Fritid

SØNDAGs kulturguide: De tre bedste kulturoplevelser i denne uge

Hver uge får du kulturredaktørens bedste tips til de ting, du kan se, læse, lytte til og opleve i netop denne uge.

SØNDAGs store kulturguide

Hver uge udvælger kulturredaktør Dorthe Liljensøe tre kulturoplevelser, som hun vil anbefale SØNDAGs læsere. Det kan både være bøger, biograffilm, serier, teaterforestillinger, udstillinger eller andre begivenheder. Husk, at du også kan gå længere ned i artiklen og se, hvad de andre uger gemmer på. 

I denne uge kan vi varmt anbefale en gribende bog, der nok skal blive livlig debatteret, en film med forrygende Julianne Moore samt succes-musicalen Chess, der nu opføret på dansk.

Læs: En barndom uden kærlighed

Da forfatteren Leonora Christina Skovs mor dør efter mange års kræftsygdom, beslutter Leonora at skrive om sig selv og opvæksten i Helsinge. Den er præget af moderens evindelige grådanfald og faderens konstante ”nu har du gjort mor ked af det”, ”så længe du bor hos os, er det vores regler, der gælder”, ”det bruger vi ikke her hos os” og sågar fysisk afstraffelse. Så hun forsøger desperat at være et perfekt barn og få topkarakterer i skolen – men lige meget hjælper det. Der er ikke meget kærlighed at hente inden for parcelhusets fire vægge. Og det bliver bestemt ikke bedre, da Leonora som 21-årig springer ud som lesbisk. For det er lige noget, der passer moderens martyrium, og hun beskylder endog Leonora for at være skyld i hendes kræftsygdom, for "den er jo psykisk betinget". Og da faderen altid holder med moderen, har forældrene kun sporadisk kontakt med datteren frem til moderens død. Det er en hjerteskærende historie om en opvækst tæt på omsorgssvigt og et barns kamp for at få forældrenes anerkendelse og kærlighed. Det gør ondt at læse.   DL

LEONORA CHRISTINA SKOV: ”Den, der lever stille” 416 s., 300 kr. Politikens Forlag

Se: Julianne i 
topform

Ved sidste års Cannes Festival var Todd Haynes’ magiske ”Wonderstruck” blandt de nominerede til De Gyldne Palmer, men vandt dog ikke. Det er ikke desto mindre en smuk film baseret på en roman af Brian Selznick. Historien foregår i to plan med 50 års mellemrum. I det ene tager 12-årige Rose til New York for at møde sit idol, skuespilleren Lillian Mayhew. I det andet tager drengen Ben samme sted hen for at finde sin far. Her kædes de tos historier på forunderlig vis sammen. JULIANNE MOORE spiller både skuespilleren og den modne Rose.

”WONDERSTRUCK”. Premiere på torsdag

Hør: Chess på dansk

ABBA-folkene Björn Ulvaeus og Benny Andersson skabte et verdenshit med deres musical ”Chess”, og siden har musicalen fejret triumfer over hele verden – også i Danmark. Det er imidlertid første gang, at ”Chess” opføres herhjemme 100 procent på dansk, altså også med oversatte sangtekster. STIG ROSSEN og Xenia Lach-Nielsen har hovedrollerne som russisk stormester og den amerikanske skakmesters personlige assistent, der forelsker sig henover koldkrigens jerntæppe. Med bl.a. Pernille Petersson og Bjarne Langhoff i de andre roller. Efter Tivoli spilles der i Aarhus, Odense, Vejle og Holstebro.

TIVOLI: ”Chess”. Premiere på fredag. Spiller til 17. februar. 
Senere turné til 24. marts

Anden uge i januar 2018 byder både på en sjældent opført opera og spændende udstilling i Kunsthal Aarhus.

Lyt: Sjældent opført opera

I 2014-15-sæsonen opførte Det Kgl. Teater operaen ”Lulu”, men det er ikke den samme ”Lulu”, som nu sættes op og fra på søndag kan opleves på Gamle Scene. Her er nemlig tale om Kuhlaus ”Lulu”, der omtales som ”et nationalt klenodie”, selv om den ikke har været opført siden 1838. Kuhlau tog udgangspunkt i eventyret ”Lulu”, der også inspirerede Mozart til ”Tryllefløjten”. Det er et romantisk eventyr med hekse, feer og onde troldmænd, hvor prins Lulu skal redde prinsesse Sidi fra en ond troldmand ved hjælp af en fortryllet fløjte. Med bl.a. Gert-Henning Jensen, Dénise Beck og Sofie Elkjær-Jensen og smukke kostumer af Sarah Mittenbühler  

Det Kgl. Teater, Gamle Scene: ”Lulu”. Premiere 14. januar 2018, Spiller til 7. februar 2018. 

Oplev: Særligt formsprog

Som noget af det sidste før Aarhus’ år som europæisk kulturhovedstad 2017 sluttede, åbnede Kunsthal Aarhus den første udstilling i Danmark med den tyske kunstner Ulla von Brandenburg. Hendes karakteristiske formsprog kombinerer film, arkitektur og installationskunst, og hun benytter kostumer, rekvisitter og iscenesatte miljøer. Udstillingens centrale værk, "It Has a Golden Sun and an Elderly Grey Moon" fra 2016, er blevet gentænkt særligt for kunsthallen, og det har været muligt takket være et nært samarbejde mellem fem europæiske organisationer.

Kunsthal Aarhus: Ulla von Brandenburg: ”It Has a Golden Sun and an Elderly Grey Moon, Part I & II”. Vises til 25. februar 2018.

Se: En stærk kvinde

Der er for sjældent stærke kvindelige hovedroller på film, men i det sorte komediedrama ”Three Billboards outside Ebbing, Missouri” leverer Frances McDormand en pragtpræstation, som da også blev honoreret med en Golden Globe. Flere måneder efter at hendes datter er blevet dræbt, er der stadig ikke foretaget en eneste anholdelse, og det protesterer hun mod ved at sætte tre store skilte op ved vejen, der fører ind til byen. Her sender hun en kontroversiel besked til byens politimester, og dermed bliver kampen mellem Mildred Hayes og det lokale politi intensiveret. Med Woody Harrelson og Sam Rockwell.

”Three Billboards outside Ebbing, Missouri”. I biograferne fra 11. januar 2018.

År 2018s første uge byder på store musikoplevelser, en sjælden udstilling og en god bog, man bliver glad af at læse.

Se: Teaterplakater

Helt frem til april kan du se særudstillingen med danske teaterplakater gennem 300 år på Teatermuseet i Hofteatret. Der er plakater fra Holbergs teater i Lille Grønnegade og frem til de nye banebrydende teatre som f.eks. Republique i København. Udstillingen trækker på Teatermuseets egen store samling af teaterplakater fra Danmarks mange og forskellige teatre, og suppleres med en række lån fra private ejere og teatre. Mange af de udstillede plakater har ikke tidligere været vist for publikum.

Teatermuseet i Hofteatret: ”Danske Teaterplakater 1700-2000”. 
Vises til 2. april 2018

Hør: Promenadekoncerter

I England er promenadekoncerter en højt elsket tradition – ikke mindst finalen ”Last Night of the Proms”. I Aarhus indleder man året med en serie på seks store festlige og forrygende promenadekoncerter. Den tidligere tv-vært Ole Stephensen er den veloplagte konferencier, David Firman styrer orkestret, og en af landets dejligste sangerinder, MARIA LUCIA, er koncertrækkens strålende sangsolist.
 
Musikhuset Aarhus: ”Nytårs-
promenade”. Til og med 13. januar 2018

Læs: En glad biografi

Man bliver simpelthen glad af at læse Troels Kløvedals biografi "Alle mine morgener på Jorden". For Troels Kløvedal har mødt livet med en åbenhed, en nysgerrighed og en positiv tilgang, der har åbnet masser af døre, givet ham masser af kærlighed og masser af oplevelser. Han beskriver sit liv, sin familie, sine mange kvinder, sin tid i Maos Lyst, sine børn og børnebørn, sine mange interessante jobs, sit liv som forfatter og sine rejser med Nordkaperen med en enorm glæde og respekt. Og man fatter først ikke rigtigt, at ét menneske kan opleve SÅ meget, men så er der lige det med tilgangen til livet: For når en dødsmærket mand stadig kan glæde sig så meget, som han gør, over hver dag uden nogen som helst form for bitterhed, så forstå man det alligevel. Livsglæde og dyb respekt for livet i alle dets aspekter er tydeligvis Troels Kløvedals livsfilosofi. Og hvor har det dog givet ham tilbage med samme, positive, mønt. Han skriver et sted om en anmelder, der rakkede ham som person ned i en boganmeldelse, men som senere skrev et brev, hvori han forklarede, at Troels Kløvedal fik hans eget liv til

Troels Kløvedahl: "Alle mine morgener på Jorden - Mit autodidakte liv". 448 s., 299,95 kr. Gyldendal

 

År 2017 sidste uge byder blandt andet på smukt lysshow, der lyser op i mørket, og en ærlig biografri og hele Danmarks revydronning. 

Oplev:  1.000 lys for H.C. Andersen

I år er det 150 år siden, H.C. Andersen blev æresborger i Odense. Det skete 6. december 1867 som en anerkendelse af det aftryk, hans eventyr havde sat på verden. I Odense markerer man jubilæet på smuk­keste vis. Den internationalt anerkendte lyskunstner BRUCE MUNRO har nemlig omdannet Eventyrhaven i Odense centrum til den smukkeste lysfest. ”Field of Light” kalder han sine lysinstallationer, der har vundet priser over hele verden. Når mørket falder på – og det gør det jo tidligt på denne tid af året – kan man helt gratis opleve det smukkeste eventyr i kulørte lys til ære for eventyrdigteren.

Eventyrhaven, Odense: ”Field of Light”. Frem til 18. februar 2018 når det er blevet mørkt

Læs: Dronning af Cirkusrevyen

”Det eneste, der er lykkedes for mig i mit liv, det er dig.” Sådan sagde Lisbet Dahls alkoholise­rede mor til hende kort før sin død. Det er nu ikke helt så sørgeligt, som det lyder. Hele Danmarks revydiva voksede godt nok op i et skilsmisse­hjem, men både mor og far og bedstemor elskede hende højt, og af samme grund har selvtilliden aldrig fejlet noget. Hun har været stjerne næsten fra starten, både på scenen og i sit eget liv, og har fået fem børn med fem forskellige mænd. Hun har elsket og kæmpet både i privatlivet og som skuespiller/instruktør, men hun har først og fremmest lagt vægt på at dyrke livets lyse, grinagtige sider. Og ingen har nogensinde været i tvivl om, hvad hun mente. Nu er der kommet en bog om hendes liv, befriende ærlig om mange ting, men uden at gå over stregen. Underholdning med indhold. Hele Danmarks Lisbet.  Anmeldt af Janus

Lisbeth Dahl: "Undskyld, jeg blander mig". 313 s., 300 kr. People’sPress

Se: Kvinden tager magten

Julens store danske film er Christian Tafdrups komediedrama ”En frygtelig kvinde”. Her står Amanda Collin og Anders Juul begge over for et stort gennembrud i rollerne som Marie og Rasmus. Da de møder hinanden er det den store, altoverskyggende kærlighed, men historien, der er fortalt ud fra mandens synsvinkel, tager en drejning, da hun totalt tager magten og viser sig som et besidderisk og manipulerende uhyre. Tafdrup præsenterer filmen som et sandfærdigt portræt af kvindens frygtelige natur. Har han ret? Eller tager han helt fejl?

”En frygtelig kvinde”. I biograferne fra 25. december 2018

 

I uge 51 er der filmpremiere, julemusik og hyggelig uhygge.

Se: Populær bog 
som film

Forfatteren Kim Fupz Aakeson har skrevet bogen ”Jeg er William”, der handler om en dreng, som bestemt ikke har det let. Hans mor er en ”koldbøtte”, og hans far er død. Derfor bor han hos sin morbror Niels, der lever fra hånden til munden. Tilmed får Niels rodet sig ud en i en spillegæld. ALEXANDER MAGNÚSSON og RASMUS BJERG har hovedrollerne i Jonas Elmers familiefilm.

”JEG ER WILLIAM”. Premiere torsdag 21/12 2017

Læs: Møde med 
en morder

Der er spænding, men også hygge i krimien "Pagten". Privatopdager Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn, har i fem år jagtet kæresten Evas morder. Han har kontakt med en yderst farlig indsat, Kaminsky, der mod visse ydelser kan give ham et spor. Kaminsky var med til at stjæle 71 millioner kroner, og dem er der flere, der gerne vil have fingrene i, bl.a. nogle korrupte betjente og nogle højt oppe i hierarkiet. Kaminsky stikker af fra fængslet og henter med Ravns hjælp kufferterne med penge. Men de kan ikke åbnes, for ham, der havde koderne, er blevet myrdet. Ved at lokke en af de korrupte betjente med penge, får kommer han til et mødested, hvor han kaster sig over kufferten. Med fatalt resultat. En mand, der var chauffør for betjenten, fanger Ravns opmærksomhed. Han er blevet set flere steder, og Ravn er overbevist om, at han er Evas morder. Et møde er derfor uundgåeligt. SLC

MICHAEL KATZ KREFELD: "Pagten", 400 s., 299,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Hør: Julehygge 
for fuld musik

Der bliver julehygge for alle pengene på onsdag, når ODENSE SYMFONIORKESTER byder indenfor til musikalske julegodter fra de sidste 400 års musikhistorie. Søren K. Hansen dirigerer orkestret, som får hjælp af Det Fynske Kammerkor. Man tager tråden op fra sidste juls store succes med en dejlig aften i selskab med såvel traditionelle julemelodier og julesange og det helt store orkesterbrus.

CARL NIELSEN SALEN, Odense: ”Christmas Carols” onsdag d. 20 /12 2017

 

Kulturguide 50

Uge 50 byder på et gensyn med en af Danmark største kvindelige forfattere, morsom mor-datter-snak og gammeldags julehygge. 

Se: Tove Ditlevsen 100 år

Torsdag var det 100 år siden, digteren Tove Ditlevsen blev født, og det markerer Det Kgl. Teater med genopsætningen af den anmelderroste og Reumertpris-belønnede forestilling ”Tove! Tove! Tove!” Her fortolker kunstnerkollektivet SORT SAMVITTIGHED, der består af seks kvindelige skuespillere, sangere og musikere, Tove Ditlevsens liv og værk. Med Jeanett Albeck, Rikke Bilde, Tilde Maje Frederiksen, Kitt Maiken Mortensen, Leila Vestgaard og Signe Egholm Olsen.

SKUESPILHUSET: ”Tove! Tove! Tove!” Spiller til 14. januar 2018

Læs: Morsom mor-datter-snak

Er du fan af satireprogrammet ”Rytteriet”, så har du garanteret også set Bodil Jørgensen som moderen, der ringer til sin datter Trine og altid slutter samtalen med ”Du forstår ikke din egen mor”. Samtalerne er skrevet af skuespiller og manuskriptforfatter Lisbeth Wulff, og 20 af dem er nu samlet i en bog. Her bliver emner som mangel på børnebørn, utroskab, intimbarbering, ”glemte” fødselsdage, bridgevennernes opførsel og meget mere taget op vendt på hovedet. Umådeligt underholdende, så trænger du til et godt grin, kan bogen varmt anbefales. DL

LISBETH WULFF: ”Du forstår ikke din egen mor. 20 telefonsamtaler m.m.” 181 s., 250 kr. Politikens Forlag

Oplev: En tur med juletoget

Den kommende weekend er den sidste inden jul, og traditionen tro kører HEDELANDS VETERANBANE juletog til Rubjerg Station, hvor man kan besøge spejderne og købe årets juletræ og andet julestads og drikke et varmt glas gløgg. Der er 10 afgange begge dage med det smukke gamle damptog, der afgår hver halve time fra Hedehusene Station. Ægte dansk julehygge.

HEDELANDS VETERANBANE: Juletog og juletræssalg. Afgang lørdag og søndag fra kl. 10.35-15.10 d. 16. og 17. december 2017

 

Kulturguide

Uge 49 har fokus på kvinder og kvindelige attituder - fra det pikante til det morsomme

Læs: Vidunderlig rædselsfuld

Lad latteren boble i maven, mens du læser ”Camille Clouds brevkasse” af Line Knutzon. Mage til gimpe skal man lede længe efter - en selvcentreret fiktiv brevkasseredaktør, der har svar på alt fra spørgsmål fra en, der endnu ikke er født, til en rocksanger, der sluger en masse insekter hvert år, når han er ude og spille. Camille, der ikke sætter sit lys under en skæppe, er vidunderlig rædselsfuld – læs bare her: ”Jeg har været meget i tvivl om, hvorvidt folks breve og spørgsmål skulle med. Mange af dem er dårligt skrevet, og brevskriverne er ofte negative og vrede. Pointen med denne bog er ikke deres spørgsmål, men mine svar”. Læs den: jo før, jo bedre.  DL
LINE KNUTZON: ”Camille Clouds brevkasse”, 160 s., 149,95 kr. Gyldendal
 

Se: Naboracisme

Det humoristiske drama ”Suburbican” har JULIANNE MOORE og MATT DAMON i hovedrollerne og er instrueret af George Clooney. Filmen foregår i 1957 i en hvid forstad beboet af lykkelige kernefamilier. Damons kone dør under et voldeligt indbrud, og den idylliske facade begynder at krakelere. Hans svigerinde flytter ind, og en slesk forsikringskonsulent begynder at betvivle dødsårsagen. Samtidig flytter en sort familie ind i nabolaget, og det skaber uro i middelklasseidyllen.
”SUBURBICAN”, premiere 7. december 2017
 

Oplev: Pikant udstilling

Frem til den 21. december kan du se pikant lingeri på Nationalmuseet. I alt 130 udstillingsmodeller med alt fra antikke korsetter fra det 19. århundrede, de allerførste skræddersyede bh’er, de første hofteholdere til nutidige genstande er præsenteret. Et bredt og glamourøst udvalg af modeller, som alle har
rykket milepæle inden for teknikker og materialer, og sat spor både i historien om intimitet og fortællingen om kvinders befrielse. Alle er unikke modeller, der afspejler hverdagen for millioner af kvinder og blev solgt over hele verden. Aubade, Chantelle, Empreinte, Implicite, Lise Charmel, Lou, louisa Bracq, Maison Lejaby, Passionata og Simone Pérèle er repræsenteret.
Nationalmuseet, tirs-søn. kl. 10-17. Fri entre. Frem til 21. december 2017
 

Uge 48 står både i hyggen – og uhyggens tegn. Gå for eksempel i H.C. Andersens fodspor, eller udnyt de mørke aftener til at læse en iskold krimi.

Læs: ”Snehvid uhygge”

Kulden kryber ind på dig – både inde- og udefra – ved læsning af ”Indland”, eminente Arne Dahls anden bog om efterforskerparret Sam Berger og Molly Blom. Handlingen foregår i det iskolde, snedækkede svenske indland, hvor Berger og Blom har søgt tilflugt efter de dramatiske begivenheder, der udfoldede sig i forløberen ”Skyggezone”. I hemmelighed får de tilbudt en ny opgave – en kvinde med ny viden om en mulig seriemorder føler sig forfulgt – og så tager sagerne fart. KE

ARNE DAHL: ”Indland”, 359s., 299 kr. Modtryk

Oplev:  Jul som på H.C. Andersens tid

Brug 1. søndag i advent på H.C. Andersen julemarkedet på Sortebrødre Torv i Odense. Her, lige ved siden af den berømte eventyrdigters hus i den gamle bydel, kan man opleve markedsstemning med juleudsmykning, markedsboder og grønttorv som på H.C. Andersens tid. Med i programmet er også underholdning inspireret af Andersen og hans eventyr.

SORTEBRØDRE TORV, Odense: ”H.C. Andersen Julemarked”. Fredag til søndag ind til julen 2017

Se: ”Thelma” – om en ung kvinde med indre konflikt

Norske EILI HARBOE spiller den unge Thelma, der er vokset op i et kristent miljø på landet, og som skal finde sig til rette i Oslo. Her skal hun forholde sig til sin uddannelse og til et gryende begær, der går i en helt anden retning end den, præsten prædiker om derhjemme, da hun møder en smuk pige, KAYA WILKINS.

”THELMA”. I biograferne torsdag d. 30 november 2017

Se: Populær bog 
som film

Forfatteren Kim Fupz Aakeson har skrevet bogen ”Jeg er William”, der handler om en dreng, som bestemt ikke har det let. Hans mor er en ”koldbøtte”, og hans far er død. Derfor bor han hos sin morbror Niels, der lever fra hånden til munden. Tilmed får Niels rodet sig ud en i en spillegæld. ALEXANDER MAGNÚSSON og RASMUS BJERG har hovedrollerne i Jonas Elmers familiefilm.

”JEG ER WILLIAM”. Premiere på torsdag

Læs mere om: