https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/april/hudpleje-raarvarer-p.jpg
Skønhed

Naturlige råvarer du kan bruge som hudpleje

26. april 2014
af Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: shutterstock
Lav din egen hudpleje på naturlig vis. Se hvilke helende og velduftende ingredienser, der virker effektivt på både din hud og dit hår her.

Agurk

Det er velkendt, at agurkeskiver på øjnene kan afhjælpe hævede og trætte øjne. Agurk indeholder masser af vand og tilfører både fugt og C-vitaminer til huden, samtidig med at de virker beroligende.

> Få 5 nemme opskrifter til, hvordan du laver din egen hudpleje med naturlige ingredienser

Honning virker antiseptisk, bekæmper effektivt bakterier og fjerner urenheder. Desuden virker det blødgørende og tilfører huden fugt. Kan bruges på alle hudtyper, men er særligt effektivt til uren, tør og irriteret hud.

Avocado

Avocado er meget rig på olie og spækket med A, C-, D og E-vitaminer. Frugten virker både nærende, rensende og blødgørende, hvorfor avocado er særligt effektiv mod tør og træt hud. Den kan være med til at genoprette hudens fugtbalance og bevare elasticiteten. Også avocadoolie er effektivt som ansigts- og kropsolie.

Appelsin, grape og citron

Ud over A- og forskellige B-vitaminer indeholder citrusfrugter store mængder C-vitamin og antioxidanter, der har en gavnlig effekt på huden, samt frugtsyre, der virker peelende og opstrammende. Saften virker desuden blegende på håret.

> Se her hvordan du kan spise dig til en yngre hud

Ud over C-vitaminer indeholder jordbær alpha-hydroxy-syre, der fjerner døde hudceller og samtidigt virker blødgørende på huden. Jordbær er effektive mod akne og fedtet hud og reducerer poser under øjnene.

Yoghurt naturel

Et meget effektivt hudplejemiddel, der kan bruges i de fleste opskrifter. Indeholder mælkesyrebakterier, protein, zink samt en række andre mineraler og enzymer, der virker bakterienedbrydende og er med til at give huden fugt. Effektivt mod uren eller fedtet hud og mindsker rødme. Ved særlig tør hud kan du tilsætte
lidt honning.

> En guide til din hudtype - find de rigtige produkter til dig

Mayonnaise

På grund af indholdet af æg og olie virker mayonnaise både blødgørende og fugtende og er meget effektivt mod tør hud.

Groft salt indeholder mange mineraler. Er super effektivt til at fjerne døde hudceller og efterlader huden blød og mere modtagelig for creme og hudpleje. Kan bruges til bodyscrub og peeling af fødderne og kan eventuelt blandes med honning eller essentielle olier. Da det virker stærkt eksfolierende, må det kun bruges på kroppen. Bruges til normal og fedtet hud.

Mælk

Ud over vitaminer, der giver næring til huden, indeholder mælk også mælkesyre og alpha-hydroxy-syre, der virker opstrammende, blødgørende, eksfolierende og fjerner effektivt døde hudceller. Desuden binder mælk fugten til huden og er derfor god til tør hud.

Meloner indeholder A-, B- og C-vitaminer, forskellige mineraler - og masser af vand. Frugtkødet er godt til masker og til at fjerne døde hudceller. Særligt vandmelon tilfører huden fugt, og da den har samme pH-værdi som huden, er den effektiv som hudtonic.

Olivenolie

Har et højt indhold af antioxidanter og vitaminer, der forebygger rynker og virker effektivt mod betændelse. Olien tilfører huden fugt og kan anvendes både på huden og i håret.

> Test dig selv: Hvilken type hårpleje skal du bruge

Havregryn

Indeholder store mængder protein, jern og magnesium. Grynene virker beroligende, rensende og blødgørende og fjerner døde hudceller effektivt og blidt. Desuden indeholder havregryn kiselsyre,
der dæmper betændelsestilstande.

> Lav din egen marens rensemælk - få opskriften her

Æggeblommer er rige på vitaminer og lecitin. Da de også indeholder meget fugt, er de effektive mod særligt tør hud. Æggehvider derimod virker en smule udtørrende og er gode til at stramme huden op og bruges til normal/fedtet hud.

Læs også