Vanding af planter - mens du er på ferie
Stil

Når planterne er alene hjemme - mini-guide til ferievanding

9. juni 2020
af Af Karina Demuth. Udgivet første gang 9. juli 2017
Foto: Anitta Behrendt og PR
De fleste planter klarer fint en ferieperiode uden ekstra vanding. Men i drivhuset, i køkkenhaven og i krukkehaven er der brug for et vandingssystem eller lidt nabohjælp til ferievanding, når du ikke selv har mulighed for at svinge slangen.

Ferievanding - forbered haven på ferien

De fleste planter klarer sig fint uden ekstra vanding i ferien. Træer, buske og stauder har kun brug for ekstra vand, hvis de er nyplantede.

Gamle roser er ret hårdføre, mens moderne roser, der blomstrer det meste af sommeren, er mere vandingskrævende. Det samme gælder mange sommerblomster.

Lok med buketter

Hvis du skal på ferie og får hjælp til at vande, så lok endelig med fri pluk-selv til buketter. Det fremmer knopsætningen og vil ofte betyde, at der er friske blomster på vej, når du er tilbage. Hvis ikke din nabo synes, det er helt vildt hyggeligt at passe dine planter, mens du selv holder fri, 
så bed et familiemedlem eller en ven komme forbi og vande et par gange om ugen.

Gør det under alle omstændigheder nemt for din hjælper at vande. Giv haven, altanen eller terrassen en god grundvanding, før du tager hjemmefra.

Saml alle krukkerne et sted, helst i skygge mod nord. Sørg for, at det er nemt at komme til med vandslangen og installer evt. en siveslange til roserne og køkkenhaven, så man bare skal åbne 
for vandhanen og lukke igen 
efter lidt tid.

Automatisk vanding og selvvanding

Der findes mange gode vandingssystemer, fra tænd-sluk- "æggeuret" til anlæg med jordfugtcensor og temperaturmåling, som kan fjernstyres via en app. Det er ikke så dyrt og kompliceret, som det lyder. Herunder kan du se, hvilke andre nemme løsninger, der findes.

Gør-det-selv

1. Brug selvvandersystemer med vandtank eller kapilærkasser. Eller lav dit eget system. Køb en stak oasisblokke og nogle billige spande eller murbaljer fra byggemarkedet. Fyld baljerne med vand til de dækker oasisblokkene og sæt krukkerne på blokkene. Så vil planterne trække vandet op i det omfang, de har brug for det.

2. Stik et par små huller i bunden af en murerspand (fås i byggemarkedet), og fyld op med vand, der langsomt vil sive ned i jorden.

3. Fyld en liter-colaflaske eller vinflaske med vand og placer den omvendt ved din plante. Så vil vandet langsomt sive ned i jorden.

Drivhuset

Kapilærkasser holder vand længe og er nemme at fylde op igen. Også et automatisk vandingsanlæg er en virkelig god investering, som siden kan spare meget tid i en travl hverdag.

Skyggegardiner og fiberdug mindsker fordampningen, og automatiske vinduesåbnere kan på en enkel måde holde temperaturen nede.

Køkkenhaven

Giv det hele en god gennemvanding, før du tager afsted, og høst ærter, radiser og salathoveder, mens de er friske og nye. Dæk evt. jorden med græsafklip og suppler med en fiberdug over den grønne del af planten for at mindske fordampningen.

En drypslange gør det nemt at vande rækkerne. Brug et auto-ur, eller bed naboen åbne for vandet og lukke igen, f.eks. efter en halv time.

Krukkerne

En krukkeplante har ikke mulighed for at sende sine rødder ud i jorden efter vand, og desuden er den ekstra udsat for udtørrende sol og vind.

Hvis sommeren er varm, og du ikke har mulighed for at få vandet mindst to-tre gange om ugen, kan du ligeså godt opgive at holde liv i en krukkehave.

En god løsning er at lade planterne trække vand i en spand, til rodklumpen er helt gennemvædet. Plant alle planter ud i jorden på et sted med let skygge og vand plantestedet godt igennem. Jorden vil holde på fugten i lang tid, og når du er tilbage fra ferie, er det bare at tage planterne op igen og genplante.

Læs også