Solcreme
Annonce
Hudpleje

Guide: Sådan beskytter du dig bedst mod solens stråler på en hensigtsmæssig måde

7. maj 2024
Annonce for Decubal
Selv om solcreme altid er at foretrække, er der stor forskel på varianterne. Bliv klogere på, hvordan du finder den rette solcreme, så du kan beskytte dig og familien helt uden bekymringer.
https://imgix.femina.dk/2024-04-30/Decubal-Logo_Payoff_RED_RGB-%281%29.png

I dag kender de fleste godt til betydningen af at vælge en solcreme med høj faktor – og af at huske at påføre den hver gang, man udsætter sin hud for solens stråler.

Men der er altid plads til forbedring, og solcreme meget mere end blot en faktor. Mens nogle er miljøvenlige, er andre det nemlig ikke, og det er bestemt ikke alle solcremer, der er lige gode for din hud.

Vi har derfor samlet en række spørgsmål, du kan stille dig selv, næste gang du skal købe solcreme, så du kan vælge den bedste solbeskyttelse til dig og din familie på et mere oplyst grundlag.

Indeholder solcremen uønsket kemi?

Der er flere solcremer på det danske marked, som indeholder stoffer, der kan være allergifremkaldende og hormonforstyrrende. Faktisk har Forbrugerrådet Tænk i en kemitest af 27 solcremer fundet nogle af disse stoffer i hele 15 af dem – altså over halvdelen.

Hvis du vil sikre dig, at din solcreme ikke indeholder uønsket kemi, kan du undersøge, hvilken kolbe fra Forbrugerrådet Tænk, den har fået tildelt. A-kolben er den bedste bedømmelse, og disse solcremer indeholder altså ingen uønsket kemi. Solcremer med B-kolben indeholder parfume eller planteekstrakter, der kan give allergi, og C-kolben – den dårligste bedømmelse – tilfalder de solcremer, der indeholder kemikalier, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller miljøbelastende.

Vil du gerne finde en solcreme uden uønsket kemi, er der netop kommet en ny solplejeserie fra Decubal på markedet, som har fået tildelt A-kolben hos Forbrugerrådet Tænk. Serien er allergicertificeret, dermatologisk testet og uden parfume og alkohol.

https://imgix.femina.dk/2024-04-30/Decubal-x-Lydia-Collins---Sun---Jan-%2724-552.jpg
Den nye solplejeserie fra Decubal er for hele familien og både til ansigt og krop.

Er solcremen god for huden?

Solcremer er selvfølgelig i sig selv gode for huden, idet de beskytter mod solens stråler. Men hvis du udover at beskytte også vil pleje din hud, så er det ikke helt ligegyldigt, hvilken du vælger.

De nye fra Decubal er eksempler på solcremer, der er gode for huden. Solplejeserien er dermatologisk testet til tør og sensitiv hud, og her er ingredienser og filtre nøje udvalgt for at minimere risikoen for irritation på selv den mest tørre og sensitive hud. Naturlige olier og en bredspektret UV-beskyttelser er med til at beskytte hudbarrieren, og derudover har den en klinisk bevist 24-timers fugtgivende effekt – og det er altså uden at efterlade en fedtet fornemmelse.

Beskytter solcremen nok?

Betydningen af selve beskyttelsen kan ikke understreges nok. Når du køber solcreme, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at den har minimum faktor 15 i Danmark og faktor 30 eller mere, når du rejser i lande med et varmere klima end det danske. De understreger desuden betydningen af, at den er bredspektret, hvilket vil sige, at den både beskytter mod UVA- og UVB-stråling. Men hvad er det egentlig?

UV-stråling kommer fra solen og består af UVA-, UVB- og UVC-stråling, der alle har forskellige bølgelængder. Ozonlaget sørger for, at den farligste UVC-stråling ikke når jordens overflade, og derfor taler man udelukkende om UVA- og UVB-stråling i forbindelse med solbeskyttelse.

Både UVA- og UVB-stråling er skadelig. UVA-strålerne går dybt ind i huden og danner pigment, som gør den brun. Men de kan også ælde huden og medvirke til, at den udvikler hudkræft. UVB-strålerne er dem, du kan mærke på huden, og som gør den rød og forbrændt. Gentagne solskoldninger øger dog også risikoen for at udvikle hudkræft.

Begge typer af stråler er altså desværre kilde til hudkræft. Din solcreme bør derfor beskytte mod både UVA- og UVB-stråler.

Det gør den nye solserie fra Decubal, hvis produkter desuden er meget vandfaste for at maksimere beskyttelsen af huden. Faktisk er de så vandfaste, at de kan holde til fire svømmeture af 20 minutters varighed. Solcremerne yder høj beskyttelse og fås med SPF 50+ og SPF 30 – men husk, at det kommer an på mængden, du påfører. Solcremens beskyttelsesfaktor opnås nemlig kun, hvis man smører sig med den anbefalede mængde solcreme.

Hvor meget solcreme skal du bruge?

Vi danskere smører os generelt med for lidt solbeskyttelse. Det betyder, at solcremens beskyttende virkning nedsættes – for eksempel kan en faktor 15 reelt beskytte som en faktor 2, hvis man smører i for tyndt et lag.

For at opnå den beskyttelse, som står på solcremen, skal en voksen bruge ca. 40 ml solcreme til at dække hele kroppen. Børn skal bruge cirka det halve.

En god tommelfingerregel er, at en håndfuld solcreme passer til én krop; en barnehåndfuld til en barnekrop og en voksenhåndfuld til en voksenkrop.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

https://imgix.femina.dk/2024-04-30/Decubal-x-Lydia-Collins---Sun---Jan-%2724-581---Copy.jpg
Den nye solplejeserie fra Decubal indeholder både sollotions og solsprays. Alle yder høj og bredspektret beskyttelse og er velegnede til tør og sensitiv hud.

3. Tager solcremen hensyn til miljøet?

Når du hopper i vandet med solcreme på, forsvinder en del af den i havet. Og nogle solcremer indeholder desværre miljøbelastende kemikalier som for eksempel solfiltre, der kan skade koralrev.

Du kan derfor også have miljøet i tankerne, næste gang du skal vælge solcreme. Den nye serie af solcremer fra Decubal indeholder kun UV-filtre, der er minimalt skadelige for miljøet, og det er blevet anerkendt gennem en EcoSun Pass-godkendelse fra BASF.

Solplejeserien fra Decubal er altså oplagt til dig, der gerne vil beskytte og pleje huden og samtidig værne om miljøet.

Ny solplejeserie fra Decubal

Decubals solprodukter er dermatologisk testede, uden parfume, veganske, Allergy Certified og EcoSun Pass-godkendte med hud- og miløvenlige UV-filtre. Med denne serie skal du altså ikke skal bekymre dig om noget andet et blot at påføre produktet og leve dit liv, som du plejer.

Serien er til hele familien og kan bruges i både ansigtet og på kroppen.

Solpleje fra Decubal sælges eksklusivt på apoteket. Find produkterne her.

https://imgix.femina.dk/2024-04-30/Decubal-x-Lydia-Collins---Sun---Jan-%2724-468.jpg
I den nye solplejeserie fra Decubal finder du fire forskellige produkter: Decubal sollotion SPF 50+, Decubal sollotion SPF 30, Decubal solspray SPF 50+ og Decubal solspray SPF 30.

Læs også