Kendte kvinder

Mette Reissmann: Jeg havde ikke så meget styr på min økonomi

Når Mette Reissmann rådgiver ulykkelige danskere med økonomiske problemer i ”Luksusfælden”, kan hun godt forstå dem. Hun har nemlig selv været der med gæld og overforbrug.

Mette Reissmann er medlem af folketinget og mangeårig vært på TV3’s ”Luksusfælden”, og hun har adskillige gange hjulpet mennesker i økonomisk uføre med blandt andet at gennemgå deres hjem for værdier, de kunne sælge for at afdrage på deres gæld.

– Jeg har en bunden opgave i ”Luksusfælden”, nemlig at få folk til at vende deres økonomi om. Det handler om at få vækket deres fighterånd, for ofte skal der ikke meget til at ændre på en negativ spiral. Og når det lykkes, så jubler jeg indeni, siger Mette, der af uddannelse er erhvervsjurist.

– Jeg havde mange studiejob, mens jeg læste, men jeg brugte også mange penge. Min mor sagde altid til mig: ”Du lever, som om du allerede er blevet direktør.” Og hun havde ret: Jeg tog både på skiferie og på sommerferie, og jeg gik i byen og købte nyt tøj og nye sko. Jeg var en ødeland. Heldigvis fandtes forbrugslån ikke dengang, for jeg kunne sikkert sagtens have fundet på at tage dem. Jeg havde ikke så meget styr på min økonomi, og banken ringede da også flere gange for at sige, at jeg havde overtræk. Det blev min søster, der blev min ”revisor”. Hun satte mig under hård administration, og det var nok meget godt.

 Mette blev heldigvis med egne ord ældre og mere fornuftig.

-Når jeg rådgiver folk i ”Luksusfælden”, så kan jeg godt forstå, at pengene brænder i lommen, og at man har lyst til både at ryge, tage på ferie og købe nyt tøj. For jeg har været der selv. Men jeg prøver på baggrund af mine egne erfaringer at sige: Det er en stakket fornøjelse, for du skal jo betale de her penge tilbage.

Mette Reissmann: Der er så mange myter om forbrug

I ”Luksusfælden” møder Mette mennesker med vidt forskellig uddannelsesmæssig baggrund. Hendes erfaring er, at overforbrug forekommer i alle socialklasser og postdistrikter.

– Der er så mange myter om penge og forbrug – også om, at kvinder bruger flere penge end mænd og oftere bliver shopping-afhængige. Eller at københavnere klatter flere penge væk end jyder. Begge dele er usande. Men det er rigtigt, at kvinder og mænd bruger penge på noget forskelligt. Mænd bruger penge på biler og værktøj, mens kvinder bruger dem på mode og skønhed. Selv bruger jeg flest penge procentuelt på personlig pleje – frisør, negle, ansigtsbehandling og massage. Jeg får også sat kunstige vipper på. Det er helt fantastisk, og man kan blive afhængig af det. Jeg bruger også penge på at rejse og bo godt.

 

LÆS OGSÅ: Lader du dig også rive med: Lynkur mod impulskøb

57 trin

Privat har Mette, som er mor til en voksen søn,  de seneste 12 år dannet par med Nils. De har aldrig boet sammen, men Nils er netop flyttet ind i Mettes opgang på Østerbro.

– Vi har hver sin lejlighed. 57 trin skiller os. Nils har tre sønner, hvoraf den ene er hjemmeboende, og jeg tror ganske enkelt ikke, at vi var blevet sammen, hvis vi var flyttet ind i en sammenbragt familie på hverdagsplan. Men vi sover sammen hver nat enten hos mig eller ham. Jeg ved ikke, om vi på et tidspunkt flytter sammen, men lige nu fungerer det suverænt. Jeg kan gå op og ned fra første til fjerde i morgenkåbe og stadig have mit eget ”space”, siger Mette, der da godt ved, at løsningen ikke ligefrem er økonomisk med to huslejer osv.

 – Vi har ikke fælles økonomi, selv om vi har sommerhus sammen på Ærø. Vi er meget sammen, men det fede er, at vi er sammen, når vi virkelig har lyst til at være sammen. Og vi er stadigvæk vilde med hinanden. Vi har en enorm gensidig accept af hinandens forskelligheder. Jeg er ekstrovert, Nils er introvert. Jeg har med mange mennesker at gøre hele tiden, mens han er aktuar og sidder og knuser tal. Og jeg synes, at han er lækker, klog og dejlig, og så bakker han mig op i alt, hvad jeg laver, og giver mig frihed.

Læs mere om: