https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/juli/201327omtatoveringerp.jpg
Skønhed

Alt du bør vide om tatoveringer før og efter du har fået en

4. juli 2013
af Redaktionen
Foto : Shutterstock
Hvordan plejer man sin nye tatovering og hvad hvis man en dag vil have den fjernet? Læs alt du bør vide om tatoveringer her!

At få en tatovering er en stor beslutning, og for manges vedkommende bliver den taget lynhurtigt. Sangerinden Medina har selv sagt, at hun og L.O.C i dag ville have haft en venne tatovering i underlæben hvis ikke det havde været fordi, alle tatovører havde været lukket den aften de var fulde, skrev Ekstra Bladet.

Der er dog også mange der tager sig længere tid og grundigt overvejer hvilket motiv deres tatoveringer skal være, og hvor den skal sidde. Skal du have en på underarmen, på ribbenene, på fingeren eller måske ryggen? Der er næsten lige så mange forskellige pladser du få tatoveringer som der er motiver, så det er med at tænke sig om.

I forbindelse med at få lavet tatoveringer opstår der en del spørgsmål om hvordan man skal behandle og pleje den, og mange rejser spørgsmål om hvis de en dag ikke vil have den mere. Find svarene på dine spørgsmål om tatoveringer, før og efter du har fået den, lige herunder.

Hvor gammel skal man være for at kunne få tatoveringer?

Du skal være fyldt 18 år for lovligt at få lavet tatoveringer.

Hvilke love er der omkring tatoveringer?

Det er ulovligt at tatovere en person der er under 18 år, og det er ligeledes ulovligt at tatovere personer på hoved, hals og hænder. Det holder dog ikke mange fra at gøre det, og mange tror fejlagtigt at en tilladelse fra forældrene er ok - men den holder ikke i følge lovgivningen. Kilde : Retsinformation

Hvordan skal man behandle sine tatoveringer efterfølgende?

Har du fået lavet en tatovering vil din tatovør altid fortælle dig præcis hvordan de anbefaler du plejer og behandler tatoveringen efterfølgende. Men generelt skal du sørge for,

  • at smøre den med antiseptisk salve i dage/uger efterfølgende
  • at lade din plasticfilm/forbinding sidde på i omtrent et døgns tid efter
  • at fjerne størknet blod og rester af lotion uden at skrubbe på den
  • at holde den væk fra sol i minimum en måned efterfølgende

Hvor lang tid er tatoveringer om at hele?

Det er forskelligt fra person til person hvor lang tid det tager for tatoveringer at hele. Nogle skal smøre deres tatovering med helende salve i et par dage, andre skal i helt op til 2 uger skriver Netdoktor. Dog heler de fleste tatoveringer inden for en uges tid.

> Se billederne : De danske kendissers tatoveringer


Allergi og tatoveringer

Overlæge og professor Jørgen Serup anslår i følge Netdoktor, at omkring hver fjerde får gener såsom kløe og hævelser ved at udsætte tatoveringer for sollys. Derudover kan særligt den røde farve fremkalde allergier. Typisk får man ikke allergisk reaktion lige efter, men først uger eller måneder efter man har fået tatoveringen. Der er ingen regulering af blækfarver på markedet, så det handler om selv at være på vagt overfor den tatovør du går til.

Hvad koster det at få lavet tatoveringer?

Priser på tatoveringer afhænger af størrelsen på tatoveringen, hvor lang tid det tager og det sted du bliver tatoveret. Spørg derfor hos den tatovør du går til, hvad han/hun anslår prisen til at være for den tatovering du ønsker at få lavet.

Kan man få fjernet tatoveringer?

Ja og nej. Mange tatoveringer kan fjernes med laser efter en række behandlinger (som regel mellem 6-12 behandlinger), men det er langt fra alle tatoveringer der kan fjernes. Hvorvidt en tatovering kan fjernes eller ej afhænger af farvevalg (Sorte tatoveringer er som regel de nemmeste at fjerne) og hvor dybt blækket er i huden. Det er derfor en god idé at overveje om det er værd at kaste sig ud i det projekt, før man gør det.

Har man en mindre tatovering kan man få fjernet den kirurgisk ved at man simpelthen skærer huden væk. Læs mere om fjernelse af tatoveringer hos sygeforsikring.dk.

> Se galleriet : De udenlandske kendissers tatoveringer

Læs også