Sårbarhed
Liv

Lær at vise din sårbarhed

3. september 2018
(udgivet første gang august 2016) af Annette Aggerbeck
Foto: Shutterstock
Lægger du bånd på dig selv og skjuler din sårbarhed? Så er du ikke alene! Men det kan få store konsekvenser. Bliv klogere på hvordan du bliver bedre til at vise dig selv og stå ved din sårbarhed.
Langt de fleste mennesker har svært ved at vise deres sårbarhed. En af forklaringerne er, at vi lærer det helt fra barnsbe, mener psykolog Emilie Jahnnie Sigård. – Det er tillært, at vi ikke må vise vores sårbarhed. Helt fra starten af vores liv er vi afhængige af at udvikle os i samspil med andre mennesker, og en stor del af børneopdragelsen foregår ved, at man regulerer barnet via skyld og skam. Vi bliver for eksempel skammet ud, når vi viser vrede ved at få et ’nej’ fra vores forældre. De reagerer tit negativt, når vi er hjælpeløse, kede af det, vrede, skuffede osv., mens de reagerer mere positivt, når vi er nemme, glade og samarbejdsvillige. På den måde lærer vi hurtigt at censurere vores følelser.
Lavt selvværd Når man ikke kan vise sig selv med alle sine følelser, bliver man paradoksalt nok mere sårbar, for så viser man en stærk facade, men inde bag truer sårbarheden med at vælte en. – Sårbarhed er en del af vores psykiske struktur, og hvis man lukker ned for den, lukker man en del af sig selv ned. Jo mindre man ejer sine sårbare følelser, desto mere skrøbeligt bliver ens liv, og man bliver lettere væltet af modstand. Når vi ikke tør være i kontakt med vores sårbarhed, er det svært at opleve tilknytning til andre mennesker, kærlighed og glæde. Så hvis vi ønsker et meningsfyldt liv, er vi nødt til at være mere autentiske og åbne op for vores sårbarhed, siger Emilie Jahnnie Sigård. LÆS OFGSÅ: Er du dårlig til at bede om hjælp? Accepter dig selv og find modet frem Hvis dit selvværd er lavt, er det en god idé at lære at acceptere og støtte dig selv, eventuelt ved at gå i terapi. Det er vigtigt at acceptere, at du har det, som du har det med alle dine følelser, og at du er okay, præcis som du er – også når du er sammen med andre. – Første skridt er at erkende, at du er sårbar og tager ansvar for dine egne følelser. Og det arbejde starter i enrum. Når du opnår en større accept af, at du er ked af ting, noget er svært, at du gerne må række ud efter hjælp osv., så bliver det lettere at dele det med andre. Find så modet frem til at øve dig i det små, og se hvad der sker. Øv dig i sammenhænge, hvor du føler dig tryg. Vær bevidst om dig selv og lær dig selv at kende, for så er det lettere at bedømme situationer og vide, hvad der er godt for dig, for sårbarhed skal ikke bare vises i enhver sammenhæng. Husk at det ikke vælter dig, hvis du selv synes, du er okay, siger Emilie Jahnnie Sigård. LÆS OGSÅ: Sådan får du det bedste ud af din vrede Sådan finder modet til at være sårbar - Acceptér dig selv, som du er med alle dine følelser. - Husk at sårbarhed hverken er godt eller skidt. Du kan ikke gå igennem livet uden at være sårbar, hvis du vil leve et meningsfuldt liv, hvor du oplever at være knyttet til andre mennesker. - Få øje på hvad du ubevidst går og siger til dig selv. Hvis du opfatter sårbarhed som noget negativt og svagt, så spørg dig selv: Hvad er der galt med at være svag? - Arbejd med din selvfortælling – læg mærke til, hvad du siger om dig selv til dig selv, og hvilken historie du fortæller andre om dig selv. - Hvis du har svært ved at bede andre om hjælp, så start i det små. - Forsøg ikke at lade dig styre af dine tidligere erfaringer. Hvis du har dårlige erfaringer med folks negative reaktioner på din sårbarhed, så spørg dig selv om, hvem du føler dig tryg nok ved til at kunne vise dine følelser. Vælg din timing, så der er plads til dig, og du ikke forstyrrer den anden midt i noget vigtigt.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/py02-abobanner-6430x2052.jpg

Læs også