https://imgix.femina.dk/media/b237f6aa1db14130806ee7a67ab0965b.jpg
Skønhed

Forstår du følelser med ansigtet?

18. marts 2011
af Marie Tromborg
Foto: All Over Press
Viser du ikke følelser i dit ansigt, så har du svært ved at forstå og tolke andres følelser.

Peger mundvigene nedad, er man særlig glad. Og er panden rynket er man enten bekymret eller vred - alt efter hvilken vej rynkerne peger. Sådan viser mange af os vores følelser i vores mimiske udtryk.

Men nu viser en ny undersøgelse en sammenhæng mellem en persons følelsesmæssige ansigtsudtryk og evne til at forstå og tolke andres følelser via deres ansigtsudtryk.

Sådan gjorde de:

  • Først skulle 100 forsøgspersoner enkeltvis lade sig fotografere, mens de forsøgte at give mimisk udtryk for følgende seks følelser: Vrede, afsky, frygt, glæde, nedtrykthed og overraskelse.
  • Herefter blev der dannet fire grupper med 25 forsøgspersoner i hver gruppe. Hver person i de fire grupper blev præsenteret
    for de i alt 150 billeder af de seks forskellige følelser hos alle gruppens 25 medlemmer.
  • Opgaven var blot at afgøre, dels hvilken følelse, der var tale om i det enkelte fotografi, dels at score tydeligheden af den pågældende følelse.

    Kilde: PsykologNyt

Forskerne bag den amerikanske undersøgelse konkluderer, at meget tyder på, at nogle børn lærer at skjule de følelsesmæssige udtryk, fordi vi ikke bryder os om, at andre kan se vores indre følelser.

- Det kan også være, at man bare ikke har lært at vise følelser som barn, måske fordi man ikke har oplevet voksne gøre det, siger professor i psykologi ved Aarhus Universitet Henrik Høgh-Olesen til Alive.dk.

Følelsesmimik kan tillæres igen
Han vurderer desuden, at man godt kan tillære sig at vise følelser i sin mimik igen, hvis man har fralært sig dette som barn eller ung.

- Er man et mimikfattigt menneske, der har svært ved at forstå andres følelser, så kan det formodentlig gøre det lettere, hvis man træner sin mimik med et spejl og øver sig i at udtrykke forskellige følelser, siger Henrik Høgh-Olesen.

Empati er en medfødt evne
Men en del af de empatiske evner er også medfødt og har ikke så meget at gøre med evnen til at udtrykke egne følelser.

- Det er velkendt, at spædbørn fra de er få timer gamle automatisk kopierer hinandens følelser. Hvis en græder, græder flere. Det er også kendt, at pigebørn fra naturens side er mere empatiske end drenge, siger Henrik Høgh-Olesen.

Sådan kan du se, om et menneske lyver

Lær dig selv bedre at kende. Få lagt dit årshoroskop af oestrogen.dks astrolog

Læs også