Fritid

SØNDAGs kulturguide: De tre bedste kulturoplevelser i denne uge

Hver uge får du kulturredaktørens bedste tips til de ting, du kan se, læse, lytte til og opleve i netop denne uge.

SØNDAGs store kulturguide

Hver uge udvælger kulturredaktør Dorthe Liljensøe tre kulturoplevelser, som hun vil anbefale SØNDAGs læsere. Det kan både være bøger, biograffilm, serier, teaterforestillinger, udstillinger eller andre begivenheder. Husk, at du også kan gå længere ned i artiklen og se, hvad de andre uger gemmer på. 

I de seneste 10 år er der udgivet flere og flere japanske forfattere herhjemme, og i denne uge kan jeg varmt anbefale en lille japansk perle, der bliver hængende længe efter endt læsning. En anden perle, en af de helt store, gæster Copenhagen Jazz Festival i denne uge. Vi husker hende bl.a. for "I Heard It Through The Grapevine", “Midnight Train To Georgia", “Licence To Kill” og mange flere. Gladys Knight er i byen! Endelig er sandskulpturfestivalen i Søndervig et besøg værd. ”Robotter” er årets tema, som ikke færre end 41 af verdens bedste sandskulptører har givet sig i kast med.

Læs: En lille japansk perle

Keiko er 36, hun er single, har aldrig haft en kæreste og arbejder i den samme døgnkiosk, som hun blev ansat i for 18 år siden. ”Få dig et bedre job, find dig en mand”, trygler hendes familie, og få veninder. Men hele Keikos liv er den døgnkiosk. Dér er hun inde i varmen. I resten af samfundet med dets normalitetsbegreb føler hun sig udenfor. Forfatteren Sayaka Murata har vakt international opsigt med denne roman, som hun også har fået Japans fornemmeste pris, Akutagawa-prisen, for. Det er en lille perle, der vokser på én, mens man læser, og ja, tænker videre på bagefter.

SAYAKA MURATA: ”Døgnkioskmennesket”, 150 s., 199,95 kr. Forlaget Grif

Hør: Kvindelige topnavne

GLADYS KNIGHT er et af de største af mange store hovednavne ved Copenhagen Jazz Festival, der varer ugen ud. Den syvdobbelte Grammy-vinder med tilnavnet ”The Empress of Soul” spiller fredag og lørdag i DR Koncerthuset. I ugens løb kan man ud over de mange gratis koncerter på torve, pladser og i parker opleve portugisiske Mariza, amerikanske Elaine Elias, Gilberto Gil og den malinesiske sangerinde Oumou Sangaré.

COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL. Over hele København, hele uge 28

Oplev: Sande mesterværker

41 af verdens bedste sandskulptører har igen i år omdannet det vestjyske sand til imponerende kunstværker. Kunstnerne kommer fra så langt væk som Canada og Australien, og de har i år arbejdet ud fra temaet ROBOTTER. Resultaterne er intet mindre end overdådige, og udover at være smukke og imponerende at se på giver de også stof til eftertanke. Udstillingen kan opleves dagligt klokken 10-19 indtil udgangen af august og derefter klokken 10 til 17.

SØNDERVIG FESTPLADS: ”Søndervig Sandskulptur-festival”. Vises til 27. oktober

Først var det Leonora Christina Skov, der hjertegribende fortalte om en opvækst præget af en mor, der ikke kunne give den kærlighed, barnet higede efter. Nu er det Peter Øvig, der fortæller om en opvækst med en mor, der var besat af en dæmon: depression! En lige så hjerteskærende skildring om et forsømt barn. Så er der mere glæde og opløftet stemning på Amager, når den amerikanske sanger Rickie Lee Jones i morgen, tirsdag, giver koncert i Amager Bio. Og opløftet stemning er der garanteret også i havnen i Aalborg, når over 90 sejlskibe dyster i The Tall Ship Races fra i morgen og ugen ud.

Læs: Opgør og forståelse

Peter Øvig er kendt dokumentarist og forfatter og har skrevet bøger om bl.a. BZ- og hippiebevægelsen, men den seneste bog, ”Min mor var besat”, tager læseren ind i et meget personligt univers. I 2016 dør Peter Øvigs mor på plejehjemmet i Holme. Følelsen, der går igennem Peter Øvig, er ikke sorg, men mere en lettelse. Peters barndom har nemlig ikke været nem. For hans mor har hele sit liv været besat af en dæmon – en svær depression, der har sat sit præg på hjemmet og forholdet til Peter. Han beslutter sig for at grave ned i moderens journaler for at finde ud af, hvad depressionen kom af, han taler med gamle venner og bekendte, familiemedlemmer og læger. Men mens han researcher, bliver han selv ramt af en svær depression og må indlægges på psykiatrisk afdeling. Præcis som sin mor, når hun var besat. Det er en fortælling om en mor, han altid har set som ”fremmed”, og om pludselig at få en helt ny forståelse for den sygdom, der har fyldt så meget i barndomshjemmet. Bogen er gribende, hjerteskærende og med glimt af håb og kærlighed indimellem. 

PETER ØVIG: ”Min mor var besat”, 320 s., 299,95. Gyldendal

Hør: Musikalsk ikon

I juni udkom den ikoniske amerikanske sanger og sangskriver RICKIE LEE JONES’ seneste album ”Kicks”. Det indeholder en samling af hendes fortolkninger af to årtiers amerikanske sangperler inden for såvel jazz, som pop og rock fra 1950’erne til ’70’erne. I morgen aften kan man opleve Rickie Lee Jones på scenen i Amager Bio, når hun giver koncert. På programmet er sangene fra hendes righoldige bagkatalog som gennembrudshittet ”Chuck E’s in love” til sange fra det dugfriske album.

AMAGER BIO: Rickie Lee Jones. Tirsdag den 2. juli. 

Oplev: Vind i sejlene

Der er altid en anledning til at holde en stor fest og levere et gigantisk fyrværkeri. I Aalborg byder man fra onsdag til lørdag over 90 af verdens smukkeste sejlskibe velkommen, når byen er vært for kapsejladsen THE TALL SHIPS RACES. Det hele tyvstarter med fest på havnen i morgen, og festen fortsætter hele ugen for de 3.000 besætningsmedlemmer og de 750.000 gæster, der forventes at besøge Aalborg i løbet af ugen.

AALBORG: ”The Tall Ship Races”. Fra tirsdag den 2. juli til lørdag den 6. juli

Det er underfundig humor, der præger norske Erlend Loes romaner, og den seneste er ingen undtagelse – og tilmed et mesterstykke. Det kan man vel også kalde mange af The Beatles’ sange, og ugens film handler om at genopfinde bandets sange i en verden, hvor man aldrig har hørt om Lennon & McCartney. På Bornholm har man i år fået revyen tilbage efter mange års fravær og i Rødvig serverer de stadig revyperler.

Læs: Dyrenes venner

Den norske romanforfatter Erland Loe, manden bag Doppler, har gjort det igen. Hans seneste roman ”Dyrene i Afrika” er en humoristisk og letlæst roman. Den handler om fem personer, der tilfældigvis mødes til et foredrag om dyreetik i Oslo. Ingen af dem er særlig glade i deres liv; en trist tandlæge, en sørgerlig zoolog, en ensom forfatter, en feteret filmklipper og en småracistisk drabsefterforsker – men de finder en fælles passion: De elsker dyr, måske endda også mere, end godt er. De udvikler et venskab, forlader familier og jobs for at tage til Afrika for at redde dyrene. Ja, endda hele verden. Turen byder på lidt af hvert, og det er svært ikke at sidde og smågrine under læsningen, og typisk Loe ligger der under humoren alvorlige emner som ensomhed, alkoholisme, familieliv, seksualitet og sorg og lurer. Helt klart nogle timer værd, hvis man trænger til at grine – og grunde lidt.

ERLEND LOE:  ”Dyrene i Afrika”, 314 s., 299,95 kr.

Se: Et liv uden ”Yesterday”

Forestil dig en verden, hvor alle har glemt The Beatles! Det er den verden, Danny Boyles nye film ”Yesterday” udspiller sig i. HIMESH PATEL spiller Jack, som efter en cykelulykke vågner op og opdager, at alle synes hans sange er fuldstændig fantastiske – når han synger Lennon & McCartney. De to er der ingen, der kender, og med ét bliver Jack verdens største og mest feterede popstjerne og bliver meget mod sin vilje nødt til at spille med på løgnen, som kun han kender. LILY JAMES har rollen som hans kæreste, og så kan man opleve popstjernen Ed Sheeran som sig selv.

”YESTERDAY”. Biografpremiere på torsdag

 

Oplev: Ugens revyer:

Ny revy på Bornholm

Efter en årrække uden revy på Bornholm er der nu igen dækket op til sjov og musikalske løjer på klippeøen. Den helt nye Bornholms Sommerrevy har GUNVOR REYNBERG som primus motor og hun medvirker selv sammen med topmusikalske Joachim Lind Tranberg og morsomme Søren Hauch-Fausbøll. Den talentfulde jazzsangerinde og musiker Alice Carreri er revyens kapelmester. Det er første gang, hun prøver kræfter med den genre. Revyen spilles på Kyllingemoderen inde midt i Almindingen. Måske landets hyggeligste spillested.

KYLLINGMODEREN, Bornholm: ”Bornholms Sommerrevy”. Premiere på onsdag. Spiller tirsdage, onsdag, torsdage til 1. august

Nye perler i revyen

En af landets mindste revyer, Rødvig Revyen Revyperler, har skiftet godt og grundigt ud i forhold til de senere sæsoners anmelderroste succeser. Kapelmester Stuart Goodstein er ny kunstnerisk leder, men fortsætter vist stilen med at give gamle, kendte revynumre et nyt og moderne tvist. På scenen i år kan man møde sidste års CHARLOTTE AMALIE KEHLET, rutinerede ANN HJORT og to rigtigt sjove mænd, Jacob Weble og Christian Damsgaard.

KULTURHUSET HARMONIEN, Rødvig: ”Rødvig Revyen Revyperler”. Premiere i aften. Spiller til 27. juli

Altid læseværdige Katrine Marie Guldager er ude med en ny roman, der får fuldt hus af SØNDAG. I Sorø er der fest i parken på lørdag, når byen byder på en lille musikfestival med store navne. Endelig er ”tant’er fjas”, når Dragsholmrevyen slår sine folder på Odsherred Teater.

Læs: Guldager er altid god

Sidst sendte Katrine Marie Guldager sine læsere på overlevelsestur i Sverige med Vibse, en midt-i-livet-kvinde og ret vred. Nu, et år efter den roman, ”Bjørnen”, introducerer den flittige forfatter os så for Filip, en mand, der ikke er sikker på ret meget her i livet, andet end at hans liv ikke skal komme til at ligne forældrenes. Alligevel tager han karrieresporet, trofækonen, livet i overhalingsbanen. Men er dét det rigtige? Venlige, vægelsindede Filip vakler, mens årene går med fravalg i stedet for tilvalg. Stakkels Filip? Ja, sådan tænker man. Og derefter: Stakkels alle, der glemmer at holde sig for øje, hvad de gerne vil med livet, og i stedet fokuserer blindt på, hvad de IKKE vil. Guldager er igen god. Guldager er altid god.

Katrine Marie Guldager: ”Et rigtigt liv”, 285 s., 299,95 kr. Gyldendal.

Hør: Festivalstemning i Sorø

Der bliver fest i parken på lørdag, når Parnas Natur & Aktivitetspark i Sorø byder på lille musikfestival ved Sorø Sø. Gode danske navne som DODO AND THE DODOS og Shaka Loveless spiller op til dans i sommernatten, og der vil være et bredt udvalg af lækker mad og drikke i alle prisgrupper leveret af lokale leverandører.

PARNAS NATUR & AKTIVITETSPARK, Sorø: Fest i Parken. Lørdag den 22. juni.

Oplev Ugen revy: Revytanter i Dragsholm

Revytanterne kalder BENTE ESKESEN og SUSANNE BREUNING sig selv, og de er garanter for en helt særlig, skæv og satirisk form for revy. Dragsholmrevyen spiller på Odsherred Teater i Nykøbing Sjælland, og i år bliver d’damer suppleret af musikeren Niels Bugge, der kan meget mere end at spille musik. Jacob Fauerby, kendt fra satiregruppen Platt-form instruerer for andet år i træk.

ODSHERRED TEATER: ”Dragsholmrevyen: Hjæælp!”. Premiere fredag den 21. juni . Spiller til 3. august

En kæmpe fanskare har ventet med længsel på den 12. krimi med Harry Hole i hovedrollen. Og den var værd at vente på, for den skuffer ikke. Om nogen bliver skuffet over, at der nu pludselig optræder en ”woman in black”, må tiden vise, men sjovt er det med nyt blod i skikkelse af Tessa Thompson i filmserien… Endelig er der fire revypremierer i denne uge, fra Vendsyssel til Falster.

HARRY ER TILBAGE   

Vi er mange Jo Nesbø-fans, der har set frem til udgivelsen af hans 12. krimi med drabsefterforskeren og drukkenbolten Harry Hole i hovedrollen. Og lad det være sagt med det samme: ”Kniv” skuffer ikke. Bestemt ikke! Du, kære læser, vil her blive sparet for et handlingsreferat, for det vil ødelægge læseoplevelsen, og det vil vi ikke have siddende på os. Lad os derfor blot konstatere: Vi møder Harry Hole på bunden af en flaske. Hans elskede Rakel har smidt ham ud, og han har kun beholdt sit job, fordi chefen holder hånden over ham (og han er den bedste, uanset hvad). Der sker et mord, en række mistænkte materialiserer sig, og Harry må i gang med sit livs mest smertefulde efterforskning. Forvent søvnunderskud! 

JO NESBØ: ”Kniv”, 503 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Mænd i sort – nu med kvinder

De første Men in Black-film havde Will Smith og Tommy Lee Jones i hovedrollerne og blev i 1997, 2002 og igen i 2012 gedigne succeser med deres blanding af spænding, science-fiction og en god portion humor. Nu har instruktøren F. Gary Grey lavet en fjerde film i serien, en film, der reelt er et spin off på de originale, og som introducerer en kvindelig ”man in black” i skikkelse af TESSA THOMPSON, der her spiller over for bl.a. Chris Hemsworth, Rebecca Ferguson og LIAM NEESON i rollen som High T.

”MEN IN BLACK INTERNATIONAL”. Biografpremiere torsdag den 13. juni

Oplev: ugens revyer

Vagtskifte i Nykøbing

Efter 28 sæsoner har Flemming Krøll overladt ledelsen til de erfarne revyfolk Pernille Schrøder og Mickey Pless, der sammen med Rikke Buch Bendtsen, Troels Malling og Henrik Koefoed udgør Nykøbing F- Revyen 2019.
Spiller fra torsdag den 13. juni til 24. august.

En af landets sjoveste kvinder

Tina Gylling Mortensen er én af landets morsomste kvindelige skuespillere, og hun huserer på Græsted Kro, hvor Sofie Stougaard, Jan Linnebjerg og krofatter René Richard udgør resten af årets hold på scenen. ”Græsted Revyen – Bare rolig!”. 
Spiller fra fredag den 14. juni til 28. september

Stjernevrimmel i Hjørring

Preben Kristensen, Trine Gadeberg, Anne Sofie Espersen, Carsten Svendsen og Kasper Le Fevre er det stærke på scenen i Hjørring Revyen i år. Ikke underligt at revyen har solgt flere billetter i forsalg end nogensinde før. Vendsyssel Teater: Hjørring Revyen. Premiere på lørdag.
Spiller til 3. august

Gode kræfter i Ganløse

Efter ni år i Kerteminderevyen er Kim Hammelsvang rykket til den lille hyggelige Ganløse Revyen, som i år instrueres af Liselotte Krogager, som også medvirker sammen med Martin Knudsen og musikerne Christian Berg og Josef Aarskov. Ganløse Kro: ”Ganløse Revyen 2019”.
Spiller fra søndag den 16. juni til 30. august

 

Litteratur fylder meget i denne uges kulturguide. Først skal vi en tur på forfatterkursus i Toscana, hvor et gammelt slot lægger kulisser til lidt af hvert. Romanen er skrevet af en populær forfatter, som vi indtil nu kun har mødt som krimiforfatter. Engelske Elly Griffiths er nemlig halv italiener og har skrevet ugens roman under sit rigtige navn Domenica de Rosa. Det handler også om litteratur i feelgood-filmen ”The Bookshop”, der byder på stærke kræfter som Bill Nighy, Emily Mortimer og Patricia Clarkson. Og så er Helsingør tilbage på revykortet.

Læs: En duft af Italien

Jeg var spændt på at læse en af mine nye yndlingsforfatteres tidligere værker, som ikke er i den genre, hun i dag er verdensberømt i. Elly Griffiths skrev, før hun "opfandt " Ruth Galloway, en håndfuld italienske feelgood-romaner, og denne fra 2008 er den første oversat til dansk − og fortælleteknikken fornægter sig ikke. Man mærker varmen, dufter duftene, smager den vidunderlige mad og hører cikaderne i aftenmørket. Syv håbefulde forfattere i alderen sidst 30'erne til midt 70'erne mødes på et forfatterkursus på et slot i Toscana, hvor den engelske vært Patricia forsøger at få enderne til at nå sammen. Usikkerhed, jalousi, bedreviden og arrogance går hånd i hånd med spirende romantiske følelser, og amorinerne svirrer i luften. Nogle rammer − andre ikke, men ingen rejser derfra uberørt. En skøn fortalt historie med livagtige og nærværende beskrivelser af Toscana og den italienske livsstil fortalt af en halv italiener. Du vil nyde den.

DOMENICA DE ROSA: ”To uger i Toscana”, 350 s., 249,95 kr. Gads forlag

Se: En lokal krig om ord

I 1959 ankommer Florence Green til en lille by i det østlige England med en drøm om at åbne en boghandel. Hun møder dog hurtigt modstand mod sit projekt fra byens stærke dame, som ikke synes, at forfattere som Ray Bradbury og Vladimir Nabokov hører sig til i et anstændigt samfund. Florence får dog også støtte fra en bogglad enkemand, der forelsker sig i hende. EMILY MORTIMER, Patricia Clarkson og BILL NIGHY har hovedrollerne i et fint lille engelsk drama instrueret af Isabel Coixet og baseret på en roman af Penelope Fitzgerald.

”THE BOOKSHOP”. I biograferne fra torsdag den 6. juni

Revyen vender tilbage til Helsingør

For første gang i mange år bliver der igen sommerrevy i Helsingør. Torsdag har ”Et Strejf af revy” premiere på restaurant Strejf, der danner rammen om en lille intim forestilling med LE MÜNSTER-SWENDSEN, Dan Schlosser, Simon Nøiers og Sune Svanekier. Der spilles torsdag, fredag og lørdag de næste tre uger, og inden revyen serveres en udsøgt menu.

RESTAURANT STREJF, Helsingør: Revyen i Helsingør. Premiere torsdag den 6. juni, spiller til 22. juni

Ugens bog er en læseoplevelse ud over de sædvanlige og ikke en, man glemmer lige med det samme. Det er filmen om Elton John garanteret heller ikke, og de, der har set animationsfilmen SYNG, kan glæde sig over, at Taron Egerton, der her synger ”I’m Still Standing”  i skikkelse af gorillaen Johnny, har hovedrollen som Elton i ”Rocketman”. Og så er sæsonen for revyer i gang – i denne uge er der to premierer.

Læs: Uafrystelig

Den er forunderlig og foruroligende, romanen om pigen Pearl, der bor med sin mor i en bil parkeret i udkanten af en trailerpark et sted i Florida. Pearl sover på forsædet, moderen på bagsædet. Der har de boet, siden moren som 17-årig stak af hjemmefra med sin nyfødte baby og de få ting, hun havde samlet sammen. Hun kom fra en rig familie, og Pearl vokser op med en viden om forskellen på krystal og andet glas, hvordan man holder på sølvbestik, spiller klaver, alt det lærer hun, når de gennemgår skattene i bagagerummet. Pearl er også en pige, der kan se livet − ligesom sin mor, måske bedre. Hun ved, når noget godt er på vej, og når noget skidt er i anmarch − hun ved, da hun mister sin mor til en mand, der river moren med på kærlighedsbølgen. Men hun ved ikke, at hendes mor skal dø. Og det vender op og ned på Pearls liv. Det er en eventyrligt fortalt historie, der svæver mellem realisme og surrealisme. Det ene øjeblik er man helt på højde med Pearl og de andre, det næste er hun foruroligende langt foran en. Det tog tid at komme over den, eller rettere: Det gør det stadigvæk.

JENNIFER MCLEMENT: 
”Halvfems huller
i himlen”, 262 s.,
250 kr. Hr. Ferdinand

Se: Egerton spiller Elton John

Queen-filmen ”Bohemian Rhapsody” blev en stor succes med mange filmpriser og et stort publikum. Nu kommer endnu en biopic om ét af de største popnavne fra tiden op gennem 70’erne til i dag, Elton John. TARON EGERTON spiller den flamboyante sanger, og på rollelisten kan vi også opleve Jamie Bell som sangskriver Bernie Taupin og Bryce Dallas Howard som Elton Johns mor. ”Rocketman” er instrueret af Dexter Fletcher og har vakt opsigt på grund af nogle ret utilslørede homoseksuelle scener.

”ROCKETMAN”. Premiere onsdag den 29. maj

Oplev: Der må grines

Sønderborg Sommerrevy  med  Jeanne Boel Lone Rødbroe, Tom Jensen, John Batz og Bjarne Antonisen og  et af landets bedste revyorkestre dirigeret af Thomas Pakula har premiere på Hotel Sønderborg Strand på lørdag og spiller til 27. juli.

I Rottefælden i Svendborg står rutinerede Jan Schou for det kunstneriske ansvar, og med sig på scenen har han Kiki Brandt, Christine Astrid, Mikkel Schrøder og kapelmester Jens Krøyer.

 ”Rottefælden 2019” har premiere torsdag den 30. maj. Spiller til 24. august.

 

Et stærkt venskab opstår på tværs af generationer i den skønne roman Kate og Rosemary, der udspiller sig i bydelen Brixton i London. Og vi bliver i England, når Moesgaard lægger ”scene” til fortællingen om kong Arthur og hans riddere om det runde bord, når til Nordeuropas største teatershow har premiere på plænen foran museet på onsdag. Mindre storslået, men så meget desto mere intimt er mødet med syngepigerne i Bakkens Hvile, hvor Dot Wessman, Lone Jensen, Ann Farholt og Tina Grunwald charmerer dig med rappe replikker og syndige viser.

Læs: Et anker for sjælen

Rosemary træder ned i det dampende bassin i friluftsbadet The Brockwell Lido for at tage sin daglige svømmetur. Den fredelige oase i den travle bydel Brixton i London har været hendes anker hele livet. Som barn under krigen, da hun mødte sin livledsagerske, George, og nu i alderdommen, hvor friluftsbadet sikrer hendes mentale helbred året rundt. Men nu er friluftsbadet truet af lukning, et ejendomsselskab vil fylde bassinet og forvandle det til et fitnesscenter. Samme morgen, på den lokale avis Brixton Chronicles, studerer Kate en pamflet, hendes redaktør netop har stukket hende i hånden med teksten: ”Red Brockwell Friluftsbad”, den er håndskrevet og fortæller historien om de børn og voksne, der gennem tiden har haft deres gang i friluftsbadet. Det er her, historien om Rosemary og Kate begynder – og sikke et kraftværk! Energien omsættes til en større fortælling om sammenhængskraft i et lille samfund. Om den lim, der binder os sammen og får det hele til at give mening, når det pludselig går op for et lille samfund, at de har noget til fælles, som er værd at kæmpe for. Det fører til et venskab mellem Kate og Rosemary, og her ligger nogle af bogens vigtigste kvaliteter. Beskrivelsen af den umenneskelige ensomhed, der sætter sig fysisk i kroppen. Tør man åbne sig, være ærlig og vise de hæslige sider frem for hinanden? ”Kate og Rosemary” er varm, livsbekræftende og fandenivoldsk med humoristiske detaljer som eksempelvis et møde, der involverer en våddragt, kan jeg godt afsløre. EH

LlBBY PAGE: ”Kate og Rosemary”, 328 s., 299,95 kr. Gads Forlag

Oplev: Nordeuropas største teatershow

JACOB LOHMANN har gang i karrieren i øjeblikket. Vi har lige set ham som presset ægtemand i tv-serien ”Bedrag”, om lidt kan han opleves i sin første store filmhovedrolle, og fra på onsdag er han selveste Kong Arthur i spidsen for ridderne om det runde bord, når Det kgl. Teater inviterer udenfor til Nordeuropas største teatershow på plænen foran Moesgaard Museum i Aarhus. Det store ridderdrama er et brag af en udendørs forestilling med blandt andet Charlotte Fich, Signe Mannow og Peter Gilsfort på rollelisten.

MOESGAARD, Aarhus: ”Kong Arthur”. Premiere onsdag den 22. maj. Spiller til 29. juni

Oplev: I den gamle pavillon

Et møde med syngepigerne i sangerindepavillonen Bakkens Hvile er en helt speciel oplevelse og noget af det mest folkelige, man kan opleve. Traditionen går over 140 år tilbage, og DOT WESSMAN og co. holder den på smukkeste vis i hævd. I år kan man foruden Dot selv opleve Lone Jensen, Ann Farholt og Tina Grunwald i de ødsle kjoler og med en rap replik og en yndig og nogle gange lidt småsjofel sang.

BAKKENS HVILE: Spiller fra på onsdag til 31. august

Det er en usædvanlig læseoplevelse, der venter dem, der følger denne uges boganbefaling. Den vil røre dig dybt! I biografen venter garanteret også en oplevelse - som altid, når Dame Judi Dench er på rollelisten. Denne gang i et autentisk drama om en spion i russisk tjeneste. Endelig er det så tid til den store, længe ventede genforening af tre af Danmarks største rocksangerinder: Anne, Sanne & Lis. De starter turné på torsdag i Aalborg.

Læs: Gribende kærlighedshistorie

Det er en af de mest rørende romaner, jeg længe har læst. Udramatisk, næsten resignerende fortælles historien om to unge i den lille irske by Sligo. Marianne, der bor i et ”palads” med sin mor og bror, er en enspænder; Connell, der bor med sin mor, som gør rent hos Marianne, er populær. Men begge er følsomme og intelligente, og er de dygtigste i klassen. Connell har kun fået kærlighed og respekt fra sin mor, Marianne kun kulde og nedgørelse fra sin familie. De indleder et hemmeligt forhold, som slutter kort før eksamen. Da de mødes igen på Trinity College i Dublin er Marianne populær, Connell usikker og famlende. De genoptager forholdet – som slutter, starter igen, slutter… Det ubærlige er, at Mariannes forfærdelige opvækst, som er superskurken, er det eneste, hun ikke betror Connell, der ville have forstået det, hun ikke selv kan indse. Deres famlen efter at forstå deres egen kærlighed gør én grædefærdig, men ikke helt modløs undervejs. En smuk historie, der borer sig ind i hjertet og bliver siddende længe efter endt læsning.

SALLY ROONEY: ”Normale mennesker”, 288 s., 299,95 kr. Rosinante

Se: En spion bekender

”En spions bekendelser” er baseret på den sande historie om en 87-årig kvinde, der i 1999 blev afsløret som informant for den russiske efterretningstjeneste i 1930’erne. JUDI DENCH spiller den gamle Joan Stanley, der ser tilbage på sin ungdoms synder, hvor hun stod over for valget mellem at forråde sit eget land, og dem hun elsker, for at redde verden. Sophia Cookson spiller den unge Joan, der forelskede sig i en russisk aktivist og blev kastet ud i en situation, hvor hun blev en af de mest indflydelsesrige spioner i historien.

”EN SPIONS BEKENDELSER”. I biograferne fra torsdag den 16. maj

Oplev: Gensyn med Anne, Sanne og Lis

I denne uge går det løs. Da indleder tre af dansk pop- og rockmusiks stærkeste kvinder deres længe imødesete comebackturné. Det handler selvfølgelig om ANNE LINNET, SANNE SALOMONSEN og LIS SØRENSEN, der igen er forenet i et musikalsk samarbejde. Turneen bliver et kært genhør med nogle af de største hits fra 80’erne, hvor de tre i Anne Linnet Band var et af dansk rocks største navne. Siden har de haft hver deres glorværdige karrierer, men nu er de igen sammen.

TURNÉ: ”Anne, Sanne & Lis”. Første koncert torsdag den 16. maj i Gigantium, Aalborg

Ekstra: Tag til workshop med prinsesse Märtha Louise og Shaman Durek

Kom med til en inspirerende workshop i København d. 19. maj med Norges prinsesse Märtha Louise og hendes nye kæreste Shaman Durek, som tager dig med på en spirituel rejse. I løbet af workshoppen vil meditation, indblik i shamantiske værktøjer og samtale om, hvordan det hele kan bruges til et øge din bevidsthed lede dig hen til din unikke sandhed og lære dig, hvordan du kan bruge de livsgaver, du er blevet givet.

 Læs meget mere om workshoppen, og køb dine billetter her:

WORKSHOP: ”The princess and the shaman” 19. Maj, København

Der er masser af vin på programmet i denne uge. I Årets Bedste Krimi i Sverige køber et midaldrende par en vingård på grænsen mellem Tyskland og Tjekkiet, men deres drømme bliver knust ved et makabert fund. Det er der forhåbentlig ikke noget af i Odense på fredag, hvor der er rosésmagning og sejltur på Odense Å, og har du lyst til at ,more dig lidt mere, så er der premiere på genindspilningen af ”Fræk, frækkere, frækkest” – denne gang i en femi-version.

Læs: Hvad vingården gemte

Tove Alsterdal er på få år blevet en af Sveriges bedst kendte krimiforfattere. Hun brød igennem med ”Kvinderne på stranden”, og nu kommer hendes tredje bog. Det midaldrende par, Agnes og Daniel, drømmer om at komme langt, langt væk fra hverdagens rotteræs, så de kvitter deres jobs i forlagsbranchen og falder for fristelsen til at købe en gammel, tilsyneladende idyllisk vingård på grænsen mellem Tyskland og Tjekkiet. Nu skal der skrives og elskes og leves. Kort efter de er flyttet ind, gør de dog et makabert fund i en aflukket tunnel under vinkælderen, som har givet bogen sin titel. Fundet af en død dreng fører til, at Daniel arresteres. Kan Sonja bevise hans uskyld, mens hun samtidig driver en vingård, som hun overhovedet ikke har nogen erfaring med? Vil hun meget hellere skilles – eller måske ligefrem skille sig helt af med ham? ”Blindtunnel” er blevet valgt som Årets Bedste Krimi i Sverige.       

             

TOVE ALSTERDAL: ”Blindtunnel”. 286 s., 299 kr. Forlaget Modtryk

Oplev: Sikkert forårstegn

Kølig og frisk ROSÉVIN er et klassisk forårstegn. Fredag aften kan man komme på en smagfuld sejltur ned af Odense Å mens man smager forskellige rosévine, der er udvalgt og kommenteres af en ekspert på området. Mødested ved Odense Åfarts billetsalg på Filosofgangen kl. 18.45. Prisen er 295 kr. inkl. en lille snack.

ODENSE ÅFART: Rosésmagning. Fredag den 10. maj

Se: Svindlerkvinder

Tilbage i 1988 lavede Steve Martin og Michael Caine svindlerkomedien ”Fræk, frækkere, frækkest”, og det er den historie, der nu er blevet genindspillet i en femi-fræk version med ANNE HATHEWAY og REBEL WILSON i hovedrollerne. De spiller de to skruppelløse svindlere, der er på jagt efter diamanter og it-millioner, og blandt deres ofre er såmænd vor egen Casper Christensen i sin første internationale filmrolle.

”THE HUSTLE”. Premiere torsdag den 9. maj

Den kendte norske krimiforfatter Anne Holt har barslet med en ny ”heltinde”. Der er bare det, at Selma nærmest er en antiheltinde, men hun er dælme dejlig. Dejlig tror jeg også en koncert med cellisten Ida Riegels er. Den er i hvert fald speciel, for Ida kommer cyklende til spillestederne landet over. Og både bil og cykel skal man nok lade stå, hvis man tager til ”Øl festival” på Esrum Kloster i weekenden. Men bare rolig: Klosteret har sørget for mulighed for hjemtransport.

Læs: Velkommen til seje Selma

Den succesfulde advokat, tidligere håndboldstjerne og kendis Selma Falck befinder sig fra den ene dag til den anden på samfundets bund. Tvunget fra hus og hjem, familie og job – og det er hendes egen skyld. Men bedst, som alt ser sortest ud, får hun en håndsrækning af netop den person, der har sendt hende ud i kulden. Hun skal undersøge en sag om doping af en norsk langrendsløber, der står til at deltage ved OL i Pyeongchang. Selma har ingen erfaring som efterforsker, men får hjælp af en tidligere politimand, og da en ny dopingsag dukker op, begynder hun at ane en sammenhæng. Magt, korruption, jalousi og benhård konkurrence er noget af det, Selma roder op i, og som fører hende til skiforbundets top, men også til hemmeligheder fra barndommen. Hun benytter utraditionelle metoder og samarbejder for at nå målet: at få en flig af sit gamle liv tilbage. Første bind i en ny serie fra norske Anne Holt er forfriskende original med en antiheltinde, man kun kan holde af; som har hjertet på rette plads og tager sine velfortjente tæsk med oprejst pande.  DL

ANNE HOLT: ”En grav til to”, 363 s, 299,95 kr. Modtryk

Oplev: Cykelkoncerter med hjemmebygget cello

I løbet af én måned − fra på torsdag til 2. juni − vil cellisten IDA RIEGELS cykle hele landet igennem fra København til Skagen medbringende sin hjemmebyggede cello. Turen er på over 500 kilometer, og undervejs vil hun spille både spontane og 39 fastlagte koncerter i kirker og på slotte, cafeer og kulturhuse. Sidste år tog hun en dobbelt så lang cykelkoncertrejse langs Rhinen i Tyskland.

IDA RIEGELS 500 KM CELLO. Koncerter over hele landet. Første etape på torsdag i Helligåndskirken, København

Oplev: Ølfestival på klostret

Munke i hele Europa har altid haft en stolt tradition inden for ølbrygning, og det er denne stolte tradition, der fredag og lørdag hyldes på Esrom Kloster i Nordsjælland, der er vært for årets ØLFESTIVAL. Her kan man møde brygmestre fra nano- og mikrobryggerier, håndbryggere og andet godtfolk. Man kan smage det gode øl og få en snak om humle, gær og gamle teknikker. Adgang inkl. smageglas er 75 kr. og 10 smagekuponer koster 100 kr. Det er nok helt fornuftigt, at klostret har arrangeret bustransport til udvalgte stationer for blot 100 kr., for det måske ikke så klogt at køre hjem.

ESRUM KLOSTER: ”Øl festival”. Fredag og lørdag

Det er den mest kiksede, elskelige og modige antiheltinde, der slår sine folder i romanen Helle Erobreren, der netop er udkommet. Kikset er bandet Hot Chocolate til gengæld ikke – de forbindes nærmere med noget sexet. Er du mere til komedie, så er ugen teaterpremiere måske noget – i hvert fald er det ikke hver dag, man ser kongelige skuespillere agere skidefulde på scenen.

Læs: Helle antihelt

Helle er tidligere slagter – prisbelønnet faktisk. Men noget gik galt, og nu er hun arbejdsløs, sat i jobaktivering i en vuggestue og bagud med alt. Og da fogeden banker på døren, og Helle bruger sin og datteren Michelles opsparing til at betale husleje, får Michelle nok og flytter. Det kan dårligt blive værre – men det gør det. Da Helle bliver sendt i ny aktivering på Nykøbing F. Sygehus, bliver hun hvirvlet ind i modtagelsen af en busfuld tilskadekomne pensionister. Og pludselig er hun en polsk turnuslæge og hedder Natalia. Nu skulle man så tro, at Helle skyndsomt lusker væk, men det gør hun selvfølgelig ikke, og snart bruger hun sin viden fra sit afbrudte dyrlægestudium, fra tv-serien Greys hvide verden og fra slagterfaget til at bistå ved operationer. Kærlighed bliver der også plads til. Det er en utrolig morsom roman, der ikke er uden bid og groteske indfald. Lær Helle Anja Janning at kende – det vil du ikke fortryde. DL

ANDERS MORGENTHALER OG MARIE LOUISE TÜXEN: ”Helle Erobreren”, 282 s., 249,95 kr. Gyldendal

Hør: Stadig sexy things

Du kender med garanti sange som ”You Sexy Thing” og ”Every 1’s A Winner”. Begge var store hits for det britiske soulband HOT CHOCOLATE tilbage i midt 70’erne og begyndelsen af 80’erne, da bandet havde sin storhedstid. Den oprindelige forsanger Errol Brown forlod bandet i 1986, men efter nogle års pause fortsatte en række af de øvrige medlemmer med at turnere, og det er dette orkester, der lørdag og søndag spiller ægte 70’er disco i Fuglsøcentret og på Docken. Errol Brown døde i 2015.

FUGLSØCENTRET, Djursland og DOCKEN, København: Hot Chocolate. På lørdag og søndag

Oplev: Skåååål

14 skuespillere fra Det Kgl. Teaters ensemble folder sig ud på slap line og er alle sammen skidefulde i den samfundsrevsende drukkomedie ”De Fulde”. Det er et prisbelønnet russisk skuespil, der handler om intet mindre end kærligheden, døden og meningen med selve livet. På rollelisten finder man ud over KIRSTEN OLESEN og Karen Lise Mynster også Fanny Louise Bernth, som vi har lært at kende i tv-serien ”Herrens veje” og Carsten Bjørnlund.

DET KGL. TEATER: ”De fulde”. Premiere på fredag. Spiller til 7. juni

Var du vild med spanske Ildefonso Falcones ”Havets Katedral” og ”Jordens arvinger”, så vil du kunne lide ”Den forbandede jord”, der også handler om Barcelona, men er skrevet af en anden spansk forfatter. Vil du heller ud og opleve noget i påskedagene, så er er der masser af udstillinger rundt om i landet, og så kan du passende slutte af med en teatertur, hvor endnu et filmhit er blevet transformeret til scenen, nemlig 80’er-filmen ”Flashdance”.

Læs: Begær, intriger og magt - 6 stjerner

I 800-tallet blev grundlaget lagt for det Barcelona, vi kender i dag. Takket være en fremsynet og snedig biskop ved navn Frodo gik det fremad for byen, der var blevet udplyndret og lagt øde af grådige herskere, der kun tænkte på magt, rigdom og kvinder. Frodo fik lokket en del nye indbyggere med sig, og markerne blev tilsået igen. Det blev en stakket frist, for andre ville også have del i den gryende rigdom, hvorfor de med deres hære fik jaget mange af nybyggerne på flugt. Men Frodo gav aldrig op. Han havde mange gode støtter, bl.a. adelskvinden Goda, som blev hans elskerinde, der var krokonen Elisia, som trods et dårligt ægteskab skabte en indbringende forretning, der var den vise munk Servusdei, der kendte alle love og regler, og så var der den unge Isembard, der blev en dygtig hærfører i håb om at generobre familiens gamle borg. Mange andre personer følger man med både angst og glæde − personer som gør et dybt indtryk med deres tro på fremtiden, deres stærke vilje til overlevelse for dem selv, deres familier og for Barcelona. En pragtfuld roman, der er en nydelse at læse. Er du fan af Ildefonso Falcones, så er denne roman lige noget for dig.    SLC

JUAN FRANCISCO FERRÁNDIZ: ”Den forbandede jord”, 648 s., 299,95 kr. Cicero

Se: Påskeudstillinger over hele landet

Landet over er der i denne uge en lang række PÅSKEUDSTILLINGER på gallerier, kunstforeninger og andre udstillingssteder. Der er noget for enhver smag. Et par eksempler: Kunst ved kysten, i Havbådehuset i Slettestrand hvor 20 kunstnere udstiller, Påskeudstilling i Det Gule Hus i Lemvig med malerier, raku og glaskunst, Kunstnernes Åbne Døre i Galleri Be-Gee på Langeland, Hashøjgruppens påskeudstilling på Korsør Fæstning og MINDER FRA FÆRØERNE i den gamle brugs i Ødis Bramdrup ved Vamdrup.

LANDET OVER: Påskeudstillinger. Fra torsdag til mandag

Oplev: Filmhit på scenen

”Flashdance” var en ikonisk dansefilm tilbage i de glade 80’ere, og i påsken er der Danmarkspremiere på den scenemusical, der selvfølgelig er blevet lavet over filmen. Landets store dansestjerne SILAS HOLST spiller chefen for et stålværk i Pittsburgh, som falder pladask for den unge svejser Alex, der om natten danser på en bar for at få råd til at blive professionel danser. Hun spilles, danses og synges af den meget talentfulde SICILIA GADBORG. Den får ikke for lidt med touperet hår og kulørte benvarmere og store hits som ikke mindst ”What A Feeling”. ”Flashdance” skulle have været åbningsforestilling på det nye Falconer Musicalteater, men da det ikke blev klar til tiden, bliver premieren i Aarhus, og senere spilles den på Operaen i København.

MUSIKHUSET AARHUS: ”Flashdance the Musical”. Premiere på lørdag. Spiller til 12. maj, samt fra 5. juli på Operaen i København

Fjerde bind i serien om arkæologen og knogleeksperten Ruth Galloway er på gaden – og den lever helt op til de tre forrige bøger. I biografen spiller altid pragtfulde Julianne Moore en fraskilt kvinde i midtlivskrise, der genopdager kærligheden, og på de skrå brædder i Odense gentager Olaf Johannessen sin blændende præstation i ”Diktatoren”.

Læs: I åndernes magt? 

Arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway skal være med til åbne en kiste med resterne af en biskop fra middelalderen, men da hun ankommer til museet, finder hun museets kurator liggende ved siden af kisten – død af uforklarlige årsager. Det viser sig, at han har modtaget trusselsbreve fra en forening, der forlanger hovedskallerne fra australske aboriginals, som museets stifter i sin tid bragte med hjem, tilbage og begravet i Australien, og da museets nuværende ejer kort efter også findes død, bliver vicekriminalkommissær Harry Nelson sat til at undersøge dødsfaldene. Samtidig flytter en mand af australsk oprindelse ind ved siden af Ruth ude i marsken – en mand, der også kender Cathbad. Selv om Nelson har lovet sin kone ikke at have kontakt til hverken Ruth eller deres fælles barn, Kate, mødes de dog under sagen, hvor Ruth også genoptager kontakten til Max. Men da også Nelson bliver ramt af den dødelige sygdom, trygler hans kone Ruth om hjælp, mens Cathbad går i trance for at redde ham. Gudskelov er der en naturlig forklaring på sygdom og dødsfald, så det hele ikke ender i et Cathbadsk åndeunivers. Et skønt miks mellem virkelighed og overtro fortalt veloplagt og sprudlende, så man bare holder mere og mere af hovedpersonerne.          DL

ELLY GRIFFITH: ”Døden på museet”, 368 s., 249,95 kr. Gads forlag  

Se: Moden kærlighed

JULIANNE MOORE er altid god, og det gælder også hendes fremstilling af den midaldrende Gloria, der befinder sig i en midtlivskrise. Hun er midt i 50’erne, fraskilt, og de voksne børn har nok i sig selv. Om natten slår hun sig løs i nattelivet, og her møder hun Arnold, spillet af John Turturro. De indleder en romance, men tør Gloria tro på, at man igen kan møde den store kærlighed? En smuk feel-good film om identitetskrise og moden kærlighed.

”GLORIA BELL”. Premiere på torsdag

 

Oplev: Mesterklasse

OLAF JOHANNESSEN vender tilbage i sin glansrolle, som den jødiske barber, der til forveksling ligner diktatoren Hynkel, i Nikolaj Cederholms teaterversion af Chaplins mesterlige film ”Diktatoren”. Forestillingen fik fantastiske anmeldelser på Nørrebro Teater, og nu er det så Odense Teaters ensemble, der flankerer Johannessen. Hans præstation i den originale opsætning var intet mindre end blændende, så der venter det fynske teaterpublikum en oplevelse.

ODENSE TEATER: ”Diktatoren”. Premiere på torsdag. Spiller til 15. juni

Det er en rørende og vedkommende kærlighedshistorie, der netop er udgivet – om dengang man ”solgte” kinesere til tilfældigt arbejde i USA. Og så er det med ugens filmpremiere et farvel til en af det store lærreds helt store charmører, der naturligvis spiller en gentleman af blodet i sin sidste film. Endelig er der premiere på en storslået teateroplevelse i Herning, når man opsætter musicalen Evita.

Læs: Lys bag stjerner

To verdensudstillinger i Seattle i USA danner rammen om ”Kærlighed og andre trøstepræmier”. Den ene foregår i 1909, hvor den kinesiske dreng Ernest bliver udloddet som præmie. Vinderen, Madam Flora, er et sprudlende livsstykke, der driver et luksus-bordel for Seattles rigmænd. Her vokser Ernest op blandt prostituerede og oplever et miljø, hvor alle – også de mennesker han elsker – er til salg. Næsten 50 år senere, i 1962, er der igen verdensudstilling i byen og hans datter, der er journalist, begynder at stille spørgsmål til, hvad der skete dengang. Meget er skjult og dækket til, og Ernest må gøre op med sig selv, hvad han vil trække frem i lyset. Romanen rammer lige i hjertekulen med sin dybt rørende kærlighedshistorie og sin beskrivelse af et miljø, der på overfladen ser flot ud, men som i virkeligheden er manipulerende og falskt, og som kommer til at koste hovedpersonerne dyrt og sætte dybe spor hele livet. Samtidig beskrives et stykke amerikansk historie om import af kinesisk arbejdskraft, blandt andet kinesiske børn. Nok var der som hovedregel tale om, at det var frivilligt fra kinesernes side, men opsamlingen i lejre og de senere arbejdsforhold var barske og lemfældige. Historien fortælles i et mættet og sanseligt sprog, og man ser scenerne for sig efterhånden, som de ruller frem.

JAMIE FORD: ”Kærlighed og andre trøstepræmier”, 360 s., 299,95 kr. Cicero

Se: Redfords sidste rolle

En af filmhistoriens helt store, skuespilleren og instruktøren ROBERT REDFORD, siger farvel til det store lærred. Det romantiske bankrøverdrama ”Den sidste gentleman” er nemlig hans sidste filmrolle, og han leverer en strålende præstation som charmerende bankrøver, der stikker af fra San Quentin-fængslet. Han begår en række nye kup med en høflig elegance, der gør ham til en folkehelt. Og undervejs forsøger han at vinde en helt særlig kvindes – SISSY SPACEK – hjerte.

”DEN SIDSTE GENTLEMAN”.  I biograferne fra torsdag den 4. april

Oplev: Heick som Evita

ANNETTE HEICK er den store stjerne, når MCH Musical i Herning på torsdag har premiere på Andrew Lloyd-Webber og Tim Rices berømte musical ”Evita”. I hovedrollen som folkeligt populære Eva Perón, der voksede op i fattigdom, men endte som præsidentfrue, synger hun blandt andet den udødelige ”Don’t Cry For Me Argentina”. Evita kæmpede de fattiges sag, og da hun døde af kræft i 1952 blot 33 år gammel, efterlod hun Argentina i landesorg. I de andre bærende roller som præsident Perón og Che ses Christian Berg og Kenny Duerlund.

HERNING KONGRESCENTER: ”Evita”. Premiere torsdag den 4. april. Spiller til den 27. april

Der er årelang loyalitet sat på prøve i den helt store stil i den engelske spændingsroman ”Sekretæren”, der – igen – kan få én til at undre sig over menneskers adfærd. Det kan man måske også i ugens film, hvor Trine Dyrholm – igen, igen – brillerer og allerede før den danske premiere har høstet flere priser. Og priser regnede i 1998 ned over filmen ”Shakespeare in Love”, der nu opføres på Østre Gasværk.

Læs:  Loyalitet eller besættelse

Hvad sker der, når en sekretær tilsidesætter alt og ofrer sig selv og sit privatliv for sin arbejdsgiver. Det så man bl.a. i filmen ”The Devil Wears Prada”, hvor sekretæren heldigvis satte hælene i. Det gør hun ikke i ”Sekretæren”. Her står Christine Butcher last og brast med sin populære arbejdsgiver Mina Appleton, der har overtaget faderens, lord Appletons, livsværk, en supermarkedskæde, der er baseret på bæredygtighed og anstændighed. Desværre er Mina kold og kynisk og tænker kun på penge, og da en journalist skriver om det og dermed pletter Minas ellers pæne omdømme, lægger hun sag an. Den vinder hun, men så går politiet ind i sagen. Man mener nemlig, at hun begik mened i retten. Og her er det så, at Christine ikke sætter hælene i, men uden at stille spørgsmål ubetinget loyalt efterkommer alle Minas ordrer. I de 18 år Christine har arbejdet for Mina, har hun sat alt andet over styr i sin forkvaklede forestilling om den perfekte, loyale sekretær. Og bliver hun belønnet for det til sidst? Det kan jeg kun anbefale, at man selv finder ud af i denne pageturner af en spændingsroman, der har sekretæren som fortæller.

RENÉE KNIGHT: ”Sekretæren”, 350 s., 250 kr. Hr. Ferdinand

Se: Trines farlige begær

Allerede inden den danske premiere har May el-Toukhys film ”Dronningen” vundet publikumsprisen ved den store Sundance Film Festival og hele tre priser ved filmfestivalen i Göteborg, hvor den både blev ”bedste Skandinaviske film”, fik ”publikumsprisen”, og hvor TRINE DYRHOLM vandt prisen som bedste skuespiller. Hun spiller den succesfulde og kompromisløse advokat, der indleder et skæbnesvangert seksuelt forhold til sin 17-årige stedsøn, spillet af GUSTAV LINDH. Præstationen er intet mindre end formidabel, og Trine Dyrholm blev da også rost til skyerne af de internationale anmeldere på Sundance Film Festival. ”Dronningen” anses for et godt bud på at være årets bedste danske film.

”DRONNINGEN”. I biograferne fra torsdag den 28. marts

Oplev: Kærlighedsdrama

Det er et sandt festfyrværkeri af gode skuespillere, der fra på fredag kan opleves under Østre Gasværks markante kuppel i det helt store kærlighedsdrama ”Shakespeare in Love”. THURE LINDHARDT har hovedrollen som William Shakespeare, der lider af skriveblokering, indtil han møder og forelsker sig i den smukke adelsdame Viola, spillet af MILLE LEHFELDT. Der er blot den hage ved romancen, at hun skal giftes med en rig plantageejer. Stykket er baseret på den syv-dobbelte Oscarvinder fra 1998, og blandt de øvrige medvirkende i Katrine Wiedemanns opsætning er Flemming Enevold, Christiane Gjellerup Koch, Tina Gylling Mortensen, Mikkel Arndt og mange flere.

ØSTRE GASVÆRK TEATER: ”Shakespeare in Love”. Premiere fredag den 29. marts. Spiller til den 28. april

Det er sjældent, vi giver seks stjerner til en roman, men det gør vi i denne uge, og det ovenikøbet til en debutant. Amalie Langballe brager igennem med sin roman ”Forsvindingsnumre”. Den danske gyser ”Cutterhead”, der har premiere på torsdag, foregår Metro-tunnelen, hvor tre mennesker pludselig er fanget efter en ulykke. Og lidt gys, men på den gode måde, er Ghost, filmen som nu er blevet en musical, der er draget på turné.

Læs: Formidabel debut

Kemo, hårtab, piller, iltapparater, angst, indlæggelser og en mor, der langsomt forsvandt ind i sin kræftsygdom. Hæsligheden og smerten sidder i Agnes. Hendes mor er død, og hun prøver at krybe i skjul for virkeligheden og værne sig mod verden. Hun prøver at rejse væk, at dulme chokket med sex og stoffer, men lige meget hjælper det, det får ikke sorgen til at forsvinde, og hun tænker igen og igen på, om hun kunne have gjort noget andet eller mere for sin mor. ”Forsvindingsnumre” er uendelig smuk i sin beskrivelse af den knugende sorg, der sætter sig i hud, knogler og organer og lammer sind og krop. Sjældent har jeg læst så markant en beskrivelse af følelsen; jeg kan mærke den i maven selv nu, hvor jeg har lagt bogen fra mig. Romanen er 27-årige Amalie Langballes debutroman – og wow for en debut! Stilen er på en gang pågående, direkte og fandenivoldsk. Flere scener er dybt humoristiske i deres ærlighed, som  Agnes' beskrivelse af  hvordan hendes krop gennemstrømmes af flere sekreter end andre kroppe: sved, snot, menstruationsblod, udflåd m.v. Der bliver ikke lagt fingre imellem, og det er en befrielse. Amalie Langballe må meget gerne skynde sig at skrive nogle flere romaner, for det her er ret opløftende, talentet er stort, og jeg glæder mig til at læse flere hudløse, ustyrlige og skarpe romaner fra hendes skrivehule.

AMALIE LANGBALLE: ”Forsvindingsnumre”, 200 s., 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Se: Klaustrofobisk gys

Den danske film ”Cutterhead” foregår 20 meter under jorden i København, hvor PR-medarbejderen Rie, spillet af CHRISTINE SØNDERRIS, er på besøg i en af de tunnelboremaskiner, der graver ud til Metroen. Da en ulykke indtræffer, befinder hun sig pludselig i et lille rum sammen med den kroatiske borebisse Ivo og hans unge kollega fra Eritrea. Ilten er ved at slippe op, og tre mennesker med radikalt forskellig kultur og livsopfattelse skal sammen kæmpe for livet mod uret. Klaustrofobisk gyser af Rasmus Kloster Bro.

”CUTTERHEAD”. Biografpremiere torsdag den 21. marts

Oplev: 90’er gensyn

I 1990 var årets helt store filmhit ”Ghost” med Patrick Swayze, Demi Moore og Whoopi Goldberg. Filmen er blevet omskrevet til musical, og den fik Danmarkspremiere i sidste uge og er nu på turné. Fra midt i april spiller den i en længere periode i Tivolis Koncertsal. FREDERIKKE VEDEL og MIKKEL MOLTKE HVILSOM er det unge par, der efter hans dramatiske død, kommunikerer fra det hinsides med hjælp fra mediet Oda Mae, her spillet af Sara Gadborg. Et genhør med bl.a. hittet ”An Unchained Melody” og mange andre sange fra de glade 90’ere.

TURNÉ: ”Ghost”. Fredag og lørdag i Aalborg. Senere Vejle, Esbjerg og fra 12. april i Tivolis Koncertsal

Det er uanstændigt, smagløst og rygende morsom! Ugens roman går bag kulisserne hos Asiens stinkende rige milliardærer, og her overgår virkeligheden fantasien. Og så er der to gode premierefilm i denne uge, den ene er den historie film om dronningerne Elizabeth 1. og Mary Stuart, men det er filmen om Britt-Marie, jeg vil anbefale, du går ind og ser. En smuk historie om hverdagen som nyskilt midaldrende kvinde i en svensk landsby. Endelig er der også kvinder på programmet, når Østerbro Teater endevender det at være kvinde i alle afskygninger.

Læs: Afskyeligt morsomt

Åh, hvilken frydefuld afskyelig flok mennesker, man møder i denne roman om superrige milliardærer i Singapore og omegn. Totalt smagløse mennesker der tror, at penge er lig stil og mange penge er lig god stil! Rachel Chu og Nicholas Young bor sammen i New York. Hun er vokset op i USA og ved ikke, at han er en af Singapores mest rige, eftertragtede unge mænd, men det går langsom op for hende, da han inviterer hende med hjem for at deltage i sin bedste vens bryllup. Alle er stinkende rige, og de bestiller ikke andet end at prale højlydt med deres rigdom. Og det er altså her, man både fyldes med afsky, men også fascination over, at mennesker virkelig tror, at penge er alt i denne verden. Og så er det sjovt - meget sjovt endda. Igennem de tre bind følger vi Rachel og Nicholas og hans familie og venner, både de nyrige og de gammelrige, de imødekommende og de iskolde og dem med hemmeligheder. Det er sjovere end ”The Real Housewives…”, og romanen er da også filmatiseret og vandt i januar Screen Actors Guild-pris for bedste ensemble i en komediefilm. Den var også nomineret til to Golden Globes.  

KEVIN KWAN: ”Millionæren fra Singapore”, 480 s., 150 kr. Hr. Ferdinand

Se: Et liv efter ægteskabet

Vi kender Tuva Novotny som skuespiller i talrige danske og svenske film, men her er hun bag kameraet. ”Britt-Marie var her” er baseret på Fredrik Bäckmans roman om den 63-årige Britt-Marie, der bliver skilt efter 40 års ægteskab. Hun flytter til en lille landsby, hvor hun bliver træner for byens unge fodboldspillere og møder nye udfordringer, samtidig med at hun starter på en frisk i livet. PERNILLA AUGUST har den altdominerende hovedrolle i et varmt og morsomt hverdagsdrama.

“BRITT-MARIE VAR HER”. I biograferne fra torsdag den 14. marts

Oplev: Kvinder med stort K

”Selvmordets anatomi” er kvindeteater med stort K. En historie, der handler om at være kvinde, være mor, være datter. Om forventninger til kvinder før og nu. Om at lykkes som kvinde, hvad det så indebærer. Den unge engelske dramatiker Alice Birch har skrevet teksten, som opføres med HELLE FAGRALID, IDA CÆCILIE RASMUSSEN og CHRISTINE ALBECK BØRGE i spidsen for et stærkt ensemble.

ØSTERBRO TEATER, Republique: ”Selvmordets anatomi”. Spiller til 6. april

Er du til klassisk engelsk spænding, der udstiller hykleriet i det engelske overklassesamfund, så er ugens boganbefaling noget for dig. Er du til gengæld til kvindekamp og lige rettigheder, så gå ind og se filmen om Felicity Jones, USA's første kvindelige højesteretsdommer. Endelig kan du i Aalborg opleve tre kvindelige kunstnere, der på udstillingen ”Entré” har skabt værker direkte til Kunsthal Nords arkitektur.

Læs: Overklasse-hykleri

Der er altså noget ved de englændere og deres ”skoleslips-hierarki”, hvor man står sammen uanset hvad, når bare man hører til i de rigtige sociale lag, har gået på de rigtige skoler/universiteter og er medlem af de rigtige klubber. Juniorminister i Indenrigsministeriet og uimodståelig charmetrold James Whitehouse er en af dem. Barndoms- og Oxfordven med premierministeren Tom og gift med smukke Sophie, som han gik på Oxford med. Så engelsk, så passende! Og da James bliver anklaget for voldtægt, er Sophie ikke i tvivl om hans uskyld, og Tom bakker ham op i det skjulte. Men begge ved også, at der gemmer sig skandaler tilbage i Oxford-tiden, som ikke tåler dagens lys. Kate Woodcroft, der skal føre sagen, er en erfaren anklager med masser af sager om sexforbrydelser på sit cv, og hun er til gengæld ikke i tvivl om James’ skyld, men må passe på at lade sig drive af personlig viden og følelser. Spændingsroman, der også er vedkommende i forhold til offeret i den slags sager, der ofte bliver offer to gange – uanset udfaldet. Er du til ”gode gamle” engelske spændingsromaner, der udstiller hykleriet og sammenspistheden, kan den varmt anbefales.

SARAH VAUGHAN: ”Skandalens anatomi”, 322 s., 250 kr., Hr. Ferdinand

Se: Fravalgt på grund af køn

”On the Basis of Sex” er Mimi Leders spillefilm baseret på den sande historie om Ruth Bader Ginsburg, der som ung jurist kæmper for lige rettigheder for kvinder måtte arbejde hårdt for at blive den første kvindelige højesteretsdommer i USA. FELICITY JONES spiller glimrende i hovedrollen, og Arnie Hammer er hendes mand, der last og brast bakker sin kone op trods omverdenens pres. En dokumentarfilm om Ruth Bader Ginsburg kom i biograferne for et par uger siden.

”ON THE BASIS OF SEX”. I biograferne fra torsdag den 7. marts. 

Oplev: Tre kvindelige kunstnere

De tre kvindelige kunstnere Eva Louise Buus, ASTRID MARIE CHRISTIANSEN og Krista Rosenkilde udstiller sammen i Kunsthal Nord i Aalborg. Alle tre arbejder med maleri i det udvidede felt, og med ”Entré” undersøger de deres individuelle kunstpraksisser i installatorisk sammenhæng. Hver især har de skabt værker direkte til kunsthallens rå arkitektur, og rummet inddrages i udstillingen. Titlen associerer til det første rum, man møder i et hjem, og man vil både fysisk og metaforisk gøre sin entré ind i maleriet.

KUNSTHAL NORD, Aalborg: ”Entré”. Vises marts med.

17 år skulle der gå, før Tara Westover fra Idaho kom i skole. Hvorfor og hvordan hun voksede op i en mormonfamilie, har hun skrevet en gribende og samtidig rystende biografi om.  Det er ikke så meget rystende, tværtimod, over Lasse og Mathilde. I 44 år har de glædet os med deres skønne sange og er nu ude med et nyt album. Er du til lakrids, så skal du til Odense på søndag, hvor der afholdes Lakridsfestival. Lige noget for slikmunde!

Læs: Tankevækkende øjenåbner              

Det er en på flere måder rystende biografi, Tara Westover har skrevet. Den i dag 32-årige professor i historie på Cambridge University voksede op i en mormonfamilie i Idaho og fik først rigtig undervisning, da hun var 17 år. Det rystende i hendes historie er både den omstændighed, at det uden kontrol er fuldstændig lovligt at give sine børn hjemmeundervisning (eller lade være som i dette tilfælde) i Idaho, dels at komme bag om mormonernes totalt patriakalske samfund, der ligner andre fundamentalistiske religioner på en prik. Isolationen og afvisningen af den verden, de er en del af og trods alt lever af. Tara og hendes seks søskende vokser op i en familie, hvor faderens ord er lov. Han tror på dommedag, hader det offentlige og forbyder familien at gå til f.eks. læge eller tandlæge. Sygdomme og alvorlige skader klarer moderen med healing og urtemedicin. Da Tara bliver optaget på universitetet (efter års selvstudium) og opdager verden, som andre – også mormoner – ser den, kommer hun i konflikt med de fleste i familien, og efterhånden som hun slår fra sig, bliver hun udstødt. Samtidig kæmper hun i årevis med at skaffe midler til sin uddannelse uden af afsløre sin baggrund. Det er en stærkt bog om en stærk kvinde og hendes kamp for at finde fodfæste i en verden, der både fascinerer og skræmmer hende. Og om at skulle leve med at være forstødt af størstedelen af familien. Hjertegribende, men også opløftende og som nævnt: rystende.

TARA WESTOVER: ”Oplyst, 400 s., 299,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Hør: Nyt album og turné

Den fynske folkemusikduo LASSE & MATHILDE har spillet sammen, på scenen og privat, i 44 år, og i sidste uge udkom deres nye album ”Hvem drømmer hvem”. Samtidig har Mathilde Bondo og Lasse Helner indledt en turné med deres band, der består af så kompetente folk som den gamle Gasolin-bassist Wili Jönsson, en af verdens bedste jazztrommeslagere Alex Riel og guitaristen, humoristen og multikunstneren Ole Fick, der gennem alle årene har spillet med parret. Turneen er omfattende, men på onsdag lægger de vejen omkring Kulturhuset på Islands Brygge i København.

LASSE & MATHILDE: ”Hvem drømmer hvem”. Nyt album og turné

Oplev: Den skønne smag af lakrids

Siden 2013 har der hvert år været afholdt en årlig LAKRIDSFESTIVAL, hvor håndplukkede lakridsaktører præsenterer deres signaturprodukter. Der er workshops med kokke, der eksperimenterer med lakrids i såvel det søde som det salte køkken. På søndag afvikles festivalen i Odense i Madhuset Alfred & Kamilla. Der er adgang af tre omgange af to timers varighed, hvor man kan forlyste sine smagsløg på en sansefuld rejse gennem lakridsens univers. Se mere på lakridsfestival.dk.

MADHUSET ALFRED & KAMILLA, Odense: Lakridsfestival 2019. Søndag den 3. marts.

Trænger du til at læse en uforpligtende, sød historie, så er ugens anbefaling lige noget for dig. Sød kan man nok ikke kalde ugens film - til gengæld er den i Oscar-klassen og med Viggo Mortensen i hovedrollen. Og er du til klassisk teater, så byder Vendsyssel Teater på et ikonisk stykke instrueret af Kasper Rostrup.

Læs: Lidt for sød - 4 stjerner

Nogle romaner er som vitaminrig, sund mad, andre som et godt mellemmåltid og andre igen som det rene slik. Søde, velsmagende, men ikke så nærende. Det hører denne til. Det er en virkelig sød historie om tre mennesker, der trods stor aldersforskel finder sammen. 85-årige Arthur, der siden hans elskede hustru Nola døde besøger hende hver dag på kirkegården, hvor han spiser sin frokost, mens han taler med hende. Hans nabo, den lidt yngre Lucille, der altid har været ugift, men lige når at nyde forelskelsen en kort stund, før hun igen er alene og endelig den 17-årige Maddy, der bor alene med sin far. Moderen døde, da Maddy var blot to uger gammel. Hun er outsider, ensom og bliver mobbet. De tre helt forskellige mennesker finder hinanden og får skabt en hverdag med optimisme, glæde og varme. Så trænger du for en kort stund til blive glad og varm om hjertet, er bogen lige noget for dig.                         DL

ELIZABETH BERG: ”Historien om Arthur Truluv”, 275 s., 249,95 kr. Cicero

Se: ”Danske” Viggo på Oscarkurs

Oscar-nomineringerne blev foretaget efter dette blads deadline, men der er stor sandsynlighed for, at VIGGO MORTENSEN med de danske aner har opnået en nominering for sin rolle som italiensk-amerikansk udsmider, der får job som chauffør for en sort klassisk pianist på turné i de amerikanske sydstater i 1960’erne i Peter Farradays ”Green Book”. MAHERSHALA ALI vandt en birolle-Golden Globe for sin præstation som pianisten, og samspillet mellem de to er fremragende. Ved Golden Globe blev ”Green Book” kåret som bedste film i kategorien ”komedie- eller musical”, og den er en outsider i Oscarkapløbet.

”GREEN BOOK”. I biograferne fra torsdag den 21. februar

Oplev: Ikoniske roller

Det er en af teaterhistoriens store klassikere, der på onsdag får premiere på Vendsyssel Teater. Ibsens ”Et Dukkehjem” får i Kasper Rostrups instruktion nyt liv. I hans fortolkning kommer stykket ikke bare til at handle om forholdet mellem mand og kvinde. − Det handler om, at vi ikke altid kender hinanden, selv om vi tror, at vi gør det. Og at vi ikke altid kender os selv, siger Rostrup. De to ikoniske roller som Nora og Helmer spilles af SOFIE TOPP-DUUS og MARTIN HESTBÆK, og på rollelisten kan man bl.a. også opleve Preben Kristensen og Jette Sophie Sievertsen.

VENDSYSSEL TEATER: ”Et dukkehjem”. Spiller fra onsdag den 20. februar til 20. marts

Denne uges læseanbefaling er en debut – og hvilken én. 12 skønne historier om menneskers dagligliv og samvær i 1950’erne ude, hvor kragerne vender. Og så skal du unde dig selv at se dokumentaren om USA's første højesteretsdommer og kvindesagsforkæmper, Ruth Bader Ginsburg. Endelig er et af vores mest populære 80’er-popbands på akustisk turné i hele landet.

Læs: Vidunderlig debut

Det var en ren fornøjelse at læse debutanten Tina Månssons roman, ”Hestehuller”. 12 vidunderlige historier om menneskene i et lille samfund, Næsset, i 1950'erne. Historierne bliver fortalt af ”nogle gamle mænd, der snart skal dø” og handler om dagliglivet med længsler, håb, fortvivlelse, kærlighed − og mangel på samme − sladder, fordømmelse, ja, alle de følelser vi mennesker besidder. Personerne og deres skæbner er flettet ind i hinanden, og man støder på dem igen og igen, så man føler, man kender dem rigtig godt − og holder af dem. Og selv om de gamle mænd ikke vil fortælle om sig selv, bliver de alligevel afsløret, for deres egne tanker og handlinger i historierne fortæller meget om dem − hvilket de også erkender hen ad vejen. Det er skønne historier. Ikke videre lykkelige, men meget, meget vedkommende og faktisk også sjove. De er inspireret af forfatterens tilhørsforhold til Tuse Næs ved Holbæk og af hændelser i hendes egen familie. Hun skriver vidunderligt, nærværende og ligefremt, så eneste anke er, at man alt forhurtigt bliver færdig.

TINA MÅNSSON: ”Hestehuller”, 174 s., 199,95 kr. Gyldendal

Se: Ikon i kvindesagen

Senere på året kommer spillefilmen ”On the basis of Sex”, der er baseret på historien om den første kvindelige højesteretsdommer i USA, RUTH BADER GINSBURG. Men inden da kan man fra på torsdag se Betsy West og Julie Cohens smukke dokumentarfilm om den virkelige Ruth Bader Ginsburg. I en alder af 84 år er hun i dag et ikon for kvinder over hele verden for sin kamp for, at kvinder kan få videregående uddannelser og høje stillinger. I de senere år har hun især gjort sig bemærket i vigtige menneskerettighedssager.

”RBG”. Biografpremiere torsdag den 14. marts

Oplev: 80’er-pop uden strøm

80’er-pop er uløseligt forbundet med elektrisk forstærkede instrumenter, synthesizers og den slags, men netop nu er et af landets mest populære 80’er-bands Dodo And the Dodos med sangerinden DODO GAD i front på en akustisk landsturné, hvor de spiller deres go’e gamle hits – ”Sømand af verden”, ”Vågner i natten” m.fl. – helt akustisk. Og det giver sangene en anden karakter. Bandet blev dannet helt tilbage i 1986 og har således i over 30 år været et af landets mest populære live-orkestre.

DODO AND THE DODOS: Akustisk landsturné. Fredag den 15. februar og lørdag den 16. februar i Ishøj og Thisted. Turné til udgangen af marts

Når der fifles med forskningsresultater i medicinalindustrien er det ofte af økonomiske grund. Men ikke altid, som det afsløres i krimien om antropologen Sofie Munk, der har fået et job som privat efterforsker. Økonomi spiller også en rolle i ugens premierefilm, i hver fald for Line, der forlader sin mand og jetsetlivet i Hongkong og ender på Fyn uden penge, men med et spædbarn på armen. Og så kan fans af Caroline Henderson glæde sig. Hun og svenske Bo Sundström har slået sig sammen og spiller i denne uge fire steder i landet.

Læs: Målet helliger midlet

Antropologen Sofie Munk har fået ønskejobbet som privat efterforsker, og allerede før officiel opstart er hun sat på en opgave. Direktøren for et stort, dansk medicinalfirma vil have hende til at undersøge, hvem i virksomheden der har brudt reglerne og sendt ulovligt materiale til Lægemiddelstyrelsen om en revolutionerende pille, virksomheden står foran at lancere. En pille, der kan lette livet for mange depressive kvinder og samtidig spare samfundet for milliarder. Men det viser sig snart, at der er langt alvorligere aspekter i sagen. Der er blandt andet fiflet med forskningsresultaterne, og der ligger i ordets bogstaveligste forstand lig på vejen. Afsløringen er lige så grusom, som den er hjertegribende. Man skal holde tungen lige i munden i dette for lægfolk noget ukendte område, men kan man det, så får man en god læseoplevelse.

HELLE VINCENTZ: ”Søster min”, 368 s., 199,95 kr. People'sPress

Se: Fynsk mødregruppe

En dansk overklassekvinde fra Hongkong opdager sin mands utroskab, forlader ham og ender hjemme på Fyn med sit spædbarn på armen og en lukket bankkonto. Det er optakten til handlingsforløbet i Charlotte Sachs Bostrups nye film ”Mødregruppen”, der har DANICA CURCIC i hovedrollen som Line og et stærkt skuespillerhold med blandt andet Julie Agnete Vang Christensen, Lærke Winther og Martin Buch som medlemmer af den mødregruppe, der får Line tilbage på livssporet.

”MØDREGRUPPEN”. I biograferne fra torsdag den 7. februar.

Oplev: Unikt makkerpar

En af Danmarks bedste sangerinder, CAROLINE HENDERSON, har slået de musikalske pjalter sammen med svenske BO SUNDSTRÖM, der er kendt som forsangeren i Bo Kaspers Orkester. Det sker på en kort turné på blot fire koncerter, som indledes torsdag aften på Portalen i Greve. De optræder hver for sig og sammen med de største numre fra hver sin karriere og med nyt materiale særligt udvalgt til lejligheden. Turnéen fortsætter til Aalborg, Aarhus og København de følgende dage.

TURNÉ: Caroline Henderson
& Bo Sundström. Torsdag den 7. februar til søndag den 10. februar

Det er en virkelig uhyggelig spændingsroman, jeg anbefaler i denne uge, og det gør jeg, fordi den er ret genial trods ondskaben i den. Det stik modsatte kendetegner til gengæld hovedpersonen i en af ugens premierefilm: Astrid Lindgren og direkte livsglæde og kærlighed er det i overmål af i ugens teaterpremiere på Folketeatret.

Læs: Skræmmende god

Den er så uhyggelig, at det ligger under huden under hele læsningen. Man fornemmer nemlig fra start, at der stikker mere under end det, man umiddelbart får at vide. Evie bor sammen med succesfotografen Mark, og sammen har de datteren Lulu. De burde være lykkelige, men Mark er stadig påvirket af sin kones død nogle år tidligere, Evige kommer ustandselig til skade, og svigerinden Cloe lægger ikke skjul på sin modvilje over for Evie. Da politiet får et alarmopkald og finder Mark med halsen skåret over, tilstår en chokeret Evie, at hun har slået ham ihjel. Og nu starter en retssag, der afslører dybe og rystende hemmeligheder, løgne og bedrag. Men mest af alt et gennemsyret had. Et had så stort, at hævnen har været orkestreret gennem mange, mange år, før den endelig bliver sat i værk. Gysende spændingsroman med en skræmmende afslutning. Og så er det ”kun” første bind i en trilogi. Uha!

RACHEL ABBOTT: ”Drevet til mord”, 344 s., 249,95 kr. Gads forlag

Se: Bag om Astrid Lindgren

Pernille Fischer Christensen kaster sig ud i et stort filmportræt af den verdensberømte svenske forfatter Astrid Lindgren. Lindgrens berømte bøger fra Pippi til ”Mio min Mio” er blevet filmatiseret, men ikke hendes egen historie − før nu. Med ALBA AUGUST i rollen som den unge Astrid fortæller filmen om forfatterspirens søgen mod ægte kærlighed, selvstændighed og om hendes frigørelse fra familiens traditionelle bånd.

”UNGE ASTRID”. I biograferne fra torsdag den 31. januar.

Oplev: Den mest elskede danske musical

Ikke færre end tre af sangene fra ”Mød mig på Cassiopeia” er med i den danske kulturkanon fra 2006. Det charmerende musikeventyr tilhører altså kronjuvelerne inden for dansk teater. Musicalen er skabt på baggrund af filmen fra 1951, der hører til de mest elskede overhovedet i den danske filmskat, og når Folketeatret bringer figurerne til live, bliver det med søde AMALIE DOLLERUP som musen, Carsten Svendsen som komponisten Berger, Christopher Læssøe som den charmerende pilot Harry og Trine Gadeberg som operette-primadonna. Efter at have spillet på Folketeatret skal forestillingen ud på en endog meget lang turné.

FOLKETEATRET: ”Mød mig på Cassiopeia”. Premiere torsdag den 31. januar. Spiller til 3. marts. Derefter turné

Det er en vedkommende og gríbende biografisk roman, Puk Elgård, har skrevet om sin opvækst i en familie hyllet ind i sorg, piller, sprut og spillelidenskab. Der er også lidenskaber på spil i ugens biografpremiere, omend af en ganske anden art. Her handler det om magt og ambitioner. Så er det mere opløftende, men stadig lidenskabeligt at høre sangerinden Lis Sørensen, der tager på turné i denne uge.

Læs: Gribende renselse

I nogle ledige dage under en arbejdsopgave i New Mexico gennemgår tv-værten Puk Elgård en slags renselsesceremoni, en Earth Walk, forestået af en gruppe indianske kvinder med den ca. 70-årige Helene i front. I løbet af dagene, hvor Puk bliver ”sendt tilbage” til sin barn- og ungdom og spæde voksenalder, gennemgår hun i erindringen sin opvækst med pillemisbrug, alkohol, og ludomani, og hvordan hun voksede op som erstatningsbarn for sin afdøde storesøster, Pia, som ingen siden talte om. Men sorgen var til at skære i, og Puk blev familiens klovn, der fik alle til at grine, når det var værst. Men hun lærte også, hvor vigtigt det er, at bryde tavsheden. Under trommedans, svedehytte og fuldmåne bliver minderne nærværende, og Puk lærer at bearbejde dem, at tilgive og gøre op med sin egen angst. Hun får også sit indianernavn, der er noget af en følelsmæssig mavepuster, før hun nærmest som nyfødt forlader kvinderne og den lejr, hvor de har boet. Puk skriver meget smukt om ceremonierne, om kvinderne og om de opgaver, hun bliver sat til − og det er gribende at læse om hendes barndom og de mange krøller, hun har lavet på sig selv for at overleve i en dysfunktionel familie. Meget smuk og vedkommende biografi. 

PUK ELGÅRD: ”Se mor, jeg danser”, 288 s., 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Se: Historisk kvindedrama

“The Favorite” er et storslået historisk drama om to kvinders kamp om dronning Annes gunst i England i begyndelsen af 1800-tallet. Lady Sarah, spillet af RACHEL WEISZ, regerer reelt landet på vegne af den svagelige og temperamentsfulde dronning, Olivia Colman. Hun tager den unge tjener Abigail, EMMA STONE, under sine vinger, men Abigail udvikler et tæt venskab med dronningen, og det giver hende mulighed for at forfølge sine ambitioner, som ingen skal have lov at stå i vejen for. Stærke skuespillerpræstationer og flotte, flotte billeder.

”THE FAVORITE”. I biograferne fra torsdag den 24. januar

Lis på turné

Torsdag aften stævner en af landets mest populære sangerinder atter ud på en større turné. LIS SØRENSEN har været solist i over 35 år, men var allerede længe inden aktiv i musikmiljøet, ikke mindst i Shit & Chalou og Anne Linnet Band. Publikum kan forvente masser af livsglæde og kendte sange som ”Stille før storm”, ”Mine øjne de skal se” og ”Tæt på Ækvator” og mange, mange flere. En pæn håndfuld af koncerterne er allerede udsolgt. Turneen slutter 30. marts.

TURNÉ: Lis Sørensen. Første gang torsdag den 24. januar i Skanderborg

Det er både et kærligheds- og et krigsdrama, der udspiller sig i ugens bogudgivelse. Til gengæld er det en eviggyldig historie, vi får præsenteret på Østre Gasværk Teater – og det kan man næsten også sige om ugens koncert i Operaen. En tradition er det i hvert fald!

Læs: Intenst historisk kærlighedsdrama

Da tyske Maya Wiesberg får at vide, at et lig, der er dukket op nær et hotel i Montgomery-reservatet nord for New York, er liget af hendes elskede farmor Martha, som forsvandt for 27 år siden, er hun ét stort spørgsmålstegn. Hvad i alverden lavede farmoren i USA? Ovenikøbet kort efter Maya selv dengang var rejst til USA for at studere. Hun overvinder sin flyskræk, rejser til New York og indlogerer sig på Montgomery-hotellet for at finde ud af, hvad der er sket. Og snart vælter skeletterne ud af skabet. Familien Montgomery gemmer på hemmeligheder, der måske – måske ikke, har noget med Martha at gøre. Og hvilke hemmeligheder havde Martha selv? Vi bringes tilbage til München i slutningen af 1930’erne, hvor Martha vokser op med sin mor og tvillingebror, en glødende Hitler- og Gestapotilhænger i modsætning til Martha, der afskyr Hitler. Langsomt afsløres mysteriet om Martha samtidig med, at Maya må gøre op med sig selv, hvor meget hun vil sætte på spil for sandheden. Intenst drama med to kærlighedshistorier – og et uhyre velskrevet tilbageblik på 30’ernes Tyskland.  Jeg slugte den og nød den i fulde drag!    

DANIELA TULLY: ”Hotellet ved Skyggesøen”, 353 s., 299,95 kr. Gads forlag

Se: Erasmus indtager København

Dramatikeren Christian Lollikes udgave af Holbergs klassiker ”Erasmus Montanus” væltede både anmeldere og publikum omkuld, da den havde premiere på Aarhus Teater. Forestillingen fik hele tre Reumertpriser; Årets bedste forestilling, Årets scenedesign og Årets mandlige hovedrolle, der gik til ANDREAS JEBRO for hans livs præstation indtil videre. Historien om bondesønnen Rasmus, der har studeret i København og vender hjem til den provinsielle andedam er eviggyldig, og nu får forestillingen repremiere på Østre Gasværk. Fra 16. februar vender den tilbage til Aarhus Teater i en måned.

ØSTRE GASVÆRK TEATER: ”Erasmus Montanus”. Premiere fredag den 18. januar. Spiller til 9. februar

Oplev: Traditionen, der aldrig dør

Det kan være svært at huske, hvornår det verdensberømte engelske kopiband THE BOOTLEG BEATLES ikke var på Danmarksturné i januar. De er blevet en tradition, der bare ikke vil dø, og hver koncert med bandet, som har eksisteret i 37 år og på mange måder er meget bedre end originalerne, er da også en musikalsk fest af de store. David Firman dirigerer Pepperland Sinfonia og Hans Otto Bisgaard er som altid aftenens veloplagte konferencier.

TURNÉ: ”The Bootleg Beatles”. Fra onsdag den 16. januar i Esbjerg til søndag den 20. januar i Operaen, København

Der er i bogstaveligste forstand knive i luften i ugens roman, der handler om restaurationsbranchen set bag kulisserne. Og det går hedt for sig! Og det kan da nok give sved på panden at jinge med, når Dansk Slagerparade gir’ den gas rundt om i landet i den næste halvanden måneds tid. Endelig kan du glæde dig til premieren på ”Før frosten” med bl.a. Jesper Christensen, der allerede har opnået international anerkendelse og hæder for sin rolle i filmen.

Læs: Så er der serveret

Der er turbo på i romanen om stjernekokken Magne Oldenberg, der med en fortid på Bocuse i Lyon og en uforglemmelig oplevelse på restaurant l`Arpége i Paris beslutter at åbne Danmarks første gourmet-vegetarrestaurant. Magne arbejder i sin fars restaurant Chez Ivan, der kører gammeldags fransk køkken, hvor Magne ikke har indflydelse på menuen. Han har, siden han var 10 år, haft ét mål: at få en Michelinstjerne, og det skal den nye restaurant give ham. Sammen med kæresten og nogle investorer og overklassevenner åbner han Restaurant Oldenberg − alt holdt i sort og med en 12-retters vegetarmenu. Og så starter kampen ellers for gode anmeldelser og Michelinstjernen, en kamp, der også ændrer den venlige Magne til en af den slags køkkenchefer, han ellers afskyr. Tag med på en tur bagom i restaurationsbranchen, hæng ud med overklassen på de hotte steder, få sladderen fra en mand, der ved, hvad han taler om som mangeårig madanmelder. Stærkt underholdende, fascinerende og vildt spændende roman. 

MARTIN KONGSTAD: ”Kokken der holdt op med at rødme”, 400 s., 300 kr. Politikens Forlag

Oplev: Dansktop med et tvist

Når det store landsdækkende turnéshow Dansk Slagerparade fra på lørdag indleder sit 22. år på landevejene i Næstved, bliver det med et ikke tidligere før set tvist. For udover dansktop-koryfæer som Bjørn Tidmand og Klaus & Servants på plakaten kan man også møde både ANNE KARIN BROBERG og PERNILLE SCHRØDER. Mens førstnævnte gennem hele sin karriere har sunget pop, inden hun de senere år har fået et stort gennembrud som revyskuespiller, så er netop revyen Pernille Schrøders hjemmebane, og hun er f.eks. ny direktør for revyen i Nykøbing F. Derfor kan man forvente mere end bare humørfyldte sange på turnéen, der kører helt frem til 24. februar.

TURNÉ: Dansk Slagerparade. Første gang lørdag den 12. januar på Grønnegade Kaserne i Næstved

Se: Stærkt dansk drama

Den danske instruktør Michael Noer fik ikke den bedste internationale debut med genindspilningen af ”Papillon”, men nu er han tilbage i dansk film, og så er det straks noget andet. Hans store periodedrama ”Før Frosten” har en overdådigt spillende JESPER CHRISTENSEN i hovedrollen som den fattige bonde, Jens, der, for at redde sin familie, inden frosten sætter ind, tvinges til at gifte sin smukke datter væk til en rig, svensk storbonde. Dermed kaster han familien ud i splittelse, hemmeligheder og mord. Jesper Christensen har allerede modtaget stor international hæder for sit portræt af bonden, og i de øvrige hovedroller leverer Clara Rosager, Magnus Krepper og GHITA NØRBY store præstationer.

”FØR FROSTEN”. Premiere torsdag den 10. januar

Moderskabet er på programmet i denne uge. Både i romanen ”Vilde dyr”, hvor en mor skal beskytte sit barn mod det onde, og i forestillingen ”Med mig selv i mine egne arme”, der tager udgangspunkt i spørgsmålet ”Hvorfor går vi ud fra, at det vigtigste i en kvindes liv er at blive mor?” Lidt mere løssluppen er en af ugens film, der handler om Bumblebee - en helt speciel folkevogn.

Læs: Det vilde i mennesket – 4 stjerner

Det er lukketid i zoo, og Joan og hendes fireårige søn Lincoln har travlt med at nå at komme ud, før portene lukkes. Men kort før udgangen ser Joan nogle døde kroppe og en bevæbnet mand, der står med ryggen til. Resolut hanker hun op i Lincoln og går den modsatte vej. Mens hun flygter fra udgangen og samtidig forsøger at opføre sig normalt af hensyn til sønnen, får hun en idé til, hvor de kan gemme sig. Som mørket falder på, og kun lydene trænger ind, finder Joan ud af, at der er mere end én gerningsmand, at de må være unge og tilsyneladende leger en leg. En leg, der går ud på at skyde alt og alle, de støder på – mennesker som dyr. I tre timer befinder Joan og Lincoln – og senere to andre – sig i zoo med de skydegale unge, men tilsyneladende uden politi, hvilket får dem til at træffe nogle ikke helt gennemtænkte beslutninger. Roman om overlevelsesinstinkt og mennesker, der opfører sig som vilde dyr. Den blev udpeget af New York Times som en af årets bedste spændingsromaner i 2017. Og den er bestemt spændende, men også en anelse langtrukken.

GIN PHILLIPS: ”Vilde dyr”, 218 s., 250 kr. Hr. Ferdinand

Se: Livlig folkevogn

Bumblebee er en god, gammel folkevogn, men ikke en helt almindelig én af slagsen. Det opdager Charlie, spillet af HAILEE STEINFELD, da hun finder den gamle bil på en skrotplads. Det er nemlig en transformer-kamprobot med opgave at redde verden. Den sjette film i Michael Bays franchise byder på masser af tjubang og sci-fi-action.

”TRANSFORMERS 6: BUMBLEBEE”. I biograferne fra torsdag den 3. januar

Oplev: Moderskabet til debat

Hvorfor går vi ud fra, at det vigtigste i en kvindes liv er at blive mor? Det spørgsmål stiller forfatteren Christina Hagen i sin monolog ”Med mig selv i mine egne arme”, som hun har skrevet direkte til skuespilleren IDA CÆCILIE RASMUSSEN. Forestillingen handler om det svære valg mellem moderskab og frihed og er et skarpt indspark i kønsrolledebatten. Med sig på scenen har Ida Cæcilie Rasmussen 22 statister. Der er premiere på lørdag.

REVOLVER, Østerbro: ”Med mig selv i mine egne arme”. Premiere lørdag den 5. januar. Spiller til 2. februar

Hvad er lykke, og hvordan bliver jeg lykkeligt? Det kan du læse i den kloge selvhjælpsbog ”På sporet af din lykke”. Og lykke, det kan jo være at høre Anders Blichfeldt og hans Christmas Gospel orkester, der turnerer rundt i landet. Det kunne også være at se det imponerende iscirkus ”Russian Cirkus on Ice” med de helt fantastiske skøjteløbere.

Læs: På sporet af lykke

Hvad er lykke? Hvorfor bliver danskerne ved med at score højt som nation i internationale lykkeundersøgelser? Hvordan bliver JEG lykkelig? I ”På sporet af din lykke” tager filosofiprofessor Søren Harnow Klausen fat på det meste. Her er både perspektiv på lykken, diskussion af lykken og helt praktiske sådan-gør-du-råd for at blive lykkelig. Forlaget kalder kækt bogen for ”en klog selvhjælpsbog”. Men det passer her, synes jeg. Forfatteren skriver selv, at ”bogen er et forsøg på at give lykken den plads i livet og samfundsdebatten, som rettelig tilkommer den. Den er skrevet til dig, der ikke tror på hurtige fix – den kritiske, eftertænksomme læser, som forhåbentlig også er fordomsfri og videbegærlig nok til at give lykken en chance; til at overveje om der ikke er en mere passende måde at forstå den på, end man finder hos overfladiske livsstilseksperter eller mavesure intellektuelle”. Er det ikke lige dig? 

SØREN HARNOW KLAUSEN: ”På sporet af din lykke”, 248 s., 249,95 kr. Akademisk Forlag

Hør: Big Fat julestemning

Det har været en travl måned for forsangeren i det nu hedengangne Big Fat Snake, ANDERS BLICHFELDT, der sammen med sit Christmas Gospel orkester og kor har været flittigt turnerende. Nu lakker det mod enden med julekoncerterne. I morgen spiller de i Bremen Teater i København, derefter Musikhuset Aarhus, Skærbækcentret, og så slutter turneen 22. december i Holstebros musikteater.

TURNÉ: ”Anders Blichfeldt Christmas Gospel”. København, Skærbæk, Aarhus og Holstebro fra den 18. til 22. december

Oplev: Skøjtecirkus

Ekvilibristisk skøjteløb og klassisk CIRKUSKUNST mødes i skøn forening i det store tyske show ”Russian Cirkus on Ice”, der på lørdag kan opleves i Musikhuset Aarhus. Publikum tages med på en magisk rejse ind i en eventyrverden. I 50 år har det imponerende iscirkus turneret rundt i verden, og det er altid en succes. Showet kommer tilbage til Danmark på en lille turné i februar.

MUSIKHUSET AARHUS: ”Russian Cirkus on Ice”. Lørdag den 22. december.

Det er fuldt hus – seks stjerner – til den seneste krimi fra Michael Katz Krefeld, der denne gang har Cecilie Mars som hovedperson. Og der er premiere på skuespiller Baard Owes sidste film, der handler om kong Christian 4. sidste rejse. Endelig kan du nyde klokkeklare toner fra den norske sangfugl SISSEL KYRKJEBØ, der er på juleturné.

Udryd udyrene

Cecilie Mars er nyudnævnt kriminalkommissær, og hendes første sag handler om en ung pige, der er blevet voldtaget. Er der noget, der kan gøre Cecilie harm, er det voldtægtsmænd. Som ung blev hun selv voldtaget, hvilket hun stadig har mareridt over. Hun bliver ringet op af en mand, der kalder sig Lazarus. Han fortæller, hvor Cecilie kan finde voldtægtsmanden, og hvordan hun kan slå ham ihjel! Cecilie finder ganske rigtigt voldtægtsmanden og følger efter ham i sin bil, lige til han kører galt. Cecilie tror, han ligger død i den smadrede bil, men han griber fat i hende, så hun må forsvare sig og flygte fra stedet. Næste morgen findes han død, og Cecilie får en mail med en videofilm, hvor man ser hende sparke manden og flygte. Lazarus truer hende med, at hvis hun ikke fortsætter med at udrydde udyr, vil han offentliggøre filmen. Frygten får Cecilie til desperat at lede efter Lazarus, og det bliver en afsindig jagt, der involverer flere mord og overlevelseskampe. Man får åndenød af spænding, inden slutningen på Cecilies kvaler ender!

Læs: MICHAEL KATZ KREFELD: 
”Mørket kalder”, 360 s., 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Se: Owes sidste rolle

Skuespilleren BAARD OWE nåede lige at afslutte indspilningerne til ”Christian IV – Den sidste rejse”, inden han døde. Han har rollen som den døende Christian 4., der i 1648 rejser til København for at dø på Rosenborg Slot. På vejen sender han bud efter sin ekskone Kirsten Munk, som han har holdt indespærret i adskillige år efter deres skilsmisse. På dødslejet vil han have hende til at underskrive dokumenter, der kan give ham oprejsning, men mødet bliver en rejse tilbage til det stormfulde ægteskab præget af utroskab og jalousi. KAREN LISE MYNSTER er den ældre Kirsten Munk, mens hendes datter Rosalinde Mynster spiller Kirsten Munk som ung over for Rudi Køhnke som den unge konge.

”CHRISTIAN IV – DEN SIDSTE REJSE”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Jul med Sissel

Ligesom sidste år er den skønne, norske sangfugl SISSEL KYRKJEBØ i julehumør og tager sit store turnéshow ”Sissels jul” en tur omkring Danmark. Hun har allieret sig med et velspillende orkester og tre dygtige soulsangere fra England, og så giver hun et ungt talent chancen for at synge med i en duet. Det bliver en frydefuld, smuk aften med både klassiske julesange og soul- og gospeltoner. Tre koncerter i Jylland i denne uge og to koncerter i Operaen i København på mandag.

SISSEL KYRKJEBØ: Julekoncerter. Torsdag, fredag og søndag i Aalborg, Viborg og Aarhus

Her i den søde julemåned er vores boganbefaling en gysende krimi fra Norge. På filmfronten har Bradley Cooper og Lady Gaga overtaget James Mason og Judy Garlands roller i ”A Star is Born”, og tre musikgenre forenes i den kvindelige trio Amaze.

Læs: For enhver pris

Frank Frølich har forladt sit job i politiet og er nu privatopdager. Han har ikke mange jobs, men alt ændrer sig, da han møder Mathilde. Hun beder ham om at møde hendes veninde, Guri, der arbejder på et asylcenter. Der bor en ung kvinde, som er nægtet opholdstilladelse, men fortæller, at hun har en søster i landet, og hvis Frank kan finde hende, har hun tilknytning og kan blive. Frank lover at kigge på det. Han bliver derpå opsøgt af en forfatter, Frederik Andersen, der har skrevet en bog om en færgebrand, hvor 159 mennesker omkom. Politiet kaldte det en ulykke, men Frederik mener, det var en påsat brand. Nu skriver han en bog om asylsager og stikker Frank 20.000 kr. for at fortælle, hvem det er, der søger søsteren. Frank nægter, prøver at levere pengene tilbage, men når det ikke. Dagen efter bliver Frederik fundet dræbt. Frank får endnu en klient, der mistede en datter ved færgebranden. Han vil have, at Frank skal finde beviser på, at branden var påsat. Asylsag eller skibsbrand, Frank har fået sin sag for, ikke mindst fordi han oplever endnu et drab, og at han selv bliver forfulgt og slået ned! Uhyggeligt indblik i, hvordan penge og korruption kan få folk til at handle.  

KJELL OLA DAHL: ”Søsteren”, 367 sider, 299 kr. Modtryk

Se: Stjernemøde

Historien ”A Star is Born” er filmatiseret flere gange før, første gang tilbage i 1937 og senest i 1976, hvor rockmiljøet første gang dannede rammen om handlingen. Det gør det igen i BRADLEY COOPERS nye film, hvor han selv spiller countryrock-stjernen Jackson Maine, der opdager og forelsker sig i den syngende servitrice Ally, spillet af LADY GAGA. I takt med at hendes talent blomstrer, må parret slås for deres skrøbelige forhold og hans indre dæmoner. En flot og intens musikmusikfilm, der godt kan blive julens store hit.

”A STAR IS BORN”. Premiere torsdag den 6. december

Hør: Amaze synger julens sange

Julens bedste sange med swing, power og gåsehud! Sådan præsenterer en helt ny sangtrio deres første julekoncertturné. Trioen består af jazzsangerinden VERONICA MORTENSEN, soulsangeren CHRISTINA BOELSKIFTE og operasangeren ANDREA PELLEGRINI, der sammen kalder sig Amaze. Den første af foreløbig tre koncerter finder sted onsdag i Christianskirken i København, hvor bl.a. kvinder fra byens krisecentre er inviteret med til særpris. Kvinde og barn på flugt fra trusler er en central del af julens fortælling, og de er nogle af dem, der har det sværest i juletiden og har mest brug for opmuntring, siger Andrea Pellegrini. Efterfølgende giver Amaze koncerter på Grønnegades kaserne i Næstved og Galaksen i Værløse, fredag og lørdag.

AMAZE: Julekoncerter. I denne uge onsdag, fredag og lørdag

Vi er for alvor gået ind i juleperioden  i denne adventsuge, og på kultursiden byder vi på virkelig gamle kendinge: Allan Karlsson er blevet 101 år, men giver stadig alverdens ledere grå hår i hovedet, Robin Hood er genoplivet i en action-udgave, og i Odense er den gamle bydel forvandlet til et stemningsfyldt julemarked som på H.C. Andersens tid.

Læs: 101 år og stadig ung

Det var ikke meningen, at den 100-årige Allan Karlsson nogensinde skulle på banen igen. Han sprang ud af vinduet, forsvandt med millionerne og sin gode ven Julius til Indonesien, og der skulle han leve resten af sit liv. Ifølge forfatteren! Men den til tider absurde verdenssituation har givet Allan mæle igen, og vi skal atter en tur rundt og møde ledere fra øst og vest, nynazister i Sverige og uransmuglere i Afrika. Allan og Julius gør livet surt for Kim Jong-Un, Donald Trump og Vladimir Putin, mens Angela Merkel og den svenske udenrigsminister Margot Wallström vantro må knibe sig i armen. Og er det sjovt? Ja! Lige så sjovt som sidst? Jae... for eneste minus er, at vi ikke længere overrumples af Allan, nu vi kender ham, så de højlydte latteranfald er "minimeret" til kæmpesmil fra øre til øre. Snyd ikke dig selv for en morsom - og lærerig - kommentar til verdenssituationen set med Allans øjne. 

JONAS JONASSON: "Den hundred og et-årige der tænkte at han tænkte for meget", 380 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Tju-bang Robin Hood

Den gode gamle historie om Robin Hood går aldrig af mode, men derfor kan man jo godt peppe den op, og det er præcis hvad Otto Bathurst har gjort med sin action-mættede 2018-version af fortællingen om den fredløse adelsmand, der tager fra de rige og giver til de fattige. TARON EGERTON er Robin Hood, EVE HEWSON hans elskede lady Marion og Jamie Foxx en Lille John, som vi bestemt aldrig har set ham før.

”ROBIN HOOD”. Premiere torsdag den 29. december

Oplev: Ægte julestemning

Det er en kær og elsket tradition, når den smukke og stemningsfulde gamle bydel i Odense forvandles til et ægte og autentisk JULEMARKED som på H.C. Andersens tid. Julemarkedet åbner på fredag og byder på underholdning og markedsboder for hele familien. Her er gøglere og lirekassemænd, handlende, smukke julekor og så kan man møde nogle af figurerne fra H.C. Andersens eventyr. Der er gratis adgang, men enkelte aktiviteter kræver betaling, som f.eks. hestevognkørsel gennem markedsbydelen.

H.C. ANDERSEN JULEMARKED, Odense. Fra fredag til søndag og igen næste fredag-søndag

Har du også ventet på afslutningen på Lotte Kaa Andersens ”Hambros Allé-trilogi”, så kan du glæde dig. Den er på gaden, og den er blændende. Det er filmen om meningen med livet også – ikke mindst skuespilpræstationerne. Smuk og rørende er filmen ”Life Itself”, der handler om noget så eksistentielt som meningen med livet. Og livet kan være sjovt og hyggeligt – ikke mindst på Bakken, der holder juleåbent for første gang i dens 435 år lange historie.

Læs: Blændende afslutning-  6 stjerner

Det var med længsel, men også vemod, jeg ventede på sidste del af Lotte Kaa's "Hambros Allé-trilogi". For det er ren underholdning at læse om de tre familier, der angiveligt lever på livets solside, men har kurs mod katastrofen:  Derfor også ærgrelsen over at skulle sige farvel. Line er endt som medfølgende hustru i Dubai, hvor Peter har fået chefjob i den fond, han arbejder for. Men Line keder sig bravt, og i fondens hovedkontor i Schweiz er en ny leder begyndt at gå Peters dispositioner efter i sømmene. Hos CiIle og Ask står det heller ikke for godt til. Cille har fået et jobtilbud, der imidlertid betyder flytning til Jylland, så Ask sætter hælene i. Det hele ender med, at Cille går Caminoen – alene. Caroline og Kaare lever "lykkeligt" adskilt, og det kunne de sikkert have været blevet ved med, hvis ikke Kaare havde blandet sig alt for aktivt i sønnen Lukas' liv. Bidende satire når det er bedst og en blændende afslutning på trilogien, der startede med "Hambros Allé 7-9-13" og "100 dage".            DL

LOTTE KAA ANDERSEN: "Syv sind", 320 s., 249,95 kr. Rosinante

Se: Meningen med livet

Et ungt pars livshistorie forbindes med en række historier, og der sættes spørgsmålstegn ved vores forestillinger om lykke og uheld i den smukke ”Life Itself”. OLIVIA WILDE og OSCAR ISAAC er det unge par, der mødes og forelsker sig på college, bliver gift og venter barn, mens man i sidehistorier kommer både til Manhattans tætbefolkede gader og til solrige olivenplantager i Spanien. Her møder vi bl.a. Olivia Cooke og Antonio Banderas i en smuk film om meningen med livet.

”LIFE ITSELF”. Premiere på torsdag

Oplev: Bakken fejrer jul for første gang

Verdens ældste forlystelsespark, BAKKEN i Klampenborg, har fået tilladelse af skovfogeden i Dyrehaven til at holde juleåbent for første gang i stedets 435 år lange historie. Hver fredag til søndag fra på fredag og frem til lørdag 22. december er der hyggeligt julemarked. Der er åbent i restauranterne med julemad på menuen, og naturligvis kan man møde både julemanden og Bakkens Pjerrot, der er i rigtigt julehumør. En del af Bakkens forlystelser er også åbne.

DYREHAVSBAKKEN: ”Jul på Bakken”. Fredag-søndage fra på fredag til 22. december

Fans af Lucinda Riley kan glæde sig – nu er femte bind af serien ”De Syv Søstre” på gaden. I biografen kan du opleve et stort italiensk familiedrama i publikumssuccesen ”A casa tutti bene” og endelig er byder Betty Nansen Teatret på en klassiker, når de på lørdag har premiere på Tennessee Williams’ ”Kat på et vamt bliktag”.

Læs: Yes, Riley er her igen

Lucinda Riley er en forfatter, der kan få sine læsere til at trippe i spænding efter næste roman. Og nu er den her endelig, femte bind af Rileys ambitiøst anlagte syv-binds-fortælling ”De Syv Søstre”. I ”Månesøsteren” følger vi Tiggys forsøg på at opspore sin fortid. Alle pigerne blev i sin tid adopteret forskellige steder fra i verden af en schweizisk mangemillionær, der ved sin død gav hver enkelt et hint om, hvordan de kunne finde tilbage til deres biologiske rødder. I Tiggys fortælling træder Rileys interesse for det spirituelle tydeligt frem og bliver omdrejningspunkt for Tiggys rejse fra det skotske højland til Spanien og tilbage til tiden omkring den spanske borgerkrig. Kærligheden spiller som altid en rolle. Og med to bind tilbage øges spændingen: Er pigernes far, ”Pa”, virkelig død? Og hvem og hvor er den syvende søster?              

LUCINDA RILEY: ”Månesøsteren”, 640 s., 299,95 kr. Cicero

Italiensk familiedrama

Det er de store følelser, der kommer i spil, når Pietro og Alba inviterer hele familien ud på den lille ø Ischia for at fejre deres guldbryllup. En voldsom storm betyder, at selskabet strander på øen i to døgn, og så kan det ellers nok være, at lidenskaben florerer, gammelt nag dukker frem, uforløste konflikter bryder ud i lys lue, og de ægte italienske temperamenter får frit løb. ”A Casa Tutti Bene” har bl.a. CAROLINA CRESCENTINI og ELENA CUCCI i hovedrollerne og er blevet en enorm publikumssucces i hjemlandet.

”A CASA TUTTI BENE”. Biografpremiere torsdag den 15. november

Oplev: Familie i opløsning

Det er en af teaterverdenens største moderne klassikere, der fra på lørdag er på plakaten på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg. Tennessee Williams’ store drama ”Kat på et varmt bliktag” handler om patriarken Big Daddy, der har inviteret børn og børnebørn til stor fødselsdagsfest uvidende om, at alle andre ved, at han praktisk talt ligger for døden. Omkring ham udvikler sig et arveretligt rivegilde, og kernefamilien slår dybe revner. Man kan opleve et strålende skuespillerhold med OLAF JOHANNESSEN, DITTE GRÅBØL, Patrick Baurichter og Johanne Louise Schmidt i spidsen.

BETTY NANSEN TEATRET: ”Kat på et varmt bliktag”. Premiere lørdag den 17. november. Spiller til 31. december

Jesper Stein har fået sig en stor, loyal fanskare til sine spændingsromaner med Axel Steen i hovedrollen, og den seneste roman, Solo, er fuldt ud på højde med forgængerne. På det hvide lærred udspiller et familiedrama sig i Paprika Steens julefilm ”Den tid på året”, hvor juleaften ikke er lutter idyl. Til gengæld er der lattergaranti i Glassalen i Tivoli, når Vivenne McKee & Co. udfolder sig i årets Crazy Christmas Cabaret.

Læs: Realistisk og sindssygt spændende

Axel Steen har kappet båndet til sit gamle liv i politiet, er blevet lykkelig gift og ansat som sikkerhedsrådgiver i en investeringsbank. Han afskediger en medarbejder, der har gjort sig skyldig i bedrag for millioner, og det bliver starten på en lang række blodige begivenheder, hvor Axel denne gang står alene med efterforskningen – dybt splittet mellem trangen til at se retfærdigheden ske fyldest og ønsket om at holde sammen på sig selv og sin familie. Samtidig efterforsker vicepolitikommissær Vicky Thomsen et mord på en ung indvandrer med banderelationer. Da sagen trækker tråde til både PET og krigen i Syrien, kommer Vicky og hendes team på en hård prøve i dette højspændte ghettomiljø, hvor ingen siger noget, og intet tilsyneladende er helt som det ser ud. Alting kompliceres yderligere, da det viser sig, at Axel Steen kender offeret! ”Solo” er en barsk, realistisk og sindssygt spændende krimi om grådighed, jalousi og kærlighed, der indsigtsfuldt demonstrerer kontrasten mellem den stenrige, kyniske elite og de indvandrertunge parallelsamfund i København.            

JESPER STEIN: ”Solo”, 416 s., 300 kr. Politikens Forlag

Se: Familiejul

Det er ”den tid på året”. Julen nærmer sig, og alle vore mest elskede juletraditioner får en omgang i den satiriske mølle. PAPRIKA STEEN har både instrueret og spiller hovedrollen i en forrygende historie om en juleaften hos ægteparret Katrine og Mads, hvor der bag den hyggelige julestemning lurer en ulmende katastrofe, lige så letantændelig som et tørt juletræ. Langsomt brister alle illusioner om en hyggelig juleaften i takt med at uudtalte sandheder kommer frem i stearinlysets skær, maden ligger tungt, vinen glider ned, og julegaverne skuffer. Filmen byder på et strålende skuespillerhold bestående af bl.a. SOFIE GRÅBØL, Lars Brygmann, Karen-Lise Mynster og mange flere.

”DEN TID PÅ ÅRET”. I biograferne fra torsdag den 8. november

Oplev: Ud og flyve med de skøre

Med en vis sandsynlighed er dette års Crazy Christmas Cabaret i Glassalen i Tivoli den sidste. Det skulle det allerede have været sidste år, men publikum nægtede at slippe Vivienne McKee og hendes hold af skrupskøre engelske og danske skuespillere, så hun tog en tørn mere. Årets tema er Jules Vernes ”Jorden Rundt i 80 dage”, der under titlen ”Fogg’s Off” sædvanen tro bliver en vanvittig, sjofel og musikalsk rejse kloden rundt. En aften for grinebidere med hang til ægte britisk humor med bl.a. BENNET THORPE, KATRINE FALKENBERG og DAVID BATESON. De første forestillinger frem mod premieren, spilles fra onsdag.

GLASSALEN, Tivoli: ”Crazy Christmas Cabaret – Fogg’s off”. Premiere 13. november

Noveller er igen blevet populære, og få mestrer genren så godt som Leif Davidsen, der er aktuel med en ny samling. På filmfronten er der premiere på den nye Lisbeth Salander-film, der er skrevet af Daniel Lagerkrantz efter oplæg fra afdøde Stieg Larsson, og endelig kan du få dig et godt grin på Mongo Park i Allerød, hvor der er urpremiere på den absurde brevkasseredaktør Camille Cloud, skrevet ikke som teaterstykke, men som roman af Line Knutzon.

Læs: Pølsesnak med mere

Det er altid en fornøjelse at læse Leif Davidsen, og jeg er især vild med hans noveller. Det er jeg stadig efter at have læst hans seneste 10, der kommer vidt omkring, men som alle har hovedpersoner med tilknytning til Danmark i en eller anden form. Emnerne kredser om bl.a. grådighed, svigt, kærlighed, afhængighed og fortabthed og præsenteres i sammenhænge, der fører os rundt i verden: USA, Rusland, Spanien, Japan, Påskeøerne, Paris m.fl. Vi møder den kærlige ægtemand og far, der samtidig er en psykopatisk morder, skattesvindleren, der ”flygter” til Japan for at få en pusterum, før helvede bryder løs, den naive russiske tv-serieforfatter, der manipuleres med af sin magtfulde barndomsven, den desperate spillefugl, der gemmer sig for sine kreditorer på et lille hotel i Paris og staklen, der roder sig ind i en værre historie på en datingside. Davidsens dragende skrivestil er en nydelse, og man kunne sagtens tage 10 noveller mere. En skøn læseoplevelse. 

LEIF DAVIDSEN: ”Tag ikke imod en pølse i Moskva – og andre historier”, 300 s., 249,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Se: Lisbeth Salander slår til igen

Den fjerde roman i Millennium-serien, der blev skabt af Stieg Larsson, blev skrevet af Daniel Lagercrantz og er nu blevet filmatiseret med CLAIRE FOY i hovedrollen som den tatoverede mesterhacker Lisbeth Salander. Det er noget af et genrespring fra ung engelsk dronning i ”The Crown” til den hårdkogte hævner, der forfølges af sin fortid, men Foy er et af tidens største talenter, så det klarer hun nok. Sverrir Gudnason fra Bjørn Borg-filmen er Mikael Blomkvist, og danske Claes Bang har en mindre rolle.

”DET DER IKKE SLÅR OS I HJEL”. Premiere torsdag den 1. november

Oplev: Absurd brevkasse

Som dramatiker har LINE KNUTZON fået mange stykker opført på teatret, men når Mungo Park på torsdag har urpremiere på ”Camille Clouds brevkasse”, så er det den skønlitterære forfatter Line Knutzons værk, der har undergået Christina Wendelboes dramatisering. En række absurde karakterer får liv på scenen, bl.a. den 50-årige kvinde, der ligner en 50-årig kvinde, manden, der nægter at lade sig skille fra sig selv og en mand med overdreven tålmodighed. Rollerne spilles af teatrets faste ensemble, bl.a. Malin Rømer Brolin-Tani og Marianne Mortensen.

MUNGO PARK, Allerød: ”Camille Clouds brevkasse”. Urpremiere 1. november

 

Er du til feel-goodromaner, så er Vi Som Elskede helt sikkert noget for dig.  Det er ugens gæsteturné også, hvis du hører til blandt de millioner, der elsker Cliff Richard. Endelig kan du opleve Audrey Castaneda i hendes champagnesalon på Holbæk Teater.  OBS! I denne uge får du også en ekstra bog-anbefaling - Så længe jeg lever - af debutforfatter Merete Nørgaard. 

Læs: En chance til 

Den første Matt møder, da han flytter ind på kollegiet ved New York University, er Grace. De forelsker sig stormende, gør skøre og sjove ting sammen. Han studerer foto, hun musik og spiller cello. Da Matt får tilbudt en tremåneders praktikplads på National Geographic, rejser han til Sydamerika, hvorfra det er svært at holde forbindelsen med Grace ved lige. Og da han kommer hjem, er hun væk.15 år og en skilsmisse senere ser han Grace i et togvindue og leder nu desperat efter hende. Da de endelig mødes, er tiltrækningen den samme. Det er næsten, som om tiden er stået stille. Men det er den ikke – noget er vokset i løbet af de 15 år. Noget helt afgørende. Utrolig velskrevet feel good-roman, som man bliver revet med af, og som nok skal få både smil og tårer frem hos læseren.   DL

RENÉE CARLINO: ”Vi som elskede”, 300 s., 199,95 kr. People'sPress

Læs 2: En længsel, der aldrig slipper 

Martin er en god fyr.  Han er gift med Caroline, som han elsker, og sammen har de datteren Hanne, der snart selv skal stifte familie. Alt er idel lykke og harmoni. Eller det ville det være, hvis det ikke havde været for et stormfuldt møde mange år tidligere. Da Martin som ung arbejdede på et børnehjem i Sydamerika, havde han en kort, men intens affære med en kvinde, som efterlod en længsel i ham, der aldrig siden har sluppet ham. Og da kvinden igen dukker op i hans liv, er han i sine følelsers vold. Stakåndet og afmægtigt, men samtidig poetisk, hjerteskærende beskrives hans besættelse, som føles så rigtig, men driver ham til vanvid. Også selv om det er helt for sent. AK

MERETE NØRGAARD: "Så længe du lever", 215 s. 199,95 kr. Villakom

Hør: Sir Cliff på jubilæumsturné

I anledning af sit 60-års jubilæum kommer SIR CLIFF RICHARD i denne uge til Danmark og giver ikke færre end fire koncerter. I aften og i morgen i Musikhuset Aarhus, onsdag på Operaen i København og torsdag i Odenses nye koncerthus, Odeon. Cliff Richard er kåret til at være den ultimative popstjerne i England og har udgivet ikke færre end 103 album i en unik karriere. Jubilæet markeres med tre koncertturneer; i England, Irland og altså Danmark.

TURNÉ: ”Cliff Richard 58-18 = 60th The Tour”. d. 22.-25. oktober

Oplev: Audreys champagnesalon

Fire gange i løbet af denne sæson inviterer Holbæk Teater til champagnesalon med AUDREY CASTAÑEDA. Champagnesalonerne er live talkshow for kvinder, og Audrey har hver gang inviteret nye gæster i sofaen, som publikum kan grine med og ad, eller blive rørt af, for samtalerne handler om både det muntre og det alvorlige. Publikum får notater til hjertet og livseliksir til sjælen, som hun siger. Alle gæster bydes naturligvis på et glas champagne ved ankomsten.

HOLBÆK TEATER: Champagnesalon med Audrey Castañeda. På fredag d. 26. oktober

Krimiforfatteren Linda Castillo skuffer ikke i sin seneste roman, der lever fuldstændig op til tidligere romaner.  En levende svensk sangfugl kommer på miniturné, mens en afdød svensk ditto portrætteres intenst af Camilla Bendix.

Læs: Ruth er tilbage

Da seks lig dukker op i en klippespalte, tilkaldes knogleeksperten Ruth Galloway, der netop har afsluttet sin barsel. Hun kan ret hurtigt fastslå, at der ikke er tale om gamle lig i arkæologisk forstand. Det viser sig, at de seks lig stammer fra 2. verdenskrig, og dermed er opgaven lagt i hænderne på vicekriminalkommissær Harry Nelson og hans team. Mens de afdækker ligenes skæbne, dør to gamle mænd, tilsyneladende af naturlige årsager. Det viser sig imidlertid, at de havde forbindelse med ligene, og da der sker et regulært mord, begynder der at tegne sig et  billede. Samtidig forsøger Harry at være så meget sammen med hans og Ruths lille datter, Kate, uden at det virker påfaldende. Men der snakkes. Denne tredje bog i serien om Ruth Galloway er som altid sprudlende fortalt, spændende og troværdig – og med det mest elskelige og dejligt almindelige persongalleri, der er skønt at være i selskab med, og som man glæder sig til at møde igen. 

ELLY GRIFFITH: ”Huset på klippen”, 368 kr., 249,95 kr. Gads Forlag 

Hør: Svensk sangfugl

Det bliver til tre koncerter i denne omgang med den charmerende svenske sangfugl LISA EKDAHL, som siden sit gennembrud helt tilbage i 1994 har haft et stort publikum herhjemme med sin smukke, skrøbelige stemme. Hun befinder sig et sted mellem poppen og den elegante, tilbagelænede jazz og er altid en nydelse at lytte til. Den lille turné bringer hende til Horsens, Odense og København fra fredag til søndag, hvor hun slutter af i DR Koncertsalen, der er som skabt til hendes særlige klang.

MINI TURNÉ. Lisa Ekdahl. Fredag den 19. oktober, lørdag den 20. oktober, søndag den 21. oktober i hhv. Horsens, Odense og København

Se: I Monicas verden

Den svenske sangerinde Monica Zetterlund bliver ærligt og ubarmhjertigt råt portrætteret i den musikalske forestilling ”Z – Monica Zetterlund”, der har premiere på Teatret ved Sorte Hest på lørdag. Alene på scenen kan man opleve CAMILLA BENDIX, der synger sig igennem Monica Zetterlund repertoire i en musikalsk rutsjebanetur drevet af jalousi, forelskelse, had og begær.  Jan Hertz har både fået ideen og instrueret forestillingen.

TEATRET VED SORTE HEST: ”Z – Monica Zetterlund”. Premiere lørdag den 20. oktober

Nu skulle man ikke tro, der er sjovt at læse om, hvordan man forgifter sin mand – men det er det i den svenske roman ”En hustrus hævn”. Og sjovt er det også at drikke te med damer med stort D. Maggie Smith, Joan Plowright, Eileen Atkins og Judi Densch inviterer i en ny film. Endelig er der kulturnat på fredag i flere byen – ikke mindst København

Læs: Svensk topunderholdning – 5 stjerner uge 40

Irene og Horst har været gift i 30 år. Hun er bibliotekar og elsker bøger, han er kabelmontør og elsker hi-fi – og sig selv. Han er patroniserende, brovtende, hånlig og i det hele taget en skrækkelig ægtemand, og Irene har fundet sig i meget. Men en dag, da hun finder en kasse med blylodder, får hun idéen: Horst skal dø. Og mens vi hører om deres første møde, om brylluppet, børnene og det kedelige ægteskab, forgifter Irene langsomt sin mand, der meget belejligt er faldet og ligger i sengen med et brækket ben og en ubrugelig arm. Det er jo faktisk ikke noget at grine ad. Men det gør man. For det hylende morsomt skrevet, og undervejs får Irene sine små sejre, så man næsten sidder og klapper i hænderne. Som f.eks. når hun ridser hans briller med sandpapir, så han ikke kan se noget og tror, det er medicinens skyld. Selvfølgelig skal kvinder, der endelig ranker ryggen, ikke gå til yderligheder, og så alligevel… Læs den og bliv underholdt fra første til sidste side. 

SARA PABORG: ”En hustrus hævn”, 220 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Verdensberømte veninder

Fire af de største britiske skuespillerinder i nyere tid mødes fra tid til anden, drikker te og sludrer om gamle dage. De er alle fire adlede Dames, og til denne film har instruktøren Roger Mitchell fået lov at komme med og lade kameraet rulle. De fire er MAGGIE SMITH, JUDI DENCH, JOAN PLOWRIGHT og EILEEN ATKINS, kendt og elskede fra utallige film. I denne film fortæller de om deres liv og karrierer, om op- og nedture og et hav af anekdoter. Det er ganske fortryllende.

”TE MED DAMERNE”. Biografpremiere torsdag den 11. oktober

Oplev: Den store kulturnat

KULTURNATTEN i København er årets største enkeltstående kulturbegivenhed, og skønsmæssigt køber over 80.000 kulturpasset, der giver gratis adgang til alle de hundredevis af arrangementer samt gratis transport med tog, bus og metro i hele Hovedstadsområdet – og lidt til. Programmet omfatter alle byens museer, der er sjælden adgang til Christiansborg og DR Byen, og i det hele taget emmer byen af musik, teater og gøgl. Kulturpas er nødvendigt og koster 95 kr. Siden starten i 1993 i København, er der skudt kulturnætter frem adskillige andre steder, men Kulturnatten i København er stadig flagskibet.

KULTURNATTEN I KØBENHAVN. Fredag den 12. oktober

Ugen byder på en charmerende roman om noget så usandsynligt som en mand, der ældes uendeligt langsomt, så han nu er flere hundrede år gammel. Ligeså charmerende er Aurore i den fransk feelgood-film  ”Aurore – 50 somre”. Endelig er der premiere på Disney-musicalen ”Tarzan” på Fredericia Teater.

En charmetrold fra 1500-tallet

Tom Hazard er 439 år gammel, men ser ud som en på 40. Han er en populær historielærer, forståeligt nok, for han har kendt Shakespeare, sejlet med kaptajn Cook, drukket Bloody Mary med J. Scott Fitzgerald og Zelda og set sin mor drukne under hekseprøven. Han har også været gift og fået en datter – men det er mange hundrede år siden. Han blev tvunget til at forlade dem, for at ikke også de blev beskyldt for hekseri, og siden er han flyttet hvert ottende år for ikke at vække opsigt. Det er ca. den tid det tager, før folk begynder at lægge mærke til, at han ikke ældes. Da hans kone døde, fik han at vide, at datteren Marion ”fejler” det samme som han, og han leder nu efter hende overalt. Han vejledes af det hemmelige selskab ”Albatrosserne”, der består af folk som ham, men det viser sig, at selskabet har en lidt anden dagsorden, og Toms ønske om at leve et almindeligt liv har lange udsigter. For regel nummer et er: Du må ikke forelske dig. Der er masser af historiske fakta og skønne citater af Montaigne, og drama og kærlighed går hånd i hånd med frygt og venskab. Oplagt at den bliver filmatiseret, med Benedict Cumberbatch som Tom. Men læs endelig bogen – den er vidunderligt selskab.

MATT HAIG: ”Når tiden går i stå”, 336 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Skønne Aurore

SØNDAG er bladet for kvinden midt i livet, og sådan en er Aurore. Hun er 50 år, er lige gået fra sin mand, har mistet sit arbejde og befinder sig på randen af det store nervøse sammenbrud, da hun finder ud af, at hun skal være bedstemor. Bedst som det hele er ved at vælte for hende, dukker en mand fra hendes fortid op, og han giver Aurore lyst og mod til at starte livet forfra. En skøn, fransk feelgood-film med aldeles vidunderlige AGNÈS JAOUI i titelrollen.

”AURORE – 50 SOMRE”. I biograferne torsdag den 4. oktober

Oplev: Me Tarzan, you Jane

Danmarks store musicalteater i Fredericia er gået fra succes til succes de senere år både som talentfabrik og som foregangsteater for den moderne, visuelle musical. Teatret samarbejder med Disney-koncernen og har fået lov til at opsætte Disney-musicalen ”Tarzan” baseret på tegnefilmen fra 1999. Musikken er skrevet af den både Oscar- og Grammy-belønnede Phil Collins. KIM ACE NIELSEN har fået titelrollen, mens BJØRK GAMST er Jane, og Diluckshan Jeyaratnam og Teit Samsø får mulighed for at give den fuld gas som de to aber, der bliver Tarzans bedste venner.

FREDERICIA TEATER: ”Tarzan “. Premiere fredag den 5. oktober

En roman, der virkelig kryber ind under huden er på gaden, og i biografen kan man opleve en forrygende Glen Close hævne sig på sin succesrige forfattermands utroskab, og endelig er der fryd for øjet, når en vis gruppe strippende herrer kommer på turné.

Læs: Sjælden stor læseoplevelse

1943. Domhuset i New Iberia, Louisiana. I en celle venter 18-årige Wills på at blive henrettet ved midnat. Han er dømt for voldtægt mod en hvid pige – men var det voldtægt? Samtidig er en lastbil på vej fra et nabofængsel med Grusomme Gertie, statens elektriske stol, og på vejene driver Wills far muldyret Bess frem med sin last: Wills gravsten. Vi følger en række personer, der på hver deres måde er berørt af henrettelsen: Statsadvokaten, der har krævet dødsstraf, hans kone, der tvivler på Wills skyld, hans søn, der grubler over begrebet retfærdighed, præsten, der er ved at miste troen, tankstationsparret, der er uenige i racespørgsmål, sheriffen, de to mænd, der transporterer stolen, Wills forældre og ikke mindst Will selv. Romanen, der er baseret på en sand historie, beskriver et sydstatsmiljø, hvor racehadet lever i bedste velgående, og hvor rettænkende mennesker stadig er i undertal. At forfatteren formår at beskrive tanker og følelser helt usentimentalt, gør romanen så meget desto mere læseværdig. Jeg anbefaler den på det varmeste, trods det dystre tema. 

ELISABETH HARTLEY WINTHROP: “Nådestolen 360 s., 256 kr. Politikens forlag

Se: En kvinde gør sig fri

Björn Runges filmatisering af Meg Wolitzers roman ”The Wife” har en gnistrende GLENN CLOSE i hovedrollen som Joan Castleman. Hun er en intelligent og opofrende kvinde, der gennem et langt ægteskab har sat sine egne ambitioner til side for at støtte sin forfattermand, spillet af JONATHAN PRYCE. Hun har ignoreret hans utroskab og opbygget ægteskabet på hans præmisser. Da han bliver tildelt Nobelprisen i litteratur beslutter hun at konfrontere ham og røber hemmeligheden bag hans karriere. Filmen er en fejring af modne kvinders frigørelse og mesterligt spillet.

”THE WIFE”. I biograferne fra torsdag den 27. september

Oplev: Klar til tøsetur

I over 30 år har de olierede amerikanske mandestrippere fra CHIPPENDALES henrykket kvinder over hele verden med deres sexede dans og flotte kroppe. I denne uge kommer de igen til Danmark på turné, der indledes på onsdag i Musikhuset Aarhus og fortsætter resten af ugen til hhv. Valby, Odense, Holstebro og Aalborg. Ps: Danserne på årets tur har ikke været med i alle 30 år; de er nye og friske.

TURNÉ: ”Chippendales”. Fra onsdag den 26, september til søndag den 30. september

I sidste bind i Kristina Sandbergs trilogi om Maj er vi nået 1950’erne og 60’ernes Sverige. Alt er i forandring, og det har ikke gjort Maj mindre bekymret. Seksstjernet afslutning. På de hvide lærred forelsker engelske Annie sig i en amerikansk rockmusiker – på afstand.  Britisk kærlighedsfilm, når det er bedst. Tre oversete kvindelige surrealister er samlet i en udstilling på kunstforeningen Gl. Strand: Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og Francicka Clausen kan ses på udstillingen ”Kvindernes Surealisme”.

Læs: seks plads

Har alle kvinder lidt af Maj i os? Det kontrollerende gen. Det bekymrede gen. Genet til altid lige at finde håret i suppen? For er der nu en bagtanke med alt? Er jeg værdig at elske? "Liv for hver en pris" er sidste del i trilogien om Maj, hendes mand Thomas, familien og børnene og beskriver udviklingen i 50’ernes og 60’ernes Sverige. Fra kvinderne gik hjemme og sørgede for husholdningen uden moderne hjælpemidler, og hvor alt var hjemmelavet fra bunden, til de skulle ud på arbejdsmarkedet, realisere sig selv og tjene penge til huset, bilen, sommerhuset... Vi oplever et stykke nordisk velfærdshistorie gennem en familie, man kommer til at holde af, og gennem Majs tankestrøm føres vi ærligt – og ikke altid lige kønt – gennem hendes følelser, der er så forbandet menneskelige. Men som også burde slippes og forløses. For mon ikke alle bliver mætte? Tørre? Måske endda lykkelige? I sidste ende? En fortælling, der rammer hjertekulen og føles vedkommende.  

KRISTINA SANDBERG: "Liv for hver en pris", 567 s., 299,95 kr. Modtryk

Se: Skøn feelgood-komedie

ROSE BYRNE er aldeles skøn i rollen som engelske Annie, der lever i et kedsommeligt forhold med Duncan, som i 20 år har været vild med en for længst glemt amerikansk rockmusiker, Tucker Crowe. Hun finder Crowe på nettet og forelsker sig på afstand i ham, og da han så en dag kommer til England, er det tid til at gøre op med fortiden og møde fremtiden. ”Juliet, Naked” er baseret på en roman af Nick Hornby og er en varm og velspillet britisk feelgood-komedie med ETHAN HAWKE og CHRIS O’DOWD.

”JULIET, NAKED”. I biograferne fra på torsdag

Oplev: Kvindelige surrealister

Tre store kvindelige kunstnere, der alle dyrkede surrealismen, er i fokus i en ny udstilling i Kunstforeningen Gl. Strand i København. Udstillingen åbnede i sidste uge og præsenterer værker af Rita Kernn-Larsen, Elsa Thoresen og FRANCISKA CLAUSEN. På hver deres måde var de blandt frontløberne inden for 1920’ernes og 30’ernes surrealisme i Danmark. I modsætning til deres mandlige kolleger som Wilhelm Freddie og Richard Mortensen er de imidlertid blevet nærmest overset til trods for, at deres værker har høj kvalitet.

KUNSTFORENINGEN GL. STRAND: ”Kvindernes Surealisme”. Vises til 20. januar

Læs mere om: