Mille Lehfeldt
Selvudvikling

Mille Lehfeldt: ”I lang tid frygtede jeg, at jeg ikke kunne finde ud af at være mor”

18. marts 2019
af Jacob Wendt Jensen, redigeret til web af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Nellie Møberg
At det rykker ved en at blive mor, er skuespiller Mille Lehfeldt ikke i tvivl om. Selvom hun i mange år frygtede, at hun som mor ville være for ængstelig og bekymre sig for meget, så har hun i dag, efter hun er blevet mor til to små drenge, erfaret, at det ikke er tilfældet – og at mor-erfaringerne endda kan bruges i arbejdet som skuespiller. Lige nu er hun aktuel i teaterforestillingen ”Shakespeare in Love”.

Da teaterdirektør på Østre Gasværk Emmet Feigenberg ringede og spurgte, om Mille Lehfeldt ville være med i ”Shakespeare in Love”, misforstod hun forespørgslen.

– Jeg hørte det, som om han spurgte, om jeg ville være med i et stykke med titlen "Sex-bomb Love". Det var nu alligevel en mundfuld, syntes jeg og tænkte "What man! – sikken en vild titel". Efterhånden som vi
talte videre, et godt stykke tid forbi hinanden, gik det kun langsomt op for mig, at han talte om "Shakespeare in Love", fortæller Mille Lehfeldt.

Selv om hun gik derhjemme med to små børn, var hun ikke i tvivl om, at hun gerne ville være med. Hun havde simpelthen lyst til at være en del af et teaterensemble igen. Og så havde hun altid drømt om at spille Shakespeare.

Skuespiller og mor

Mille Lehfeldt bliver 40 år, inden året slutter. Hun er gift med skuespiller og terapeut Sophus Kirkeby Windeløv og er blevet mor til Ferdinand, der er født i april 2016, og Osvald, der er født i juli 2018. Samtidig med at hun lige er begyndt på prøverne på ”Shakespeare in Love”. Hvordan er det at gå i lag med en stor rolle på teatret efter tre års teaterpause?

– Jeg er ved at undersøge, om jeg bliver en bedre skuespiller af at blive mor. På en eller anden måde distancerer man sig fra betydningen af arbejdet på et plan, fordi fokus ligger på børnene. Men samtidig bliver den tid, man bruger på arbejdet, mere intens. Det er lidt modsatrettet, fordi jeg på et punkt føler mig mindre ambitiøs og på andre punkter mere ambitiøs. Man fokuserer i hvert tilfælde mere på arbejdet, når man er til stede. Og er i det hele taget mere målrettet, i forhold til hvad man vil bruge sin tid på, siger Mille Lehfeldt.

Nu da Mille Lehfeldt er begyndt at arbejde igen, er hendes mand gået på tre måneders barsel.

– Han serverede vafler lavet på kikærter her til morgen. Jeg var lige ved at poste det på Instagram, siger den glade mor og fortsætter:

– Det rykker ved en at blive mor, men jeg har ikke helt prøvet at arbejde endnu samtidig med. Selvfølgelig rykker det i en. Hvorfor skulle man ikke tage den erfaring med sig ind i arbejdet, spørger Lehfeldt, inden jeg spørger, om hun er overrasket over den mor, hun er gået hen og blevet, i forhold til hvordan hun troede, hun ville være?

– Godt spørgsmål. I lang tid frygtede jeg, at jeg ikke kunne finde ud af at være mor, selv om jeg egentlig gerne ville. Jeg tænkte, at jeg ville være for ængstelig, og jeg ville bekymre mig for meget. Godt nok er jeg både ængstelig og bekymret, men jeg er blevet bedre til at slippe den del af at være mor. Og jeg kan for det meste godt finde ud af bare at gå og være supervild med det. Mine børn må selv få lov til engang at sige, hvad for en mor jeg har været, men jeg håber da, at jeg er en mor, der i det mindste putter en masse kærlighed i børnene. Før jeg fik børn, hørte jeg så mange skrækhistorier, hvor folk fortalte om, hvor svært det var at være mor. Det gjorde mig nervøs for, om jeg kunne leve op til opgaven. De fleste sagde, at det var dejligt, men også, at det var så og så hårdt. Jeg bed mest mærke i forbeholdene. Hvorfor gjorde man det, hvis det var så hårdt, gik jeg og tænkte, siger Mille Lehfeldt.

Hun synes ikke, det er hårdere at have børn end ikke at have børn.

– Jeg havde det faktisk psykisk hårdere, da jeg ikke havde børn. Jeg synes ikke, jeg har haft en hård barndom, men jeg har alligevel haft nemt ved at bygge ting op i min psyke. Selv om alt er godt, kan mit sind godt være lidt voldsomt, og det er rart at få fokus taget fra en selv. Jeg var træt af mig selv på den konto, og det er fedt, at det nu handler om noget andet. Så kan man i sit stille sind gå og glæde sig til, at det på et tidspunkt igen skal handle om en selv, siger Mille Lehfeldt og griner.

LÆS OGSÅ: Kirsten Lehfeldt: Der er en udløbsdato på alting, så alt skal give mening

Hjem og skifte ble

”Shakespeare in Love” er historien om, hvordan en ung Shakespeare med lommesmerter og i inspirationskrise møder Viola, der inspirerer ham til at skrive ”Romeo og Julie”. Med 17 medvirkende på Østre Gasværk bliver der teaterhurlumhej i hele gasbeholderen. Mille Lehfeldt spiller Viola overfor Thure Lindhart som Shakespeare, og udover de to spiller blandt andre Flemming Enevold, Steen Stig Lommer, Elliot Crosset Hove, Tina Gylling Mortensen og Gustav Dyekjær Giese også med. Mille Lehfeldt har læst på rollen under et ophold i Thailand i december og januar med familien.

– Vi har lige haft læseprøver, og det er altid præget af lidt præstationsangst. Selv om alle skuespillerne bare lige skal høre hinandens stemmer, og man ikke sidder og vurderer hinanden, får jeg det altid lidt mærkeligt. Som hvis jeg skal gå ned ad en meget lang perron i høje hæle. Hvis man først bliver bevidst om, at folk kigger, er jeg ved at vrikke om på foden ved hvert et skridt. Pludselig kan det føles, som om ens stemme slet ikke kan sige de svære ord. Jeg var lidt chokeret over, at jeg ikke er blevet mere cool omkring det. Nu er jeg snart 40 år. Men ja, ja, så går man hjem og skifter en ble bagefter, og så er alt godt igen, siger Mille Lehfeldt.

Forelsket i Shakespeare

Mille Lehfeldt var vild med ”Shakespeare in Love”, da filmen fik premiere i Danmark 1999. Den vandt hele syv Oscar-statuetter.

– Jeg sværmede selv for Shakespeare i den alder, så det var lige noget for mig. Jeg var meget Shakespeare-glad og havde været med min morfar i Stratford-upon-Avon, hvor forfattergeniet er født. Jeg har nærmest været i hans stue, hvor alle de der mumificerede huse står som dengang med deres fine haver. En meget velholdt by, hvor vi så to teaterstykker om dagen. Det var en passion, som jeg delte med min intellektuelle morfar, siger Mille Lehfeldt.

Hun har ikke genset filmen siden da og er ikke så sikker på, at begejstringen vil være den samme. Men spille med i en teaterudgave, det ville hun meget gerne.

– Det er en slags Shakespeare-light. En hyldest til Shakespeare, sproget og teatret i det hele taget. Stykket er fyldt med sceniske effekter, og en masse referencer til kendte Shakespeare-stykker er med. For eksempel er der et bud på, hvordan balkonscenen i "Rome og Julie" måske blev til i sin tid. Der er en del mystik forbundet med Shakespeare, så det er lidt som at komme med ind bag kulisserne, hvor man får lidt mere at vide. Samtidig er det bare underholdning og fyldt med romantik og action. Som boblende champagne. Den får fuld skrue med teatermagien. Selv om man ikke kender Shakespeares stykker, kan man sagtens få glæde af stykket alligevel. For teatermagiens skyld og som en forsmag på Shakespeare. Jeg havde det sådan, at det stykke gad jeg da godt nok gerne selv at se, men det kommer jeg så ikke til, siger Mille Lehfeldt.

LÆS OGSÅ: Signe Molde: "Det lykkelige og det sørgelige fletter sig jo ind og ud mellem hinanden"

Hun havde altid drømt om at spille Shakespeare og kan i rollen som Viola få en smule af den gamle drøm opfyldt.

– Selv om jeg måske på papiret er for gammel til at spille Julie, får jeg alligevel lov til lige at strejfe hende på den her måde.

Stykket har farceelementer, men i midten af det skal Mille Lehfeldt sammen med Thure Lindhardt sørge for at skabe følelser midt i vrimlen af udtryk, så publikum tror på kærligheden.

– Udfordringen er, at Thure og jeg skal få kærligheden og lidenskaben og sproget til at svinge og til at leve i det store rum. Lige så smukt det er, lige så svært kan det være at røre folk derinde. Publikum skal kunne mærke hjertet i stykket. Det er altid en udfordring.

Kort om Mille Lehfeldt

  • Født 8. december 1979 i Aalborg.
  • Gift med skuespiller og terapeut Sophus Kirkeby Windeløv og mor til Ferdinand (april 2016) og Osvald (juli 2018)
  • Fik sin første filmrolle i ”Springflod” i 1990.
  • Uddannet Fra Statens Teaterskole i 2006.
  • Blev nomineret til en Bodil for sin præstation i ”Roser & Persille” i 1993 og ”Smukke mennesker” i 2011.
  • Vandt en Bodil for sin hovedrolle i ”Lang historie kort” i 2015.
  • Har været med i tv-serier som ”Lykke” og ”Lærkevej”.
  • Mille Lehfeldt er sammen med Laus Høybye og Jakob Fauerby en del af satire-trioen Platt-Form. De laver blandt andet politisk satire, men komikken har også et strejf af kønspolitik med en tyk portion selvironi og musikalitet. De tre har været at høre på P1 som satiriske indslag, har været værter ved uddelingen af Bodil-prisen to gange og lagde København ned med et show så sent som i 2018, hvor de også optrådte enkelte gange i provinsen. Mille Lehfeldt har med Platt-Form været nomineret til en Reumert-pris to gange.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også