Fritid

SØNDAGs kulturguide: De tre bedste kulturoplevelser i denne uge

Hver uge får du kulturredaktørens bedste tips til de ting, du kan se, læse, lytte til og opleve i netop denne uge.

SØNDAGs store kulturguide

Hver uge udvælger kulturredaktør Dorthe Liljensøe tre kulturoplevelser, som hun vil anbefale SØNDAGs læsere. Det kan både være bøger, biograffilm, serier, teaterforestillinger, udstillinger eller andre begivenheder. Husk, at du også kan gå længere ned i artiklen og se, hvad de andre uger gemmer på. 

Der er italiensk romantik, spænding og overraskelser i ”Hotel Tusind Lys”, der netop er udkommet. Og der er fransk romantik og kaos i den franske filmkomedie ”C’est la vie”, og endelig er der svensk/dansk jazz med det kvindelige jazzensemble ”Sisters of jazz”.

Læs: Kærlighedens Lys

Hotel Tusind Lys er den perfekte feriebog: Eftertænksom, romantisk, spændende og også en sansemættet, farverig, perlende sprogblomst, der giver én lyst til at besøge den italienske ø Elba i Middelhavet. Hotel Tusind Lys drives af Valentino, og ved hver sæsonstart er han klar til at modtage gæsterne, der år efter år vender tilbage for at nyde sommeren i oliventræernes skygge, se ud over Middelhavet og spise sublim mad fra hotellets køkken. En del af attraktionen er også, at Valentino hver aften tænder tusind små lamper og pærer i sin restaurant til ære for kærligheden. Blandt gæsterne denne sommer er Kit fra Sydengland, der efter moderens død, nu leder efter den italienske far, som hun aldrig har kendt og kun har få oplysninger om. Handlingen herefter skal ikke afsløres, men det skal siges, at bogen tager vendinger, som er umulige at forudse. Undervejs går der hul på sorg og fortrængninger – og sandheder, der kan være svære at sluge, kommer frem. En smuk, sorgfuld, men dog optimistisk beskrivelse af livets og kærlighedens gang på godt og ondt, og en vidunderlig blid, varm og velfortjent gestus til Italien og italienerne.

EMYLIA HALL: ”Hotel Tusind Lys”, 350 s., 249,95 kr. Gads forlag

Se: Bryllupsfest for viderekomne

Det er folkene bag den største franske filmsucces til dato, ”De urørlige”, som nu er tilbage med endnu en prægtig komedie. ”C’est la vie” handler om et storslået bryllup set fra kulissen og beskrevet af dem, der skal få det hele til at gå op i en højere enhed, så brudeparret får deres livs dag. JEAN-PIERRE BACRI er den hårdtprøvede Max, som er ansvarlig for, at den store dag forløber fuldkommen perfekt og gnidningsløst på det gamle 1700-tals slot, og nej, det er ikke verdens nemmeste opgave. Det er charmerende fransk komik på første klasse.

”C’EST LA VIE”. I biograferne fra torsdag den 24. maj

Hør: Hyldest til kvinder i jazz

Kvindelige jazzsangerinder er helt almindelige, men hele kvindelige jazzensembler er sjældne. Det svensk-danske SISTERS OF JAZZ blev stiftet i 2014 af den svenske jazzsangerinde Anna Pauline Andersson i forbindelse med en hyldestkoncert til kendte kvindelige jazzmusikere og -komponister i Sverige på den internationale kvindedag. Succesen var så stor, at de seks kvinder besluttede at fortsætte. Repertoiret består af standards, der ikke kun er sunget af kvinder, men også komponeret og skrevet af kvinder. På torsdag kan gruppes opleves på Jazzhus Montmartre i København.

JAZZHUS MONTMARTRE: ”Sisters of Jazz”.  torsdag

Der er masser af romantiske forviklinger i det skotske i ugens bogudgivelse, og på Bakken er der både nye og gamle kræfter i Cirkusrevyen. Endelig kan Den Gamle By i Aarhus åbne dørene for en helt speciel udstilling med tøj m.m. fra dronning Margrethes gemmer.

Læs: Charmerende pletskud

26-årige Flora MacKenzie har forladt sin skotske hjemø Mure og arbejder på et advokatkontor i London. Her lever hun forholdsvist anonymt – hun er lidt overset på kontoret, har få venner, bor i delelejlighed og har et pinefuldt crush på sin chef, Joel. Men det er bedre end hjemme på Mure, så da Flora bliver sendt hjem til øen af arbejdsmæssige årsager, huer det hende bestemt ikke. For der venter faderen og tre brødre – og resten af øen – sårede og vrede over, at Flora ikke blev og passede hus for dem efter moderens død. Og hendes opførsel ved begravelsen gør ikke tingene bedre. Så det er med bævende hjerte, hun vender tilbage, og hun bliver da også først mødt af hån og sarkasme fra brødrenes side – tavshed fra faderens. Men arbejdet skal passes, og mens folk efterhånden bløder op, og Flora får sat skik på nogle ting til alles tilfredshed, bliver der også tid til at efterprøve følelser – både gamle og nye. Og den smukke ø vender op og ned på en og andens tilværelse. Romantisk og hyggeligt drama med charmerende personer og bedårende natur. Jenny Colgan forstår som altid at skrue en god historie sammen. 

JENNY COLGAN: ”Velkommen til Floras sommerkøkken”, 408 s., 249, 95 kr. Cicero

Oplev: Ny pige i klassen

Der er en ny pige i klassen, når det velkendte hold bag landets største sommerrevy på torsdag har premiere. AMALIE DOLLERUP, ikke mindst kendt fra Badehotellet, får sin debut som revyskuespiller og det på den største af alle revyscener, Cirkusrevyen. Amalie er ikke bare en sød og dygtig skuespiller, hun er også en strålende sangerinde, så måske er det det talent, vi får prøver på. De øvrige medvirkende er de go'e gamle kendinge: Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard, Henrik Lykkegaard og Niels Ellegaard, og så er James Price igen kapelmester.

BAKKEN: Cirkusrevyen 2018. Premiere torsdag den 17. maj.

Se: Et kig ind i Margrethe klædeskab

Den Gamle By har fået DRONNING MARGRETHES tilladelse til at låne og udstille en lang række af dronningens kjoler, hatte, dagligt tøj og festtøj fra 1940’erne og frem til i dag i udstillingen ”Fra Dronningens garderobe”. Desuden præsenterer udstillingen også andre af dronningens ting: en barnecykel, kufferter og legetøj, der sammen med tøjet giver et indblik i dronningens liv, både til hverdag og i forbindelse med officielle pligter og store fester. Udstillingen kan opleves frem til 9. september.

DEN GAMLE BY, Aarhus: ”Fra Dronningen garderobe”. Vises til 9. september

Der er romantik i luften i feelgood-romanen ”Vejen til London”, og der er sande mesterværker under opsejling i Hundested i forbindelse med sandskulpturfestivalen. Og så er årets revyer i gang – og vi starter i Odense med en af landets yngste af slagsen.

Læs: Dejlig læseoplevelse

Man behøver ikke at have læst forgængeren til ”Vejen til London”, for udover huset Nanreath Hall er der kun to gengangere – den ene meget perifært. Vi er midt i 2. Verdenskrig, og Lucy Stanhope (kusine til Anna fra ”Hemmelighederne på Nanreath Hall) bliver sendt fra sit luksusliv i Singapore til Nanreath Hall i Cornwall, England og tanten, lady Boxley. Og de to kan slet ikke sammen, så da Lucy opdager, at en Hollywood-filmmand, hun kender fra Singapore, er i London for at finde en ny stjerne, beslutter hun at tage til hovedstaden. Med sig får hun uventet følgeskab af den 10-årig Bill, der er stukket af fra sine plejeforældre og er på vej tilbage til sin mor. Det er selvsagt ikke let at rejse i et land, der konstant bombarderes, og atter kommer en bekendt fra Singapore Lucy til undsætning. Vi følger nu trekløveret gennem England til London, og undervejs lærer alle tre et og andet om livet på godt og ondt. En feelgood-roman med masser af spænding, humor, romantisk og historie. Perfekt til en søndag i forårssolen.   DL

ALIX RICKLOFF: ”Vejen til London”, 416 s., 269,95 kr. HarperCollins

Se: Formidable kunstværker i sand

For syvende år i træk er der international sandskulpturfestival i Hundested. Den skydes i gang på torsdag, Kr. himmelfartsdag, hvor 11 sandskulptører fra Holland, Italien, Tjekkiet, Storbritannien og Tyrkiet hen over weekenden skaber de mest fantastiske skulpturer, som så vil kunne ses frem til 16. september. Der opbygges en hel festivalplads på havnen, og der arrangeres guidede ture, mens kunstnerne arbejder, så man kommer helt tæt på værkernes tilblivelse.

HUNDESTED HAVN: ”International Sandskulptur Festival”. Fra torsdag til søndag. Værkerne kan opleves til 16. september

Oplev: Alle gode gange tre

For tredje år i træk byder LARS ARVAD indenfor i revyteltet på Engen i Odense til Odense Sommerrevy. Succeskurven har været opadgående, og i år ser billetsalget ud til at slå alle rekorder allerede inden premieren. Det er også et stærkt revyhold, der indleder sæsonen for landets sommerrevyer. BODIL JØRGENSEN og NIELS OLSEN er nye på holdet, mens THOMAS MØRK, VICKI BERLIN og direktøren selv er gengangere fra de første to somre. Det har allerede været nødvendigt med flere ekstraforestillinger.

ENGEN, Odense: ”Odense Sommerrevy 2018”. Premiere på torsdag. Spiller til 9. juni

En af de bedste bøger i USA sidste år er udkommet på dansk og kan varmt anbefales. Det kan også udstillingen med royale smykker, ordner og medaljer, der vises i Koldinghus og endelig er der premiere på franske fristelser på Odense Teater

Læs: Brandfarlige forhold

Da vi møder familien Richardson i starten af romanen, har den yngste datter, familiens sorte får Izzy, netop brændt huset ned og er forsvundet. Og så er vi ellers i gang med en historie om hemmeligheder, fascination og moderskab og kærlighed på flere planer. Kunstfotografen Mia og hendes teenagedatter Pearl ankommer til Cleveland-forstaden Shaker Heights, hvor de lejer en lejlighed af Elena Richardson, der selv bor med sin advokatmand i den mere mondæne del af Shaker Heights. De har fire børn, Lexie, Trip, Moody og Izzy, der alle føler sig sært tiltrukket af Mia og Pearl, der på sin side knytter sig tæt til familien Richardson. Mia er en hemmelighedsfuld, men sød og spændende boheme, og alt er sin fineste orden, indtil Richardsons venner kommer i søgelyset i en sag om forældremyndighed, som alle i Shaker Heigths tvinges til at tage stilling til. Mias bekendtskab med den anden part i sagen får Elena til at grave i Mias fortid – og det får voldsomme konsekvenser – ikke mindst for Elena selv. Vidunderlig og gribende roman, der fortjent blev kåret som en af årets bedste i USA i 2017.                           DL

CELESTE NG: ”Små påsatte brande”, 350 s., 250 kr. Her Ferdinand

Se: Kongeligt bryllupsdiadem

Der bliver stort kongeligt ryk-ind på Koldinghus på lørdag, når museets jubilæumsudstilling ”Magtens smykker” åbner. Både dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie har nemlig givet tilsagn om at deltage. Udstillingen formidler magtens historie i 750 år gennem et bredt udvalg af smykker, ordner og medaljer udlånt af bl.a. det danske, det britiske og det svenske kongehus. Blandt de unikke royale smykker er CARTIERS ”Bryllupsdiadem”, som dronning Ingrid bragte med fra Sverige, og som alle tre søstre og deres døtre igen bar til deres bryllup.

