https://imgix.femina.dk/media/article/untitled-1_9.jpg
Stil

Q's ultimative guide til +size shopping

2. april 2018
af Ahn Line Andersen
Er du mere kurvet, end de gængse tøjbutikker designer til, så giver Q dig her 7 trin til succesfuld shopping og tips til de bedste tøjmærker.

Har du nogensinde prøvet at stå i et prøverum med en nedslående følelse over, at din krop er for stor til alt det lækre tøj, du har slæbt med ind? Hvis ja, vil vi gerne lufte følgende tanke: Måske er det ikke din krop, der er for stor, men derimod tøjet, der er for småt. Sådan som modebranchen er skruet sammen i dag, skal der ikke meget til for at få helt almindelige kvinder til at føle sig ’for store’, hvad det så end betyder. Modelbureauerne kategoriserer alle modeller, der er str. 38 og derover for såkaldte curvy-modeller. Med den målestok er vi flere af den slags kvinder her på Q-redaktionen. Vi repræsenterer også flere forskellige kropsformer og har alt fra korte og lange ben til flade og fyldige bagdele.

1. Elsk din krop

Ja, det er faktisk ganske simpelt. Det første skridt på vejen til at føle sig godt tilpas i sit tøj, er, at dit forhold til din krop er godt. Hvis du er kurvet og blød, er det jo sådan, du ser ud, og det er okay. I stedet for at skælde ud på din krop, så slut fred med den. Når du når dertil, er det nemmere at opbygge en sjov og chik garderobe. Hvis du hele tiden har vægttab på hjernen, kan du have en tendens til at undgå shopping, fordi du jo alligevel ikke skal bruge tøj i din størrelse. Hvorfor ikke klæde dig lækkert på, så den krop, du rent faktisk har, ser godt ud?

Læs også: Guide: Lingeri der former og fremhæver det bedste ved din figur

2. Vælg den rigtige størrelse

De fleste kvinder, uanset størrelse, har en tendens til at dække deres krop til i løstsiddende tøj og gerne i flere lag, og det er en skam, for på den måde kommer du til at se større ud, fordi du skjuler din krops linjer og kurver. Selvom det er vigtigt at føle sig godt tilpas i sit tøj, er vi mange, der godt kan lide at føle os ekstra godt tilpas, hvilket vil sige, at vi automatisk rækker ud efter en større størrelse, end vi har brug for. Så når du shopper, så vær opmærksom på, at skuldersømmen sidder rigtigt over skulderen, og at blusen sidder til over barmen. Det modsatte sker dog også ganske tit. F.eks. når vi shopper med veninder, der er slankere, end vi er. I de fleste butikker svinger størrelserne fra str. 36 til 42, og er du sådan et sted, kan det være fristende at klemme sig ned i en kjole, der i virkeligheden ikke føles rar at have på. Køb hellere noget, du bliver glad for.

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_-_2016_-_oplaeg2.jpg

3. Få god vejledning

Er du i tvivl om, hvilken størrelse du skal bruge, eller om et bestemt stykke tøj klæder dig, så spørg ekspedienten i butikken, eller tag en ærlig veninde med under armen, når du skal købe nyt tøj. Det er desuden ofte meget nemmere for andre at få dig til at prøve noget nyt eller påpege de dele af kroppen, du med fordel kan fremhæve. Har du f.eks. en flot barm, gode stænger eller pæne skuldre, så vis dem frem.

>> Shop lækre +styles på ASOS her

4. Husk den elegante balance

Stil er personlig, men der er alligevel nogle gode råd, der får dit outfit til at spille, uanset om dit tøj er klassisk eller rocket. Når du sammensætter et look, er det et godt udgangspunkt at stile efter en kombination af løst og kropsnært. Slipper du gerne for noget stramt over maven, så vælg en bluse, der sidder til hen over barmen, men løst på maven, og kombiner med kropsnære jeans eller smalle herrebukser. Omvendt kan en tætsiddende top være flot til løse, højtaljede bukser. Det hele handler om at bevare en elegant balance i det samlede udtryk.

5. Kend din kropstype

Uanset om du er en str. 38 eller 48, kan det godt betale sig at være opmærksom på sin kropsform. Der er nemlig ikke nogen skabelon for, hvilken slags tøj man skal gå i, bare fordi man bruger en større størrelse. Idéen om at fyldige kvinder bare kan hoppe i leggins og et telt, er stendød, for det at være chik og i stand til at sætte et personligt præg på sin stil handler ikke om den størrelse, der står på mærket i nakken. Der er lige så mange forskellige kroppe, som der er kvinder, men man kan alligevel godt tale om fire gængse kropstyper: Æblet, som er rund på maven og om ryggen, men har slanke ben. Pæren, der har brede hofter, en fyldig bagdel og en proportionalt mindre overkrop. Stolpen, der har en drenget figur uden så meget talje, barm og bagdel. Og timeglasset, som har en smal talje og et bryst- og hoftemål, der stemmer nogenlunde overens. Generelt handler det om at fremhæve det smukke ved kroppen, og kender du din kropstype, bliver det meget nemmere at klæde sig på.

Læs også: Sofie Hagen: Hvorfor er det mere acceptabelt at være en dum skid end at være tyk?

6. Husk tilbehør

Der er efterhånden flere og flere designere og tøjfirmaer, der har fået øjnene op for kvinder, der ikke kan skrue sig ned i de små størrelser. Og det betyder, at udvalget af tøj er større end nogensinde før. Og hurra for det! Flere af de mærker, der laver tøj til kurvede kvinder, kan dog godt mangle lidt spræl. Men i stedet for at begræde det, så tænk i stedet, at klassisk basistøj i en god kvalitet forbliver elegant længe, og at du dermed kan skabe en mindre garderobe, der ikke kun kan kombineres på kryds og tværs, men som også sidder som spyttet på din krop. Dyrk det enkle, og løft looket med trendbaserede accessories som smykker, tasker, sko og tørklæder.

>> Mange webshops er begyndt at have +size tøj på de virtuelle hylder. Blandt andet Zalando!

7. Find en god skrædder

Pasform er nøgleordet, når man klæder en rund og blød krop på, fordi det er vigtigt at understrege kroppens linjer i stedet for at sløre dem. Det kan derfor godt betale sig at finde en god skrædder, der kan rette dit tøj til for dig. Bukser ser langt mere flatterende ud, når de har den rigtige længde, og det samme gælder ærmer, bluser osv. Har du en stor barm, kræver det nogle gange, at du vælger en større størrelse, end resten af kroppen har brug for, og er det tilfældet, kan en tilretning af talje og skuldesøm gøre, at du pludselig ser meget mere velproportioneret ud.

Vil du have en samlet guide til alle de gode plussize-mærker og -shops samt inspiration til forårets must haves? Så køb Q i den nærmeste kiosk nær dig eller hent magasinet online HER og læs artiklen færdig!

Læs også