Makeuppens udvikling
Annonce
Skønhed

5 ting, makeup kan i dag (som vi på mystisk vis levede uden før!)

2. september 2020
af Aller Creative Studio, annonce for L’Oréal Paris
Foto: Shutterstock
Der var engang, hvor vi havde ’dækcreme’ i toilettasken …
true match

Det mindede lidt om spartelmasse, og kunne fås i max tre forskellige nuancer, som havde meget lidt til fælles med vores naturlige hudtone. Vi kaldte det ’dækcreme’ eller måske ’bruncreme’.

Heldigvis er foundation noget ganske andet i dag, hvor det handler om naturligt smuk hud. Og det er ikke det eneste produkt, der har udviklet sig i en noget bedre og mere naturlig retning. Husker du fx:

Dækcreme

Dengang: ’Dækcremen’, som vi kaldte foundation og concealer engang, levede virkelig op til sit navn og man spartlede ligesom ansigtet med en masse – både under øjnene og på huden – som på magisk vis aldrig passede helt til vores naturlige hudtone. Bare se på gamle billeder fra fx. 90’erne: ansigtet var altid i en lidt anden farve end resten af huden. Havde man uren eller tør hud eller mørke rander, var spartelmassen virkelig ikke et hit, og det bedste tidspunkt på dagen var, når man endelig fik spulet dækcremen af, og huden kunne ’ånde’ igen.

Nu: Det handler, heldigvis, ikke længere om at dække til, men om naturlig, smuk hud. Og foundation og concealer er heller ikke længere bare makeup. Vi ser flere og flere produkter, som kombinerer hudpleje og makeup i ét. Tager vi fx L’Oréal Paris’ True Match Foundation, så indeholder den nye udgave af det klassiske produkt 80 % fugtgivende creme, mens seriens Eye-Cream In A Concaeler indeholder 0,5 % koncentreret hyaluronsyre, som er genial til det sarte og udsatte øjenområde. Det betyder også, at vi ikke længere skal døje med følelsen af makeup – den der lidt stive, lukkede fornemmelse i ansigtet. I stedet smelter vores foundation og concealer bare sammen med huden og passer både på og til den. Og hvis du husker den mindre flatterende dækcreme-kant langs kæben eller den kalk-hvide concealer, som var den ret naturlige konsekvens af, at det trods alt er de færreste, der bare er ”lys”, ”sand” eller ”mørk” i ansigtet (jep, det var vitterligt det, vi havde at vælge imellem), så er det endnu et område, hvor plejende makeup i dag kan noget helt andet og mere. I dag er der et stort udvalg af nuancer, så vores foundation og concealer endelig matcher vores hud.

L'Oréal true match foundation

L'Oréal Paris True Match Foundation og Eye-Cream In A Concealer, Køb dem her

Vipper med stort V

Dengang: Skulle der virkelig være fokus på øjnene, tyede vi til falske vipper. Der føltes lidt som at have rullegardiner på øjenlågene, men det var ligesom det eneste, vi kunne gøre, hvis vi ville have rigtig fyldige og lange vipper.

Nu: En mascara er bare ikke længere kun en mascara, og vil vi have laaange øjenvipper, kan vi få mascara med vækstfremmende serum, med en primer i den ene ende, eller sågar mascara, der indeholder små fibre, som bygger vipperne op. Og det er nu meget rart at springe ”lim-delen” af skønhedsrutinen over.

Lipgloss-lim

Dengang: I 90’erne, da lipgloss virkelig begyndte at komme på banen (og på læberne), var det en sært klistret masse, gerne med et perlemorsagtigt skær og i hvert fald helst med smag af hindbær. Det fik læberne til at skinne fint, ja – men det gjorde medvind til en udfordring, for langt hår havde det med at sætte sig fast i lipglossen. Og nogle typer havde det også med at udtørre læberne, så vi måtte være grundige med læbepomaden før, vi smurte limen, nej, lipglossen på.

Nu: I dag er der ofte både holdbarhed og pleje med i pakken, når vi bruger lipgloss. Og de føles mere som en god læbepomade, der bare holder og giver farve – og ja, nogle af dem smager stadig af hindbær eller sågar småkage(!), men den klistrede fornemmelse er pist væk.

Tegn et øjenbryn

Dengang: Pincetten var vores bedste ven, når det gjaldt øjenbryn, for de skulle jo være heeelt tynde! Manglede vi lidt ekstra farve var det eyelineren, der kom i brug, for så tegnede vi da bare lige to streger og et voilà: Mega moderne øjenbryn.

Nu: De overplukkede øjenbryn er for længst erstattet af kraftige ditto, og vi er ikke længere overladt til en gammel eyeliner, hvis de skal tegnes op eller rettes til. I dag bruger vi brynserum og bryn gel, og vi kan købe særlige paletter med brynmakeup. Resultatet er noget mere naturligt og risikoen for fejlplukninger og kronisk overraskede udtryk en del mindre.

Selvbruner

Dengang: Tidligere kunne man bogstaveligt talt lugte det langt væk, når vi havde brugt selvbruner. Den der umiskendelige kemi-lugt, som man bare osede af i timevis efter, man havde smurt sig i det brune stads. Og når vi endelig var holdt op med at hørme af selvbruner, stod vi tilbage med et… lad os kalde det ’ujævnt’ resultat. I forskellige orange toner.

Nu: I dag bruger producenter af selvbrunere ofte kun naturligt DHA (dihydroxyacetone), som er det stof i selvbrunere, der sørger for, at huden farves, og derfor lugter de slet ikke som før. Vi kan få forskellige produkter til ansigt og krop, så slutresultatet er solkysset i stedet for stribet.

L'Oréal Paris True Match Foundation

L'Oréal Paris True Match Foundation, Køb den her

L’Oréal Paris True Match Foundation & True Match Eyecream In A Concealer

Foundation er ikke længere bare et produkt, der kun bruges for at dække hudens små ufuldkommenheder – det er blevet det sidste trin i vores hudplejerutine. L’Oréal Paris True Match Foundation består af 80 procent fugtgivende creme og indeholder også hyaluronsyre. Den toner let ud på huden, tilpasser sig hudens struktur og giver et ensartet og naturligt dækkende resultat uden tørre pletter og rødme. True Match Foundation findes i 28 forskellige nuancer.

True Match Eye-Cream In A Concealer gør travle morgener lidt lettere, for her får vi både en fugtgivende øjencreme, der indeholder 0,5 % koncentreret hyaluronsyre, og en concealer med lysreflekterende pigmener i ét produkt.

Læs mere om True Match-produkterne fra L'Oréal Paris her.

(Kilder: Huffington Post, Totalbeauty.com, Allure, mfl.)

Læs også