Makeup med omtanke
1. Findes der makeup uden allergi-risiko?
Nej, desværre ikke noget, der er helt uden allergi-risiko. Af gode grunde er der jo altid farvestoffer i makeup, og de kan potentielt give allergi.
Derfor er der heller ingen makeup, som er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.
2. Hvem får typisk allergi af makeup?
Alle kan udvikle allergi. Det kan ske, når man er 20, 45 eller 70 år, og sker det, er det for livet. Huden kan blive overfølsom over for stoffer, som den har fået for meget af, måske fordi man har brugt meget koncentrerede produkter eller de samme produkter i mange år.
Til sidst bliver huden overbelastet og reagerer med kløe, rødme, knopper, blærer eller ved at skalle.
3. Hvad er værst?
Parfume er den værste allergi-skurk, så styr uden om makeup med parfume. Og det gælder både kemiske og økologiske parfumestoffer.
Undgå desuden konserveringsmidler som formaldehyd og også benzylalkohol, som er et særligt allergifremkaldende parfumestof, der også bruges til konservering.
4. Er økologi lig med allergi-venlig?
Nej, desværre. Fordi noget er godt for miljøet, er det ikke nødvendigvis godt for huden.
Naturlig og økologisk kosmetik kan også indeholde problematiske stoffer, der kan give allergi, f.eks. citrusstoffer. Ofte er de økologiske produkter tilmed meget koncentrerede.
5. Hvordan mindsker man risikoen?
Spar lidt på makeuppen, brug den f.eks. kun til særlige lejligheder. Skift gerne mellem forskellige mærker, så huden ikke udsættes for de samme stoffer år efter år.
Det er svært at finde en mascara uden nikkel, som er en stor allergi-skurk, men der er typisk mindre nikkel i blå, grøn eller lilla mascara end i de mørkere farver.
Toksikolog Ewa Daniél er ansvarlig for Astma-Allergi Danmarks deklarationsordning, symboliseret med den blå krans som logo.
Hun laver risikovurderingerne af de kemiske stoffer i hudpleje- og rengøringsmidler, som producenter gerne vil have deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.