gråt hår
Skønhed

Gråt hår: 8 grunde til, du skal elske dit grå hår

17. juni 2016
af Karen Greve
foto: Pantherstock
De første grå hår kan poppe op, allerede før du fylder 30, og så er spørgsmålet, om du skal styrte til frisøren eller stå ved, at sølvhår er hottere end hot? Med de rigtige produkter og den rigtige attitude kan gråt hår gøre dig mere karismatisk, og der er flere grunde til at glæde sig over hårets naturlige forvandling.

Gråt hår er i virkeligheden hvidt

Gråt hår er ikke gråt. Det er hvidt. Hvidt som sne og dermed allerede mere poetisk og tiltalende end gråt som regn. Den videnskabelige forklaring er, at din krop indeholder brintoverilte, og med alderen ophobes det i dine hårsække og blokerer for stoffet melanin, der giver håret farve. Derfor bliver enkelte hårstrå hvide, men sammen med farvede hårstrå ser de mest grå ud. Når alle dine hårsække er løbet tør for melanin, vil du blive mere hvid end grå. Snedronning altså! Ikke en lille grå mus!

Gråt er mega hot

Gråt hår er mega hot og har været det, siden yngre modeikoner som Kate Moss og Kirsten Dunst fik sølvstrejf i toppen for flere år siden og straks blev fulgt af sangerinderne Pink, Miley Cyrus og Ellie Goulding, Herhjemme har vi de seneste år ikke kunnet åbne et modemagasin uden at støde på lovprisninger af det lækre grå garn, der symboliserer noget ægte eller noget modigt: Enten de yngre rebeller eller en kvinde, der står ved sig selv og sin alder på en fed, velplejet måde. Tænk f.eks. på skuespillerne Helen Mirren, Jamie Lee Curtis og Meryl Streep.

Gråt hår: Sådan plejer du dine grå hår

Gråt er naturligt

Du har omkring 100.000 hår på hovedet. Et enkelt hår vokser i omkring tre år, før du taber det, og et nyt vokser frem af samme hårsæk. Efter et vist antal cyklusser slipper farven op – og det er forskelligt fra person til person, hvornår det sker. Men det sker! Og her kan du enten vælge at farve din bund hver fjerde uge eller omfavne en ny stil med nye muligheder – ikke som hverken blondine eller brunette, men som grå eminence med stil, og er du åben for det sidste, så gå videre til de følgende punkter.

Gråt er interessant

Flertallet af kvinder med grå stænk farver håret, og derfor kommer du til at skille dig ud, hvis du står ved din grå manke. Måske er du født med en leverpostejsfarvet eller en meget typisk skandinavisk lysblond (og måske lidt kedelig) hårpragt, så gråt hår er din mulighed for pludselig at shine i toppen.

Gråt hår betyder shopping

Hvis du er vant til at være brunette eller blondine, er der garanteret farver, du plejer at undgå i din garderobe. Lyserød, gul, rød, brun? Med en ny hårfarve kan du revurdere din farveskala og måske købe tøj i farver, du hidtil har undgået.

Gråt hår kræver (heldigvis) makeup

Alle de penge, du sparer på hårfarve, kan du passende bruge på lækre makeupprodukter. Et hår uden pigment kræver, at du gør lidt mere end mascara ud af din daglige makeup. Typisk mere farve til kinder, læber og øjne, så du ikke bliver helt gennemsigtig.

Gråt er karismatisk

Stærke og karismatiske kvinder går mod strømmen og beholder deres sølvgrå manke. Hvis du går grå, vil du være i båd med f.eks. Kronprinsesse Marys stylist Anja Camilla Alajdi eller EUkommissær Margrethe Vestager, der begge har taget skridtet fra mørk til gråsprængt.

Gråt er harmonisk

Du ser ikke nødvendigvis ældre ud med gråt hår. Ikke hvis du i øvrigt holder dig godt. Hvis du til gengæld er rynket, kan et alt for gennemfarvet hår let komme til at virke unaturligt – og i visse tilfælde næsten gøre dig ældre at se på. Det samme gælder, hvis du ikke er flittig med at farve dine hårrødder. Det kommer let til at se sjusket ud, og så er harmonisk gråt måske at foretrække?

Kendte kvinder med smukke grå lokker:

Læs også