https://imgix.femina.dk/media/358b9cc1ccde494cb72235e5339a197c.jpg
Skønhed

Har du for meget hår (på de forkerte steder)?

5. august 2014
af Juliane Olsen, Alive.dk
Foto: All over press
Uvelkommen hårvækst såsom skæghår på overlæben er et problem for mange kvinder. Heldigvis er det muligt at komme problemet til livs. Få gode råd her.

Skæghår på overlæben er noget, som de fleste kvinder gerne vil være fri for. Der findes ingen løsning, der varer evigt, hvis du gerne vil hårvækst til livs, men der er i dag flere gode behandlingsmuligheder.

- Det er meget personafhængigt, hvornår hårvæksten er for meget. Hvis man ønsker en behandling med lys eller laser, skal man se sig godt for og tjekke op på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og spørge sig frem, om behandleren er godkendt. Det er vigtigt at få ordentligt information om effekt og bivirkninger, så man kan få en god behandling, siger Merete Hædersdal, der er speciallæge i hudsygdomme ved Bispebjerg hospital og arbejder med at fjerne sygdomsbetinget, uønsket hårvækst hos patienter ved hjælp af laserbehandling.

Mange metoder til hårfjerning
- Der er forskellige muligheder for at håndtere sin uønskede hårvækst. Behandling med laser og intenst pulseret lys anses dog i dag for at være den mest effektive behandlingsmetode, siger Merete Hædersdal.

Laserbehandlingen virker ved, at hårfolliklen indeholder pigment, som behandlingen bliver skræddersyet til at ramme. Der sker derefter en varmeudvikling, som destruerer hårstrået.

Der er mange forskellige maskiner på markedet, som udfører behandlingen. De store undersøgelser giver ingen baggrund for, at den ene skulle være bedre end den anden. Blot ved man, at ansigtet responderer dårligere end andre steder på kroppen. Overordnet set, ved man, at effekten aftager med tiden, og cirka 50 procent af hårene kommer tilbage efter behandlingen. Der skal altså gentagende behandlinger til for at opnå et resultat. Hvis patienten ikke lider af hormonforstyrrelser, kan effekten holde i lang tid.

Denne behandling koster ikke noget i offentligt regi, hvis der ligger en sygdom bag, men gælder kun mandlig skægvækst i svær grad. Der er dog ikke tale om en permanent hårreduktion, hvor alle hår forsvinder og bliver væk for altid.

Fakta om hårvækst:
Din naturlige hårvækst i armhulen, i skridtet og på benene er en kosmetisk tilstand og har ikke noget med sygdom at gøre. Der kan være hårvækst, som forekommer andre steder, der kan være medicinsk eller etnisk betingede og gør, at nogle kvinder bliver kede af deres udseende. Nogle kvinder kommer for eksempel fra familier, der har mere anlæg for hårvækst end andre.

På markedet er nu også en creme til hårvækst i ansigtet, som hedder Vaniqa, der indeholder enzymer, som nedbryder hårfolliklen, så den bliver hæmmet, fortæller Merete Hædersdal, der er speciallæge i hudsygdomme ved Bispebjerg hospital.

Læs også