Hvide pletter på huden i solen - få hudlægens svar
Skønhed

Derfor får din hud hvide pletter i solen

11. maj 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Har din brune sommerfarve afsløret nogle hvide pletter? Få hudlægens råd her.

Bliver din lækre, brune sommerkulør forstyrret af nogle hvide pletter rundt omkring på din krop? Og har du undret dig over, hvorfor de pludselig er kommet der?

Det kan være hudsvamp. Det er ganske harmløst, og kuren er for det meste enkel.

LÆS OGSÅ: Lider du af keratosis Pilaris? Sådan slipper du af med knopper på armene

Svampen hedder malassezia furfur, og ifølge Peter Bjerring, der er cheflæge og professor ved Privathospitalet Mølholm.

- Svampen findes hovedsageligt i hårbunden. Der sidder den ved hårrødderne, og hvis betingelserne så er rigtige for svampen, så kan den brede sig rundt omkring på kroppen. De rette betingelser opstår, hvis dit immunforsvar er lidt nede, siger Peter Bjerring og fortæller videre, hvorfor de hvide pletter opstår:

- Når svampen irriterer huden, så deler hudcellerne sig også hurtigere i det område, og det er derfor, der opstår hvide pletter. Det er fordi celledelingen er så hurtig i det område, at den brune farve fortyndes. Så det er ikke selve svampen du kan se, men i stedet et udtryk for hudceller, der arbejder hurtigt for at bekæmpe svampen.

Solen gør det ikke værre

Når du ikke opdager svampen, før du har fået noget sol på kroppen, skyldes det, at den ikke som sådan irriterer huden i form af fx. kløe eller svie.

- Du opdager først svampen, når solen bruner din overhud. Så du fornemmer ikke, at huden er irriteret. Dog kan det i visse tilfælde udvikle sig til decideret skæleksem, som du vil blive generet af, siger Peter Bjerring og understreger at solen ikke kan gøre denne form for svamp værre:

- Solen har ikke nogen indflydelse på denne type svamp, andet end den gør den synlig, siger han.

LÆS OGSÅ: Er du blevet solforbrændt? Så må du aldrig gøre disse 10 ting

Fjern det med skælshampoo

Du skal bruge den samme type shampoo på kroppen, som man bruger, hvis man har skæl i hårbunden, for at få svampen til at gå væk. Den vil ikke fjerne de hvide pletter, men de vil udligne sig med tiden.

- Der er rigtigt mange, der har det i mild grad, og også mange der kommer for at blive behandlet for det. Det, man kan gøre, er at bruge en skælshampoo på huden. Det kan både fås i håndkøb på apoteket og i stærkere versioner på recept hos lægen, som oftest klarer problemet.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også