Stil
17. oktober 2023

Hun var topbegejstret, da "fast fashion" kom til Danmark. Nu står hun bag særligt koncept

Er du klar til at dele guldet i din garderobe med andre kvinder? Tøjaktivist Tina Werborg står bag konceptet #AnotherCloset, hvor kvinder over hele landet mødes i garderobesaloner og bytter tøj på kryds og tværs.
Af: Af Camilla Wass
Tina_Werborg

Foto: PR

Jeg mærker tydeligt, at der er kommet en anden bevidsthed omkring tøjforbrug, end der var for bare fem år siden. Det her med at shoppe amok og gå rundt med kæmpestore indkøbsposer er ikke så cool længere.

Tina Werborg smiler lidt, mens hun kigger sig omkring. Vi er hos Greencubator – et væksthus for grønne iværksættere i hjertet af Nørrebro i København.

Her har Tina sit kontor, og det er også her – blandt planter, farverige puder og økovenlige budskaber – at hun afholder garderobesaloner flere gange om året. Konceptet hedder #AnotherCloset og er et dele-klædeskab, hvor medlemmer kan bytte sig til nyt liv i garderoben.

– Garderobesaloner findes lige nu i København, Roskilde, Kolding, Ribe og Aarhus. Typisk mødes vi omkring 20 kvinder – og så drikker vi vin, snakker og griner, mens vi bytter tøj, forklarer Tina Werborg. Hun er klædt i et støvet grønt vintagejakkesæt.

– Sættet her skal i cirkulation om et par dage, så jeg suger lige det sidste ud af det, inden jeg lægger det i puljen af byttetøj, smiler hun.

Tina Werborg

  • 50 år
  • Er forfatter og tøjaktivist og står bag konceptet #AnotherCloset.

Tina Werborg er tøjaktivist og idékvinden bag #AnotherCloset. Hun er også forfatter til bogen ”Garderobemanifestet”, og så står hun bag det meget omtalte koncept #etoutfitenuge, hvor man går i det samme tøj en uge i træk.

– Jeg har altid været optaget af tøj, og i min familie taler vi meget om: ”Nå, hvad skal du så have på til den næste fest?” Der ligger en respekt for hinanden i at klæde sig pænt på.

– Min farfar havde en ”hjemmehabit”, som han skiftede til, når han skulle læse avis. Der gik aldrig joggingbukser i den, siger Tina. Og fortsætter sin fortælling:

– Jeg voksede op i Ribe i 1970’erne og 80’erne – og dengang var det sådan, at man gik og kiggede på en bluse i vinduet hos den lokale butik og sparede op i flere år for at få råd til at købe den. Så da H&M kom til Danmark, var jeg top-begejstret.

– Det var billigt, og man kunne få fedt tøj til næsten ingen penge. Jeg var også glad for den demokratisering, der var i ”fast fashion”. Pludselig var det ikke afhængigt af dine forældres indkomst, om du kunne se pæn ud i tøjet, siger Tina. Og tilføjer:

– Det har så bare taget fuldstændig overhånd.

DE HÅRDE FAKTA OM MODEN

  • I 2018 udledte den globale modeindustri 2,1 milliarder tons CO2, hvilket svarede til 4 procent af det totale CO2-udslip på verdensplan eller den samlede CO2-udledning for Frankrig, Tyskland og UK.
  • Hvis målet fra Parisaftalen om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader i 2030 skal nås, skal modeindustriens CO2-udledning ned på 1,1 milliarder tons.
  • Men beregninger viser, at det lige nu går den modsatte vej: Forbruget af tøj er stigende, og hvis dén kurve fortsætter, vil der blive produceret, hvad der svarer til 500 milliarder flere skjorter på verdensplan i 2030.
  • Hvert femte stykke tøj ender som affald – uden nogensinde at være blevet brugt.
  • Modebrands udsendte tidligere to-fire nye kollektioner om året – i dag er mange brands oppe på hele 24 kollektioner årligt.
  • Danske butikker og tøjproducenter brænder hvert år 677 tons nyt tøj - det svarer til 2,7 millioner T-shirts.
  • Hver dansker køber i gennemsnit 10,2 kg nyt tøj om året, og danskernes tøjforbrug er 35 procent højere end resten af Jordens befolknings gennemsnitlige tøjforbrug.
  • Undersøgelser viser, at vi kun bruger 10 procent af det tøj, vi har i garderoben.
  • Hvert år eksporterer landene i Europa 1,7 millioner tons brugt tøj til Asien og Afrika, og meget af tøjet ender som affald.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, FN, Miljøstyrelsen og Global Fashion Agenda. Læs mere om aktuelle trends inden for mode og bæredygtighed på globalfashionagenda.org

Tina Werborg mener, at vi står midt i en tid, hvor vi alle sammen bliver nødt til at kigge vores tøjforbrug efter i sømmene.

– Hvis man gerne vil friske sin garderobe op, bliver man nødt til at finde andre måder end at gå ned i H&M i frokostpausen og købe en ny top.

– Jeg har selv fået øjnene op for, at det, der virkelig interesserer mig, ikke er at købe NYT tøj – men at have et fællesskab med andre kvinder omkring tøj.

#AnotherCloset er netop et tøjfællesskab: I garderobesalonerne kan man bytte det ”passive tøj”, man har hængende i sin garderobe, med andre medlemmers passive tøj.

– Undersøgelser viser, at 70 procent af det tøj, der hænger i vores garderobe, aldrig bliver brugt. Det er jo spild af ressourcer, slår tøjaktivisten fast.

Kommer folk så ikke bare med en gammel sweater?

– Nej, der er ikke nogen, der har lyst til at være dén, der bare tager, så det er et generøst fællesskab, jeg har etableret. Hvis du gerne vil have noget fedt tøj med hjem, så må du også lægge dit eget bedste tøj ind i puljen, siger Tina.

Ser man så aldrig sit tøj igen?

– Jo, du får dit tøj tilbage efter et halvt år. Jeg oplever, at mange kvinder har svært ved at låne deres tøj ud, men så finder de ud af, at der ligger en glæde i at give slip på tøjet, så andre kan få glæde af det.

– Der går ikke noget af mig, fordi andre låner mit tøj – tværtimod kan jeg godt lide at tænke på, hvor mange oplevelser, mit tøj får. Jakkesættet her har allerede været en tur i Ribe, så hvem ved, hvor det ender næste gang?

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også