Skønhed
2. maj 2012

Forårssolen snyder din hud

Selvom det er køligt, er solen stærk. Det kan din blege hud mærke
Af: Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
https://imgix.femina.dk/media/aa77f31d746345fb82d55f4d475bb7d8.jpg

foto: All Over Press

Fakta

  • 12.000 danskere får årligt konstateret hudkræft.

  • Omkring 1.600 rammes af modermærkekræft.

  • I løbet af de seneste 30 år er antallet af nye hudkræfttilfælde tredoblet hos kvinder og mere end fordoblet hos mænd.

  • Danmark ligger nr. 4 i hele verden, når det kommer til nye tilfælde af modermærkekræft.

  • Dagens UV-indeks beregnes dagligt af DMI (link fjernet)

Solen skinner, himlen er blå, og det er ganske fristende at nyde det gode vejr. Men der er god grund til at beskytte sin hud, selvom det er lidt køligt.

Forårssolen er nemlig stærk, og det kan den blege, sarte vinterhud mærke. Det har noget at gøre med solens UV-stråling, og den kan faktisk være ligeså stærk i begyndelsen af maj som først i august.

- UV-indekset er som et slags termometer, der viser, hvornår man skal passe på i solen. Når UV-indekset er tre eller mere, bør man ikke være længere end 15-20 minutter i solen uden solbeskyttelse.

- På denne her årstid bliver huden nemt rød, så det gælder om at søge ind i skyggen eller beskytte huden med tøj eller solcreme, forklarer Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens solkampagne, til cancer.dk.

Solskoldninger kan være farlige
I Danmark er UV-indekset typisk på mere end tre mellem kl. 12 og 15 fra april til september. Her står solen nemlig højest på himlen.

At forårssolen er stærk, er ikke den eneste grund til at passe på. Huden er nemlig efter en lang, mørk vinter mere følsom og modtagelig. Og når vi er lidt for ivrige efter at få farve i ansigtet, bliver vi ofte røde, og det har huden ikke godt af.

Solskoldninger og for meget sol kan nemlig være en årsag til, at man udvikler modermærke- og hudkræft.

- Alle glæder sig til foråret, varmen og lyset, og det skal man også nyde. Heldigvis kan man godt nyde solen uden samtidig at udsætte sig selv for en kræftrisiko - det kræver bare lidt omtanke og lidt tålmodighed.

Huden skal have lov til at få sin naturlige kulør lige så langsomt henover foråret og sommeren uden at blive rød på vejen, siger Anja Philip.

Læs også