https://imgix.femina.dk/media/13429da5526546df933ff83715e539c0.jpg
Stil

Kend din stilkerne

24. august 2011
af Redaktionen
Stylisten Tini Owild har udviklet konceptet ”De 6 stilkerner”; klassisk, feminin, rå, enkel, boheme og afslappet, for at gøre det mere enkelt at navigere i modejunglen, være med på trenden og samtidig være den du er, uden hverken at ligne en teenager eller en overstylet husmor. Hvilken stilkerne er din?

Stylisten Tini Owild har udviklet konceptet "De 6 stilkerner"; klassisk, feminin, rå, enkel, boheme og afslappet, for at gøre det mere enkelt at navigere i modejunglen, være med på trenden og samtidig være den du er, uden hverken at ligne en teenager eller en overstylet husmor. Hvilken stilkerne er din?

Hvad er en stilkerne?

Der er seks stilkerner: klassisk, feminin, rå, enkel, boheme og afslappet.

Kernen er i sin rene form neutral. Det vil sige, at der ikke er nogen af ovenstående ord, der er bedre, mere interessante eller spændende end andre.

For at gøre det så klart og tydeligt som muligt er kernebeskrivelserne lettere stiliserede. Alle mennesker har fx jeans og T-shirts. Så her har jeg valgt kun at nævne disse ting, hvis de er meget karakteristiske for den enkelte kerne.

Som mennesker er vi heldigvis noget mere nuancerede.

Du kan altså sagtens eje en stram cocktailkjole og samtidig have en afslappet kerne, eje en basiscardigan og have bohemekerne eller eje en feminin blondeskjorte og have en rå kerne. Disse beklædningsstykker vil bare ikke være en udpræget tendens i din garderobe.

Hvad kan du bruge din stilkerne til?

Du kan bruge din stilkerne som et hjælpemiddel til at føle dig mere sikker på dig selv og din stil og derved købe mere målrettet ind og undgå dyre fejlkøb.

Når du finder din stilkerne, bliver det nemmere at finde tøj, du vil føle dig godt tilpas i, samt at lege og åbne op for flere stylingmuligheder med det, du allerede har i din garderobe.

80/20-reglen

Det, der overordnet karakteriserer dit valg af tøj, vil indikere din kerne - det er sådan, det skal forstås.

Ca. 80 procent af dit tøjvalg vil passe med beskrivelsen af en af de 6 stilkerner.

Her er de 6 stilkerner - hvilken én er din?

  • Klassisk kerne

Ord, som kan være i familie med "klassisk": Traditionel, konservativ, stilren, business-stil, præsentabel

Flere af disse ting føler du dig generelt rigtig godt tilpas i:
Jakkesæt, klassisk hvid skjorte, rullekravebluse, v-pullover, cardigan, den lille sorte, stiletter, flade sko. Generelt er det meste af dit tøj ensfarvet, men du kan godt have et par mønstrede ting. Det kan være et enkelt blomstermønster, måske i sort/hvid, pepitatern, sildeben eller tern.

Du bliver generelt tiltrukket af:
God kvalitet, ægte materialer og basisfarver såsom sort, grå, blå, beige og hvid. Dog kan du til tider få en trang til, at der skal ske noget, og så vælger du fx en kjole eller jakke i en pangfarve.

Det har du ikke meget af i din garderobe:
Tøj, der er slidt eller ser sådan ud, biker- og cowboystøvler, vilde mønstre og flagrende gevandter.

Mærker, der er klassiske i deres stil:
Armani, Ralph Lauren, Max Mara, Hugo Boss, InWear, Tiger.

Personer med klassisk kerne:
Jackie Kennedy, Michelle Obama, Helle Thorning-Schmidt

Den klassiske kernes tøj er kendetegnet ved:
Et rent og enkelt design uden unødvendige detaljer. Ofte er inspirationen oprindelig hentet i herretøjet.

  • Feminin kerne

Ord, som kan være i familie med "feminin": Kvindelig, piget, "girly", romantisk, sart.

Flere af disse ting føler du dig generelt rigtig godt tilpas i:
Selv om du selvfølgelig har bukser og gerne sætter jeans til dine overdele, føler du dig rigtig godt tilpas i kjoler, nederdele, stiletter, ballerinasko, og kan lide at bruge smykker, halskæder, armbånd og øreringe.

Du bliver generelt tiltrukket af:
Tøj, der har et blødt og fint udtryk. Materialer som silke og mohair, uden at det dog udelukker fx bomuld og hør. Du kan lide feminine detaljer ved tøjet, fx læg, pufærmer, draperinger, hulmønstre og evt. også blonder og flæser. Mønstre med fx blomster, og pailletter kan også have en vis tiltrækningskraft.

Det har du ikke meget af i din garderobe:
Baggy bukser, streetwear og sneakers.

Mærker, der er feminine i deres stil:
Chloé, Malene Birger, Heartmade, Vero Moda.

Personer med feminin kerne:
Katie Holmes, Kronprinsesse Mary.

Den feminines kernes tøj er kendetegnet ved:
Bløde linjer, mange fine detaljer som læg, draperinger, flotte knapper og fine stikninger. Meget af designet kan være inspireret af 20'erne, 30'erne, 40'erne eller 50'erne, som nu stilmæssigt er omsat til det 21. århundrede.

Kommentar: Nogle vil måske forveksle den feminine kerne med den klassiske kerne, men hvis en person med feminin kerne klæder sig rent klassisk, vil hun føle, at det bliver for maskulint og firkantet - der mangler noget blødhed, for at hun føler sig godt tilpas.


  • Rå kerne

Ord, som kan være i familie med "rå": Usleben, uspoleret, sej, cool.

Flere af disse ting føler du dig generelt rigtig godt tilpas i:
Flere forskellige slags jeans eller jeans-lignende bukser, læderjakker, masser af T-shirts, tanktoppe, cowboystøvler, læderarmbånd og sølvsmykker, evt. blandet med lidt streetwear.

Du bliver generelt tiltrukket af:
Tøj, der har lidt kant og gerne må se "brugt" ud uden nødvendigvis at være det. Evt. Læder, sølv og nitter.

Det har du ikke meget af i din garderobe:
Traditionelle klassiske jakkesæt og tøj, der er for pænt; flæser, blonder og blomstrede ting, flade ballerinasko og perleøreringe.

Mærker, der er rå i deres stil:
Noir, Diesel, Camilla Stærk, Miss Sixty, Only.

Personer med rå kerne:
Sanne Salomonsen, Lykke May, Kate Moss.

Den rå kernes tøj er kendetegnet ved:
Noget citycowboy/rock 'n' roll over designet. Der er kant I designet og tøjet må aldrig være for pænt.

  • Boheme-kerne

Ord, som kan være i familie med "boheme": Eksperimenterende, flippet, hippiestil, vild, flowerpower, utæmmet, anderledes

Flere af disse ting føler du dig rigtig godt tilpas i:
Tunikaer, løstsiddende kjoler, sandaler, hørbukser, veste, mønstrede tørklæder. Gerne sat sammen lag-på-lag. Mange accessories: kæder, øreringe, armbånd, gerne med etnisk look.

Du bliver generelt tiltrukket af:
Etniske mønstre, farver, løstsiddende tøj og pels, og du kan godt finde tøj i genbrusbutikker og på loppemarkeder.

Det har du ikke meget af i din garderobe:
Tøj, der er meget enkelt og pænt i udtrykket, bukser med pressefolder, klassiske jakkesæt, pumps.

Mærker med bohemestil:
Day, Munthe + Simonsen, Rützou, Dries van Noten

Personer med bohemekerne:
Helena Christensen, Annisette, Naja Munthe

Bohemekernens tøj er kendetegnet ved:
Noget vildt og utæmmet i designet med inspiration hentet tilbage i 60'erne og 70'erne, hvor hippierne og flowerpower var på sit højeste.

  • Enkel kerne

Ord, som kan være i familie med "enkel": Minimalistisk, ren, simpel, underspillet

Flere af disse ting føler du dig generelt rigtig godt tilpas i:
Ensfarvet tøj i underspillet design med flotte detaljer, som er meget bevidst udvalgt. Ellers har du lidt af hvert - og når man kigger ind i dit skab, er der "ro" og noget nedtonet trendy over udvalget. Du er med på tendensen, men skilter ikke med det.

Du bliver generelt tiltrukket af:
Flotte og overraskende, men dog underspillede detaljer ved designet. Her er ikke noget bling-bling, lyserødt strutskørt eller stormønstrede Marimekko-kjoler. Tøjet må godt være trendy, men igen på en underspillet måde.

Det har du ikke meget af i din garderobe:
Voldsomme og meget farverige mønstre eller tøj med 1000 forskellige detaljer på én gang à la Chanel. Tøjet må på ingen måde opfattes som ekstravagant og "larmende". Du kunne aldrig finde på at købe en logobluse, hvor der står "Chanel" hen over brystet.

Mærker med enkel stil:
Patrizia Pepe, Phillip Lim, Poul & Joe, Bruuns Bazar, COS.

Personer med enkel kerne:
Stella McCartney, Gwyneth Paltrow , Iben Hjejle

Den enkle kernes tøj er kendetegnet ved:
Mange flotte og anderledes detaljer, som man får øje på, når man kigger en ekstra gang på designet. Designet er altid trendy, men råber ikke på opmærksomhed..

Kommentar: Nogle kan godt forveksle den enkle kerne med den klassiske, og den klassiske stil kan da også godt forekomme enkel i sit udtryk, men personer med enkel kerne vil ikke føle sig godt tilpas i en ren klassisk stil fra top til tå. Det vil få dem til at føle sig for "pæne" og traditionelle. Der skal være lidt mere unik kant i stilen, for at de føler sig "hjemme".

  • Afslappet kerne

Ord, som kan være i familie med "afslappet": Casual, sporty, uhøjtidelig, naturlig, behagelig, komfortabel, flesibel, praktisk

Flere af disse ting føler du dig generelt rigtig godt tilpas i:
Generelt basistøj uden for mange detaljer. T-shirts, striktrøjer, sneakers, vandrestøvler, gummistøvler, store tørklæder, tunikaer, tights. Evt. også hættetrøjer og løse bukser. Du kan sagtens også have kjoler og nederdele, i en casual og uhøjtidlig stil.. Hvis tøjet sidder til, er der helt sikkert lycra i det, eller også er det på anden vis meget fleksibelt og behageligt at have på.

Du bliver generelt tiltrukket af:
Tøj, der ikke strammer, men som er blødt og behageligeligt at have på. Tøj, der er enkelt og naturligt - du kan godt lide bomuld, fløjl og velour, men også mere syntetiske sportsmaterialer som microfiber og viskose. Evt. tøj, der er inspireret af sportstøj og til tider outdoor-stilen.

Det har du ikke meget af i din garderobe:
Tårnhøje stiletter, stramme corsager og bling-bling. Tøj i stive materialer. Figursyet tøj, som du ikke føler, du kan bevæge dig i. Tøj, der er for fint feminint eller for klassisk nobelt. Du kan dog godt have en habitjakke, som du til tider bruger til at stramme op på det afslappede. Måske bruger du meget få accessories, eller hvis du er mere modig sætter du accessories til, der er i skrap kontrast til din kerne, fx meget boheme, feminine eller rå.

Mærker med afslappet stil:
Samsøe & Samsøe, Isabel Marant, Rabens Saloner, EDC by Esprit.

Personer med afslappet kerne:
Ilse Jacobsen, Lis Sørensen, Andrea Elisabeth Rudolph.

Den afslappede kernes tøj er kendetegnet ved:
At du automatisk tænker "behageligt", når du ser det - hvilket tøjet også vil være, når du tager det på. Behageligheden er hovedfokus bag dit tøjvalg. Det er ikke så vigtigt, om det er trendy eller ej.

Læs også