Makeup & hudpleje

Sådan tjekker du din solcreme

SPF, UV-mærket, vandresistent eller vandfast. Undrer du dig også over, hvad der egentlig står på din solcreme? Få forklaringen her!

I TVIVL OM, HVAD DER EGENTLIG STÅR PÅ DIN SOLCREME? SÅ SE MED HER

 

SPF

SPF-tallet (sun protection factor) står for solbeskyttelse og angiver solcremens evne til at beskytte mod solskoldninger, hvilket vil sige, at det først og fremmest fortæller, hvor godt produktet beskytter mod uvb-strålerne. Her i Danmark finder du solcremer med faktor 6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 og 50+.

UVA-MÆRKET

Kig efter uva-mærket, når du køber en solcreme, så du er sikker på, at den også virker beskyttende mod uva-strålerne. Uva-mærket fortæller, at solcremens uva-beskyttelse er minimum en tredjedel af den solfaktor, der er angivet. Står der f.eks. SPF 30 på flasken, beskytter solcremen minimum med faktor 10 mod uva-strålerne.
 

VANDRESISTENT OG VANDFAST

Bader du meget, skal du gå efter solprodukter, der er vandresistente. Er solcremen vandresistent, er den testet til at klare badning uden at miste effekten i 2 x 20 minutter. En vandfast solcreme yder beskyttelse til 4 x 20 minutters badning.
 
 

GRAD AF SOLBESKYTTELSE

Solproduktet kan være mærket med, om det giver lav, medium, høj eller ekstra høj solbeskyttelse.
 
  • Lav beskyttelse: SPF 6-10
  • Medium beskyttelse: SPF 15-25
  • Høj beskyttelse: SPF 30-50
  • Meget høj beskyttelse: SPF 50+
 
 

HVORFOR ER UV-STRÅLERNE SÅ SKADELIGE FOR HUDEN?

Uva og uvb-stråler giver begge skader på cellernes dna. Uva-strålerne trænger længst ned i huden, og ved langvarig soleksponering af denne får de ældningsprocesserne til at accelerere. De nedbryder de kollagene fibre og nedsætter hudens elasticitet. Kort sagt: Du får rynker, og huden bliver mere slap. De er samtidig den primære årsag til soleksem, karsprængninger og pigmentforandringer. Uvb-strålerne trænger ned i overhuden og er årsag til rødme og solskoldning.
 
 
 

SÅDAN BRUGER DU SOLCREMEN

Følg instrukserne nøje om brugen af solcremen, så du bruger den rette mængde. Der skrives også ofte, hvor tit og hvornår du skal smøre dig ind.
 

INGREDIENSER

Navnene på ingredienserne er de samme i alle EU-lande, så alle har en mulighed for at tjekke, hvad der er i. Praktisk, hvis du f.eks. er allergisk over for en særlig ingrediens. Det indhold, der er mest af i produktet, står øverst, og det, der er mindst af, står til sidst.
 

HOLDBARHED

12M betyder, at solcremen er holdbar i op til 12 måneder efter åbningen. Solen og varmen kan dog nedsætte produktets holdbarhed en smule, så tjek en gang imellem, om solproduktet har ændret duft, udseende eller konsistens og derfor bør kasseres.
 
 

 

Læs mere om: