parabener
Skønhed

Sandheden om parabener: Er de gode eller skadelige?

12. oktober 2021
af Gitte Holm og redaktionen
Udgivet første gang d. 13 februar 2015 Foto: Unsplash
Vi vil leve det rene liv – fri for parabener og andre kemiske virkemidler. Men hvorfor egentlig? Vi kigger nærmere på parabenerne, som lyder farlige, men som faktisk holder vores skønhedsprodukter rene og bakteriefri.

For 10 år siden havde du sikkert ikke ænset begrebet "parabener", men så skete det. Medierne fik færten af en god historie om, at enkelte parabener var under mistanke for at være hormonforstyrrende, og vupti - sådan blev vi parabeneforskrækkede.

Men hvad var det egentlig, vi blev så nervøse for? Her gør bromatolog Anne-Dorte Mathiesen dig klogere på, hvad parabener egentlig er, hvad de gør ved din hud - og hvorvidt parabener egentlig er farlige.

Hvad er parabener?

  • Parabener er en gruppe af kemiske stoffer, der anvendes som konserveringsmidler i bl.a. kosmetik.
  • Parabener tilføres skønhedsprodukterne for at forhindre vækst af bakterier og skimmelsvampe, som i værste fald kan medføre hudinfektioner.
  • Cremer er meget udsatte, da de ofte er vandholdige og samtidig ofte er i krukkeform, hvor der kan føres mikroorganismer ned i produktet, når fingrene kommer i dåsen.
parabener

Påvirker parabener hormonerne i kroppen?

- For nogle år tilbage kom der en mistanke frem om, at visse parabener, propyl- og butylparaben, kunne have hormonlignende effekter hos mennesker og dyr. Parabenerne blev beskyldt for at være årsag til både fedme, faldende sædkvalitet og for tidlig pubertet.

- Sammenhængen mellem parabener og disse tilstande er aldrig blevet dokumenteret, og flere forskere har helt afvist, at der skulle være noget om snakken," forklarer bromatolog Anne-Dorte Mathiesen og fortsætter:

- Mange stoffer, både de naturligt forekommende og de menneskeskabte, kan have egenskaber, der påvirker hormonsystemet, f.eks. soya, der indeholder østrogenlignende stoffer og som ligger højere på listen over hormonpåvirkende stoffer, end parabener gør."

Er parabener farlige?

Frygten omkring parabener ligger primært i, at de skulle være hormonforstyrrende og dermed kan virke ødelæggende på vores krop. Der er dog fordele ved at anvende produkter med parabener, mener Anne-Dorte Mathiesen.

- Kosmetiske produkter med parabener er godt konserveret, og det betyder lang holdbarhed, selv om de både bliver udsat for varme og bakterier.

- Risikoen for hudinfektion er altså mindre ved et produkt, som er godt konserveret. Har du børneeksem, psoriasis eller lignende, hvor du har behov for at smøre ofte, kan produkter med parabener også være et godt valg, da du i mindre grad skal bekymre dig om infektion.

Giver parabener allergi?

Selv om man måske skulle tro, at parabenholdige produkter skulle være mere allergifremkaldende end andre, kan du godt tro om igen.

Allergiske tilfælde på grund af parabener er meget sjældne.

- Parabener bliver pga. forbrugerpres ofte erstattet af andre konserveringsmidler, der også er effektive overfor bakterier og svampe.

- Desværre sker der nogle gange det, at forbrugernes udsættelse for de andre konserveringsmidler bliver så hyppig og stor, at de kan risikere at udvikle allergi, da de andre konserveringsmidler ikke er nær så allergivenlige, fortæller Anne-Dorte Mathiesen.

Læs også