https://imgix.femina.dk/media/9bfc7bb736d74034a4183a591de9a840.jpg
Skønhed

Mænd får oftere hud-problemer

31. maj 2011
af Julia Schmiegelow
foto: all over press
Mænd haler ind på kvinder, når det kommer til parfumeallergi, viser dansk forskning

Fakta

Læs mere om parfumeallergi på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.

Mange danske mænd dufter formentlig bedre i dag end for bare 50 år siden. Men de er også ved at vinde ind på kvinderne, når det gælder udvikling af parfumeallergi.

Ny dansk forskning fra center for Dermato-Venerologi og Allergicentret på Syddansk Universitet viser nemlig, at blandt patienter med parfumeallergi, havde 25 procent deodoranter som årsag. Og over dobbelt så mange mænd som kvinder blev registreret i denne gruppe.

- For første gang har vi set omtalt i en international videnskabelig artikel, at flere mænd end kvinder får parfumeallergi og at årsagen skyldes deodoranter, siger Ewa Daniél, der er Astma-Allergi Danmarks ekspert i risikovurdering af produkter til huden, til alive.dk.

Astma-Allergi Danmark vurderer, at 200.000 danskere har parfumeallergi.

Trænger ind i huden
Hun mener, de nye tal er et konsekvens af de senere års fokus på, at mænd skal se godt ud og dufte dejligt.

- De unge mænd bruger jo dagligt hårvoks og dufte og ofte mange forskellige mærker samtidig, men de ved ikke, at eksempelvis voks sidder i håret hele dagen og arbejder sig ind i huden. Ligesom cremer og parfumer. En god ide er at vaske det ud om aftenen, siger hun.

Uden på tøjet
Parfumeallergi opstår for det meste under armene, og har du først fået det, er sygdommen en følgesvend for resten af livet.

- Parfumeallergi opstår oftest under armene, fordi huden her er mere sart, og der er et fugtigt miljø. Så derfor råder vi jo de unge mennesker til at bruge uparfumeret deodorant, før skaden er sket, siger Ewa Daniél.

De største syndere blandt parfumestofferne blev især fundet i den testblanding, som kaldes fragrance mix II og for stoffet hydroxyisohexyl 3-cyclohexen carboxaldehyd.

Forskningen er publiceret i artiklen "Heisterberg et al, Deodorants are the leading cause of allergic contact dermatitis to fragrance ingredients, Contact Dermatitis, may 2011".

Læs også hvilke dufte der med garanti forfører på Oestrogen.dk.

Eller om at danske kvinder hurtigt skifter parfume på alive.dk.

Læs også