Bunddække letter dit havearbejde
Stil

Grønt bunddække letter havearbejdet

10. april 2017
af Redaktionen
Foto: All Over Press m.fl
Et smukt bunddække i havens bede er smukt at se på allerede i det tidlige forår - og så holder det ukrudtet nede.

Bunddække til glæde og gavn

I det spirende forår, hvor de fleste haver så småt er begyndt at ryste vinteren af sig, er bedene i nogle haver allerede iklædt fuldt bunddække. Grønt og frodigt breder planterne sig over jorden. Ikke alene ser det dejligt ud for de vintertrætte øjne, det holder også en del af ukrudtet nede, mindsker fordampning og udvaskning af næringsstoffer og giver skjul og mad til insekter og smådyr.

Sådan lykkes du

Bar jord i havebede er faktisk ikke naturligt. Det er en menneskeskabt idé, som der stadig er haveejere, der sværger til. Men de fleste foretrækker et smukt bunddække – og der er masser af muligheder for at opfylde de flestes ønsker. Før du overhovedet tænker på planter, skal du have jorden renset for ukrudt – især flerårigt som f.eks. skvalderkål og kvikgræs, som det er umuligt – eller næsten da – at fravriste bunddækkeplanter fra. Er der ukrudt i bedet, hvor bunddækkeplanterne skal plantes, kan du rense det ved at dække med sort plastic eller et tykt lag aviser, så jorden ikke får lys. Uden lys ingen plantevækst. Inden du fjerner plastic/aviser, må du tjekke, om der stadigvæk er levedygtige ukrudtsrødder i jorden. Samtidig med du luger bedet, skal du også løsne jorden, så planterne kan sende rødderne langt ud i mulden.

Sådan holdes bedene grønne og frodige

Plant, så der hele tiden er planter til at følge efter, når andre er afblomstret. Vintergæk og erantis til at starte sæsonen, løgplanter til det tidlige og sene forår og stauder til både forår, sommer og efterår. Foruden buske og træer til at give højde i haven. Stedsegrønt bunddække er godt til skyggefulde bede og bede, hvor der ikke lægges vægt på sæsonskift, da de ikke visner væk. Bunddækkende planter tager ikke al ukrudtet, så der skal stadig luges ud mellem planterne, så ukrudtet ikke tager over.

Populære blomstrende bunddække

Erantis hører til det tidligste og mest populære bunddække. Først står de med de smukke gule blomster, og senere danner de grønne blade en effektivt bunddække. Hvid anemone kommer op i marts og blomstrer i april-maj og er nærmest et national–klenodie med sine fine tæpper af hvide blomster i de danske skove. Trives også i haver under tilsvarende let skyggefulde forhold.

Storkenæb er ideel som bundplante, let at holde, den trives i fuld sol, blomstrer hele sommeren, holder ukrudt effektivt nede og findes i stedsegrønne udgaver. Der findes over 300 arter og mange sorter i flere farver.

Den yndefylde lærkespore trives i let skygge og breder sig villigt ved selvsåning. Blomstrer i april-maj, hvorefter bladene visner ned og giver plads til andre planter. Planten kan dog selv få karater af ukrudt, hvis man ikke er over den. Kæmpestenbræk har store stedsegrønne blade, der dækker jorden året rundt. Trives både i sol og skygge, dog bedst i let fugtig jord og let skygge. Blomstrer med rosa blomster i april-maj. Fås i flere sorter med røde, rosa eller hvide blomster. Kærmindesøster er oprindeligt en skovbundsplante. Den trives bedst i halvskygge, blomstrer april-juni og fås i forskellige sorter, bl.a. med hvide blomster. Storkenæb er en af de mest populære planter til bunddække. Læs mere om storkenæb her

10 tidlige bunddækkende planter

Alunrod – stedsegrøn staude med et brus af små blomster på høje stande fra maj/juniaugust/september. Findes i mange sorter. Anemone – tæppedannende skovbundsplante. Fås med hvide og gule blomster samt i en blå udgave, som ikke breder sig sammenhængende. Guldjordbær – stedsegrøn krybende staude, trives i halv- og helskygge. Blomstrer fra maj-juni. Hasselurt – stedsegrøn staude med blanke grønne blade. Trives i fugtig jord på skyggefuld plads. Kæmpestenbræk – stedsegrøn staude, blomstrer med rosa, røde eller hvide blomsterklaser. Kærmindesøster – tæppedannende med blå blomster fra april-juni. Storkenæb – tuedannede staude med sommerblomstring, fås i mange variationer. Lærkespore – god til skovbundsagtige bede med fugtig jord og let skygge. Vinca – stedsegrøn, findes med blå, violette og hvide blomster. Vinterglans – stedsegrøn, får hvide blomster.

Her kan du læse om alunrod, der også er en glimrende bunddækkeplante

Læs også