jeg-form. Det er et godt gammelt fortælletrick, der næsten altid forhøjer spændingen. Også her! En rigtig solid sommerkrimi, der vil pynte i strandtasken.  Janus

MARI JUNGSTEDT: ”Det andet ansigt”. 345 s. 299 kr. People’sPress

Som noget nyt giver vi  nu vores boganbefalinger S'er alt efter, hvor anbefalelsesværdige, de er. 6 styk er det højeste. 

Besøg: Lægeurter på borgen

Kan I huske, dengang Dirch Passer råbte ”Det må være en KARTEBOLLE!”. og alle lå flade af grin? Kartebollen er en plante, og dens rod har en helbredende virkning på hæmorider og vorter. Det og meget mere kan man lære, hvis man besøger Spøttrup Borg i Salling. Her vises udstillingen ”Lægeurter & folkemedicin” med smukke fotos af Klaus Madsen og folkelige råd fra kloge mænd og koner samt oplysninger fra de ældste danske lægeurtebøger. Udenfor kan man selvfølgelig besøge klostrets urtehave, som rummer omkring 200 forskellige planter, der har været anvendt til sygdomsbehandling.

SPØTTRUP BORG: ”Lægeurter & Folkemedicin”. Vises til 31. oktober

Oplev: Ballet i det fri

Verdensballetten er blevet en smuk og populær tradition i den danske sommer. Otte steder i landet – samt på den tyske ø Sylt – kan man opleve internationale balletstjerner fra tre af verdens bedste kompagnier danse under åben himmel. bl.a. Verdensballettens kunstneriske leder siden 2014 STEVEN MCRAE og den skønne russiske solodanser IANA SALENKO. I spidsen for arrangementerne står operasangeren Jens-Christian Wandt, der får selskab af Susanne Elmark. Programmet består af uddrag af Svanesøen, Tornerose og Nøddeknækkeren samt af nye trion skabt af koreografen Kristen mcNally. Første gang er på onsdag på Sølyst i Klampenborg, derefter Benen-Diken-Hof på Sild, Ribe, Møllerup Gods, Broholm Gods, Den Tilsandede Kirke og i august; Horsens, Agger og Nørre Vosborg.

TURNÉ: Verdensballetten 2018. Første gang på onsdag på Sølyst, Klampenborg

Kulturguide uge 27

Der er seje kvinder på programmet i denne uge: I romanen ”Kodenavn Alice” om kvindelige spioner under 1. verdenskrig, på københavnske teatre og spillesteder, når byen syder af jazz og i Jels, hvor vikingerne får deres at se til, da Eydis bliver bidt af en ulv, hvis ånd forplanter sig i hende.  

Læs: Seje kvindelige spioner

Vi skriver 1947, og amerikanske Charlie St. Clair er med sin mor i England på vej til Schweiz, hvor Charlie skal have fjernet et ”lille problem”. Hun er 19, gravid, rebelsk og en skamplet. Og hun har en anden dagsorden. Hun vil finde sin elskede franske kusine Rose, som forsvandt under krigen, og som alle betragter som død. Men ikke Charlie, og hun har ét navn at gå efter: Eve Gardiner! Kvinden bag navnet har en fortid som spion – tilbage i 1. verdenskrig. Nu er hun handicappet, fordrukken og livstræt og omgås kun sin skotske chauffør, Finn Kilgore. De tre har intet tilfælles, men én bestemt oplysning får Eve til at hjælpe Charlie i sin søgen. Trekløveret rejser til Frankrig på jagt efter Rose, og imens opruller Eve sin fortid for de to forbløffede rejseledsagere. En eminent historie med baggrund i virkeligheden om spioner, modstandsbevægelser, gullaschbaroner, svig og heltemod. Man knuselsker den storbandende Eve, den stædige og modige Charlie og den flegmatiske Finn, og deres mange indbyrdes sammenstød kalder latteren frem igen og igen. Simpelthen topunderholdning. DL

KATE QUINN: ”Kodenavn Alice”, 524 s., 269,95 kr. HarperCollins

Hør: Masser af jazz

På torsdag går starten på endnu en ”Copenhagen Jazz Festival”, og traditionen tro tropper et hav af verdensstjerner op for at give koncerter på spillesteder over hele byen. Brad Mehldau er det første store navn i DR Koncerthuset fredag, og samme aften kan man opleve Tank and the Bangas til en fest i Pumpehuset. Søndag bliver der mulighed for at stifte bekendtskab med den unikke sangerinde ROKIA TRAORÉ fra Mali, der synger ved Jazz by the Sea i Kulturhuset Islands Brygge. Sideløbende med ”Copenhagen Jazz Festival” er der ”Summer Jazz” på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg, hvor BENJAMIN KOPPEL giver en stribe eksklusive koncerter fra på søndag, hvor han sammen med sin søster MARIA CARMEN KOPPEL hylder Ella Fitzgerald og Cannonball. Dagen efter er der musikalsk topmøde, når Koppel og hans far Anders deler scenen med Jacob Binzer og Laust Sonne fra rockveteranerne DAD.

DIV. SPILLESTEDER: ”Copenhagen Jazz Festival 2018”. Fra torsdag til 15. juli. BETTY NANSEN TEATRET: ”Summer Jazz”. Begynder søndag den 8. juli og fortsætter til 14. juli

Oplev: Vikingespil

Hver sommer er der masser af sommerspil, egnsspil og et par vikingespil ude i det danske land. Årets forestilling på friluftsscenen i Jels, hvor de brave JELS VIKINGER har spillet teater 42 somre, hedder ”Ulvesommer”. Det er en fortælling om Eydis - en helt almindelig kvinde, der kommer ud for ganske ualmindelige ting, da hun bliver bidt af en ulv, og dens ånd forplanter sig i hende. Dygtige amatører og et storslået sceneri ved Jels Sø.

JELS FRILUFTSCENE: ”Ulvesommer”. Spiller fra på fredag til 22. juli

Kulturguide uge 26

Det er en vidunderlig, gribende fortælling, du får i ”Den røde adressebog”, der netop er udkommet. I biografen byder ugen på et familiedrama i den morsomme ende og på Kurhotel Skodsborg kan du lære om dufte og deres virkning på dit velvære.

Læs: Går lige i hjertet

Lad det være sagt med det samme: Denne roman kalder tårer frem - tårer gennem smil. Kærlighed i alle afskygninger, tilfældigheders spil og livslang loyalitet blandet sammen giver en vidunderlig og meget rørende fortælling. Doris er 96 år og bor alene i Stockholm. Alle hendes venner er døde - hun har kun grandniecen Jenny, der bor i San Fransisco, og som hun Skyper med. Doris får dagene til at gå med at slå op i sin røde adressebog og mindes de mennesker, hun gennem livet har skrevet ned i bogen; mennesker, der har betydet noget for hende på godt og ondt. Hun skriver det hele  ned til Jenny - hele sin spændende livshistorie, der omfatter fattigdom og sult i Stockholm, rigdom og kærlighed i Paris, 2. verdenskrig, gensyn og sorg i New York, hårde år i England og hjemkomst til Stockholm. Da Doris falder og bliver indlagt, står det klart, at hun ikke har langt igen, og Jenny rejser til Stockholm for at være sammen med hende til det sidste. Og hun når at give Doris den smukkeste gave... Historien går lige i hjertet, og jeg nød hvert et ord. DL

SOFIA LUNDBERG: "Den røde adressebog", 326 s, 249,95 kr. People'sPress

Se: Vittigt familiedrama

Den franske filmskaber Robert Guédiguian har med filmen ”Huset ved havet” skabt et vittigt familiedrama. Tre voksne søskende genforenes i et idyllisk fiskerleje, hvor deres far, indtil han fik et slagtilfælde, var forkæmper for en gammeldags livsstil med solide værdier og lokal forankring. Mens de tre søskende søger efter værdierne fra før globaliseringen, vælger et ældre nabopar det værdige selvmord, og strandede flygtningebørn lægger op til et nyt livsindhold for de trætte europæere. Med bl.a. ARIANE ASCARIDE, JEAN-PIERRE DARROUSSIN og ANAÏS DEMOUSTIER.

“HUSET VED HAVET”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Mærk duften

Under titlen Tuesday Talks (Tirsdagssamtaler) inviterer Kurhotel Skodsborg forskellige interessante og aktuelle personligheder til at dele ud af deres viden og erfaring om særlige emner. I morgen er gæsten CHRISTINE HÆRSLEV. Hun er en af Skandinaviens førende dufteksperter og vil fokusere på, hvordan duftnoter kan skabe specielle stemninger og øge virkningen af en rumlig oplevelse. Med luksusdufte er det nemlig muligt at skabe harmoni mellem indretning og indeklima, der kan have en positiv effekt på menneskers velvære. Christine Hærslev har skabt en forretning ud af at skræddersy duftløsninger, der passer til både virksomheder og private.

KURHOTEL SKODSBORG: ”Tuesday Talk med Christine Hærslev”.

Den norske forfatter Jan Kjærstad er udkommet med en fremragende roman om en fiktiv forbrydelse begået i 2008, der vækker de samme nationale følelser, som tragedien på Utøya tre år senere. I filmens verden har mændene begået tyverier i flere Ocean’s 11-film. Nu er det kvindernes tur! Endelig kan du i Naturama i Svendborg se fantastiske kjoler med dyretemaer skabt af Jim Lyngvild.

Læs: En nation mister sin uskyld

Fire voksne og et barn findes brutalt myrdet i et sommerhus i Blankvann-skoven nord for Holmekollen i Oslo. Det viser sig at være Arbeiderpartiets frontfigur Arve Storefjeld og hans nærmeste familie. Norge går i chok og råber terror – for nok var Storefjeld en bralrende opkomling, der skilte vandene, men ligefrem slagte ham og familien…! Men det viser sig at være ”en af os”, og Norge mister sin uskyld som en fredelig nation, som ingen vil noget ondt. Handlingen foregår tre år før den virkelige katastrofe ramte Norge med Utøya i 2011, men selv om der i romanen ”kun” er tale om fem personer, så er følelserne, som tragedien vækker, de samme, som vi oplevede i 2011. Vi får historien fra tre sider: journalisten Ina Wang, der lige er blevet færdig med en bog om Storefjeld, byretsdommer Peter Malm, en introvert anglofil mand med særegne vaner og endelig Nicolai Berge, forfatter og søn af en af Storefjelds politikerkolleger og ekskæreste til Storefjelds datter Gry, der er en af de myrdede. En eminent roman om hvad der sker, når en nation går i en kollektiv tilstand af sorg, vrede og afmagt. Den kryber ind under huden og bliver der længe efter endt læsning.                  DL

JAN KJÆRSTAD: ”Storefjeld”: 368 s., 299,95 kr. Rosinante

Se: Feminin røverkomedie

I perioden 2001-07 lavede George Clooney og Hollywoods nye ”Rat Pack” de tre underholdende røverfilm, Ocean’s 11 (og 12 og 13). Nu er det kvindernes tur, og ”Ocean’s 8” er simpelthen en feminin pendant, hvor SANDRA BULLOCK spiller Debbie Ocean, der har brugt over fem år på at udtænke det mest spektakulære juveltyveri nogensinde. Til at løse opgaven allierer hun sig med syv seje kvinder, bl.a. CATE BLANCHETT, HELENA BONHAM CARTER og popstjernen Rihanna. De skal stjæle verdensstjernen Daphne Klugers (Anne Hathaway) diamanthalskæde til 150 mio. dollars. En frisk røverkomedie med maser af stærke kvinder.

”OCEAN’S 8”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Haute Cou-dyr

Modeskaberen og mediepersonen JIM LYNGVILD har specielt til Naturama skabt et helt unikt univers af kjoler. Kjoler, der alle er skabt over dyretemaer, som formår at sætte spot på overdådige naturmaterialer og vise dem i nyt lys – med forbløffende effekt. Kjolerne er udstillet sammen med dyrene.

NATURAMA, Svendborg: ”Fur, Feather & Fairy Tales”. Vises til 25. november

Læs mere om: