https://imgix.femina.dk/media/afa951556f8d49b3a008c7f7e7fca8ed.jpg
Skønhed

Sådan forebygger du hårtab

7. juli 2011
af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive.dk
Foto: All Over Press
Hårets kvalitet bliver hele tiden forringet. Få gode råd til, hvordan du beholder mere af det

De fleste af os drømmer om at have et tykt og fyldigt hår. Men desværre er det en drøm, der bliver mindre realistisk, jo ældre vi bliver.

For vores hår bliver tyndere, finere og af dårligere kvalitet som årene går.

- Vores hår har en cyklus, og det gælder for alle mennesker. Levetiden på et hår er mellem 2 og 10 år. Og de nye hår er ofte finere og tyndere, siger Lars Skjøth, der er leder og ejer af Hårklinikken, til Alive.dk

Tre faser - og så dør det
Et hårs" liv" kan deles op i tre faser. Det er først i en anagen fase, hvor det gror. Herefter følger den catagene fase, som er overgangsfasen, hvor håret går fra at være aktivt til at hvile. Denne fase varer mellem 2-5 uger. I den sidste fase - kaldet den telogene fase - bliver håret inaktivt.

- I den sidste fase står håret i hårsækken, men når der kommer et nyt frem, bliver det gamle stødt ud, forklarer Lars Skjøth.

Det er forskelligt fra person til person, hvornår i livet og hvor hurtigt disse faser begynder og afsluttes.

Og det er netop hårets cyklus, der betyder, at vi får tyndere og færre hår på hovedet.

- Problemet opstår, når håret udskiftes. Er det første hår af 100 pct. kvalitet, er det næste måske kun 90 pct., og det tredje er måske 50 pct. af den oprindelige kvalitet. Der sker en udtynding, siger Lars Skjøth.

Flere årsager til hårtab
Der kan også være særlige perioder, hvor man føler, at håret nærmest ryger af i totter. Det kan skyldes hormoner, stress, graviditet, medicin, allergi mv.

- Der kan også ske det, at en stordel af hårene er i hvilefasen på samme tid, og at de dermed udskiftes. Det kan jo godt føles voldsomt, siger Lars Skjøth, der dog anbefaler, at man undersøger årsagen til hårtabet, fordi der som regel ligger noget bag.

Gode råd til at forebygge hårtab
Han giver her en række råd til, hvordan man forebygger hårtab:

- Lad være med at sætte håret op, når det er vådt, da det kan give hovedbundssvamp og kan forårsage hårtab.

- Brug ikke varm luft under føntørringen. Når hovedbunden 'opdager' varmen, producerer den ekstra talg for at beskytte sig selv, og talgen kan i nogle tilfælde forhindre optimal hårvækst og kan forårsage svamp i hovedbunden.

- Sæt ikke håret for stramt op, da dette kan forårsage "træk-alopeci", hvilket er permanent hårtab, der er forårsaget af træk i håret, som skaber ar. Det samme ses ofte efter brug af extensions.

- Hårfarvemidler og stylingprodukter er til håret og ikke til hovedbunden. Undgå hovedbunden, når du bruger dem, da de kan forårsage allergi og eksem.

- Skal du have farvet hår, så få det gjort hos frisøren. Og bed frisøren om at undgå hovedbunden - også ved striber.

- Få dit hår klippet jævnligt.

- Spis meget varieret og gerne af de langsomme kulhydrater såsom brune ris og pasta, grove grøntsager og frugt, gode fedtstoffer fra fisk, avocado, koldpresset rapsolie og olivenolie. Få proteiner fra lyst og rødt kød samt mælkeprodukter. Er du vegetar, så få protein fra bønner, linser, tofu, mælkeprodukter og evt. fisk.

Læs også