https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/februar/ansigt-prim.jpg
Skønhed

Ekspert: Sådan sladrer dit ansigt om dig

13. februar 2014
af Diana Axelsen, Psykologi
Foto: Bo Lynge
Et træk ved mundvigen siger mere end ord, og dine øjenmusklers udvikling fortæller om, hvordan du har levet dit liv. Pernille Slot er ekspert i at tyde ansigtsudtryk, og hun fortæller her om, hvordan du får et indblik i din egen og andres mimik.

Hun ser, hvem vi er ud fra størrelsen på vores ansigtsmuskler og de rynker, der er opstået på grund af flittigt brug af store og små grimasser. Selv de mindste detaljer får hun med. De er vigtige, for det er mikroudtrykkene, der for alvor fortæller om, hvad der foregår indeni et menneske.

"De ægte følelser viser vi lynhurtigt som reaktion på noget", fortæller Pernille Slot. Hun ved det fra sit virke som ekspert og underviser i følelsernes ansigt og fra sin uddannelse i FACS, som hun har taget i San Fransisco. FACS betyder Facial Action Coding System, og er opfundet af Paul Ekmann. Metoden bruges af blandt andet FBI til at se mikroudtryk i ansigtet hos mennesker. Pernille uddyber:
"Udtryk, der opstår i det splitsekund, inden vores hjerne når at censurere, er de rigtige, de autentiske følelser. Kommer udtrykket mere end et sekund efter den oplevelse, som vi reagerer på, så er det noget, vi »laver«. Hjernen har haft tid til at fremstille det."

Brugbar viden for mange
Tegnefilmsanimatorer bruger også systemet til at lave ansigter på deres figurer.
"Jeg ved, at de har brugt FACS til at få Shrek til at lægge sine grønne hudfolder rigtigt i forhold til figurens reaktioner. Men allerede da Betty Boop kom frem i 1920´erne, brugte tegnefilmsfolkene flittigt de menneskelige grundudtryk", fortæller hun.

Pernille har blandt andet undervist politifolk, ledere og headhuntere i at afkode ansigter.
"Jeg har en god ven, som arbejder med rekruttering, som jeg har lært det her. Han kan nu til ansættelsessamtaler se, om man sælger sig selv til for høj en pris, eller om man rent faktisk kan klare jobbet og vil trives på den pågældende arbejdsplads. Han opdager de små tegn og ticks, der afslører folk til samtale. Ofte ansætter firmaer også bare folk ved at se på deres cv, det er jo ligesom at køre bil ved at se gennem bakspejlet. Se, hvad der er lige foran jer. Stop nu med at ansætte på titler. Oplev mennesket foran dig. Se dog det ægte", siger hun med ild i øjnene.

En leder kan også bruge afkodning af medarbejdernes ansigtsudtryk til mange ting. Giver du en medarbejder en opgave og ser et træk nedad i mundvigen i et kort øjeblik, så kan den medarbejder sikkert ikke overskue opgaven lige nu. Også selvom den pågældende mener, at det nok kan lade sig gøre. Ansigtet lyver ikke.

TEST DIG SELV: Hvordan opfatter andre dig?

Stein Baggers smil
Folks rynker i ansigtet er også noget Pernille fokuserer på. Har vi smilerynker i ansigtet, og har vi spor efter at have flekset grinemusklen rundt om øjet meget, så har vi levet et liv med latter og glæde. Grinemusklerne om øjnene er faktisk de muskler, der er sværest at flekse bevidst, men kommer følelsen ærligt indefra, så er det ingen sag. I den forbindelse fortæller hun en tankevækkende historie:

"Jeg tror, at vi om nogle år ser, at folk med botox i ansigtet bliver ensomme. Omgivelserne bliver usikre på dem og søger hen mod andre. Man synes de er flotte, men vi tiltrækkes ikke rigtigt af dem, fordi vi ikke kan læse dem…"