KOLDINGHUS: ”Magtens smykker”. Åbner lørdag den 5. maj

Oplev: Festlig fransk farce

Der er forviklinger, forvekslinger og et virvar af erotiske eskapader på spil, når Odense Teater på fredag byder på den elegante franske farce ”Ding Dong”. CLAUS RIIS ØSTERGAARD er den dameglade Pontagnac, der forsøger at indynde sig hos Lucienne, NATALÍ VALLESPIR SAND, men hun er gift med PEDER DAHLGAARD og vil kun være utro, hvis manden er det. Så det forsøger Pontagnac så at få ham til at være, så han kan få hende, men hun vil meget hellere have en helt tredje.

ODENSE TEATER: ”Ding Dong”. Premiere på fredag. Spiller til 9. juni

Jessica Fellowes, niece til Downton Abbeys ”far”, Julian Fellowes, har startet en krimiserie om uopklarede forbrydelser i England i 1920’erne og med den fascinerende familie Mitford i centrum, den fem gange Oscar-nominerede film ”Lady Bird” har premiere, og så er der endelig nyt fra Marie Key, der drager på danmarksturné.

Læs: Noget skønt at se frem til

Tag en virkelig familie og et virkeligt mord og kombiner det med fiktive hovedpersoner, så får du ”Mitfordmordene”. Serien omhandler seks virkelige mord, der aldrig er blevet opklaret og har Mitfordfamilien på godset Asthall Manor i Oxfordshire som centrum. De to fiktive hovedpersoner er Louisa Cannon, der er datter af en fattig vaskekone i London og får stillingen som barnepige hos Mitfordfamilien, og Guy Sullivan, der er ansat i jernbanepolitiet. Da Florence Nightingales guddatter i januar 1920 myrdes i toget mod Hastings, bliver Guy involveret, men da man ikke kan finde den mulige morder, henlægges sagen. Guy giver dog ikke op og arbejder videre på egen hånd, og da Louisa samtidig fortæller, at hun var med det samme tog, bliver den ældste Mitford-datter, den 16-årige smukke, eventyrlystne Nancy, fyr og flamme. Og snart er alle tre involveret i jagten på en morder, som forfatteren giver sit bud på, hvem er. Det gør hun også i de kommende fem bind. Jessica Fellowes er niece til Julian Fellowes, forfatteren bag Downton Abbey, og er kendt for sine bøger, der går bagom serien. Med ”Mitformordene” rammer hun plet hos alle os, der elsker mordgåder, glamourøst liv omkring 1900-tallet og handlekraftige kvinder. Jeg slugte den og kan ikke vente på næste bind. DL

JESSICA FELLOWES: ”Mitfordmordene – Mysteriet på Asthall Manor”, 432 s., 150 kr. Politikens forlag

Se: Mor-datter-opgør

Der var ikke færre end fem Oscar-nomineringer til Greta Gerwigs ”Lady Bird”, og selv om filmen ikke vandt nogle af de eftertragtede statuetter, er der stadig tale om en af årets bedste film. SAOIRSE RONAN spiller teenagepigen Christine, der er midt i et alvorligt teenageoprør mod især sin mor, LAURIE METCALF. Begge var nomineret til en Oscar. Hun går på en kristen high school i Sacramento og drømmer om at komme til Østkysten. Eneste opmuntring er, at hun kommer med i årets musical, hvor hun møder søde Danny, og snart blomstrer romantikken midt i den glødende familiekrise.

”LADY BIRD”. I biograferne fra torsdag den 26. april. 

Hør: Marie på tour med nye sange

Efter to stille år udsendte MARIE KEY i efteråret de første sange som forløbere for det nye album, der udkom 23. marts. Med dem og et stort bagkatalog af populære sange tager den karismatiske 38-årige sangerinde med den markante stemme nu på en kort danmarksturné, der bringer hende fra Greve over Vordingborg, Kolding, Aarhus, Aalborg, Svendborg og København til Rønne på Bornholm midt i maj.

MARIE KEY: Forårsturné. Starter onsdag den 25. april i Portalen, Greve

Det er en smuk fortælling, forfatteren Helle Helle fejrer sit 25-års forfatterjubilæum med, og det er en smuk fransk komedie om en kvinde, der søger den eneste ene, der har premiere i biograferne. Endelig kan du opleve Skandinaviens største kunstmesse i København i weekenden.

Læs: Smuk jubilæumsroman

Det er ikke nemt at være teenager. Og slet ikke når man bor alene med sin mor i en lille by på Lolland i 80’erne. Der er meget, der skal tages stilling til: skolen og lektierne, veninderne, de første kæresterier, og så er der mor, som man har boet flere steder i byen med gennem årene. Mor, der på ottende år bestyrer tøjforretningen Acacia, er lattermild og tillige smuk – og dødssyg. Det er en smuk og følsom fortælling, Helle Helle har skrevet om forholdet mellem mor og datter, et forhold baseret på kærlighed, forståelse og respekt, men som også gør det næsten umuligt for datteren at udtrykke sin fortvivlelse over moderens sygdom. Da moderen bliver indlagt i tre uger, afviser datteren hjælp fra husvennen Palle, hun bruger ikke de penge, moderen har givet hende til at klare sig for, og hun betror ikke nogen sine tanker eller følelser. Hun bærer på angsten alene, men holder tappert fanen højt, når hun besøger moderen. Vi følger dem i et år – et år uden revolutionerede omvæltninger, og så alligevel… Som altid betagende og udfordrende skrevet af Helle Helle, der kan fejre sit 25-års forfatterjubilæum.                                                      DL

HELLE HELLE: ”de”, 140 s., 259,95 kr. Rosinante

Se: Moden kvinde søger

Moden kvinde søger manden i sit liv. Det er temaet i Claire Denis’ charmerende romantiske komedie ”Luk solskinnet ind”. Skønne JULIETTE BINOCHE har den altdominerende hovedrolle som den fraskilte kunstner Isabelle, der leder efter manden i sit liv. Det skorter ikke på tilbud, og affærer har hun nok af, men med stigende desperation må hun erkende, at det er svært at genfinde den store kærlighed. En perlerække af mandlige franske stjerneskuespillere, sågar Gerard Depardieu, flankerer Binoche.

