Bær
Stil

Masser af bær i haven

21. juli 2017
af Af Hanne Gabel Christensen
Foto: Hanne Gabel Christensen
En sommerdag med bær i haven og en skål, som langsomt fyldes, mens man plukker og prøvesmager undervejs – så bliver det ikke meget bedre.

Bær i massevis

Friskplukkede bær smager bare bedst, sunde er de også og nemme at dyrke, også økologisk. Her kommer nogle tips om de gode gamle sommerklassikere.

Bærbuske trives i fuld sol, læ og næringsrig muldjord. Ribs, solbær og stikkelsbær tåler let skygge, men får størst bær i fuld sol. Blåbær, tyttebær og tranebær plantes i surbundsjord.

Buskene i potter kan plantes hele året, så længe der ikke er frost, mens barrodsplanter plantes om efteråret, som generelt er bedste plantetidspunkt, så rødderne kan nå at etablere sig inden næste års vækstsæson.

Efter plantning vandes godt og det samme gøres i tørre perioder det første år.

Det er ikke nødvendigt at gøde bærbuske, men man kan godt give dem lidt ekstra næring i form af kompost, organisk gødning eller NPK-gødning om foråret samt et årligt kalktilskud.

Bortset fra surbundsbuske, som gødes med surbundsgødning og vandes med regnvand, som er kalkfrit og ikke ændrer jorden surhedsgrad.

Beskæring af bærbuske

Bærbuske behøver generelt ingen beskæring, men kan have godt af en udtynding, når de bliver store og tætte for få lys og luft til midten og holde bærsætningen god. Det kan gøres fra bærhøst til april.

Solbær og ribs beskæres efter 4-5 år ved at tynde ca. en tredjedel af de gamle grene ud ved at skære dem af ved basis.

Blåbær behøver ikke beskæring, og stikkelbærbuske skal kun beskæres forsigtigt med en let udtynding af gamle grene, hvor ca. 1/3 af grenenes længde fjernes.

Sommerhindbær sætter bær på andet års skud og kun skud, som har båret bær samme år beskæres ved at klippe dem helt ned. Alle skud på efterårssorterne skæres helt ned inden vækstsæsonen starter. På den måde mindsker man risiko for sygdomme og undgår at buskene bliver store og vælter rundt.

Bær smager vidunderligt - her får du seks lækre opskrifter med bær

Bærbuske til små haver og altaner

Også på sparsom plads kan man få fornøjelsen af at dyrke egne bær. Blåbær, tranebær og tyttebær egner sig fint til krukker, det samme gør jordbær, som også kan dyrkes som hængeplante.

Ribs, solbær og stikkelsbær fås opstammede, så de ikke fylder så meget, og bl.a. ribs kan desuden espalieres.

Dyrker man bærbuske i krukker, skal der være god plads til rødderne og dræn i bunden, så overskydende vand kan løbe fra. Desuden tørrer jorden hurtigere ud i krukker, så planterne skal vandes regelmæssigt.

Artiklen fortsætter efter galleriet

Nemme buske

Hindbær spreder sig ved rodskud, så bedet vokser hvert år. Man kan holde styr på det ved at plante på rækker f.eks. mellem en havegang og græsplæne – selv om lidt rodskud nok vil smutte op mellem fliserne alligevel. Buskene får lange stængler og kan bindes op eller støttes for ikke at vælte.

Stikkelsbær findes i sorter med grønne, gule eller røde bær, i sorter uden torne samt i tidlige og senere sorter. Også sødmen varierer, og det samme gør buskens modstandskraft over for meldug. Sorter med søde, røde bær og god modstandskraft overfor meldug er bl.a. "Achilles", med modne bær i august og den næsten tornefri "Larell" med modne bær i juli.

Solbær er en nem busk, som passer sig selv og på en solrig plads giver mange bær. Bærrene er modne bær i juli og kan hænge på busken et stykke tid efter uden at blive overmodne. Busken kan blive op til to meter høj og skal ikke beskæres før den er nogle år gammel.

Solbær fås i forskellige sorter, som er mere eller mindre modstandsdygtige over meldug og solbærknopgalmider, bl.a. er sorten "Titania" meget sund og modstandsdygtig.

Ribs er en af de nemmeste bærbuske - den skal bare plantes, så sætter den troligt bær hvert år. Og med lidt gødning og beskæring af gamle grene, så der kommer luft til midten, bliver bærklaserne større. Ribs trives bedst i fuld sol, men kan også stå i let skygge og fås i sorter med røde eller hvide bær, som modner tidligt, i juli eller senere.

Du kan også pifte haven op med farvestrålende bærbuske, der pynter og giver fuglene mad

Træ og buske til krukker

Med kirsebær er man ovre i stenfrugttræernes afdeling, en mere pladskrævende genre på længere sigt, når træet vokser til. Kirsebær findes i forskellige sorter med svag, middel eller kraftig vækst, så også mindre haver kan være med.

Køber man grundstamme og podekviste og poder selv, stiger udvalget af sorter at vælge imellem: Man kan også tage friske podekviste fra et gammelt kirsebærtræ og bruge dem. Kirsebær er modne i juli, nogle sorter i august.

Blåbær trives i sol og veldrænet, fugtig surbundsjord. Storfrugtede blåbær, også kaldet amerikanske blåbær, er ikke selvbestøvende og for at sikre god bestøvning, skal to eller flere forskellige sorter placeres i nærheden af hinanden. Egner sig også til dyrkning i rummelige krukker. Bliver busken for stor, kan den beskæres.

Jordbær modner i juni-juli og kan både dyrkes på jorden, i højbede og i krukker. Planterne trives i en løs, næringsrig jord, sat med god afstand mellem hver, da tæt plantning øger risikoen for svampesygdomme. Rodnettet er sart, så lugning skal forgå forsigtigt.

Med årene bliver bladvæksten kraftigere og bærrene mindre, og jordbærbedet kan så fornyes ved at skære jordbærplanternes udløbere fra moderplanterne, når de nye planters rodnet er veludviklet, og plante dem ud.

Læs også