Slow-age
Skønhed

Ny positiv skønhedstendens: Slow-age erstatter anti-age

24. juli 2017
af Elsebeth Mouritzen. Redigeret til web af redaktionen
Foto: Panthermedia.
I mange år har anti-age-begrebet domineret på skønhedsfronten. Men nu er tiden kommet til et nyt, mere positivt skønhedsbegreb: Slow-age, som handler om at hvile i os selv i stedet for desperat at kæmpe mod alderen.

Vi vil have slow-age fremfor anti-age

Slow-age er det nye sort i skønhedsverdenen. Hvor vi før i tiden ikke kunne få nok af anti-age, så er tiden nu kommet til at stoppe med desperat at kæmpe mod alderen og tiden.

Hvad enten vi vil indse det eller ej, så kan vi nemlig ikke stoppe tiden og dens præg på vores udseende. Der vil altid være faktorer som stress, forurening, kost og sol, der har indflydelse på vores hud, og selv om vi sørger for at pleje den godt, kan vi aldrig løbe fra aldringen. Alligevel kan vi godt gøre noget ved det. Bare noget andet.

I stedet for at tænke negativt med et begreb som anti-age, som får alder til at lyde som noget, vi skal frygte, skal vi i stedet for omfavne slow-age ved at leve livet langsommere og på den måde bevare vores naturlige skønhed. Det er en udløber af hele slow-bevægelsen fra 1980’erne, der startede med maden, slowfood, og senere bredte sig til rejser og livsstil. Og nu gælder det altså vores skønhed.

LÆS OGSÅ: Chefredaktøren: Elsk din alder

Det mentale hamsterhjul

Det har givet det franske skønhedsfirma Vichy stikordet til at forske i, hvordan påvirkninger, akkumuleres i huden og har indflydelse på de processer, der ælder den.

Ni års research viser, at selv om langt den største del af aldringstegnene – linjer, rynker, større porer og mathed – kommer udefra, så er ændringen af huden ikke en proces, der blot skrider hurtigt fremad med ufravigelig sikkerhed. Dels kan man pakke huden ind med de rigtige ingredienser, og dels kan vi nedsætte farten på forandringerne ved selv at slå bremserne i.

Denne holistiske tilgang til skønhedspleje peger hen imod, at vi også skal lytte til en anden slags eksperter end dem, der lige ved noget om skønhed. Sådan én er forfatter og motivationstaler Lisbett Wedendahl, 47, der står bag bøgerne ”Fred begynder med dig” og ”Hjertestarter”, hvor hun kredser meget om at springe af det mentale hamsterhjul, elske sig selv mere og få fred i hverdagen.

– Vi skal slutte fred med vores alder. Det er sjovt, at det er blevet sådan et issue at se ældre ud. Hvad er det, vi er bange for? Vi tror, vi har magten til at gøre noget ved det, i stedet for at være taknemmelige over at leve så længe som muligt. Vi skal da ikke bruge vores bedste år i ærgrelse over noget, vi havde engang, eller frygte det, der kommer, siger hun.

Egenomsorg

Det hjælper på udseendet at se glad ud, være tilfreds og hvile i sig selv, uanset hvilken alder man har, mener hun.

– Forfængelighed er en del af det. Jeg elsker at forkæle mit ansigt og min krop med lækre produkter, jeg elsker ritualerne omkring det, og når jeg står der foran spejlet med de syv lag cremer, kan jeg se mig selv dybt i øjnene, mens jeg smører mig ind. Jeg kender rigtig mange smukke kvinder, som i virkeligheden ser triste ud, fordi de fokuserer på det, de mangler eller mister, i stedet for på det, de har eller får.

– Det, der virkelig får os til at stråle og i andres øjne se smukke ud, er, hvordan vi behandler os selv. Det er godt at være selvoptaget. Hele vores kultur handler om omsorg for andre, men vi skal huske at gøre noget for os selv, for når vi har det godt, ses det, siger Lisbett Wedendahl.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også