Pernille Slot

"Når en ansigtsmuskel trækker sig sammen, så bliver den med tiden større ligesom alle andre muskler i kroppen. Det gør grinemusklen om øjet også. Den hedder faktisk noget så usexet som øjets ringmuske", griner Pernille.
"Jeg fik tilsendt en fil fra en kollega, med et billede af Stein Bagger sammen med beskeden: »Tjek lige de her FACS«. Jeg blæste det op i stor størrelse på min computer og faktisk ret kraftigt med en følelse af uro og frygt. Jeg vil passe på mig selv i allerførste indtryk. Øjets ringmuskel er der slet ikke. Den er simpelthen slet ikke udviklet. Han er helt flad rundt om øjnene. Det vil sige, at han smiler, men det kommer
ikke indefra. Han giver udtryk for noget, men er noget andet. - Til gengæld har han meget udviklede kæbemuskler. Det er et udtryk for, at han har meget testosteron i kroppen. Han flekser kæbemusklerne og sætter hormonet fri", forklarer hun.

Når vi frigør det mandlige kønshormon, gør det os kampklare og fokuserede. Det har Bagger brugt i rigelige mængder, mener Pernille.

Smil hormonerne frem
Smil og latter sætter også kroppens biokemi på arbejde. Smilemusklen oppe langs kinderne sætter nemlig vores glædeshormoner fri: Serotonin, endorfiner m.fl. Derfor får vi et kick, der gør os glade helt inde i midten af kroppen, når vi smiler og griner.
"»Fake it till you make it« er latterklubbernes mantra. Og det virker. Jo mere vi griner, jo stærkere og gladere bliver vi. Vi booster immunforsvaret bare ved at smile ægte".

Nu må jeg som journalist spørge, om der så sker noget tilsvarende, hvis det hele hænger nedad i ansigtet. Pernille svarer med et grin som reaktion på mine ansigtsmuskler lagt i meget sure og triste miner:
"Ja, du får helt sikkert en reaktion hos andre mennesker, du møder. Du sætter deres system i gang med at generere omsorg. Og biokemisk lukker du dit eget system af, for at lave nye forbindelser i hjernen.

Drop botox
Botox har i nogle år været populært som middel til at sprøjte ind i muskler i ansigtet, så de ikke flekser så meget og giver rynker. Det er bestemt ikke en god løsning, mener Pernille.
"Botox lammer vores muskler, og det betyder jo, at ingen mere kan se på dig, hvad du føler. Dine signaler forvirrer … eller mangel på signaler gør det. Jeg tror, at vi om nogle år ser, at folk med botox i ansigtet bliver ensomme. Omgivelserne bliver usikre på dem og søger hen mod andre. Man synes de er flotte, men vi tiltrækkes ikke rigtigt af dem, fordi vi ikke kan læse dem", advarer hun.

Følelser er reaktioner og signalerer, at noget sker omkring os. Vi har brug for at kunne læse andres følelser, og vi skal reagere følelsesmæssigt på, at noget er godt eller skidt. Hele tiden føler vi. Det er ikke muligt for os ikke at reagere på andre.
"Jeg skal mødes med hende eller ham i dag. Plus eller minus? Vi reagerer med det samme og på alle mennesker på vores vej. Vores hjerner kan ikke være neutrale. Og skal vi tale autenticitet, så skal vi kunne se, hvad der sker i ansigtet. Vi sammenligner med det, der er i vores bank, i vores erfaringer".

Vrede eller glæde
Du kan se på en persons ansigt i rynkerne og på musklerne, hvad den person har trænet mest gennem livet.
"Er det vrede, kamp og fokus, så ses det på kraftigt udviklede kæber. Er det glæde, så ses det på smilerynkerne, og så har der været produceret masser af lykkehormoner. Eller er det sorg og bekymringer, så går rynkerne nedad", fortæller Pernille Slot.

Da jeg siger farvel til Pernille, mærker jeg, at jeg smiler. Det har været hyggeligt, men jeg øver mig også i at sætte lykkehormoner fri. I starten er det ubevidst, men så gør jeg det med fuldt overlæg og sidder og smiler bag rattet hele vejen hjem. Jeg smiler et lille smil med mine nyopdagede smilemuskler. Jeg sætter hormonsystemet i gang, og da jeg kaster blikket op i bakspejle, elsker jeg de glade linjer rundt om øjnene ekstra meget.

LIGE NU I SHOPPEN:
Personlig drømmetydning af Lene Sonne (over telefonen), kr. 400.

Se mere her

Læs også