https://imgix.femina.dk/media/83fd31e032774538a00cf0d7777b202e.jpg
Stil

3000 dahlia - i én have

26. august 2009
af Hanne Gabel Christensen
Formanden for Dansk Dahlia Selskabs have

Man behøver ikke lede længe efter Jørgen Møllers have, der ligger lidt uden for Helsinge. De mange blomstrende dahlia fanger blikket helt af sig selv på det store åbne havestykke, der ligger omgivet af landevej til tre sider. Og man er velkommen til at kigge ind.

Haven lyser op som et lille eventyrland midt i de falmende efterårsfarver. Ikke så sært, at der hver weekend i hele blomstringsperioden fra midt i august til hen i oktober holder stribevis af biler i vejkanten, mens folk er inde for at se nærmere på haven, som er åben for besøgende.

For en del af fornøjelsen ved arbejdet med så stor en blomstersamling, er at dele glæden med andre, synes Jørgen Møller, der er formand for Dansk Dahlia Selskab. Han er i fuld gang i haven i denne tid, blandt andet med at klippe visne blomster af, for jo mere man klipper jo mere blomstrer de.

Så han går rundt med sin trillebør og klipper bjerge af blomsterhoveder af bl.a. i den store blomstercirkel ud mod landevejen. Cirklen er bygget op af 52 bede med 16 dahlia i hver - i alt 832 dahlia fordelt på 200 forskellige sorter med to slags i hvert bed. Og med de 1 ½ tønder, som Jørgen Møller også har tilplantet med flere rækker dahlia, rummer haven i dag ca. 3000 dahlia.

Inden længe, når den første frost lægger det hele ned i et hug, får Jørgen Møller rigtigt travlt. Så går der en måneds tid med at grave samtlige dahliaknolde op og lægge dem til overvintring indenfor.

Og før de mange knolde ligger omhyggeligt nummererede i kasser i et dertil indrettet rum, hvor temperaturen holder 6-8 grader, er der et større forarbejde, der skal gøres.

Først skal knoldene renses for jord - som, afhængigt af knoldenes struktur og jordtypen, enten bankes eller spules af med en vandslange på græsplænen. Derefter skal stænglerne klippes ned til én cm længde - en meget vigtig detalje.

- Klipper man dem kortere, kommer man ned, hvor knolden og stilken mødes, og hvor øjnene til næste års skud sidder og kan ødelægge dem. Og klipper man dem længere, kan de ikke tørre ordentligt og mugner, når de kommer ind.

- Desuden tiltrækker de hule stokke ørentvister, som går ind og gnaver i knoldene og ødelægger dem, hvis de stikker op, når man planter dem. Så er det også let at plante dem rigtigt næste år. For knoldene skal plantes i én cm dybde - så tommelfingerreglen er, at de bare skal dækkes med jord, så der ikke stikker noget af stænglen op, forklarer Jørgen Møller.

Derefter skal knoldene så tørres ordentligt, før de lægges i flamingokasserne, så der ikke går råd i dem. Til det formål har Jørgen Møller bygget et tørreri, hvor han lægger knoldene i store rammer med ståltrådsbund, som han stabler oven på hinanden med passende afstand fra gulvet, så der kan blæses luft under og op igennem rammerne i nogle døgn.

Og så kan han holde helt fri fra sine dahliaer. Lige indtil februar, hvor han starter på at lave stiklinger, som han både sælger af og selv planter ud sammen med knoldene, når nattefrosten er slut.

Jørgen Møllers have kan besøges på Frederiksværkvej 82. 3200 Helsinge

Se mere på Dansk Dahlia Selskabs hjemmeside

Læs også