”LUK SOLSKINNET IND”. Premiere torsdag d. 19. april

Oplev: Skandinaviens største kunstmesse

De seneste fire år har Art Nordic været Skandinaviens største kunstmesse. Den samler over 10.000 kunstinteresserede gæster over tre dage og præsenterer masser af god kunst fra ind- og udland af over 200  kendte og mindre kendte kunstnere. BARBARA KAAD OSTENFELD fra Værløse deltager for tredje år i træk. Hun startede med at tegne Doodle-tegninger (mønster-tegninger) på sten og har siden kastet sig over større lærreder, og i løbet af få måneder gik hun fra at være hobby-kunstner til at være Doodle-kunstner på fuld tid med eget galleri. Hun tegner under kunstnernavnet BaKaos.

LOKOMOTIVVÆRKSTEDET, København: ”Art Nordic 2018”. Fredag d. 20. april til søndag d. 22. april 2018

Læs: Så hjertet flyder over

Dion Leonard er passioneret ultraløber og deltog i 2016 i et 249 km langt løb gennem Gobiørkenen i Kina. Dion passer normalt sig selv, når han løber – fokuseret og koncentreret. Men det ændrer en lille hund på, da den dukker op ud af det blå og kaster sin kærlighed på Dion. Den løber sammen med ham og holder trit på de enormt lange og varme strækninger, hvor den hverken får mad eller drikke. Dens ihærdighed går lige i hjertet på Dion (og de øvrige deltagere), og han ændrer langsomt fokus. Nu er det ikke livet om at vinde, men om at sørge for, at Gobi, som han døber hunden, skal have det godt. De ender med at løbe over målstregen sammen, og da har Dion allerede besluttet, at han vil have Gobi hjem til Skotland. Han allierer sig med en af de kinesiske løbsarrangører, der skal passe Gobi, mens Dion rejser hjem og ordner alt papirarbejdet. Men så forsvinder Gobi, og til sidst må Dion tage tilbage til Kina for at lede efter den lille hund. Her får han hjælp af dyreelskere, men i en by på tre mio. mennesker er det som at lede efter en nål i en høstak. Men miraklet sker - han finder Gobi. Dermed er trængslerne imidlertid langt fra forbi. Rørende og livsbekræftende historie, der er rent læseguf for dyre- og især hundeelskere. DL

DION LEONARD: ”Gobi – en sand historie om en lille hunds lange rejse”, 288 s., 249, 95 kr. HarperCollins

Oplev: Dansktoppens prisfest

Der er priser på spil og masser af dansktop-stjerner på scenen, når Dansktopprisen 2018 på lørdag afvikles i Boxen i Herning. Festen bliver noget helt særligt i år, fordi det er 50 år siden, Dansktoppen første gang kunne høres i radioen. Der er garanti for en festlig stemning, når populære navne som KANDIS, Dario Campeotto, Kirsten Siggard, Dorthe Kollo og Keld Heick slår tonerne an. Værter ved det store show er ligesom sidste år Anette Kokholm, Keld Heick og Thomas Evers.

BOXEN, Herning: ”Dansktopprisen 2018”. Lørdag 14. april. 

Se: Kvinder på scenen

Gennem Aarhus Teaters 117 år lange historie har over 1.000 kvinder optrådt på scenen, og næsten lige så mange har arbejdet bag kulisserne. Udstillingen ”Teaterliv” sætter fokus på kvinder og kunst på Aarhus Teater og strækker sig fra Besse Giersing i 1920’erne over GERDA GILBOE i 50’erne til Ghita Nørby, Cecilie Stenspil og helt unge skuespillere som Amalie Dollerup og Ena Spottag. Udstillingen viser bl.a., hvordan skiftende perioder har fremstillet de store dramatiske kvindeskikkelser som Hedda Gabler, Maria Stuart eller Frøken Nitouche, som er det mest spillede stykke på teatret gennem tiderne.

KVINDEMUSEET, Aarhus: ”Teaterliv”. Vises året ud

Fans af serien om de syv søstre kan glæde sig over, at fjerde bind, Perlesøsteren, netop er udkommet, og på Nødebro Kro oser det af nostalgi på fredag. Samme aften er der verdenspremiere i Fredericia på musicalen ”The Prince of Egypt”.

Læs: Riley fænger med sin fjerde

Da bestsellerforfatteren Lucinda Riley i 2013 foreslog sit forlag, at hun ville skrive en romanserie på syv bind bygget over historien om stjernebilledet Plejaderne, også kaldet De syv søstre, var begejstringen til at overse. Men Riley stolede på sin idé og holdt fast i den. Heldigvis. For ”Perlesøsteren”, som er fjerde bind i serien, viser, at Riley dygtigt formår at holde den røde tråd klar og spændingen oppe. I ”Perlesøsteren” følger vi CeCe, den fjerde af de adopterede ”søstre”, som i forbindelse med deres adoptivfars død får hver deres stikord til at rejse ud i verden og opspore deres forskellige ophav. CeCe, der har slået sig ned i London, må til Australien for at finde sine rødder, og der dukker mange overraskelser op, inden hun finder svar og også finder kærligheden. Efter næsten 600 sider glæder man sig bare til næste bind. Men læs dem i rigtig rækkefølge: ”De syv søstre”, ”Stormsøsteren”, ”Skyggesøsteren” og ”Perlesøsteren”.

