https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/34/tidsroevere/tidsroever-stor.jpg
Selvudvikling

Kvæl tidsrøverne og få tid til det du virkelig vil

24. august 2012
af Mette Andersen
foto: Panthermedia
Vi kender alle tidsrøverene - tjekke mail, gå på nettet og tale i telefon. Få bugt med dem og få tid til det du i virkeligheden gerne vil

Top ti tidsrøvere

1. Surfe på nettet - facebook, twitter, linkedin, hjemmesider
2. Sms'e, snakke i telefon
3. Læse og skrive mail
4. Se fjernsyn
5. Indkøb
6. Oprydning/rengøring
7. Ekstra arbejde hjemme
8. Møder
9. Transport
10. At ville gøre det hele selv frem for at uddelegere eller bede om hjælp

Kilde: 2vejs.dk og planlaeg.dk

Kender du fornemmelsen? Der er nogle vigtige ting i dit liv, som du skal have ordnet eller som du rigtig gerne vil. Alligevel skubber du dem foran dig, og bruger i stedet masser af tid og kræfter på kedelige tidsrøvere.

På top ti-listen over tidsrøvere finder man blandt andet at surfe på nettet, tjekke facebook, mail og twitter, sms'e og snakke i telefon, se fjernsyn og rengøring.

- Det er typiske overspringshandlinger og tidsrøvere, hvor man finder på noget andet og mindre truende at kaste sig over, når det væsentlige bliver svært eller uoverskueligt. Så smuldrer tiden, og det vigtige skubbes til side og drukner i rutineprægede sysler forklarer Mariann Bach Nielsen, der er uddannet lærer og master i retorik og formidling, ligesom hun er medforfatter til bogen "Planlæg bedre - få mere tid".

LÆS MERE: Vil du have endnu mere inspiration til, hvordan du når i mål med dine drømme, så få gode råd lige her.

Man kan vænne sig fra tidsrøverne

Ifølge Mariann Bach Nielsen så gælder det om at styre tidsrøverne, dosere dem, så de ikke ender med at tage tiden fra alt det væsentlige.

- Man kan faktisk vænne sig til at bruge tid på det, man gerne vil og ikke en masse overflødigt, forklarer hun.

- Stil dig selv følgende spørgsmål: Hvilke roller har du i dit liv, og hvilke vil du gerne gøre mere ud af? Har du først gjort dig det klart, kan du arbejde aktivt på dem og nedtone andre. Hvad vil du gøre for at holde dig tilfreds, og hvad kan gøres bedre, så tiden ikke går med noget uønsket? Gør dig klart, hvad du vil prioritere og nedprioritere i dit liv. Det er et spørgsmål om at vægte dine kerneværdier og finde frem til det, der er vigtigst, lyder rådet fra Marianne Bach Nielsen.

LÆS MERE: For mange er slik og mad også en overspringshandling. Her får du ni tips til at undgå at falde i fælden.

Er kærligheden blevet parkeret

Har du f.eks. forsømt sport og motion, men synes du, det er dyrt at gå i fitnesscenter, foreslår Mariann Bach Nielsen at overveje mere realistiske alternativer som at cykle til arbejde eller gå raske ture med musik i ørerne.

- Det kan også være, at dit kærlighedsliv er blevet parkeret. Overvej om dit forhold er blevet en vane, og om I kan gøre noget for ikke at tage hinanden for givet. Lev en drøm ud: Måske har I et ønske om en telttur til Nordkap eller at gå til tango. Bare kom i gang, lyder det fra coachen.

Læs også