Stil
18. oktober 2023

Hun har løsningen på din evige tøjkrise - hvis du ændrer denne vane

Hvordan kan man forny sin garderobe uden at belaste klimaet? Måske ved at leje sit tøj i stedet for at eje det. Mød medstifter af udlejningskonceptet FJONG i Danmark, Amalie Bjerager.
Af: Af Camilla Wass
Amalie_Fjong

Foto: PR

Mange kender nok det her paradoks med at stå og kigge ind et garderobeskab, der bugner af tøj – og tænke: ”Jeg har ikke noget at tage på!”

Amalie Bjerager har måske løsningen på tøjkrisen. For et år siden var hun med til at få udlejningsplatformen FJONG til Danmark, og lige nu er hun med på en telefon fra platformens kæmpestore lager i Skovlunde.

Her hænger kvalitetstøj, sko og tasker fra anerkendte danske modebrands klar til at blive sendt ud til medlemmer, der kan leje tøjet for kortere eller længere perioder.

– Modeindustrien er en kæmpe klimasynder, og det bedste ville være, hvis vi alle sammen stoppede med at købe nyt tøj – men det er jo ikke en løsning, der passer ind i den verden, vi lever i.

– Vi vil gerne omfavne tøjelskerne og gøre det muligt at forny garderoben med nyt tøj, og samtidig tage hensyn til klimaet, siger Amalie og fortsætter.

– Vi har ”teamet op” med kvalitetsbrands og tøjbutikker, og så udlejer vi det tøj, der ikke er blevet solgt. Hvert år bliver der brændt 700 tons overskudstøj af i Danmark, fordi de store brands brænder inde med tøj. Måske har man produceret en masse sommerkjoler, men så bliver det en våd og kold sommer – og så kommer efterårskollektionen og skubber sommerkjolerne ud, siger Amalie. Og fortsætter:

– For os handler det om en kærlighed til det tøj, der er blevet produceret – det fortjener at komme ud i verden og få et langt liv.

Amalie Bjerager

  • 32 år
  • Er direktør for – og co-founder af - FJONG i Danmark.
  • Fjong kom til Danmark for et år siden og er en udlejningsplatform, hvor man kan leje kvalitetstøj, tasker og sko. Man kan benytte FJONG på to måder: Som medlem og som engangslejer.

FJONG er egentlig et norsk koncept, der startede som en udlejningsplatform med fokus på festtøj. Men så kom coronakrisen og gjorde festgarderober overflødige – og det fik Amalie til at tænke på, at hverdagstøj måske også kunne udlejes.

– Jeg startede FJONG op i Danmark, fordi jeg så et hul i markedet, når det handler om det tøj, vi bruger allermest – nemlig vores hverdagstøj. Det tøj, vi lejer ud, er kvalitetstøj, der kan holde i længere tid. Måske har du brug for en ny forårsjakke og har et budget på 400 kroner.

– På FJONG kan du få adgang til en designerjakke, som du ellers ikke ville have råd til – og når sommeren kommer, kan du sende jakken retur. Og så tager vi os af opbevaring, rens og reparation, siger Amalie.

Hvorfor tænker du, at vi har brug for FJONG i Danmark?

– Fordi vi er nødt til at ændre vores forbrugsvaner. Der bliver produceret sindssygt store mængder tøj, og 30 procent af det tøj, der bliver produceret, når aldrig ud til forbrugerne. Så hvis vi skal have produktionen af tekstiler ned, skal vi bruge det kvalitetstøj, der bliver produceret, meget mere.

– Det gælder både vores eget tøj, men også det tøj, der kommer fra tøjproducenterne. En måde at gøre det på, er at sørge for, at tøjet bliver cirkuleret, siger Amalie.

DE HÅRDE FAKTA OM MODEN

  • I 2018 udledte den globale mode-industri 2,1 milliarder tons CO2, hvilket svarede til 4 procent af det totale CO2-udslip på verdensplan eller den samlede CO2-udledning for Frankrig, Tyskland og UK.
  • Hvis målet fra Parisaftalen om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader i 2030 skal nås, skal modeindustriens CO2-udledning ned på 1,1 milliarder tons.
  • Men beregninger viser, at det lige nu går den modsatte vej: Forbruget af tøj er stigende, og hvis dén kurve fortsætter, vil der blive produceret, hvad der svarer til 500 milliarder flere skjorter på verdensplan i 2030.
  • Hvert femte stykke tøj ender som affald – uden nogensinde at være blevet brugt.
  • Modebrands udsendte tidligere to-fire nye kollektioner om året – i dag er mange brands oppe på hele 24 kollektioner årligt.
  • Danske butikker og tøjproducenter brænder hvert år 677 tons nyt tøj - det svarer til 2,7 millioner T-shirts.
  • Hver dansker køber i gennemsnit 10,2 kg nyt tøj om året, og danskernes tøjforbrug er 35 procent højere end resten af Jordens befolknings gennemsnitlige tøjforbrug.
  • Undersøgelser viser, at vi kun bruger 10 procent af det tøj, vi har i garderoben.
  • Hvert år eksporterer landene i Europa 1,7 millioner tons brugt tøj til Asien og Afrika, og meget af tøjet ender som affald.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, FN, Miljøstyrelsen og Global Fashion Agenda. Læs mere om aktuelle trends inden for mode og bæredygtighed på globalfashionagenda.org

Mange mennesker har et personligt forhold til deres tøj. Jeg fandt lige min sommerjakke frem, og i lommen lå der en muslingskal fra sidste sommers ferie …

– Ja, og det er dejligt at have minder med sit tøj. Det, at skulle leje sit tøj i stedet for at eje det, er uden tvivl et nyt koncept for danskerne, funderer Amalie.

– Det ligger i vores kultur at eje vores ting – først for nylig er vi danskere begyndt at lease vores biler, det har man gjort i udlandet i mange år. Men vi håber at kunne være med til at skabe en mentalitetsændring, så det at leje bliver lige så normalt som at eje.

– For nogle år siden kunne jeg godt lide at gå ned i Blockbuster og købe min yndlingsfilm på DVD – og så sætte dem hjem på hylden. I dag har vi allesammen Netflix eller andre streamingtjenester, hvor vi lejer de film, vi har lyst til at se. Jeg brænder for, at FJONG med tiden kan blive modeverdenens svar på Netflix, siger Amalie.

Kan et koncept som Fjong ikke også blive en undskyldning for at blive ved med at overproducere? Modebrands kan jo bare give tøjet videre til jer?

– Det er jo sådan, at der altid vil være en overproduktion, fordi det er svært at ramme en efterspørgsel præcist. Her på lageret har vi blandt andet en dyr pink jakke, som man måske ikke ville købe i butikkerne. Men når man lejer sit tøj i stedet for at eje det, har man chancen for at være lidt mere modig.

– Der kan også være en stor værdi i ikke at skulle opbevare store mængder tøj i sin garderobe – at eje mindre giver bedre overblik og mindre rod, lyder det fra Amalie Bjerager.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også