https://imgix.femina.dk/media/09628164cdc148e08a9b31eef70190ad.jpg
Skønhed

Sådan plejer du din hud yngre

22. februar 2010
af Redaktionen
Allerede i 30- årsalderen begynder huden at vise tegn på synlige forandringer. Derfor er det vigtigt at pleje sin hud – så man kan genfinde sin ungdoms glød. Vi giver dig fakta om huden, og hvad du selv kan gøre for at holde den i god form.

1. Det sker der med huden, når vi bliver ældre:

Hudens aldring kan deles op i to dele:

Den kroniske aldring, der primært er genetisk, resulterer i bl.a. en tyndere overhud (epidermis), svækket hudbarriere, tyndere læderhud (dermis) og i skrøbelige kollagene og elastine fibre i hudens støttevæv.

Det gør, at huden med alderen mister sin fasthed og fylde, ansigtets konturer bliver mindre tydelige og rynkerne bliver tydelige og permanente.

Fotoaldringen, også kaldet tidlig aldring af huden, er ældning af huden grundet ydre påvirkninger. Primært UV stråler, men også rygning og eksponering af huden for forurening.

Tydelige tegn er dybere og tydeligere rynker, ru hud, tab af elasticitet og pigmentpletter.

LÆS MERE: Make up kan faktisk få dig til at se meget ældre ud, end du egentlig er. Få gode råd til at lægge make up, der gør det modsatte.

2. Brug cremer med solfaktor:

At bruge cremer med solfaktor har rigtig stor betydning for at hindre fotoaldring, da du beskytter din hud mod UV-strålernes påvirkning.

3. Overgangsalderens betydning for huden:

Huden er kroppens største organ, og der hvor tegn på ældning af kroppen er mest synlig.

Hudens processer er stærkt påvirket af især de kønslige hormoner: østrogen og progesteron, hvis mængde bliver stærkt nedsat i overgangsalderen.

Hudens metabolisme bliver dermed reduceret, dvs. at balancen mellem formering og deling (cellefornyelse) af hudens celler forstyrres.

Huden bliver derfor mere tør, mere gennemsigtig og mister sin vitalitet, styrke og glød i overgangsalderen.

4. Vigtig at være opmærksom på, hvad man spiser og drikker:

Antioxidanter:
Hver eneste celle i kroppen har brug for dem til at forny sig og til at bekæmpe de frie radikaler, der opstår, når vi udsættes for sollys, stress og forurening - og som påvirker hudens ældning.
Nogle af de vigtigste antioxidanter er vitamin A, C og E. Spis derfor masser af frugt og grønt, som indeholder disse.

LÆS MERE: Hyben er en god kilde til c-vitaminer.

Flavonoider:
Virker som stærke antioxidanter og forstærker desuden virkningen af C- og E-vitamin og styrke hudens bindevæv. Frugter, grøntsager, grøn te, rødvin og sojaprodukter er gode kilder.

Spis sunde olier fra f.eks. nødder og avocado, koldpressede olier og fed fisk. Uden fedtstoffer kan din krop nemlig ikke optage A-vitaminer, som din hud har brug for, for at holde sig smidig.

Derudover er olier rige på omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som huden også har brug for, men ikke selv kan danne. Disse fedtsyrer modvirker tør hud og styrker hudens barriere.

Drik mindst 1½ l vand hver dag:

Vand renser din hud og giver hudens celler en god væskebalance. Hvis din krop mangler væske, trækker den vand væk fra huden for at bruge vandet til de mest livsvigtige funktioner i stedet for.

Dermed er der så ikke overskud til at holde hudcellerne i optimal væskebalance, og det ses og mærkes som tør hud.

5. Vælg den rigtige hudpleje

Du skal først of fremmest kende sin hudtype: er den tør, normal, fedtet eller kombineret. Hudtyperne er genetisk disponerede og ændres ikke.

De fleste skandinaviske kvinder har kombineret hud, dvs. en mere fedtet T-zone (pande, næse og hage) og en normal/tør U-zone (kinderne).

Desuden er det vigtigt at tage højde for de forskellige tilstande, huden midlertidigt kan være i: Uren, tør (især om vinteren) og sart. Mange tror, at sart hud er en hudtype, men det er egentlig en hudtilstand.

6. Kan plejeprodukter forebygge og udskyde ældningstegn?

Aldring er uundgåelig, fordi vores hud er programmeret til at ældes af vores gener, men fotoældning, der er påvirket af livsstilen, kan påvirkes af hudplejeprodukter.

Produkterne er nu til dags blevet så effektive og funktionelle, at man rent faktisk kan forebygge og behandle ældningstegn som pigment-pletter, rynket og tynd hud.

Kilde: cand. pharm. Alma Bibuljica, Scientific and Medical Relations - Vichy

Tips til huden:

- Brug en dag- og natcreme som passer til din alder, så får du den største effekt

- Moden hud kræver ekstra pleje - husk evt. en ansigtsmaske en til to gange om ugen

- Nogle masker kan man sove med om natten - det giver ofte et bedre resultat

- Serum tilfører ekstra fugt til huden - og samtidig sparer du på din dag-/natcreme

- En creme kan blive for gammel. Nogle cremer er forsynet med en holdbarhedsdato. Datoen er aktuel, hvis cremen ikke er i brug. Nogle cremer er ikke forsynet med holdbarhedsdato. Det er, fordi holdbarheden her er længere end 30 måneder.

- Når en creme åbnes, gælder en anden holdbarhed. kig efter et »åben krukke«-symbol, som findes på cremens pakning, med et tal indeni. Tallet indikerer, hvor mange måneder cremen kan holde sig efter åbning, uden at der er fare for forurening med mikroorganismer, bakterier eller svampe, der ikke kan ses med det blotte øje.

Læs også