Hårfavning, penge, naturligt hår
Skønhed

Amanda har brugt over 200.000 på at farve håret. Nu opfordrer hun andre til at droppe hårfarvningen

21. juli 2022
Af Hanna Brolund
Foto: Amanda Oxell, Instagram
Den svenske instagrammer Amanda Oxell har valgt at stoppe med at farve sit hår efter 20 år. Nu fortæller hun, hvordan hun tog beslutningen, og hvorfor hun synes, at flere burde gøre det samme.

Amanda Oxell fra Stockholm arbejder som digital strateg med fokus på annoncering og ligestilling.

På Amanda Oxells Instagram deler hun både om tanker ligestilling og synet på kvinder i medierne, reklamer og offentligheden.

I et af sine opslag fortæller Amanda Oxell sine følgere, at hun er holdt op med at farve sit hår.

Amanda har været lys blond, siden hun var fjorten år gammel.

Hun fortæller, at hun farvede sit hår, fordi det blev forventet, og at hårfarven til sidst blev noget, hun identificerede sig med.

– Men så begyndte jeg at tænke på, hvordan det påvirkede min privatøkonomi, fortæller Amanda.

Mange penge på hårfarve

Amanda begyndte at regne på, hvor meget hun brugte på de 20 år, hun har farvet sit hår, og kom frem til, at det var over 200.000 kroner.

– Jeg har i flere år tænkt på at stoppe med at farve mit hår, men det var først nu, jeg så sort på hvidt, at det kostede mig så meget.

Da Amanda så, hvor mange penge hun havde brugt på hårfarvning, besluttede hun sig for at holde op.

– I starten var jeg sur på mig selv over at have brugt de summer penge på at farve mit hår, og at jeg ikke havde tænkt på det før. Men jeg var blevet lært, at det var noget jeg skulle. Jeg prøver ikke at være hård ved mig selv og se fremad i stedet.

"Du har brug for et mål"

Amanda vælger nu at bruge alle de penge, hun tidligere har lagt på hårfarve, på at spare op til pension.

– Man skal have et mål med, hvorfor man stopper med noget, ellers er det nemt at falde tilbage. Det var det, der skete for mig før, siger hun.

Hun peger på, at der er en forventning om, at kvinder skal bruge både tid, penge og energi på deres udseende og mener, at det er problematisk.

– Når det kun forventes, at kvinder skal bruge penge på det her, er der huller i vores pengepung og opsparing. Da mænd ikke forventes at bruge penge på det samme, betyder det, at vi har færre penge i slutningen af ​​måneden.

Amanda synes, at flere kvinder burde regne ud, hvor meget de bruger på deres udseende.

– Det vigtigste er, at man er bevidst om, hvilke valg man træffer. Hvis du ikke har regnet på, hvor mange penge du bruger på skønhedsprodukter, skal du gøre det. Så kan du tage en beslutning om, hvad du vil bruge dine penge på.

Amanda vil med sit Instagram-opslag inspirere flere til at regne deres forbrug på skønhedsprodukter ud, og indtil videre har hun fået stor respons.

– Mange har truffet det samme valg som mig og deler den positive indvirkning, det har haft på deres liv. Der er også mange, der har tænkt på at gøre det, og de skriver, at mit indlæg var det sidste skub. Det er det gode ved at dele sine opdagelser, siger Amanda.

Artiklen blev første gang bragt på Måbra. Dette er en redigeret version.

Læs også