myter om gråt hår
Annonce
Skønhed

5 myter om gråt hår, vi godt kan glemme alt om

24. februar 2021
af Aller Creative Studio, annonce for Aussie
Foto: Shutterstock
Gråt hår er for gamle mennesker, har gule toner og føles tørt og ru … Eller hvad? Der florerer mange påstande om gråt hår - vi har kigget nærmere på dem her.
aussie

”Du giver mig grå hår i hovedet!” siger vi, når en person irriterer os voldsomt. Men hvorfor de grå hår skulle være en skidt ting, melder historien ikke noget om. Og kigger man rundt i bl.a. mode- og influencerverdenen, vil man opleve, at den grå, velplejede markante manke har fået status – både hos de yngre og ældre.

Vi har kigget nærmere på - og punkteret - nogle af de myter, der florerer om gråt hår. For der er absolut ingen grund til at frygte den cool, klædelige hårfarve.

Myte #1: Gråt hår er for ældre mennesker

De celler, som producerer pigmentet melanin, hedder melanocytter. Når vi bliver ældre, bliver melanocytterne slidte og stopper med at producere melanin. Uden tilstrækkelig forsyning af melanin, mister vores hår farve og bliver gråt, sølvfarvet eller hvidt. Så egentligt er det lidt misvisende at kalde det den grå eller hvide hårfarve…

Det er som udgangspunkt genetisk bestemt, hvornår vi ser de første grå hår. Mange vil opleve de første grå titte frem i midten af 30’erne, men der kan sagtens være undtagelser til både den ene og anden side af den alder.

Så nej, gråt hår kan sagtens ses hos yngre personer, og det har vi set mange hippe eksempler på de seneste år.

Myte #2: Gråt hår har gule nuancer

Særligt når kvinder kommer i overgangsalderen, dannes der urinsyre i hovedbunden, og det kan smitte af på det grå hår og give det en gullig tone, men det findes der masser af måder at undgå, hvis man ønsker det. Gråt hår har altså ikke partout gule nuancer, hvis du behandler det rigtigt.

Hemmeligheden er at bruge gode produkter, der er skræddersyede til formålet. For at fjerne gult eller orange skær skal du have fat i en såkaldt silvershampoo og -balsam, helst med naturlige ingredienser, der giver ekstra virkning og pleje. Formålet er at dæmpe og neutralisere den gule farve. Så vil du opleve at få den eftertragtede, kølige grå farve.

Aussie Blonde Hydration

Aussie Blonde Hydration Purple Shampoo og balsam er til dig, der gerne vil neutralisere gule toner i håret og samtidig give det grundig pleje. Blonde Hydration 3 Minute Miracle er en dybdevirkende kur skræddersyet til lyst og gråt hår. Find produkterne her.

Myte #3. Du bliver gråhåret af stress og sorg

Den allernyeste forskning – dog kun på mus – viser, at hvis de udsættes for et stort stressniveau over en periode, vil nerveceller udsende hormonet noradrenalin. Noradrenalin får stamcellerne, som laver de celler, der producerer pigment til håret, til at stresse og overarbejde, indtil de kollapser. Og det betyder, at musene bliver gråhårede.

Det er dog ikke ensbetydende med, at det samme vil ske for mennesker, slår forskerne fast.

Og myten om at man kan blive grå- eller hvidhåret over en nat af sorg eller chok, holder ikke. Som udgangspunkt bliver du gråhåret, fordi du ikke danner pigment mere.

Men husk: At spise godt med sunde fedtstoffer, B 12- og E-Vitamin, jern, protein, være hydreret, massere hovedbunden, bruge gode hårplejeprodukter, finde den der indre ro og få nok bevægelse vil altid være gavnligt for både krop, sjæl. Og hår.

Myte #4. Gråt hår er stift og ru

Nej, faktisk er det grå hår lidt finere end pigmenteret hår. Med alderen producerer vores hovedbund mindre sebum (olie), hvilket kan betyde, at den føles mere tør, og at hårstrået ikke bliver dækket i samme grad af en beskyttende hinde – lipidfilmen. Det betyder, at gråt hår godt kan føles anderledes end det pigmenterede hår.

Igen handler det om den rette pleje, om at tilføre sit hår masser af fugt og nærende ingredienser såsom gode olier – både via shampoo, balsam, hårkure og leave-in-produkter. Så skal det nok blive blødt og stærkt.

Myte #5: Du får flere grå hår, hvis du hiver ét ud

Den holder ikke – men hvis det var sandt, ville det da være en nem måde at få flere hår på. Det, der sker, hvis du hiver et gråt hår ud, er, at du kan ødelægge hårsækken, så der går længere tid, før et nyt hår vokser frem. Det, der vokser ud, vil også være gråt.

Det er en langt bedre ide at omfavne de grå hår og pleje dem grundigt - for er det ikke på tide, at vi, hvis vi har lyst, bare byder de grå hår velkommen på hovedet?

Aussie Blonde Hydration hårplejeprodukter

Om Aussie Blonde Hydration

Aussie Blonde Hydration er en ny serie af hårplejeprodukter, der er skabet til dig, der gerne vil give dit grå eller lyse hår masser af pleje og fugt OG slippe af med gullige toner i håret. Serien består af en shampoo, som både renser hår og hovedbund og neutraliserer gullige toner i håret. En balsam sørger for pleje og 3 Minute Miracle treatment giver dybdevirkende fugt og ekstra pleje. I serien finder du også en hårolie, som giver næring og et smukt skær til dit hår. Find alle seriens produkter her.

Kilder: netdoktor.dk, videnskab.dk, hairboost.dk, hovedbunden.dk

Læs også