https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/december/gammel-prim.jpg
Skønhed

Gør dit tøj dig gammel?

28. oktober 2014
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Ser du meget ældre ud, end du er? Så er du måske faldet i én af disse fem styling-fælder, som alle er med til at få dig til at se ældre ud. Men heldigvis er de nemme at styre udenom – bare du er opmærksom på dem…

At klæder skaber folk har efterhånden været en sandhed i hundredevis af år. Dermed ikke sagt, at man død og pine skal løbe efter enhver ny tendens, som designerne sender ned af catwalken. Men at være bevidst om, hvilket tøj, der klæder en og hvilket, man skal holde sig langt væk fra, er altid en god ide - lige meget om du er til tøj fra Føtex eller Fendi.

Det amerikanske website Lifeandbeautyweekly.com er opmærksomme på det samme, og har fået en række modeeksperter til at udfærdige en liste over fem looks, der med garanti får dig til at se ældre ud, end du er.
Er der noget, du kan genkende fra din egen garderobe?

Look nr 1: Fanget i fortiden
Har du haft den samme frisure de sidste 10 år? Og er din makeup en rutinepræget sag, som du lynhurtigt lægger - lige som du har gjort de sidste mange, mange år. Så er det på tide med en forandring! Alene det at prøve en ny frisure og måske endda en ny hårfarve kan trække adskillige år af din alder, og det samme gælder faktisk et nyt makeup-look. Ofte tilbyder kosmetikafdelinger o. lign. at man kan få en mini-makeover af en af deres eksperter, og det kan være et rigtigt godt sted at hente ny inspiration både til nye farver og nye produkter.

Look nr. 2: For meget bart - eller for lidt?
Efterhånden som vi kvinder bliver ældre, har vi en tendens til at falde til den ene af to sider: Enten begynder vi at klæde os i korte kjoler og stropløse toppe i forhåbning om, at jo mere hud, vi viser, jo yngre og friskere, ser vi ud. Eller vi dækker os alt for meget til og sværger til lange ærmer, høje udskæringer og kjoler, der går ned over knæene.
Men begge dele er et fejlskud. I stedet skal man koncentrere sig om at vise sine styrker, og f.eks en dyb V-hals eller en tilsvarende dyb, rund udskæring er klædeligt for langt de fleste. Det samme gælder ¾ ærmer, der også viser en smule hud, eller nederdele, der går til lige over knæet, så man kan se dit bens former.

Look nr. 3: Mor-bukserne
Når man har fået et par børn eller maven bare begynder at pose en smule ud af sig selv, så kan det være fristende at hoppe i et par bukser med den lidt konede version af en høj talje - og så ellers bare gå med dem år efter år. Men en høj talje klæder kun de færreste, og det får dig til at virke langt ældre, end du er. De amerikanske eksperters råd er i stedet at købe nye jeans en gang om året og altid sørge for, at de er i en opdateret version uden en alt for høj talje. Det betyder ikke, at alle skal gå i lavtaljede, stramme bukser, men at finde jeans, der passer dig, sidder godt og som samtidig har et tidsvarende snit og farve tager år af din alder.

Look nr. 4: Den gode, gamle bh
Uh, den føles så blød og behagelig… den dér gamle yndlings bh, som man altid sværger til. Men desværre gør den næppe noget godt for dit udseende. Efterhånden, som en bh bliver brugt, så løsnes den stretch, som er indbygget i stoffet, støtten forsvinder og stille og roligt "vokser" bryster og mave sammen. Sørg derfor for at udskifte dine bh'er mindst én gang om året for at de giver den støtte, de skal, og gå gerne efter bh'er med bøjle eller anden støtte, da de er med til at give dig en pænere figur.

Look nr. 4: Teenager-cute
Rottehaler og en jumpsuit kan se supersødt ud til et barn eller en teenager, men når du passerer midten af 20'erne, så skal du passé på ikke at gå for meget efter et look, der ligner noget fra en børneafdeling. Selvfølgelig handler det lidt om anledning, og en jumpsuit kan stadig være cool på f.eks stranden, men knap så meget på kontoret. Det betyder ikke, at du ikke kan klæde dig ungdommeligt - du skal bare klæde dig ungdommeligt, så det passer til din alder og ikke til din datters. Eller sagt på en anden måde: Tænk mere Helena Christensen end Amalie fra Paradise, når du vælger dit look.

Læs også