https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/09/36/bh/bh-stor.jpg
Stil

Sådan finder du den rigtige bh

3. september 2012
af Trine Fisker, Newsdesk
Foto: Panthermedia
Hver 3. kvinde bruger forkert bh-størrelse. Få eksperts råd, så du får den rette størrelse

De fleste kvinder går til dagligt med en bh, og hjemme i skuffen ligger der et bredt udvalg med forskellige farver, blonder og mønstre. Men selv om det er et beklædningsstykke, vi alle bruger, er der rigtig mange af os kvinder, der går med en forkert størrelse.

- Faktisk er der 30 procent af alle kvinder, der går med en bh i den forkerte størrelse, siger lingeriekspert Anne Sax, der ejer lingeributikken ANNE SAX, til alive.dk.

Den typiske fejl, kvinder begår, når de køber ny bh, er, at omkredsen er for stor og skålen for lille, og det undrer Anne Sax, at kvinderne endnu ikke har fundet ud af, hvor vigtigt det er at finde den rigtige størrelse.

- Den forkerte størrelse påvirker i høj grad, hvordan man tager sig ud. Man kan købe nok så mange pæne bluser, men hvis underlaget ikke er godt nok, så er de pæne bluser pludselig ikke så pæne længere, siger hun.

LÆS MERE: Er du i tvivl om, hvilket vaskepulver du skal bruge, når du vasker tøj, så få allergiekspertens bedste råd lige her!

Kvinder går efter udseende og ikke pasform

En af grundene til, at kvinder ofte ender i en bh, der ikke sidder ordentligt, er, at kvinder begår en meget typisk fejl, når de shopper bh'er.

- Rigtig mange kvinder vælger noget, der er pænt, og så prøver de at få det til at sidde, som det skal. Men det vigtigste er, at det sidder perfekt, og derfor skal den proces vendes. Det handler om at finde den facon, der passer bedst til ens barm, og bagefter kan man begynde at se på blonder, materialer og farver, forklarer Anne Sax.

Og i jagten på den perfekte bh er det vigtigt at minde sig selv om, at en bh skal yde støtte til brystet, og ser man på stropperne, så må de maksimalt bærer 10 procent af brystets vægt. Resten af støtten ligger altså i rygstykket og skålene.

Skålen skal bærer hele brystet

Hvis man køber en bh, der er for lille i skålen, resulterer det i, at man ikke får hele barmen ind i bøjlen, og at den derfor buler ud over overkanten på bh'en, så det ser ud som om, man har fire bryster. En anden konsekvens af en for lille skål, er, at det ser ud som om, man faktisk har mindre bryster, end det er tilfældet.

- Man kommer simpelthen til at kappe noget af brystet af ude i siden, og det kan derfor komme til at se ud som om man er bredere, end man er, fordi man ikke udnytter den barm, man har, siger hun og fortsætter.

- Rigtig mange kvinder hænger sig utrolig meget i bogstaver, der viser skålstørrelsen, og det skal de lade være med. Hvis man ikke vil indse, at man egentlig er en D-skål og ikke en B-skål, så ender man op med en for lille bh, lyder det fra Anne Sax, og forklarer, at midterstykket på den rette bh sidder helt inde ved brystbenet og at der altså ikke er luft imellem materialet og brystbenet.

Bh'en skal ikke kravle op på ryggen

Men det er ikke kun skålen, der skal være på plads, når man skal ud og købe en bh. Også omkredsen skal være den rette, og derfor anbefaler Anne Sax, at man starter med at se på de bh'er, man går med til dagligt. Hvis rygstykket ikke sidder vandret, men det i stedet kravler op på ryggen, så er omkredsen alt for stor, og det betyder, at bh'en ikke støtter nok, og at barmen falder ned fortil.
- En tommelfingerregel er, at midten af brystet skal sidde ud for det sted på overarmen, som er midt mellem albuen og skulderen. Hvis bh'en ikke støtter nok, så falder brystet længere ned, og så ender barmen med at skygge for taljen, og igen kommer vi til at se større ud, siger hun, og anbefaler, at man får omkredsen målt, når man skal købe ny bh.

LÆS MERE: Bh'er kan hjæpe til at forme, støtte og løfte. Men har du brug for lidt mere, så se hvad shapewear kan.

Yderste hægte

En måde man kan regulere rygstykket er i hægterne, og her er det en fordel, hvis man kan lukke bh'en i de yderste hægter.

- Det vil altid være en fordel, hvis man kan lukke bh'en i den yderste hægte, da man ikke kan undgå at materialet vil give sig, siger Anne Sax, men understreger, at det ikke betyder, at bh'en skal sidde alt for stramt.

- Den skal sidde fast, men materialet skal ikke strækkes helt ud, så der ikke er noget bevægelighed tilbage. Materialet skal stadig kunne arbejde og følge med kroppens bevægelser, siger hun og fortsætter:

- Derfor er det en god ide at bevæge sig rundt, når man prøver bh'er. I butikken kan vi altid få det til at se pænt ud, når kunden står stille, men man kan hurtigt se, om det er den rigtige BH, hvis man tager en T-shirt på, bukker sig ned og går lidt rundt, siger hun.

Læs også