Filter tiktok
Skønhed

Hun får et chok, når hun ser filteret. Det burde komme med en advarsel

3. marts 2023
Af Christoffer Mygind Juul
Foto: TikTok
Skønhedsfilteret på TikTok er i skrivende brugt over to millioner gange.

Artiklen blev først bragt på ELLE.dk. Dette er en redigeret version.

Filtre er blevet en uundgåelig ting ved at være på sociale medier.

Mens nogle filtre er sjove med hestehoveder og blomsterkranse, er andre mere ekstreme i den forstand, at de helt kan ændre dit udseende.

Særligt på TikTok er såkaldte beauty-filtre, der påfører digital makeup, blevet voldsomt udbredt og har skabt debat om, hvad sådanne filtre kan betyde for tidens skønhedsstandarder og ikke mindst den indvirken, de kan have på selvværd hos særligt unge mennesker.

Nu har et nyt skønhedsfilter meldt sig på banen, og det er med det samme gået viralt for sin vanvittige realistiske fremtoning, der gør det meget svært at gennemskue, at der er tale om et filter.

I de fleste tilfælde har det ellers været forholdsvis tydeligt, hvis der var gjort brug af et filter – som f.eks. at øjenbrynene begynder at hoppe, eller at huden bliver udglattet i en sådan grad, at der ikke er nogen tvivl om, at der står et filter bag det polerede udseende.

Men med filtret ‘Bold Glamour’, der i skrivende stund er blevet brugt over to millioner gange, ser det ud til, at TikTok har udviklet deres teknologi i en sådan grad, at filtret fremstår endnu mere ægte, end hvad de hidtil har gjort.

Det har fået mange til advare mod at bruge det, samtidig med at de kritiserer TikTok for overhovedet at skabe så livagtigt et filter.

For hvad gør det ikke ved vores selvopfattelse, at man kan ty til værktøjer, der komplet forandrer vores ansigter, uden at man overhovedet kan se det?

Det er blandt mange af de kritikpunkter, der nu bliver rettet i de videoer, som folk deler, hvor de prøver filtret og til sidst i deres videoer fjerner det for at vise, hvor ekstremt det er.

En af dem er influencer Joanna Kenny, der – mens hun swiper hånden hen over sit ansigt for at vise, hvordan filtret blender helt naturligt ind – fortæller, hvordan hun “slet ikke ser sådan her ud”. Problemet er bare, at det ser uhyggeligt ægte ud.

Og netop derfor er hendes mål med videoen også at advare folk mod at bruge det.

En anden influencer, Kelly Strack, har også delt en video, hvor hun bruger det omtalte filter, mens hun siger, at “det her filter burde være ulovligt” for til sidst i sin korte video at fjerne og afsløre, hvordan hun i virkeligheden ser ud.

Selv om flere brugere på TikTok allerede benytter sig af filtre og bruger ægte makeup til at transformere sig selv, så har ‘Bold Glamour’-filtret altså fået flere til at påpege de problemer, som et så livagtigt filter kan medføre.

Læs også