Rosmarinolie, tiktok-trend
Skønhed

Dette produkt bliver revet ned fra hylderne, men hudlæger advarer mod tendensen

4. maj 2023
af Ida Elise Eide Einarsdóttir
Foto: Unsplash & privat
Produktet kan i værste fald føre til hårtab, hvis det ikke bruges rigtigt.

Måske har du set trenden med rosmarinolie på Instagram og TikTok?

Flere TikTok-brugere sværger til olien, da den skulle øge hårvæksten og gøre håret tykkere, hvis man putter olien i hovedbunden.

Nu bliver den æteriske olie revet ned fra helsekostbutikkernes hylder, og den kan blandt andet også købes i Normal.

Men virker produktet?

Lav din research

- Som jeg har forstået det, er der ingen medicinsk dokumenterede effekter af produktet, og derfor er det mere et gammeldags råd, siger frisør og kreativ direktør hos Adam og Eva, Eirik Thorsen.

- Men jeg synes, at hvis man vil prøve det - og gøre det på en ansvarlig måde - og føler, at det har en god effekt, så er det fedt.

Han advarer dog mod at påføre ublandede olier på kroppen, der ikke er specielt formuleret til hud og hår.

- Det kan føre til allergi og dårlig hudbarriere. Hvis du vil prøve det, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan du blander olien, så den er sikker at bruge, og det allerbedste er at købe produkter, der allerede er blandet og lavet til hår og hud.

Thorsen mener, at man generelt bør være skeptisk over for denne slags Tiktok-tendenser.

- Lav din research og sørg for, at du ikke gør noget, der kan skade dit hår eller hovedbund. Husk, at det, der virker for én person, ikke nødvendigvis er lige så godt for en anden.

Kan føre til eksem

Hudlæge Anne Birgitte Thomas Nordal er også skeptisk over for tendensen med rosmarinolie.

- Rosmarinolie er en æterisk olie og er et såkaldt naturprodukt, der er blevet populært til at stimulere hårvækst og tykkere, finere hår. Det kan det på grund af anti-inflammatoriske egenskaber og forbedring af blodcirkulationen, som bør have en effekt på hårvækst.

- Det lyder tillokkende, men der er desværre ikke nok videnskabelig dokumentation for, at dette alene vil være nok behandling mod hårtab.

Har du normalt hår, mener hudlægen ikke, at det skader at afprøve trenden. Men Nordal advarer mod at forvente mirakler.

- Hvis du har hovedbundseksem eller kontaktallergi, ville jeg ikke bruge rosmarinolie i hovedbunden. Og oplever du irritation i hovedbunden, ville jeg stoppe med at bruge det med det samme.

Hvis du er allergisk over for rosmarinolie eller andre æteriske olier, kan brugen føre til allergisk eksem i hovedbunden, siger hun.

- Det kan føre til kløe, eksem og irritation af hovedbunden og i værste fald hårtab.

- Hvis du påfører æteriske olier over længere tid, kan du udvikle allergisk kontakteksem.

Anne Birgitte Thomas Nordal er også usikker på effekten.

- Olien vil kunne fugte en tør hovedbund, og olien vil også kunne få håret til at føles fyldigere, men jeg er skeptisk overfor den effekt, det har på hårvækst og tykkere hårstrå på baggrund af den manglende videnskabelige dokumentation.

Nordal mener også, at man bør udvise en vis skepsis, når det kommer til Tiktok-tendenser.

- Jeg anbefaler at bruge sin sunde fornuft. Der er mange gode virale trends fra Tiktok, men også nogle, der kan være direkte sundhedsskadelige og ikke har den gode effekt, som man kunne forvente.

- Det er også vigtigt at huske, at forskellige hudtilstande kræver forskellig behandling. Derfor; Hvis du døjer med hud eller hår, så søg professionel hjælp, og du vil modtage den rette vejledning.

Artiklen blev udgivet første gang på kk.no. Dette er en redigeret version.

Læs også