G_Paltrow
Mode

Hun fik kritik for at ligne en, der skulle til high school-prom. Men nu genopliver hun den ikoniske kjole

24. november 2023
Af Marie Emilie Hofman
Foto: Planet Photos/GOOP/Ritzau Scanpix
I Goops julegaveguide kan man nyde et gensyn med skuespillerens mest ikoniske roller blandt andet også som den fashionable Margot Tenenbaum. Men ikke alle er lige begejstrede.

Julen er landet tidligt i år.

I hvert fald for de modeglade, der nyder at se, når ikoniske modeøjeblikke genopstår i nye former og landskaber.

Og noget tyder på, at skuespiller og indehaver af livsstilsbrandet Goop, Gwyneth Paltrow, har hørt skriften på væggen.

Hun har nemlig netop skænket os den ultimative julegave.

I en julegaveguide for Goop genopliver hun sine mest ikoniske øjeblikke fra sin karriere.

Og det gælder selvfølgelig også den lyserøde Ralph Lauren kjole, som Gwyneth Paltrow bar til Oscar-uddelingen i 1999, hvor skuespilleren vandt sin første og eneste Oscar for filmen "Shakespeare in Love".

Det var dog ikke kun af den grund, at øjeblikket blev et vendepunkt for skuespilleren. Også hendes kontroversielle kjolevalg af den tyggegummilyserøde silkekjole vakte stor opstandelse, men cementerede hende siden som det stilikon, vi kender hende som i dag.

Den dengang unge skuespiller havde ingen stylist og havde dermed egenhændigt sammensat sit look til aftenen.

Kjolen stylede hun med et enkelt, sleek hårlook og udlånte diamantsmykker fra den berømte juveler Harry Winston.

Smykkerne blev senere givet i gave til skuespilleren af hendes far, Bruce Paltrow, som symbol på datterens første Oscar.

Den lyserøde farve blev i 90'ernes modebillede dog ikke betragtet som comme il faut, og mange modekritikere rynkede dengang på næsen over kjolens romantiske look, der ikke just rimede på tidens minimalisme og neutrale farvepalette.

Og med sin sweetheart-udskæring, brede skørt og materiale af silketaft fik kjolen kritik for mest af alt at minde om en klassisk prom-dress, som man kender dem fra amerikanske high schools.

Med årene er kjolen dog blevet ikonisk, og mange har krediteret Gwyneth Paltrow for at have gjort lyserød cool igen. I dagens modelandskab, med "Barbie"-filmen frisk in mente, har farven da også i den grad bevist sit værd.

Det er dermed også et kærkomment gensyn, som skuespilleren nu skænker os forud for årets højtid.

Julekampagnen, der reklamerer for Goops gaveguides, byder på en tour de force gennem skuespillerens mest mindeværdige roller.

Siddende om et nydeligt dækket julebord kan man, foruden den ikoniske Oscar kjole, blandt andet se hende i rollen som Pepper Potts fra Iron Man og ikke mindst som den excentriske, storrygende og fashionable Margot Tenenbaum fra Wes Andersons "The Royal Tenenbaums".

Trods en velorkestret pr-kampagne er det dog ikke alle, der er lige begejstrede for Goops gaveguide, som har mødt stor kritik på blandt andet TikTok for sine voldsomt ekstravagante priser.

Her kan man blandt andet købe Laduree macarons i en særlig guldbesat Goop-edition til 1.200 kroner, et udendørs vildmarksbad til 50.000 kroner og sågar en vibrator i 24 karat guld til hele 100.000 kroner.

Sidstnævnte indgår da også i gaveguiden med titlen "Ridiculous but Awesome Gift Guide", der antyder, at Goop er vel bevidst om de ultrarige luftlag, som netop disse gaveforslag appellerer til.

Og selv om de nok er de færreste af os, der er på udkig efter gaveinspiration i de svimlende summer, så er det jo heldigvis helt gratis at tage en tur med Gwyneth Paltrow ned af memory lane.

Denne artikel blev første gang bragt af ELLE. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også