Maria Rørbye Rønn
Selvudvikling

Maria Rørbye Rønn: Det er vigtigt at være sig selv – også i modvind

17. december 2018
af Rikke Hast
Foto: Heidi Maxmiling. Makeup: Ann Lykke
Med regeringens medieforlig og de efterfølgende store besparelser på DR, er det en turbulent tid for DR og for generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Vi sidder på Maria Rørbye Rønns kontor i DR Byen. Udenfor i det åbne kontorlandskab tårner flyttekasserne sig op. Afdelinger skal flytte. Forandringens vinde blæser.

– Det har været et langt og atypisk år. En stor del af året har vi været i en slags vakuum, fordi vi afventede politiske beslutninger. Det er klart, at medarbejderne har været nervøse og gjort sig tanker om fremtiden, siger Maria, der har vægtet at rykke tættere på medarbejderne og tale med dem om situationen, også selv om der var svar, hun ikke kunne give.

– Politikerne har besluttet, at vi skal reduceres. Det påvirker alle herude på den ene eller den anden måde, også selv om man ikke selv er blevet opsagt. Det betyder et helt nyt DR. Jeg har været meget optaget af, at vores plan ikke kun skulle være en spareplan, men også en udviklingsplan med plads til nye ambitioner. Vi blev derfor fra start enige om nogle pejlemærker, som vi byggede hele planen på.

Maria Rørbye Rønn: Det er en god plan, vi har lavet

At man i forbindelse med besparelserne måtte sige farvel til mange dygtige medarbejdere, har naturligvis præget stemningen hos DR markant. Det er kun den første fase af spareplanen, der er udrullet, så alle ved, at flere afskedigelser vil følge.

– Den dag, hvor prikkerunden fandt sted, var folk samlet i klynger. Man hjalp og tog sig af hinanden. Det sammenhold, man kunne mærke, blev jeg både rørt over og stolt af. DR's medarbejdere er ekstremt engagerede, og jeg håber og tror, at nu hvor politikerne har besluttet, at vi skal reduceres, så synes de fleste medarbejdere også, at det er en god plan, vi har lavet. En plan, som forhåbentlig giver alle lyst til at se fremad.

Maria Rørbye Rønn har stået i spidsen for DR, siden hun i 2010 blev konstitueret generaldirektør efter Kenneth Plummer. Før da var hun direktør for jura, politik og strategi i DR. I februar 2011 blev hun tilbudt posten som generaldirektør og takkede ja.

LÆS OGSÅ: Lone Dybkjær: Og jeg vil nyde at have det godt

Vær dig selv

– Dengang fik jeg et råd af en fra DR’s bestyrelse. Han sagde: ”Husk nu at være dig selv – også når det buldrer og brager. For det er en vigtig del af, at du er nået hertil”. Det var virkelig et godt råd, for det er der, man finder roen i sig selv til at træffe de rette beslutninger.

– Jeg har og har haft mange fantastiske oplevelser med DR. Jeg er utrolig stolt af medarbejderne og det, vi laver. Og når det så er svært, og tiderne er hårde, så må man selvfølgelig stå på broen og leve op til sit ansvar. Det er et vilkår, alle topchefer lever med. Det hjælper så mig i denne situation, at jeg tror på, at det er en god plan, vi har lavet, og at jeg kan se den store kampgejst, der syder overalt herude. Og så er der jo ingen tvivl om, at hele den her situation har været hårdere for medarbejderne end for mig. De har jo måttet leve med uvisheden. Hvad angår mig personligt, så tror jeg helt grundlæggende, at man også udvikler sig, når det hele er lidt op ad bakke. Det er der, man kan tage nogle ryk i sin forståelse af sig selv og af verden. Kriser giver en læring.

Jura og kærlighed

Som ung valgte Maria at læse jura, fordi hun gerne ville beskæftige sig med noget samfundsrelateret. Det var også igennem juraen, at Maria fandt kærligheden.

Hendes første job var som dommerfuldmægtig i Odense. Her traf hun sin mand, Laurits, der i dag er direktør i Dansk Erhverv, men som dengang var advokatfuldmægtig. Maria og Laurits blev kærester og flyttede sammen.

– Det gik dejligt stærkt. Der skal meget til at vælte Laurits, han hviler fuldstændigt i sig selv. Det faldt jeg for. Og så var det godt for mig at møde en, der kom fra en helt anden del af landet. Laurits har gjort mig klogere på en masse ting, og han har åbnet mine øjne for de værdier, der er i det miljø, han voksede op i. Stærke værdier om familiesammenhold og om at hjælpe hinanden. Hans forældre har taget mig ind, som var jeg barn af dem. Det er stærkt, og det kan man godt lære noget af, når man forhåbentlig engang selv bliver svigermor.

Maria og Laurits har to voksne børn på 24 og 26 år. Deres datter er lige nu på udveksling i Dublin, mens sønnen arbejder i Amsterdam.

– De har det godt, og så har jeg det også godt. At man så kan savne dem, det er en anden snak, siger Maria.

LÆS OGSÅ: Mette Frobenius: Jeg er ikke typen, der kan se mig selv på Tinder

Jeg er et rodehoved

Hvad vil overraske andre at høre om dig?

– Jeg er et rodehoved, siger Maria og griner, fordi det også overraskede hende selv, da erkendelsen meldte sig.

– Det kom sig af, at jeg i forbindelse med nogle af de test, jeg skulle igennem for mange år siden for at få mit første chefjob, ”scorede” 0 i orden. Det var alligevel vildt, syntes jeg og fortalte det til Laurits, da jeg kom hjem. Han var derimod ikke spor overrasket, men reagerede med et: ”Vidste du virkelig ikke det?”. Og han har jo ret. Jeg roder helt vildt. Bunkerne vokser rundt omkring mig. Nogle gange, når der kommer gæster, så kører jeg lige det hele ind i nogle skabe ...

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også