https://imgix.femina.dk/media/7b6414c9d8f4415393507090998e53a0.jpg
Stil

Påskeklokkernes ringen

12. april 2011
af Hanne Gabel christensen
Højsæsonen for Helleborus er i fuld gang. Allerede i marts begyndte påskeklokkerne, som de også kaldes, at blomstre. På Gartneriet Spiren i Skælskør har Marianne Rostén 50.000 af dem i fuldt flor. Se galleriet med billeder og inspiration her.

Når blomstringen topper står hele sletter af Helleborus i blomst, omkring 50.000 i fuldt flor, med en lyd af summende humlebier fra rækker af netovertrukne borde, hvor en flok humlebier, købt til formålet, er sluppet løs og i fuld gang med bestøvningen.

Helleborus kan klare sig uden pasning, men at de bliver flottere med lidt omhu, vidner Mariannes påskeklokker om.

OM HELLEBORUS

Helleborus findes i et væld af sorter, som udspringer af to oprindelige: Den hvide, Helleborus niger, også kendt som julerose, fordi de blomstrer omkring juletid, og den rosa, Helleborus orientalis, som blomstrer omkring påske - deraf navnet påskeklokker.

  • Placering: Helleborus trives i skovbrynsagtige forhold i let sol og let skygge under træer og buske.
  • Jord: kalkholdig, let fugtig muldjord, men ikke vedvarende våd.
  • Blomstring: Fra december (juleroser) til april (påskeklokker) alt efter art.

- De har godt af at få noget at leve af - lidt kalk og lidt almindelig havegødning. Men det er ikke sådan, at de ikke gror, hvis de ikke får noget. De bliver bare ikke så store.

- De kan lide en lidt sur jord, og vi vander med en surhedsgrad på seks. Mange sætter dem i kanten af rododendronbedet, men de trives også i almindelig jord.

- Står de i potter, skal de vandes meget; i haven er det ikke nødvendigt at vande dem, medmindre det er meget tørt.

- Men det er ikke sådan, at de ikke kommer, hvis man ikke passer dem, forklarer Mariann Rostén. Desuden klipper Marianne bladene af for at undgå svampeangreb.

- Nogle klipper dem af om efteråret, jeg gør det i januar. Det er lettest at klippe bladene af tidligt, før de nye skud bliver så høje, at man risikerer at klippe blomsterne af.

Læs også