https://imgix.femina.dk/media/bcad7a3de7694908bc2a28f9dfe189e9.jpg
Rejser

I ørkenelefanternes tunge fodspor

7. marts 2011
af Hanne Høiberg
foto: Michael Brüel
Elefanter, der har tilpasset sig det ekstremt tørre klima, klippekunst lavet af buskmændene for op mod 6.000 år siden og en unik sølvskinnende saltslette og andre storslåede landskaber er blot nogle af de fantastiske oplevelser, der venter på safari i Namibia i Afrikas sydvestlige hjørne.

I ørkenelefanternes fodspor

Det er ikke mere end tre timer siden, vi landede med et lille 14 personers fly på en groft gruset landingsbane i bushen en halv kilometer fra Doro Nawas lodgen, liggende højt på en klippeknold som et mørkt firkantet fort taget ud af en Tolkien-film.

Men så snart man træder indenfor, forvandles den utilnærmelige camouflagefarvede bygning til en smukt indrettet, topmoderne safarilodge med 360 graders udsigt over højsletten.

Damaraland i den nordvestlige del af Namibia er en af Afrikas sidste vildmarker.

De store, stråtækte gæstehytter ligger spredt ved foden af klippen.

Da jeg ser mig om i den, der skal være min mands og mit hjem de næste par dage, har jeg bare lyst til at blive på den private terrasse og kigge mig mæt på det fantastiske sceneri med bushen og de flade rødbrune taffelbjerge i baggrunden.


Elefanterne i flodlejet

De berømte ørken-elefanter holder også til i flodlejerne. Og det er netop den udtørrede Aba Huab-flod, vi følger i jagten på elefanterne, der gennem generationer har tilpasset sig det ekstremt tørre, ørkenagtige klima.

De ved, hvor de kan finde vand, og modsat almindelige savanne-elefanter, der har brug for 150-200 liter hver eneste dag, kan disse klare sig tre-fire dage uden vand.

Takket være totalfredning og overvågning af elefanterne er bestanden i dag oppe på omkring 700 og voksende, fordi dyrene trives.

Klippekunsten i Twyfelfontein

Den følgende dag går turen mod Twyfelfontein, berømt for sin rigdom af klippekunst, ristet ind i den bløde, røde kalksten af buskmændene for mellem 6.000 til 2.000 år siden.

Af samme grund er Twyfelfontein også Namibias første og eneste lokalitet på UNESCO's verdensarvsliste.

Dengang i tidernes morgen tiltrak en vandrig kilde på kanten til ørkenen store flokke af dyr til savannen.

Buskmændene, der var jægere og samlere, fulgte dyrene, og velsagtens for at bringe deres viden videre til næste generation har de ristet de smukkeste, vellignende giraffer, zebraer, næsehorn, geparder og mange andre savannedyr ind i de røde klipper.

Dyrene ved saltsletten

Næste stop på turen, Anderssons Camp, ligger en times flyvning længere mod nord i den del af landet, der får mest vand, og derfor er den frodigste.

Lodgen er én af fire i det private Ongava Reserve, som ligger skulder ved skulder med Etosha Nationalpark, det nordlige Namibias absolutte attraktion.

I regntiden under vores besøg er det en oplevelse at køre ad lange grusveje i bushen omkring vandhullerne, hvor firehjulstrækkeren må holde tilbage, fordi et par voksne giraffer med unger vil forbi.


Vi ser også springbukke, gnuer, sorthovedede impalaer og små, rævelignende sjakaler. For slet ikke at tale om rovfugle, strudse, sorte storke og en uendelig mængde småfugle, hvis sang fylder luften.


De store dyr som løver og elefanter holder sig inde i bushen. Der er vand nok overalt og derfor heller ingen dyr omkring vandhullerne.

Men hvad gør det, når vi på samme aftens night-drive oplever et næsehorn med unge, der først står stødt og roligt fem meter fra, hvor vi holder, siden lægger sig tungt ned for at sove.

Er der noget at sige til, jeg føler mig særlig udvalgt, da vi sidder ved morgenmaden, mens zebraer, springbukke og en enkelt gnu får deres morgendrik ved vandhullet mindre end 30 meter væk?

NAMIBIA - FAKTA & FIDUSER

  • Størrelse: 825.418 kvm, større end Frankrig og Storbritannien tilsammen.

  • Indbyggere: 2,1 millioner eller 2,5 pr. kvm. I Danmark er der 126 pr. kvm. Selvstændig nation i 1990, efter at have været under tysk, britisk og sydafrikansk herredømme. Namibia er den første nation, der har dyre- og miljøbeskyttelse indskrevet i sin konstitution.

  • Klima: Subtropisk ørkenklima, Afrikas tørreste med ca. 300 solskinsdage.

  • Bedste årstid: I princippet hele året. Sommeren fra omkring december til marts kan være meget regnfuld mod nord, jo længere sydpå, jo tørrere. Vinteren fra april og faktisk helt frem til november er den tørre årstid med temperaturer ned til frysepunktet om natten, op mod 25-30 grader om dagen.

    At rejse alene som kvinde volder ingen problemer på organiserede safari-ture. Rejser du alene rundt i landet, gør du klogt i at tage vielsesring på og være afvisende over for nærgående tilbud. Når det er sagt, er namibianerne generelt utroligt venlige og hjælpsomme.

  • Vejen hertil: Rejsen var arrangeret af Profil Rejser, www.profil-rejser.dk, der har agenturet for Wilderness Adventures i Danmark. Vi fløj med South African Airways, www.flysaa.com, fra London til Johannesburg og videre til Windhoek i Namibia. Herfra med små fly til lodgene.

  • www: Wilderness Adventures står ikke bare for safarier og de lodges vi boede i, men også for bæredygtig øko-turisme, naturbeskyttelse og udvikling af lokalområderne, www.wilderness-adventures.com. Yderligere info om Namibia på www.met.gov.na, Miljø- og Turistministeriets hjemmeside, og www.namibiatourism.com.na, Namisk Turistråds hjemmeside.

Flere spændende rejser

Læs også