bella
Stil

Vi har ikke set den her taske i 20 år. Nu har Bella Hadid genintroduceret den

11. maj 2023
Af Rose Maria Boelsmand
Foto: Tyja/Backgrid/Ritzau Scanpix
Alt ved looket skriger Y2K.

Louis Vuitton er ’the OG’, hvad angår kreative designsamarbejder.

Allerede i 2001, hvor Marc Jacobs styrede slagets gang hos Louis Vuitton, og ikke var bange for at bringe lidt ballade ind i det traditionsrige franske lædervarehus, introducerede han det første designsamarbejde i husets historie.

Og det var et samarbejde, der havde til hensigt at provokere.

Jacobs hyrede nemlig ingen ringere end graffiti-modekunstneren Stephen Sprouse, der ligesom Jacobs var kendt for at forene punk- og streetkultur med graffitiprint og mode. Han fik således frit lejde til at spraymale hen over Louis Vuittons klassiske monogram kanvastasker og give dem et nyt – og for nogle meget provokerende – look, hvor ’Louis Vuitton’ stod skrevet i hvidt og neon med ukurant frihånd i spraymaling over de ikoniske brun/beige tasker.

Louis_Vuitton
Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters/Ritzau Scanpix

Taskekollektionen blev naturligvis kult – og selv i dag er Stephen Sprouses værker i høj kurs i vintage-verdenen, da de markerer en ny tid; ikke bare for Vuitton, men også for high end mode generelt, da dette samarbejde blev startskuddet til den kaskade af designsamarbejder, der siden da er overgået moden.

Både hos Louis Vuitton selv (vi nævner i flæng Takashi Murakamis kirsebær-kollektion, Jeff Koons kunstværker, Kusamas psykedeliske prikker og Supreme-kollektionen), men også H&Ms årlige designer-kollektioner med brands som Versace, Jimmy Choo, Balmain og senest Mugler, som bliver lanceres i maj 2023, eller crossover-kollektionerne mellem Balenciaga og Gucci og Gucci og Adidas.

Men tilbage til Stephen Sprouse og Louis Vuitton, for selv om kollektionen har fået kultstatus, er det alligevel sjældent, at vi ser dem i levende live i gadebilledet.

Lige indtil Bella Hadid luftede sit vintage-eksemplar på en tur i New Yorks gader. Ja, faktisk var hele hendes look den dag som taget ud af år 2001: baggy bukser i faldskærmsstof, tanktop i camouflageprint, en Supreme puffer-jakke ud over i grungede skovmandstern tilsat sorte Nike-sneakers, smalle solbriller og en scrunchie i håret.

Bella_Hadid

Looket, og genintroduktionen af Stephen Sprouses 22 år gamle mesterværk vidner blot om, at hvor meget vi end troede (eller håbede), at Y2K-dillen var en døgnflue, så lever trenden stadig i allerbedste velgående.

Drømmer du selv om at erhverve dig et originalt Stephen Sprouse-eksemplar fra Louis Vuitton, skal du dog være ekstremt tålmodig, grundig og heldig, da taskerne – både de oprindelige fra Louis Vuittons SS01-kollektion og fra den limited edition-kollektion, som Louis Vuitton (gen)udgav i 2009 - er i vanvittig høj kurs på vintagemarkedet. Men du kan være heldig på sider som Vestiaire Collective eller gennem auktionshuse.

Denne artikel blev første gang bragt af ELLE.dk. Dette er en redigeret version.

Læs også