https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/februar/2013-8-gronjungle-f.jpg
Skønhed

Din ultimative grønne guide til cremer og skønhedsprodukter

19. februar 2013
af Jannie Sundgaard Kristensen
Foto: shutterstock - kilde: kemiinfo.dk
Kan du regne med, at naturlig, økologi og miljømærker er lig med sundt, når det kommer til din hudpleje og makeup? Ikke nødvendigvis, Q guider dig igennem!

Hvad betyder begreberne engtligt, der sværmer rundt om vores skønhedsprodukter? Her kan du blive klogere på hvad det er du skal kigge efter og hvad det betyder når du shopper skønhedpleje.

Parabener:

Betegnelsen for en gruppe af kemiske stoffer, der ofte bruges som konserveringsmidler i kosmetik, fødevarer og lægemidler, og som kan virke hormonforstyrrende.

Økologisk:

Ingredienserne i produktet er dyrket efter økologiske principper, det vil sige uden sprøjtemidler og kunstgødning. De må ikke indeholde syntetiske tilsætningsstoffer.

Organisk:

Er et produkt mærket på engelsk med "organic", betyder det, at det er økologisk. Organisk på dansk betyder derimod bare nedbrydeligt.

Naturlig:

Indeholder ingredienser fra naturen, f.eks. planteolier og mineraler. Kan også indeholde kemiske stoffer.

Naturkosmetik:

En tysk betegnelse som betyder, at nogle af ingredienserne er økologiske. Kan indeholde allergifremkaldende æteriske olier.

Se Hollywoodstjernernes ekstreme makeovers her.

Hvad betyder mærkerne?Svanen - miljø og sundhed

Stort fokus på miljøvenlighed. Hormonforstyrrende stoffer må ikke fremkomme. Visse allergifremkaldende stoffer må heller ikke være tilsat, men nogle af parfumestofferne må godt fremkomme i produkter til voksne.

Blomsten - miljø

Kriterier for shampoo, sæbe og balsam. der er især fokus på at mindske forureningen af vandmiljøet. Der stilles ikke krav til stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Den blå krans - allergi

Produktet er allergivenligt - og fri for parfume, farvestoffer og formaldehyd. Der må godt forekomme forskellige stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Q tester hår kur - find den rigtige pleje til dit hår

Fire danske grønne succeserAvivir Aloe Vera

Den populære serie består af både kosttilskud, krops- og ansigtspleje. Der anvendes ikke parfume, parabener og triclosan. Avivir Aloe Vera opfylder kravene fra den verdensomspændende organisation, International Aloe Science Council IASC, om bedre Aloe Vera, dokumentation og god etik. Derfor angives indholdet af Activ Aloe i procent på alle produkter. Er der ingen procent opgivet, er der stadig mindst 15 % aloe vera i produktet. Jo højere procent jo bedre effekt.

Tromborg

Det succesfulde hudpleje- og makeupmærke fra Marianne Tromborg er skabt på baggrund af et ønske om naturlig skønhed. Produkterne er dansk fremstillede uden brug af parabener, mineralske olier, syntetisk parfume og kunstige farvestoffer. Der bruges økologisk certificerede æteriske olier og planteekstrakter, bl.a. lavendel, der virker beroligende for sanserne, og salt fra det døde hav, som er kendt for sine helende egenskaber, er ofte benyttede ingredienser. Tromborgs produkter benyttes af flere spa- og wellnesssteder i Danmark

- køb det i Qshoppen.dk!

Matas

De seneste år har den danske storproducent gjort meget for at undgå parabener i deres produkter. Så hvad enten du vælger Striber, Comwell Spa, Plaisir eller Matas Natur kan du være sikker på, at de er helt uden parabener. Og så er kæden den største udbyder af svanemærkede varer inden for personlig pleje og har omkring 100 forskellige af slagsen.

Mellisa

Mellisa Naturkosmetik er en danskejet familievirksomhed, der laver skøn økologisk hudpleje, og som har eksisteret i mere end 20 år. Hudplejeprodukterne er af primært naturlige og økologiske planteolier og ekstrakter, og der er meget natur at hente her: Når man ser bort fra indholdet af vand, så udgør de aktive plantestoffer 60-80 % af indholdet i f.eks. cremerne. Som ekstra bonus er emballagen delvist af genbrugsmateriale - og ingen af produkterne er testet på dyr.

Galleri: Sådan ser kvinder underliv ud

Hvad beauty boksen gemmer…

På miljøministeriets hjemmeside finder du en guide til personlig skønhedspleje, hvor du kan se, hvilke stoffer forskellige produkter indeholder. Du finder også en liste over miljømærkninger. www.mst.dk/Borger/Temaer/PersonligPleje/

Naturens eget skatkammer…Førsteklasses førstehjælp

Med en aloe vera-plante i vindueskarmen har du noget grønt at se på, og samtidig din egen førstehjælpskasse. Knæk et stykke af planten og smør gelen fra planten på solskoldning, små sår, insektbid og andre hudirritationer, det lindrer.

Naturlig affarvning

Brug citronsaft til at lysne dit hår og undgå giftige afblegningsmidler. Du bliver ikke platinblond, men håret får en lysere nuance. Spray citronsaften i tørt hår og tilsæt evt. kamillete, da det ligeledes har en blegende effekt, samt lidt olivenolie for at modvirke udtørring. Blandingen skal sidde i mindst tre timer. Sæt dig i solen eller brug en hårtørrer, da varme aktiverer citronsaften.

Olie mod strækmærker

Skift din bodylotion ud med oliven-, mandeleller kokosolie, som alle minder om hudens naturlige fedt. Det siges, at især mandelolie med fordel kan bruges til at undgå strækmærker ved graviditet.

Intimbarbering for kvinder - få guiden til den perfekte glatbarbering

Sådan passer du på dig selv og miljøet:

1. Svanemærket sikrer miljøet og "Den blå krans" sikrer dig mod allergi.

2. Gå efter produkter, som ikke indeholder parfume.

3. Brug ikke mere shampoo, creme osv., end du har brug for.

4. Gem parfume, aftershave og makeup til festlige lejligheder.

5. Læs indholdsdeklarationen, før du vælger. Er der indholdsstoffer, du ikke kender, kan du slå dem op på kemiinfo.dk.

Læs også