Parforhold

Kathrine Lilleør om kærlighed: "Den er større, end vi kan forestille os"

Hvad er kærlighed og hvorfor har vi så svært ved at finde den? Få svarene fra sognepræst, Ph.D. og forfatter Kathrine Lilleør

3 spørgsmål om kærlighed

 

Hvad er kærlighed?

Kærlighed er ubeskrivelig. Den er større, end vi kan forestille os. Derfor kan vi kun beskrive, hvad kærlighed ikke er. Hvor storslået kærlighed er, kan aflæses i det faktum, at andre betegnelser for kærlighed i Det Nye Testamente er Helligånd eller Guds Rige. Stort set altid, når H.C. Andersen kunne have skrevet ”kærlighed”, skrev han "evighed” i stedet. Selv beskriver jeg ofte kærlighed som velsignelse. Det er en velsignelse af guddommelig karakter, når vi elsker, og vi selv bliver elsket.
 
 

Hvad synes du, at folk misforstår om kærlighed?

At kærligheden kan styres. Kontrolleres. At vi kan bestemme os for at elske - og for ikke at elske. Og, at man kan gøre sig fortjent til at blive elsket. At kærlighed kan indgå som en handelsvare i en noget-for-noget-transaktion. Opfatter man kærlighed på den måde, slår man sig. Og andre slår sig på en.
 
 

Hvorfor er det så svært at finde kærligheden, og at få den til at vare ved?

Kærlighed er i og om os. Men måske ikke på den måde, du ønsker dig. Der er mange, der ikke oplever den store ægteskabelige kærlighed i deres liv. Fordi den form for kærlighed er så tiljublet, medfører det ofte så stor skuffelse, at man bliver blind for al den kærlighed, som strømmer mod en på andre måder. Kærlighed er en gave, Gud skænker. Undertiden får vi lov at have den hos os livslangt, undertiden trækker Han den tilbage. Uden forklaring. Det første føles altid som en velsignelse. Det sidste føles altid som en forbandelse. Når kærlighedssorg rammer, kender jeg kun en trøst: at læne sit hjerte ind i troen på, at ”kærligheden hører aldrig op”. 
 
Læs mere om: