https://imgix.femina.dk/media/article/mille_fryd.jpg
Stil

Har du hørt om sorbet-cardiganen? Pludselig var den overalt

12. februar 2021
af Thea Rytter
Foto: Gregers Overvad
Det var den bragende succes med opskriften på Sorbet-cardiganen, der gjorde, at Mille Fryd efter at have brugt flere år på at uddanne sig til sundhedsplejerske indså, at hun var nødt til at vælge og i sidste ende sprang ud i det og valgte at leve af sin passion.

Mille Fryd var ikke et kreativt barn. Det betror hun som noget af det første, da vi har sat os ved hendes spisebord i lejligheden på Østerbro.

- Min mor griner stadig overrasket nogle gange, når hun ser mig sidde med strikketøjet i hænderne, fortæller Mille.

Det lå med andre ord ikke i kortene, at den ikke-kreative Mille en dag skulle leve af netop det: Sin kreativitet. Men som med så meget andet så startede det med et barn.

- Jeg havde forsøgt flere gange at lære at strikke, men jeg fattede det simpelt hen ikke. Da jeg så var gravid med mit tredje barn, blev jeg sygemeldt i nogle måneder inden termin, og så havde jeg ikke andet end tid, og der blev det så mit projekt at lære at strikke, fortæller hun.

Nu skulle det lade sige gøre med tid og stædighed i overflod.

Mille havde hæklet før, og på den måde var kærligheden til de fiberfyldte materialer allerede etableret, men hæklerierne satte deres naturlige begrænsning i forhold til at lave for eksempel babytøj, som var Milles drøm – at strikke til den datter, der lå i maven.

https://imgix.femina.dk/20200218_mg_0569.jpg

Koden blev knækket

Da først strikkekoden ved hjælp af veninder og YouTube var knækket, gik det stærkt, og ikke kort tid efter at hun havde strikket de første ting, begyndte hun så småt at lave opskrifter.

- Det skyldtes jo især, at jeg ikke forstod en almindelig opskrift. Jeg tænkte, at det da ikke kunne være rigtigt, at det skulle være så svært.

- Derudover strikkede jeg de ting, jeg syntes, jeg manglede i min datters garderobe, så det var både manglen på babyting og så en mere forståelig tilgang, jeg ville have, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Elefanthue, balaclava. Kald den, hvad du vil. Her er opskriften på tidens hotteste hue

Mens hun var på barsel, startede hun sammen med en anden veninde, der også gik hjemme med en baby, et lille firma, hvor de sammen solgte opskrifter på deres strikkede børnetøj.

Drømmene var store, men da begge kvinder kom tilbage fra barslen, måtte de indse, at det var for stort et arbejde begge at have job, børn og så et fælles firma ved siden af.

Et naturligt brud fandt derfor sted, og Mille Fryd Knitwear blev etableret, dagen efter at de havde aftalt at gå videre hver for sig.

- Jeg havde allerede nogle solide opskrifter med mig, som var ret populære, og de dannede basen i mit strikkefirma, hvor det primært var børneopskrifter, selvfølgelig med udgangspunkt i mine egne børn, fortæller Mille, hvis opskrifter ”Vintergækkyse”, ”Camille Cardigan” og ”Ediths trøje” er at finde i mange strikkede børnegarderober.

Voksenopskrifter havde Mille endnu ikke givet sig i kast med.

- Børnetøj er jo også dejlig hurtigt at strikke, og jeg er sådan en, der godt kan lide resultater, griner Mille.

Egostrik på pindene

Det var derfor først, da familien på fem var i sommerhus i foråret 2018, og Mille besøgte den lokale garnbutik, at hun blev inspireret til det, der skulle blive hendes første opskrift i genren ”egostrik”.

I garnbutikken købte hun silkmohair i forskellige farver, og derefter gik hun hjem og strikkede Sorbet-cardiganen.

https://imgix.femina.dk/20200218_mg_9848.jpg
På Milles Instagram-profil blev proces og resultat delt, og mange købte begejstret opskriften på den farverige cardigan, da den udkom, men det var først, da en norsk profil satte gang i en samstrik, at det for alvor tog fart. - Vi var taget på ferie, da samstrikken startede, så jeg fattede det slet ikke, for da vi så kom tilbage, så var den jo overalt, fortæller hun. I den norske samstrik-gruppe på Facebook er der i skrivende stund over 11.000 medlemmer, der udveksler tips og idéer i forhold til strik af kun dén ene cardigan, og på Instagram ligger der over 23.000 billeder tagget #sorbetcardigan. - Det er jo helt vildt! siger Mille, da hun bliver forholdt de tal. Sorbet-cardiganens konstruktion er simpel og uden svære teknikker, men Mille tror, at dens succes skyldes, at man i stedet kan gakke ud med farverne. - Jeg kan jo se, at mange strikker den igen og igen, og det er aldrig i de samme farver, siger Mille.

Mod til at springe

Det var den store succes med Sorbet-cardiganen, der gjorde, at Mille for alvor tænkte, at hun nok havde fat i noget af det rigtige. Hun var dog lige blevet færdig som sundhedsplejerske, og den uddannelse ville hun heller ikke bare vende ryggen.

Derfor sagde hun i efteråret 2018 ja til et job som samme på Østerbro, hvor hun også bor med sin familie. - Det var et godt job og et godt sted at være, men i løbet af efteråret kunne jeg jo ikke huske fra næse til mund – en dag glemte jeg, at mit barn var på legeaftale, og jeg kunne ikke overskue noget, fortæller Mille om den stress, der fulgte med det at have et fuldtidsjob og samtidig drive en virksomhed ved siden af. Derfor besluttede hun i samarbejde med sin mand, at det var tid til at prøve det af: Livet som fuldtids strikkedesigner. Både for Mille og familiens skyld og også for at se, hvad det kunne føre til. - Hvis nogen for bare to år siden havde sagt, at jeg skulle leve af det her, så havde jeg ikke troet på dem, fortæller Mille ærligt. Men i maj 2019 stod Mille endelig med kun ét job: Jobbet som chefdesigner, pedel, kontorassistent og direktør i Mille Fryd Knitwear.
https://imgix.femina.dk/20200218_mg_0669.jpg

Hovedet arbejder altid

Det er gået rigtig godt. Mille har været heldig at ramme en succes, fortæller hun, men synes heller ikke, at hun kommer sovende til det, der kræver hendes tilstedeværelse på mange tidspunkter af døgnet.

LÆS OGSÅ: Feel the Bern: Her er strikkeopskriften på verdens mest omtalte vanter - Mange har nok en idé om, at man som strikdesigner sidder og strikker hele dagen, men en stor del af dagen går med praktiske ting i forbindelse med firmaet. Samtidig er man jo som selvstændig også hele tiden lidt på arbejde – idéerne kommer på alle mulige tidspunkter. - For eksempel var jeg af sted med mine børn en dag, hvor jeg lige måtte sætte mig med en notesbog og skrive et par idéer, selv om vi egentlig var i zoo. Så der er rigeligt at se til for at blive ved med at kunne leve af det, uddyber hun. Af samme grund er hun lige nu på vej tilbage til rødderne i sin virksomhed: Kernen, som er det simple, moderne strikkedesign. - Jeg troede, at jeg for eksempel skulle drive webshop også, så i efteråret indkøbte jeg garn osv. og ville sende af sted, men der gik alt for meget tid fra det, jeg også skulle – skrive opskrifter og få idéer, fortæller Mille, der også har prøvet sig med et kontor ude i byen, men nu igen er tilbage ved spisebordet som den primære arbejdsplads. Derfor er det en konstant øvelse at holde fast i, hvad Mille Fryd Knitwear er, men også hvad det ikke er, og nu skal der lige landes efter flytningen tilbage til lejligheden. Derfor er der heller ikke nogen planer om større projekter eller bøger osv., selv om det ikke skorter på tilbuddene fra forlag og heller ikke på idéerne i hendes hoved. - Min søster og hendes mand har et møbelfirma, og der snakker vi meget om det med at tage det til ”next level”, men det er bare ikke det, jeg vil lige nu, siger Mille, der fortæller, at lige nu er et af formålene med at kunne leve af sin kreativitet især, at hun har mere tid til sine tre piger. - Ellers ender jeg jo bare samme sted, som jeg gjorde, da jeg havde to fuldtidsjobs og ikke kunne huske, hvad jeg selv hed.

Læs også