https://imgix.femina.dk/media/09abd7eeea11489db5d508935bd42bed.jpg
Skønhed

Du mangler en tand i midten

8. august 2011
af Magasinet Q
Katrine anser sin manglende tand som en del af hendes identitet

Den bemærkning bliver Katrine Axholm indimellem mødt med af børn, men hun synes bare, det er sjovt og sødt. For mellemrummet mellem hendes fortænder er en del af den, hun er.

Engang var der en tandlæge, der foreslog 38-årige Katrine Axholm at få plastic på tænderne, så mellemrummet mellem hendes fortænder ikke længere kunne ses. Hun blev ikke ked af det,
men mere irriteret.

"Skulle jeg så bare rette ind og blive som alle andre, mainstream med fine, hvide og lige tænder?" spørger hun. Det ville hun ikke, så tænderne
er forblevet, som de er - små og med mellemrum.

Blev aldrig drillet
At hun aldrig er blevet drillet med sine tænder, gør en stor forskel, mener Katrine Axholm. Og samtidig gik hendes forældre aldrig op i, at hendes tænder var små, og at hun havde mellemrum mellem fortænderne. Så hendes tænder er ikke noget, der nogensinde har optaget hende særlig meget. Hun tror derimod, at andre nogle gange opfatter hendes tænder som en del af hendes identitet.

"Gad vide, om nogle siger: "Det er hende med mellemrummet mellem tænderne," når de beskriver mig?" siger hun. Og hvis nogen gør, så er det helt i orden med hende. For Katrine Axholm handler skønhed nemlig
ikke om skæve tænder eller en for stor numse, men meget mere om en indre udstråling. Hun synes, de smukkeste mennesker erdem, som stråler, fordi de har fundet fred med sig selv.

Læs også : Jeg var ked af min mave

"Det er hende, som siger: "Jeg føler mig lækker i min kvindelighed, selv om jeg har en stor røv," siger Katrine Axholm. Ifølge hende handler det om at være glad for den, man er, for har man først fået en opfattelse af, at man har for stor en røv ind i hovedet, så er den ikke sådan lige at komme af med igen.

Hvor vigtigt er det?
Selv om Katrine Axholm generelt er glad og tilfreds med sig selv, så har hun også dage, hvor selvkritikken dukker frem. Som når hun ligger på stranden i bikini med sin mand. For mens han ubekymret læser avisen, har hun travlt med at sammenligne sig med strandens andre kvinder."Så kører det bare i mit hoved. Hende der har godt nok pæne bryster, flotte ben eller en lækker numse," siger hun. Så forsøger hun at minde sig selv om alle de ting, hun er glad for ved sig selv, frem for at fokusere på det negative.

"Jeg spørger mig selv: "Hvor vigtigt er det her? Ville det reelt give mig et bedre liv, hvis det var anderledes?" siger Katrine Axholm. Sin uddannelse som psykoterapeut oplever Katrine Axholm som en sidegevinst i forhold til sin selvopfattelse. Det hjælper hende til at fastholde en positiv tankegang om den, hun er.

Læs også : Alle higer efter at være to

"Jeg accepterer i højere grad mig selv, men læg mærke til, at jeg sagde i højere grad og ikke 100 procent," siger hun. Men generelt føler hun en kærlighed til sig selv og oplever, at hun det meste af tiden udstråler, at hun har det godt med at være den, hun er. Skulle hun give et godt råd til andre kvinder, så ville det være: "Hold fast i det, du er glad for, frem for det, du ikke er glad for."

Læs også