https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/11/45/staerk-istedet-for-tynd/staerk612x325.jpg
Skønhed

Nyt skønhedsideal: Stærk i stedet for tynd

6. november 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: Pantherstock
Nu skal kvinder ikke være åleslanke. Det handler i stedet om at være stærk som en okse

Der har været et hav af skønhedsidealer gennem de seneste årtier.

Fra de buttede kvindelige former i Marilyn Monroes tid i 1950'erne til den helt spinkle Twiggy-trend i 1960'erne og fra 1980'ernes træningsbesættelse med Jane Fonda i spidsen til 1990'ernes ultratynde modelideal a la Kate Moss.

Nu ser det ud til, at samfundet efterhånden bevæger sig fra det meget tynde ideal til det stærke kropsideal. Kasper Lund Kirkegaard, der er ph.d. og forskningsansvarlig ved Danmarks Idræts-Forbund, peger på, at især unge kvinder har mere fokus på at være tonede i stedet for tynde. Og der er også flere kvinder, der styrketræner i dag end for bare fem år siden, forklarer han til magasinet iForm.

- Tidligere gik kvinder i høj grad til konditionsprægede holdtimer som aerobic og step, hvor det handlede om at forbrænde kalorier og blive slankere. Nu er der kommet mere rå elementer ind, f.eks. Bodypump, som træner styrke, og hybrider mellem forskellige genrer som boxercise og piloxing, forklarer Kasper Lund Kirkegaard til iForm.

LÆS MERE: Selvom at det lader til, at en stærk krop bliver det nye skønhedsideal, er der også andre grunde til at begynde at styrketræne - det holder blandt andet lægen væk, læs mere her

Oprør omkring at blive dømt på det ydre

Trenden ses også på Facebook, som Marsha Tieken Christensen kickstartede med et billede af sig selv iført en top med budskabet: 'Strong is the new skinny'. Hendes Facebook-side har i dag næsten 60.000 likes.

Kasper Lund Kirkegaard forklarer tendensen med, at der i høj grad er kommet fokus på vigtigheden i at være sund og aktiv. Når man er aktiv, lever man længere, bliver mindre stresset og mere sund, hvilket gør, at vi lever længere.

- Den tynde krop, som er slap og kan blæses omkuld, er ikke længere så attraktiv. Vi vil hellere være stærke, og i dag er synlige muskler en kvalitet, der vidner om en stabil og regelmæssig træningsindsats, hvilket den slanke krop ikke ubetinget gør. Samtidig er der også oprør omkring det, at man kun bliver bedømt på sit ydre, og det er fordommen om 'de kønne, men dumme, modeller' et udtryk for. I dag vil vi også bedømmes på vores kompetence og faglighed, siger Kasper Lund Kirkegaard.

LÆS MERE: Kvinder laver mange træningsfejl uden faktisk at vide det. Læs 5 typiske træningsfejl her

Læs også