LUCINDA RILEY: ”Perlesøsteren”, 592 s., 299,95 kr. Cicero

Lyt: Sange fra de go’e gamle dage

Tre yngre kvinder med SARA GRABOW i spidsen synger danske evergreens fra 1940’erne til 60’erne. På repertoiret er Liva Weel, Otto Brandenburg, Grethe og Jørgen Ingemann, Gitte Hænning med flere. Martine Madsen og Eva Skipper på guitar og kontrabas har sammen med Sara Grabow bl.a. været husorkestret The Smoothies på Nørrebro Teaters Late Night-arrangementer, og de tre kvinder kender hinanden fra det rytmiske konservatorium. På fredag kan de opleves på den hyggelige Nødebo Kro i Nordsjælland.

NØDEBO KRO: ”Sara Grabow, Eva Skipper og Martine Madsen synger evergreens”. Premiere fredag 6. april. 

Oplev : Verdenspremiere i Fredericia

Det er unægtelig noget af en præstation, at det er lykkedes Fredericia Teater at få lov til at stå for verdenspremieren på Stephen Schwartz’ nye musical ”The Prince of Egypt”, der er baseret på DreamWorks’ animationsfilm. Instruktør er Schwartz’ søn, Scott, og koreograf Sean Cheesmann har lavet koreografi for ingen ringere end Michael og Janet Jackson og flere West End-musicals. Musicalen får verdenspremiere på engelsk på fredag, og premiere på dansk 17. april. DILUCKSHAN JEYARATNAM har hovedrollen som Moses, mens hans bror, Ramses, spilles af henholdsvis Jason Gotay og Lars Mølsted. FREDERICIA TEATER: ”The Prince of Egypt”.

Verdenspremiere 6. april på engelsk. På dansk fra 17. april

Fra prostitueret som 12-årig til uddannet danser er der en lang og barsk vej. Den kan du høre om i Skovlunde kirke. Er du mere til latter har Circus Arena premiere i denne uge, og er du til det æstetiske, så kig forbi Nivaagaard, hvor du kan se både malede og levende blomster.

Hør: Fortælling om et barskt liv

I 2016 udkom bogen ”Stjernebarn”, hvor den i dag 45-årige danser og personlige træner CHLOE AVO HOLM hudløst fortæller om sit barske liv. I morgen aften kan man opleve hende i Skovlunde Kirke fortælle om, hvordan hun som niårig begyndte at drikke, prostituerede sig selv første gang som blot 12-årig og i over 12 år var narkoman og skaffede penge til stoffer ved at trække på gaden på Vesterbro. Hun forsøgte gentagne gange at komme ud af sit misbrug, men først i 23. forsøg lykkedes det med hjælp fra Reden på Vesterbro. Senere uddannede hun sig til danser og træner, og har nu været clean i næsten 19 år. Chloe Avo Holm skrev bogen om sit liv med det ønske, at hendes fortælling kan inspirere andre, der har oplevet en svær tid og give dem håb og mod til at ændre deres situation.

SKOVLUNDE KIRKE: Chloe Avo Holm. I morgen aften kl. 19.30

Oplev: Arena går nye veje

Det er en årelang tradition, at CIRKUS ARENA indleder sæsonen i påsken med et godt to uger langt ophold på cirkuspladsen på Bellahøj. Til gengæld går cirkus nye veje med forestillingen, når man blander det bedste fra eventyr, musikteater og artisteri i verdensklasse. Rapperen CLEMENS TELLING har skabt en helt ny ramme til årets cirkus, der fortæller historien om pauseklovnen – ham selv – og kronprinsen, den unge cirkusarving og artist PATRICK BERDINO, og krydrer historien med nykomponeret musik og klassiske cirkusartister, håndplukket så de passer til stilen.

BELLAHØJ, København: ”Cirkus Arena: Klovnen & Kronprinsen”. Premiere på onsdag. Spiller til 15. april. Derefter landsturné

Se: Ægte blomster

Samtidig med den store udstilling med blomstermaleren J.L. Jensen kan Nivaagaards Malerisamling nu også præsentere en helt anderledes, moderne form for blomsterkunst. Det er den unge engelske kunstner REBECCA LOUISE LAW, der har skabt den stedsspecifikke installation ”Nature Morte” bestående af ægte blomster. Det smukke og teknisk meget krævende installationsværk nyfortolker de 200 år gamle blomstermalerier i J.L. Jensen-udstillingen. Blomsterne fra maleriets flade breder sig ud i rummet og giver en sanselig og rumlig kunstoplevelse.

NIVAAGAARDS MALERISAMLING: ”Rebecca Louise Law: Nature Morte”. Vises til 12. august

I denne uge er der premiere på Shakespeares lystspil om den giftelystne Falstaff, du kan se en underskøn fransk film om en uheldig pariserinde, og endelig kan du nyde en af landets smukkeste sangfugles nye album.

Oplev: Lystige løjer

William Shakespeares sædekomedie ”De lystige koner” er af Folketeatret flyttet fra Windsor til Det Vilde Vesten, og forestillingen har været på en kæmpeturné hele landet rundt. TOM JENSEN folder komikken ud i fuldt flor som charlatanen Falstaff, og METTE HORN og CAMILLA BENDIX er sjove som de lystige og listige – koner, der narrer Falstaff.

FOLKETEATRET: ”De lystige koner i det vilde vesten”. Spiller fra på lørdag. Spiller til 26. april

Se: Skønne Laetitia

Den franske skuespiller LAETITIA DOSCH leverer en herlig præstation i rollen som den noget uheldige pariserinde Paula, der balancerer på randen af et nervøst sammenbrud. Kæresten har forladt hende, og i sine ihærdige forsøg på at komme ”oven vande” igen har hun mere end svært ved at holde fast i både job, veninder og mænd. Og midt i dette vidunderlige kaos dukker eks-kæresten så op igen. Filmen vandt en af hovedpriserne i Cannes og Bedste Film ved filmfestivalen i Stockholm.

”MONTPARNASSE BIENVENUE”. Premiere torsdag den 22. marts.

Lyt: Tid til fordybelse

På fredag udkommer den danske sangerinde og sangskriver MARIE-LOUISE MUNCKS nye album, der har fået titlen ”Moon Dogs”. Selv om hun ikke er et ”allemandsnavn”, så nyder hun stor respekt internt i musikbranchen, hvor hun er blevet kaldt ”en af Danmarks smukkeste sangfugle”. Med smukke tekster og et meget poetisk, musikalsk landskab kalder hendes musik på fordybelse. Ikke så ringe endda i vores intense, travle hverdag.

MARIE-LOUISE MUNCK: ”Moon Dog”. Udkommer fredag den 23. marts.

Det er en helt vidunderlig film, der med to af de helt store filmstjerner har premiere i denne uge. Stjerner er der også i Horsens, hvor årets krimimesse løber af stablen, og endelig turnerer en legendarisk sangstjerne rundt i landet.

Se: Stjernespil

Der leveres stjernespil af HELEN MIRREN og DONALD SUTHERLAND i filmen ”Vores livs ferie”. Den handler om et ældre ægtepar, der til deres voksne børns store frustration drager ud på et spontant eventyr i deres gamle, slidte autocamper. Hun er dødelig syg og har valgt at droppe den planlagte operation, han lider af begyndende demens. Men selv om han har svært ved at huske, kan han sagtens køre bil, og de tager nu en tur ned ad Memory Lane fra Michigan med kurs mod Florida, og undervejs mindes de et ægteskab drevet af passion og hengivenhed. En forrygende roadmovie, der kalder på både smil og tårer.

”VORES LIVS FERIE”. Premiere torsdag 15. marts

Oplev: Gys i det gamle fængsel

Vanen tro bliver Krimimessen i Horsens afholdt i Fængslet lige inden påske. I år med fokus på tv-serier og podcast og med forfatterbesøg fra både USA, Frankrig og England udover de nordiske lande - og naturligvis en masse populære forfattere fra Danmark. Man kan bl.a. møde svenske PERNILLA ERICSON, Michelle Redmond, Elly Griffiths, Yrsa Sigurdardottir, Craig Russell og herfra bl.a. Lone Theils, Michael Katz Krefeld og Jens Henrik Jensen, der alle tre gæster Cecilie Frøkjær som er vært for Jyllands-Postens podcast.

FÆNGSLET, Horsens: ”Krimimessen 2018”. 17. & 18. marts

Hør: Legendarisk sangskriver

Det er en musikalsk legende, der i lige godt en uge besøger Danmark og giver ikke færre end syv koncerter. ALBERT HAMMOND debuterede helt tilbage i 1960’erne og har således over 50 år på bagen. Sangen ”It Never Rains in Southern California” skabte ham tidligt et navn som en helt unik sangskriver, og ved siden af sin egen karriere som solist har han skrevet et hav af sange til andre, bl.a. ”Nothing’s Gonna Stop Us Now”, OL-hymnen ”One Moment in Time” og ”To All the Girls I’ve Loved Before”, der blev et verdenshit for Julio Iglesias. Hammond giver koncerter i Randers, på Hindsgavl Slot, Næstved, Amager Bio, Kolding, Struer og Hjallerup Kro fra på torsdag og frem til 23. marts.

ALBERT HAMMOND. Turné. Første gang 15. marts på Turbinen i Randers

En længe ventet film om en af Danmarks store, folkekære sangere har premiere, og en af landets nye talentfulde forfattere har sin tredje bog på gaden. I Skanderborg kan du året ud se en udstilling om modeskaberen Holger Blom.

Se: Årets danske film

Det kan meget vel blive årets helt store, danske filmpremiere, når Ole Bornedals drama om den folkekære sanger John Mogensen på torsdag får premiere. ”Så længe jeg lever” er både titlen på filmen og på én af Mogensens største landeplager. RASMUS BJERG spiller den altdominerende hovedrolle og får med den sin første store dramatiske filmrolle efter talrige store komedieroller. Som hans kone kan man opleve Helle Fagralid, og som John Mogensen som barn ses talentfulde HARALD KAISER HERMANN. Filmen er spækket med alle John Mogensens og Four Jacks' store hits.

”SÅ LÆNGE JEG LEVER”. Premiere torsdag den 8. marts. 

Læs: Tredje pletskud fra Engberg

Tre dage i træk finder politiet et lig liggende i vand og tappet for blod. Alle tre har været ansat på et nu lukket psykiatrisk hjem for unge. Politiet med Jeppe Kørner i spidsen har mere end travlt med at lokalisere de øvrige tidligere ansatte og – ikke mindst – de unge beboere, der nu er spredt for alle vinde. For hvem er morderens næste offer? Kørners makker, Anette Werner, er på barsel, hvilket ikke huer hende, så hun starter sin egen hemmelige efterforskning vel vidende, at hun kan blive suspenderet for at blande sig midt i sin barsel. Kørner er nu makker med den ældre, flegmatiske kollega Falck og prøver samtidig at holde den professionelle distance til Sara Saidani, som han kærester med i fritiden. Også den nysgerrige Esther de Laurenti bliver indirekte involveret i sagen. Der er mange mistænkte og mange, der åbenlyst lyver, men langsomt falder brikkerne på plads – nærved for langsomt for en af hovedpersonerne. Intens spænding fra først til sidst. 

KATRINE ENGBERG: ”Glasvinge”, 350 s., 299,95 kr. People’sPress

Oplev: Bag om modeskaberen

Den berømte modeskaber HOLGER BLOM, der blandt andet var personlig createur for dronning Ingrid og læremester for Erik Mortensen og Jørgen Bender, stammede fra Skanderborg, hvor han også ligger begravet på familiens gravsted. Derfor er det helt naturligt, at det netop er Museum Skanderborg, som resten af året viser en stor udstilling om Holger Blom arrangeret i samarbejde med Det Kgl. Teater. Bloms muse, skuespilleren Bodil Kjer, betingede sig, at alle hendes kostumer skulle syes hos ham, og netop teaterkostumerne afspejler moden og kvindeidealet på sin tid. Udstillingen går bag kulisserne og viser kostumer gennem flere end 30 år.

MUSEUM SKANDERBORG: ”Holger Blom”. Vises året ud

På teatret Republique går tæppet for et historisk drama, mens en hjertevarm Oscar-outsider, der kalder på smilet, har premiere i landets biografer. Og hver søndag kan du ”stadig” høre Søren Dahl på Café Hack – nu bare på nettet.

Oplev: Curcic som Jeanne d’Arc

En af landets allerbedste unge skuespillere, DANICA CURCIC, kan fra på lørdag opleves i rollen som den legendariske kvindekriger Jeanne d’Arc på Republique i København. I Staffan Valdemar Holms iscenesættelse kommer vi tæt på en ung kvindes kamp for anerkendelse i et samfund domineret af mænd. En kamp, der endte på bålet. Udover Curcic medvirker Peder Holm Johansen og et stort mandskor.

REPUBLIQUE: ”Jeanne d’Arc”. Fra på lørdag til 7. april

Se: Hjertevarm socialrealisme

Der er mange, der nævner Sean Bakers varme og kærlige drama ”The Florida Project” som outsider ved søndagens Oscar-uddelinger. Filmen foregår omkring et nedslidt motel tæt på Disney World i Orlando, hvor den enlige mor Halley har fået lov at bo med sin seksårige datter Moonee. Den skønne pige er fuld af narrestereger, men forstår at charmere sine omgivelser med sit sprudlende humør. Ikke mindst motelpasseren Bobby kan slet ikke modstå hendes charme. Der leveres pragtpræstationer af barnestjernen BROOKLYNN PRINCE, Bria Vinaite som hendes mor og ikke mindst af Willem Dafoe i en for ham meget atypisk rolle.

”THE FLORIDA PROJECT”. Premiere på torsdag

Hør: Dahl på Hack

I godt 14 år var radioprogrammet Café Hack med talkshowværten SØREN DAHL et af Danmarks mest lyttede programmer. Sidste år lukkede DR-programmet, men YouSee tog over, og i dag produceres et nyt program under navnet ”Dahl på Hack” kogt på samme fond; spændende gæster, gode samtaler, musik og lidt sjov. Det er stadig på Café Hack, og det er stadig med Søren Dahl som vært, men nu optages programmet om onsdagen og sendes om søndagen på nettet. dahlpaahack.dk.

CAFÉ HACK, Aarhus: Optagelse til ”Dahl på Hack”. På onsdag

 

Storfavoritten til Oscarpris-uddelingen med 13 nomineringer har premiere i denne uge, og den fest er måske en rejse værd. Ellers er der masser af inspiration på rejsemessen i Herning, og for dem, der heller vil blive hjemme, er der en ny bog fra en af Danmarks bedste krimiforfattere.

Se: Fantastiske præstationer

Med ikke færre end syv nomineringer var ”The Shape of Water” den store favorit ved årets Golden Globes. Filmen tog dog ”kun” to priser, bl.a. til Guillermo del Toro for bedste instruktion. Det er en fantastisk fabel, der udspiller sig i 1962, hvor Elisa, SALLY HAWKINS, arbejder på et højsikkerhedslaboratorium, hvor man er isoleret fra omverdenen. Da hun og kollegaen Zelda (Octavia Spencer) opdager et særligt hemmeligt eksperiment, ændres hendes liv fuldkommen. Filmen kan meget vel få revanche, når Oscar-statuetterne uddeles på næste søndag.

”THE SHAPE OF WATER”. I biograferne på torsdag

Læs: Heksedrengen

Lone Theils er tidligere London-korrespondent, og hendes krimier udspiller sig ofte delvist i det engelske. Denne gang er hendes handlekraftige hovedkarakter Nora Sand kommet ud, hvor hun næsten ikke kan bunde – det gælder både arbejdsmæssigt og privat, hvor hendes kærlighed til Andreas kommer på noget af en prøve, da han bliver far. Nora, som også arbejder som korrespondent, er ligeledes presset på sit job, hvor den digitale virkelighed for alvor har ramt hendes arbejdsplads Globalt. En dag findes en torso af en lille dreng i Themsen, og Nora er snart hvirvlet ind i skræmmende hændelser, en kilde, der er forsvundet sporløst, en kendis-skilsmissesag og sort magi.  RH

LONE THEILS: ”Heksedrengen”, 249 kr. 272 s. Lindhardt og Ringhof

Oplev: Hele verden under samme tag

I den kommende weekend kan man komme hele verden rundt på et par timer. Fredag er det igen tid til Danmarks største ferie-, rejse-, golf- og campingmesse, FERIE FOR ALLE, i Messecenter Herning. Ikke færre end 1.000 udstillere fylder de 13 udstillingshaller, og der er rejseinspiration af enhver art. Fra teltferie i Bogense til bjergvandring i Bolivia. Årets partnerland er en god, gammel kending: Spanien, og udstillerne sørger også for, at der er et hav af underholdningstilbud til både børn og voksne.

MESSECENTER HERNING: ”Ferie for alle”. Fredag til søndag

 

Der står art nouveau-kunst på programmet på Arken syd for København, og i biograferne vises en tredobbelt Oscarvinders annoncerede sidste film. Endelig kan du blive i godt humør med en glad glædesbog

Oplev: Art nouveau-mesteren

Lige nu kan man opleve ALPHONSE MUCHA i fuldt flor på Arken. Den tjekkiske kunstner var en af art nouveau-kunstens største mestre. Han fik sit gennembrud i 1895 med en teaterplakat af Sarah Bernhardt, og hans markante stil blev nærmest synonym med art nouveauens karakteristiske, visuelle kraft. Udstillingen fortæller historien om Muchas epokegørende arbejde med plakatkunst og litografi i massetryk og belyser bl.a. hans iscenesættelse af kvindekroppen. Der møder publikum et sansebombardement på Arken.

ARKEN, Ishøj: ”Alphonse Mucha”. Vises til 3. juni

Se: Daniel Day-Lewis syr sin sidste tråd

Paul Thomas Andersons ”Den skjulte tråd” bliver formentlig den sidste chance for at opleve en af verdens bedste skuespillere i en ny filmrolle. DANIEL DAY-LEWIS har hovedrollen som den berømte dameskrædder i 50’ernes London, Reynolds Woodcock. Det er fem år siden, Day-Lewis sidst filmede (”Lincoln”), og han har erklæret, at han nu trækker sig tilbage. Filmen handler om Woodcooks kærlighed til den unge, viljestærke Alma, VICKY KRIEPS, der bliver hans inspiration, muse og elskerinde. Dermed forstyrrer hun den inkarnerede ungkarls ellers så kontrollerede og veltilrettelagte liv.

”DEN SKJULTE TRÅD”. Premiere på torsdag

Læs: Billedbog for voksne

Da den dansk-norske forfatter Lars Saaby Christensens nærmeste gjorde ham opmærksom på, at han skrev mere om sorg end om glæde (sorg nævnt 47 gange mod glæde 7 gange på det seneste), besluttede han at ændre på det regnskab og skrev den dejligste lille glædesbog – smukt illustreret af prisvindende billedbogsforfatter og illustrator Stian Hole. 88 sider ren, uforfalsket glæde; f.eks. ”der er glæde i dit hår en morgen i oktober”, ”der er glæde i minderne som minder dig om det du havde glemt”, ”der er glæde i madpakken” og ”der er glæde i den tid det tager”. Og sorg/glæde-regnskabet ændrer sig da også efter glædesbogen – men moralen er en anden, og den er livsbekræftende, men skal ikke afsløres her. Læs og nyd denne skønne bog.

LARS SAABYE CHRISTENSEN og STIAN HOLE: ”Sande glæder”, 88 s., 249,95 kr. Rosinante

Der er hed erotik i biograferne og på Christiansborg Slot i denne uge. Tredje Fifty Shades-film har premiere, og fire danske kongers elskerinder præsenteres på en omvisning. Og så bør du ikke snyde dig for en helt speciel familiefortælling.

Oplev: Blandt kongelige elskerinder

Det varer ikke så længe, før det er valentinsdag, og i den anledning har de kongelige københavnske slotte strikket en helt særlig omvisning sammen på Christiansborg Slot. Omvisningen tager udgangspunkt i fire af Danmarks mest kendte elskerinder: Kirsten Munk, ANNA SOPHIE REVENTLOW, Frederikke Dannemand og Grevinde Danner, der havde det tilfælles, at de var kongens elskerinder. Højtelskede af kongen, men bestemt ikke alle lige vellidte ved hoffet og i befolkningen. Den to timer lange tur – der ikke egner sig for gangbesværede – fører en gennem de 500 år gamle ruiner under slottet, mens historien om kongernes kærlighed bliver fortalt.

CHRISTIANSBORG SLOT: ”Kongelige elskerinder”. Rundvisning fra på lørdag til 18. februar

 

Se: Tredje omgang Fifty Shades

Endnu en gang klæder Jamie Dornan og DAKOTA JOHNSON sig af i rollerne som Christian Grey og Anastasia Steele i “Fifty Shades - Fri”. Det er den tredje film i serien baseret på E.L. James’ erotiske bestsellere. De to første film fik bestemt ikke gode anmeldelser, men det har publikum verden over været aldeles ligeglade med. De er strømmet ind for at se de mørke og forbudte seksuelle eskapader, og det gør de temmelig sikkert igen.

”FIFTY SHADES – FRI”. I biograferne fra på torsdag

 

Læs: En ”usandsynlig” familie

Da forfatteren første gang forsøgte at gøre et forlag interesseret i hans families historie, blev han afvist. Sådanne mennesker fandtes bare ikke, mente man. Men det gjorde/gør de. Michael Franks familie er usædvanlig: Hans fars søster er gift med hans mors bror og hans bedstemødre deler lejlighed, og alle bor nær hinanden. Hans faster og morbror er succesfulde men barnløse filmmanuskriptforfattere, og de kaster al deres kærlighed på Michael, men ikke kun det. De nærmest ”stjæler” ham med fasteren som drivende kraft. Hun ser det som sin ”pligt” at forfine hans kulturelle udvikling: lære om tidsepoker, antikviteter, bøger etc. og bestemmer, hvad ”vi” kan lide og ikke lide. Med årene udvikler det sig imidlertid til et mareridt, for den utroligt manipulerende kvinde styrer ikke kun Michael, hun styrer hele familien. Og hun lever endnu i skrivende stund – 100 år gammel, hvad der ikke undrer én efter læsningen af dette utrolige familieportræt. DL

MICHAEL FRANK: ”Den fabelagtige familien Frank”, 368 s., 299,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Læs mere om: