Märtha Louise og Elisabeth Nordeng
Selvudvikling

Prinsesse Märtha Louise: Jeg følte mig ofte splittet i to

21. januar 2019
af Rikke Hast
Foto: Runolfur Gudbjørnsson
Den norske prinsesse Märtha Louise har sammen med sin forretningspartner Elisabeth Nordeng udgivet en bog om det at være født sensitiv og om at finde sin egen vej i livet.

Märtha Louise og Elisabeth Nordeng er begge særligt sensitive

Den norske Prinsesse Märtha Louise og hendes forretningspartner Elisabeth Nordeng kommer fra vidt forskellige miljøer. Märtha er født prinsesse og er vokset op på et slot med massiv opmærksomhed og en konstant summen af forventninger, mens Elisabeth kommer fra en helt almindelig kernefamilie.

Den største fællesnævner er måske nok, at de begge, siden de var børn, har følt sig lidt anderledes. Både Märtha og Elisabeth er det, man kalder højsensitive. Når man er det, føler man livet lidt mere intenst. Sanseindtryk som dufte og lyde forstærkes, og man har antennerne ude i sociale sammenhænge, så også andres følelser og stemninger går rent ind.

– Jeg har nok i virkeligheden altid kunnet bruge ordet sensitiv om mig selv. Men det var først, da jeg hørte om begrebet, at jeg kunne sætte ord på, siger Elisabeth, som er både sensitiv og introvert. Som barn foretrak Elisabeth ofte at lege alene. Hun skabte sine egne fantasiverdener i ly af træernes kroner ude i skoven eller på en solvarm klippe. Når hun var sammen med andre, syntes hun ofte, at det var svært at aflæse de sociale koder. Derfor isolerede hun sig og dagdrømte.

Elisabeth og Märtha mødtes, da de for år tilbage var på kursus sammen. I dag driver de sammen kursusvirksomheden ”Soulspring”, der har som vision at skabe forandringer indefra. Netop nu er de aktuelle med bogen ”Født sensitiv. Vores historier”, som er skrevet i samarbejde med journalist Kristin B. Hauge.

LÆS OGSÅ: Prinsesse Märtha Louise: Jeg var ensom og genert

Livet føles intenst

Märtha skulle lære at håndtere, hvordan hun kunne forene sit indre følelsesliv med det at være prinsesse. Og det var ikke en nem rejse.

– Jeg følte mig ofte splittet i to – jeg var mig selv, og så var jeg ”prinsessen”. Det var som at have to poler inden i mig, som jeg skulle navigere imellem. Og det var ofte udmattende og slidsomt. Og noget, jeg har arbejdet meget med igennem årene. Jeg har et stærkt behov for autenticitet – for ikke at sige noget, jeg ikke mener, eller for ikke at være noget, jeg ikke er. Det at skulle spille en rolle har altid været meget hårdt for mig.

I bogen fortæller Märtha, hvordan hun i mange år følte, at hun var født helt forkert, at hun ikke havde fortjent rollen som prinsesse. Og hun havde en kæmpestor skyldfølelse over det. Hun havde en god og en kærlig familie, som hun vidste elskede og støttede hende. Men hun kæmpede for at finde sin egen vej og sit ståsted. Hun syntes ofte, det var svært at finde ud af, hvem der blandt nye bekendte virkelig kunne lide hende, som hun var, og hvem der bare lod som om.

– Når man er meget sensitiv, tager man også andres følelser og stemninger ind. Det kan være forvirrende. Det har for eksempel været meget udfordrende for mig, når folk siger noget, men jeg kan mærke, at de mener noget andet. Det er heldigvis blevet langt bedre nu, hvor jeg føler, at jeg er landet i mig selv og er ærlig over for mig selv. Det gør det lettere at møde andre.

For Märtha betød den nye indsigt både, at hun fik en fornemmelse af at komme mentalt i vater, men også at hun måtte begynde at tænke mere over, at hun var sensitiv, og dermed tage ansvaret for det.

– Det er jo i virkeligheden essensen: at tage ansvaret for sit eget liv, så man kan få en god hverdag. Man kan ikke bruge det, at man er højsensitiv, som en sovepude eller som en undskyldning, men man må tage højde for det. Det kan for eksempel betyde, at man indimellem må lægge flere pauser ind i løbet af dagen, hvor man tager sig tid til at lade op.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Er du særligt sensitiv?

Hjerte til hjerte-kontakt

Hvor Märtha har brug for mange pauser i sin hverdag, har Elisabeth et stort behov for at være alene.

– Jeg kan sagtens være alene i en hel uge. Det gør mig ikke spor. Jeg kan også rejse alene. Jeg har for eksempel været på Zanzibar og på storbyrejser alene, og det er gået helt fint. Jeg nyder det og savner ikke selskab.

Hvis Elisabeth er sammen med mange mennesker, og det hele foregår lidt på overfladen, bliver hun hurtigt tappet for energi.

– Det er ikke sådan, at jeg ikke kan lide at være sammen med andre, for det kan jeg godt. Men det er vigtigt, at jeg føler, at vi har en god kontakt eller en forbindelse, som binder os sammen.

Märtha fortsætter:

– Smalltalk er generelt ikke noget for os som sensitive. Jeg vil meget hellere tale om, hvad du synes er dine udfordringer, hvad du frygter, eller hvad du drømmer om. Det sker også tit for os, der er sensitive, at folk betror sig til os, fordi vi er indlevende, og vi elsker den her hjerte til hjerte-kontakt.

Det er meget normalt for sensitive, at man glemmer sig selv, fordi man har alle antenner ude og er så opmærksom på alle andre omkring sig.

LÆS OGSÅ: Lær at mærke din aura - læs et uddrag af Märtha Louise og Elisabeth Nordengs første bog

Om prinsesse Märtha Louise

  • Født den 22. september 1971.
  • Uddannet fysioterapeut og rosenterapeut.
  • Er medindehaver af kursusvirksomheden "Soulspring", som hun ejer sammen med Elisabeth.
  • Blev i 2002 gift med forfatteren Ari Behn, som hun har tre børn sammen med. Märtha og Ari blev skilt i 2016.
  • Gav i 2002 afkald på tiltaleformen Hendes Kongelige Højhed og frasagde sig samtidig apanage. Hun beholdt dog sin prinsessetitel.

Om Elisabeth Nordeng

  • Født den 29. maj 1968.
  • Alternativ behandler, skribent, kursusleder og medindehaver af kursusvirksomheden "Soulspring", som hun ejer sammen med Märtha.
  • Fraskilt og mor til fire børn.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også